Törőcsik Mari egy lelkipásztorral kötött életre szóló barátságot

Egy röpke találkozásból mély barátság lett – árulta el a Ridikül című műsroban Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművészről egyik közeli barátja, Bokros Levente plébános, aki azt is elmesélte, hogyan vitte el titkos „randevúkra” a rajongásig szeretett művésznőt.

A Dunakanyar ismert plébánosa, Levente atya évtizedes barátságot ápolt a színésznővel. Hosszú évekkel ezelőtt a váci egyházmegye kulturális életének felpezsdítésén dolgozott, amikor vendégül látta Törőcsik Marit egy esten, akivel első találkozásuk olyannyira meghatározó volt, hogy a művésznő haláláig rendszeres kapcsolatban maradtak. A tisztelendő felidézte azokat a napokat, amikor „Mariskával” hosszasan beszélgettek, vacsoráztak egy-egy előadása után.

„Sosem gondoltam volna, hogy egy röpke találkozás után ilyen szoros kapcsolat alakul ki majd közöttünk Mariskával. Egyszer felhívott, hogy kijönne hozzám Vácra, akkor sétáltunk, beszélgettünk és ez egyre többször ismétlődött meg. Létállapotomból adódóan talán mondhatom így, viccesen, hogy randevúztunk. Volt, hogy a tapsrendről is elkérte magát, hogy mielőbb együtt vacsorázhassunk, aztán odasietett hozzám, miközben én a Nemzeti Színházban a takarásból, a függöny mögül néztem” – idézte fel Törőcsik Marival való különleges barátságát Levente atya, aki sokáig nem merte elárulni a művésznőnek, hogy egykor maga is színésznek készült, de beszédhibája miatt végül inkább a papi hivatást választotta.

Törőcsik Marit életének 86. évében, hosszas betegség után április 16-án hajnalban érte a halál.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Zih Zsolt / MTI/MTVA