Szülőfaluja díszpolgára lett a 200 éve született Madách Imre - kezdetét vette a Madách-emlékév

200 éve Felvidéken született Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus, a Kisfaludy Társaság rendes és a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja.

2023. január 19-én ünnepélyesen meghirdették a Madách Imre Emlékévet, amely egy egy éven át tartó művészeti, tudományos és kulturális rendezvénysorozat lesz.

Ennek első állomása volt szülőfaluja, Alsósztregova, ahol a község polgármestere az önkormányzat jóváhagyásával Madách Imrét „In Memoriam“ díszpolgárrá avatta a Madách-kastélyban ünnepélyes keretek között.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma számos rendezvénnyel emlékezik meg az író születésének 200. évfordulójáról.

Ebből az alkalomból Balassagyarmaton a megyei Madách-ünnepségen átadták a Madách-díjakat is, amelyeket idén Takaró Mihály irodalomtörténésznek és L. Simon Lászlónak, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának ítéltek. A Madách-díjat korábban megkapta többek között Jankovics Marcell rajzfilmrendező, Koncz Gábor, Koltai Róbert és Dörner György színészek, a kassai Thália Színház, Szarka Tamás zenész, Szvorák Katalin népdalénekes és posztumusz Lukács Margit színművész is.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 20-án született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován.

A magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja első drámai művét még 16 éves korában írta meg. Húszévesen már királyi táblabíró volt Nógrád vármegyében. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc alatt a közigazgatást szervezte, részt vett a nemzetőrség felállításában. Fő műve, Az ember tragédiája mellett fontos munkái A civilizátor című komédia vagy a Mózes című dráma. Madách Imre mindössze 41 évet élt.

EZ, ATEMPO.sk