Szarka Gyula kapja 2023-ban a Pro Traditione díjat

A Pro Traditione díjat azok érdemlik ki, akik színvonalas előadásukkal tovább ápolják a hagyományainkat, nemzetünk kulturális örökségét és méltó módon képviselik a Felvidéket szerte a világban.

Az elismerés először 2013-ban talált gazdára Zsigárdon. Azóta átvehették többek között Korpás Éva, Vadkerti Imre, a Parapács zenekar, Csiba Júlia, a Pósfa zenekar, Oláh Attila, Kiss Szilvia, Écsi Gyöngyi és tavaly, Derzsi György is.

2023-ban ezt az elismerést Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, énekes, a Ghymes együttes alapítója kapja.

Az átadás a Kaszás Attila Tájház udvarán egy nótázós, főzős, borozós Gasztroudvar keretein belül valósul meg augusztus 26-án.

 

Szarka Gyula

 

Szarka Gyula a mátyusföldi Királyréven nőtt fel, hosszú évek óta Nádszegen él. Zenei tanulmányait a Galántai Zeneiskolában alapozta meg, ahol zongorázni és gitározni tanult. 1980-ban a pozsonyi Duna utcai Gimnáziumban érettségizett. A Nyitrai Pedagógiai Főiskolán szerzett tanári diplomát, ezt követően öt évig a nádszegi általános iskolában tanított.

A nyitrai főiskolai évei alatt, 1984-ben alapították meg testvérével és társaival a Ghymes zenekart.

2004-ben jelent meg első szólólemeze Alku címmel. Azóta számos albummal, köztük gyermeklemezekkel is jelentkezett. Járja a Kárpát-medencét a Bor és lányka, az Ének a konyhából, a Petőfi dicsérete műsoraival.

Ének a konyhából – hallgass bele Szarka Gyula új lemezébe

OTT JÁRTUNK: Ripoff Raskolnikov, Szarka Gyula és Frenk Felvidéken zárta közös turnéját (FOTÓK)

Az utóbbi években színházi művek zeneszerzőjeként is ismertté vált. Ilyen többek közt a Zenta 1697 rockopera, az Ördögölő Józsiás, az És mégis élünk vagy a Zsugori zenés komédia.

OTT VOLTUNK: Ilyen volt Szarka Gyula rockoperájának felvidéki ősbemutatója - Zenta 1697 (FOTÓK)

Megálmodója és főszervezője a 2006-tól minden évben megrendezésre kerülő Ghymes Fesztiválnak, melynek célja olyan hagyományteremtő művészeti fesztivál létrehozása, ami a jelenkori zenei, színházi, irodalmi életünk maradandó alkotásaira épít.

2011-ben testvérével, Szarka Tamással megosztott Kossuth-díjat kapott zeneszerzői, előadóművészi munkásságáért. De eMeRTon, Artisjus, Fonogram és Magyar Örökség díjjal is kitüntették őket.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András, Szarka Gyula archívum