Bejártuk a felújított komáromi művelődési központot - közben kiderült néhány új program (+FOTÓK)

Összesen 164 135 euróból cserélték a főbejárat ajtaját érintésmentes ajtóra, újították fel a színpadot, a fény- és hangparkot, korszerűsítették az öltözőket és a színpad mögötti helyiségeket a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban – derült ki egy napokban tartott, az épület bejárásával zajlott sajtótájékoztatón.

Lakatos Róbert igazgató, Paulis Anikó igazgatóhelyettes, gazdasági vezető, valamint Keszegh Béla polgármester az előcsarnokban várták a média képviselőit.

 

Egressy Béni Városi Művelődési Központ

 

Megtudtuk, hogy:

1. A projekt az Integrált Regionális Operatív Program (IROP PO3) keretében valósult meg.
2. A Szlovák Köztársaság Beruházási-, Régiófejlesztési-és Imformatizációs Minisztériuma volt a támogatást nyújtó szervezet
3. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma volt az IROP PO3 közvetítő szerve
4. 164 357 euró volt a vissza nem térintendő pénzügyi hozzájárulás

A polgármester a városi intézmény korszerűsítésével kapcsolatban elmondta, eléggé hektikus volt a covid alatt megírt pályázat sorsa. „Először elutasították, majd a művelődési központ pótolhatta azt. Sok város pályázatát elutasították. Ezért is rendkívüli teljesítmény az igazgató úrtól és csapatától a megszületett végeredmény” – részletezte Keszegh Béla.

Az igazgató kiemelte a város támogatásának fontosságát, hogy az önkormányzat állta az áthidaló finanszírozást és az önrészt. 

 

Egressy Béni Városi Művelődési Központ

 

Mennyi volt az annyi?

Azt, hogy a pályázat önrésze 14 ezer euró volt, 6 ezer eurót pedig a művelődési központ állt, Paulis Anikó gazdasági vezető tudatta. Az egyik rendkívül mutatós új öltözőben arról nyilatkozott, hogy az építkezési munkálatok kivitelezője Domján Nikolett és a HomeDesing volt. A színpadon állva pedig elmondta, a hangtechnika felújítása Simon Bélának és Hangtechnika cégének köszönhető, amely a dB technologies kizárólagos szlovákiai forgalmazója, míg a fénypark felújítását a tornaljai Arpád Arkhely AA Production cége nyerte el a közbeszerzési pályázaton.

 

Egressy Béni Városi Művelődési Központ

 

Hangos és fényes részletek

„Négy forgófejes lámpa, 18 új LED lámpa, elöl pedig 5 új reflektor alkotják a megújult fényparkot, de maradt úgy 12 reflektor, amelyeket még nem szereltünk fel” – mesélte Jakab Dóra, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ műszaki vezetője. A hangosításról Abdai Bálint, a Győri Nemzeti Színházból márciusban érkezett új hangtechnikus mondott részleteket. „Oldalankét 3-3 topláda van és 2-2 szóló, a maximális hangteljesítményük mintegy 140 decibel” – árulta el kérdésünkre, hozzátéve, vadonatúj hang- és fénypulttal is gazdagodott az intézmény.

 

Egressy Béni Városi Művelődési Központ

 

HashtagKN, másképp és az 1. Szlovákiai Magyar Zene Napja

Új komáromi programokra is fény derült a sajtótájékoztató végén. Lakatos Róbert elmondta, a Komáromi Napok részeként április 30-án, kedden tartja a tavaly alakult Harmónia Musica PT az 1. Szlovákiai Magyar Zene Napja rendezvénysorozatot. 16 órai kezdettel a tavaly Junior Prima-díjban részsült Lengyel Emese, a Mediaworks zenei szakújságírója tart wokshopot. 18 órától az Estendøn, 20 órától pedig a História zenélnek. Május 18-án rendezik az idei Szlovákiai Magyar Táncháztalákozót. Május utolsó és június első napján zajlik majd a 4. Komáromi Jazzpiknik

Kiderült, a 3. HashtagKN zenei fesztivál és a 10. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle – együtt, egymást erősítve jelmondattal – fúzióban kerül megrendezésre július 5-én és 6-án, (pénteken és szombaton) a Tiszti pavilon előtti téren felállított nagyszínpadon. Jelentkezni május 27-ig, hétfőig, a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címe, vagy a 0908 588-534 telefonszámon lehet.

Kép és szöveg: Bárány János, ATEMPO.sk