For You Acapella a Múzeumok éjszakáján Füleken

Múzeumok éjszakája

2014. május 17-én tartják Szlovákia szerte a Múzeumok és Galériák Éjszakáját. Füleken a program 18,00 órakor veszi kezdetét „A nógrádi képzőművészet klasszikusai a 20. században“ c. kiállítás megnyitójával a Városi Múzeumban. A határ szlovákiai és magyarországi oldaláról származó legismertebb nógrádi képzőművészek festményeit, grafikáit és rajzait bemutató kiállítás, melynek anyagát a kurátorok a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum gyűjteményeiből válogatták össze, 2014. június 27-ig lesz megtekinthető. A megnyitó programját a For You Acapella Vocal Group énekegyüttes fellépése színesíti. A koncertet követően az egykori füleki Üzemi Klub mellett dolgozó filmes szakkör 1967 és 1972 közötti időszakban készült, digitalizált archív filmjeinek következő ciklusát nézhetik meg az érdeklődők. A második válogatás a város társadalmi életébe nyújt betekintést a szocializmus időszakában.

A vár Bebek-tornyában 19,00 órakor nyílik meg a vármúzeum két időszaki kiállítása. A „Nógrád zománc- és üvegipara“ c. a kiállítás a Füleki Vármúzeum, Nógrádi Múzeum és Galéria, valamint a Dornyay Béla Múzeum határon átnyúló együttműködésével valósul meg. A szlovákiai kályhásmesterség történetét bemutató, „A kályhák melege“ c. kiállítás pedig a besztercebányai Közép-szlovákiai Múzeum szervezésében jött létre. A kiállításra tizenöt szlovákiai múzeum gyűjteményéből válogattak össze kályhacsempéket. A megnyitót követően kerül sor a Füleki Vármúzeum és a rappi Novolandia Termálfürdő közötti együttműködési szerződés ünnepélyes aláírására.

Az ünnepélyes megnyitó kísérőrendezvényén a középső várban a Börzsönyi Nehézgyalogosok magyarországi történelmi bajvívó csoport és a For You Acapella énekegyüttes tart műsort. Ezzel párhuzamosan 20,00 órától a vár kazamatájában Puntigán József „Csontváry és Nógrád" c. magyar és szlovák nyelvű előadásait hallgathatják meg az érdeklődők. A program különlegességeként, 21,30 órakor kezdődik a várudvarban a lengyelországi Teatr Formy színház szabadtéri előadása „A böjt viadala a farsanggal” címmel. A középkorban játszódó pantomimjátékuk színpadképét Pieter Bruegel festményei inspirálták. Az előadás a pozsonyi Lengyel Intézet anyagi támogatásával valósul meg. A rendezvény folyamán üveggravírozás, kályhacsempék és tűzzománc ékszerek készítése, valamint a füleki Defensores történelmi csoport animációs műsora látható majd a középső várban. Az esemény napján a vár 23,00 óráig tart nyitva. A belépés a füleki rendezvény minden programjára díjtalan.

aTEMPO.sk