Remek hang a futkosásban - A budapesti Maladype Színház Kassán vendégszerepel

Maladype Színház

2017. szeptember 8-án, pénteken 20.00 órától a budapesti Maladype Színház is bemutatkozik a XI. Közép-európai színházak fesztiválján Kassán.

Előadásukban a Remek hang a futkosásban című kisoperájukat láthatja a közönség a Kassai Állami Színház Malá Scéna stúdiószínpadán. Belépő 10 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Szöveg és zene tökéletes egymásra találása Sáry László: Remek hang a futkosásban című kisoperája. Sáry előtt aligha jutott volna eszébe bárkinek egy opera alapjául Weöres Sándor versét venni, a Téma és variációkat operaszövegkönyvnek választani. A „félig komoly opera” műfaji meghatározás azt jelenti, hogy az egy órás műben minden másképp zajlik, mint ahogyan megszoktuk, ellenben minden adott, ami egy kamaraoperához szükséges: nyitány, 12 jelenet, áriák, recitativók, kórusok és utójáték. A zárszámok Sáry Kreatív zenei gyakorlatain alapuló „társasjátékok”, az utójáték pedig a klasszikus vígoperai finálék paródiája. Túl a szöveg csattanóin és a zenei poénokon, mindaz, ami Sáry művében létrejött, szívszorító és katartikus.

 

 

A 2015-ben 75. születésnapját ünneplő Sáry László művének bemutatása különleges alkalmat teremtett a zeneszerző méltó ünneplésére, valamint arra, hogy produkció a kortárs zeneművészet és kortárs színházművészet ritka együttállásait kínálja közönségének. A Qaartsiluni Ensemble és a Maladype Színház koprodukciójából létrejött előadást Balázs Zoltán rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője állította színpadra, akinek alkotói kapcsolata a zeneszerzővel Weöres Sándor: Theomachia című oratórikus művének 2003-as nagy sikerű színpadi adaptációjával kezdődött.

A darab 2016-ban Artisjus-díjat kapott Az év komolyzenei műve kategóriában.

 

Zeneszerző: Sáry László
Rendező: Balázs Zoltán

Borbély László – zongora
Duffek Ildikó – ének
Huszárik Kata – ének
Kéringer László – ének
Petrovics Anna – fuvola
Rákóczy Anna – fuvola
Rozmán Lajos – klarinét
Szilágyi Ágota – ének

A zenészek főhangszerükön kívül különböző köveken, tikfán és egyéb kreatív „hangszereken” szólaltatják meg a művet.

Zenei vezető: Rozmán Lajos
Asszisztensek: Prajda Anita, Oláh Zsolt
Produkciós vezető: Balázs Katalin

ATEMPO.sk