Az élet és halál vize - Écsi Gyöngyi előadása Nagycétényben

Az élet és halál vize - Écsi Gyöngyi előadása Nagycétényben

2018. január 3-án, szerdán 16.00 órától Écsi Gyöngyi  Az élet és halál vize című bábos meseelőadása kerül bemutatásra a nagycétényi kultúrházban. Belépő felnőtteknek 2 euró, gyerekeknek ingyenes. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe.

„Az élet és a halál vize” c. mesét a gömöri Hangonyban mondta el Szilágyi Gusztáv. Az előadásban ötvöződik a bábjátékos – népdalénekes-mesemondó szerep. A kovácsoltvas díszlet, kendők, kesztyűbábok, maszkok segítségével az ősi magyar mitológiai világképben rajzolódnak ki a mese körvonalai. A tájegységhez tartozó nyelvjárás, népdalok és mondókák a mai paraszti gondolkodásmódot tükrözik, de magukban rejtik az ősi bájolás és rejtőzés elemeit is. Écsi Gyöngyi 2000-ben a Vaskakas Nemzetközi Bábfesztiválon a legjobb női előadó díját kapta, 2003-ban a budapesti Kolibri fesztiválon ő kapta az elsőként kiosztott Michel Indali-díjat. Kováts Marcell a népi hangszerek széles skáláját szólaltatja meg, a tekerőlanttól kezdve a furulyákon át a dudáig. A mese felajánlja a közreműködést gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

ATEMPO.sk