Hit és Hűség - a Boráros Imre Színház előadása Gímesen

Hit és Hűség - a Boráros Imre  Színház előadása Gímesen

2018. szeptember 9-én, vasárnap 16.00 órától Csáky Pál Hit és Hűség – történelmi visszapillantás 1889 – 1989 című színpadi játéka kerül bemutatásra a Boráros Imre Színház előadásában a gímesi kultúrházban. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Csáky Pál „Pacsirta éneke” című kisregényéből kimondottan Boráros részére írt „Hit és hűség – történelmi visszapillantás 1889-1989” című színpadi játék a felvidéki magyarságról szól, miközben egy évszázad, azaz az Osztrák-Magyar Monarchia, a két világháború közti időszak, a háború és az oroszországi hadifogság, majd a kitelepítés és a reszlovakizálás, végül az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit öleli fel, tehát egyfajta sűrített szlovákiai magyar történelem. Hangsúlyozva: mi, magyarok a többségi nemzet képviselőivel minden tekintetben egyenrangú polgárok szeretnénk lenni Szlovákiában.

A legtöbb felvidéki magyar család - így vagy úgy - átélte a történet egyes részeit, ez tehát egy öt nemzedékre visszanyúló felvidéki családregény, amely a szlovákiai magyar lélek mélyrétegeiről szól. Persze, a mű mondanivalójába próbáltam belesűríteni a saját üzenetemet, a hitvallásomat, a világnézetemet, az emlékeimet, mindazt, amit átéltem, hallottam, s erről olvastam” - fejtette ki Boráros Imre

Szereplők

Férfi: Boráros Imre - Kossuth-díjas színművész
Nő: Petrécs Anna
Fiú: Tarics Péter

Rendező - Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész
Technikai munkatárs - Hanzsér Árpád

ATEMPO.sk