The Violin Alone - a 6 Emmy díjas film díszbemutatója Budapesten

The Violin Alone - a 6 Emmy díjas film díszbemutatója Budapesten

2018. november 13-án, kedden 19.30-tól kerül sor a “The Violin Alone” című 6 Emmy díjas film díszbemutatójára a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A rendezvény vendége a film főszereplője Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, akivel Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget. A programot a vetítés előtt Oláh Vilmos hegedűjátéka színesíti. Közreműködik Szabó Péter Liszt-díjas gordonkaművész.

Belépő 1800 forint. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

Előadott művek

Bartók Béla: Duók
Oláh Vilmos - hegedű
Szabó Péter - cselló

Eric Funk: Portraits for Violin and cello
Oláh Vilmos - hegedű
Szabó Péter - cselló

Eric Funk: Melismas for Violin solo
Oláh Vilmos - hegedű

Mindkét Eric Funk zenemű ősbemutató.

 

A The Violin Alone című dokumentumfilm egy valószínűtlen, mégis megvalósult találkozást mutat be, egy olyan új zenedarab születését, amilyenre korábban még nem volt példa. A film a két modern zseni, Oláh Vilmos hegedűművész és Eric Funk kortárs klasszikus zeneszerző közös munkájáról szól, ahogyan tíz napig dolgoztak együtt egy különleges darab létrehozásán. A „Concerto for Violin Alone Op 109” című zenemű előadása egyszerre feszegeti a határokat és az általunk ismert lehetséges fogalmát: az előadónak, azaz Vilmosnak ugyanis egymagának kell játszania a saját és a zenekar szólamát. Látszólag tehát megoldhatatlan feladatra vállalkozik.

A film hűen visszaadja a hegedűművész, a zeneszerző és a kelet-európai ember lelkében szunnyadó erőt, a magyar emberek érzelmi és lelki gazdagságát, akik a sorozatos megszállások, háborúk és szenvedések dacára folyamatosan felülkerekednek a csapásokon.

A „Concerto for Violin Alone” minta lehet a jövőben, lehetséges megoldást mutathat a zeneszerzők és a zenészek számára, hogy gondolkodjanak és alkossanak. Pont ahogy itt is láthatjuk: két különböző világból érkező, úttörő alkotó elindul egy kihívásokkal teli utazásra, hogy újra értelmezzék a zenéről alkotott elképzeléseinket.

ATEMPO.sk