A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti - premier Pozsonyban

A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti - Fandl Ferenc előadása Pozsonyban

2018. december 8-án, szombaton 19.00 órától a Dialóg nonprofit szervezet szervezésében kerül sor a Soóky-trilógia harmadik részének ősbemutatójára A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti címmel, Fandl Ferenc előadásában. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház színpadán.

 

A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti a Soóky mesélőszínházi triptichon harmadik része. Amíg a Csönd (A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd) a csehszlovákiai magyar közösség újrakezdéséről, élni akarásáról, a kisember túlélési praktikáiról mesélt, a Disznótor (Egy disznótor pontos leírása) a maga derűjével és emberségével megmutatta a töréspontokat, a közösségi csapdákat, a kihagyott lehetőségeket, a táj provincialitását. A Gulyásparti (A nagy (cseh)szlovákiai magyar forradalmi gulyásparti) összegzése és befejezése az előző két történetnek.

Humora a régi, konklúziója sokkal keserűbb, már csak azért is, mert nem tudjuk kellő történelmi távlatból szemlélni az eseményeket, belesimul a jelenbe – s ha nem vigyázunk, jövőnk is a gulyás- és halászlé-főzőversenyek árnyékában íródik majd.

A Gulyásparti főszereplője a provinciális forradalmi események tanúja és krónikása: Bíróferi, anyakönyvezett nevén Barta Tibor, a Cincogó nevű pati kocsma csaposa, képesített, járás III. osztályú futballbíró, korábban egyetemi tanár, kandidátus, a történelemtudományok doktora. Bíróferi egy ideig a pult mögül rögzíti az eseményeket, azután már a prágai kooptált parlamentből tudósít.

A Gulyásparti története 1989 augusztusában kezdődik, és 1990 tavaszáig követhetjük a bársonyosnak mondott, rendszerváltozásnak nevezett közösségi szemfényvesztést. A történet azonban 1997-ben ér véget, az egyik főszereplő, Bozsó temetésén – aki a rendszerváltó politikusokkal ellentétben betartotta az ígéretét, miszerint: „ha még ezt a forradalmat is elb.., akkor nem érdemes tovább élni…”

 

Bíróferi - Fandl Ferenc

Szerző: Soóky László

Jelmeztervező: Hircsu Mariann

Dramaturg: Varga Emese

Rendező: Keszég László

ATEMPO.sk