Egy meghitt este a Mintha zenekarral Kassán

Egy meghitt este a Mintha zenekarral Kassán

2018. december 7-én, pénteken 18.00 órai kezdettel egy meghitt este keretében színpadra áll a Mintha Zenekar a kassai Márai Stúdióban. Belépő a Csemadok tagoknak 1 euró, az érdeklődőknek 2 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A Mintha Zenekar 2012-ban alakult és zenéjüket városi-népi kamaramuzsikának nevezik. Az öttagú formáció tagjai más-más zenekarokban már régóta zenéltek.

A zenekar a Kárpát-medence népi dallamainak feldolgozásán kívül a középkor, kora-újkor trubadúr, Minnesänger dallamait dolgozza fel sajátos stílusban. Zenéjükben térbeli, időbeli távolságok ellenére kapcsolatokat keresnek különböző korok és földrajzi helyek muzsikája között. A zenekar tagjai különböző zenei gyökerekkel rendelkeznek, hisz népi énekes, klasszikus klarinétosból lett népzenész, rock zenész, és gyakorló régizenész-blockflöte játékos állt össze erre a kísérletre. Számukra a népi dallamok és a középkori zene feldolgozása nem cél, hanem eszköz. Eszköze annak, hogy megmutassák miképp hatott egymásra a különböző történelmi korok és társadalmi rétegek zenéje. Miképp maradt meg egy-egy dallam évszázadokon keresztül, más formában és más helyen miképp bukkant elő. Hogyan lett egy Minnesänger dallamból sok száz év múlva esetleg egy magyar ugrós.

A középkori és koraújkori zenék-dallamok is csak eszközök. Nem törekednek a korhű bemutatásra, sőt eljátszanak azzal a gondolattal, hogyan lehet őket 21. századi módon előadni.
A zenekar neve is ezt fejezi ki: MINTHA. Mintha népzene lenne – de nem az, mintha jazz, rock lenne – de nem az, néhol komolyzene lenne – de nem az.

 

A zenekar tagjai

Feledy-Bacsik Ágnes – ének, dobok, furulya
Veress Kinga – ének, dobok, furulyák
Kis József – basszusgitár, gitár
Somorjai Lehel – gitár, fúvós hangszerek
Szabó Péter – hangmérnök

ATEMPO.sk