Szarka Tamás zenés irodalmi estje Budapesten

Szarka Tamás

2019. április 10-én, szerdán 19.00 órától Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő, a Ghymes együttes alapítója tart zenés irodalmi estet a költészet napja alkalmából Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A műsorban közreműködik Horváth János zongorán, Takács József Jozzy gitáron. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

 

Szarka Tamás, Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő immár 40 éve áll színpadon. Irodalmi értékű szövegvilága mellett dalaira a már jól ismert, sajátos stílus jellemző,. Zenéje és versei hatnak az értelemre, az érzelmekre és az érzékekre. A zene és a vers mélyről jön és erőt ad.

Zeneszerzői pályafutása szinte példa nélküli. A 2018. augusztus 20-i budapesti, ünnepi tűzijáték zenéjének és verseinek alkotója. Az elmúlt évtizedek alatt több mint 300 dalt szerzett. A 35 éves Ghymes Együttes működése alatt eddig 27 önálló albumot jelentettek meg, melyekhez túlnyomó részt a zenéket Tamás komponálta, dalszövegeit pedig ő írta. Egész estés zenés színházi darabjait mind siker koronázta: A cigánytábor az égbe megy, Vérnász, Benyovszky, Dózsa, Mária. Az Éden földön c. darabot 2015. szeptember 25-én mutatta be a Budapesti Nemzeti Színház, és az eltelt időszakban húszezren tekintették meg. A színművész Rudolf Péter felkérésére komponálta meg az Üvegtigris 2. filmzenéjét.

Szarka Tamás 7 éves kora óta ír verseket. 15 éves korában publikált először. Verseit lefordították szlovák, francia, német és angol nyelvre. VÁVÁVÁ című első verseskötete 2000-ben jelent meg, ezt követte az Anonymus utazik 2005-ben, majd az Anonymus kérdez című kötet, mely 2006-ban látott napvilágot. Első hangoskönyve 2008-ban készült, melyen versei és novellái Dörner György, Eperjes Károly, Gesztesi Károly, Pápai Erika, Rudolf Péter, Stohl András és Törőcsik Mari tolmácsolásában hallhatók. Mária című kötete és a Tánc a hóban c. kétnyelvű (magyar–szlovák) kötete 2014-ben jelent meg.

Több mint 3000 koncertet adott a világ 25 országában, 4 nagykoncertet a Budapest Arénában és 2016-ban közös koncertet a világhírű, Grammy-díjas gitárossal, Al Di Meolaval.

ATEMPO.sk