Vallomás a Csodáról - a Dvorák Patka Színház előadása Léván

Vallomás a Csodáról - a Dvorák Patka Színház előadása Léván

2019. április 10-én, szerdán 17.00 órától kerül sor Patka Heléna előadóestjére költészetet kedvelő felnőtteknek és - rendhagyó irodalomóra keretében - 13 év feletti diákoknak "Vallomás a Csodáról" címmel. Az előadás Csinszka szemével mutatja be a 100 éve elhunyt Ady Endre halhatatlan alakját. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők a lévai Reviczky Házba.

 

"...Mikor mellé kerültem, az Élet már nagy pusztításokat végzett rajta. Nyugalmas, édes boldogság helyett harcot jelentett az életünk. Harcoltunk egymásért, és sokszor egymás ellen is..." - írta Boncza Berta a naplójában.

Tanúi lehetünk mindannak, hogy miként is lobbant szerelemre Csinszka, a 16 éves kamaszlány az akkor már híres poéta iránt, hogyan invitálta meg a költőt csucsai kastélyukba, s nyomon követhetjük kapcsolatuk szövevényes történetét megismerkedésüktől, egészen Ady haláláig. Boncza Berta naplóját, verseit, leveleit hívjuk segítségül, hogy felidézzük az 1910-es éveket, a világháború rémséges esztendőit, s Ady Endre életének utolsó, szenvedésekkel terhes időszakát.

"..Drága, fiatal életét égette föl a magyar versért, mert prófétás látomásaihoz, fokozott érzékenységéhez - mi a költőt vátesszé tette - kellett az altatóporokon, alkoholon, kábítószereken, szerelmen és minden-fajta mérgeken keresztül kapott biztos öngyilkosság..."

ATEMPO.sk