Kínai mongol és jugur folklór műsor Pozsonyban

2019. október 8-án, kedden 19.00 órától kerül sor a Kínai mongol és jugur nemzetiségek népdal- és néptáncegyüttesének folklór műsorára Pozsonyban, a P. O. Hviezdoslav Színházban. A belépés díjtalan. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

 

A kínai mongol nemzetiség jelenleg mintegy 6 millió főt számlál, akik Kína északi és északkeleti területein, ezen belül koncentráltan a Belső-Mongol Autonóm Területen élnek. Történelmileg a mongol nomád nemzetiség, melynek tagjai még ma is sokan legelőkön élve állattenyésztéssel foglalkoznak.

A jugur nemzetiség Kína északi területeinek ősi etnikai kisebbsége, számuk jelenleg mindössze 15.000 főt tesz ki. Különösen szembetűnő a jugur és a magyar népzene hasonlósága. A zenei „lábnyomok” is azt igazolják, hogy a magyar nemzet Keletről származik, és a két népnek történelmileg közeli kapcsolatban állt egymással.

Ez az egyik oka annak is, hogy a jugur nemzetiségű művészek Magyarországon és Közép-Európában is bemutatják műsorukat.

A legelők népeként élő kínai mongol és jugur nemzetiség, egyedülálló és izgalmas etnikai hagyományvilága, kultúrája életmódjuk miatt alakult ki. A mongol és a jugur nép zenéje és tánca e kultúra fontos megjelenési formája. Előadásukon keresztül mi is megízlelhetjük és megcsodálhatjuk e két etnikai kisebbség sokszínű művészetét s közelebb kerülhetünk a több generáció óta pusztai legelőkön töltött mindennapjaikhoz.

 

Fellépők

Kína Belső-mongol Nemzetiségi Művészeti Színház
Kína Kanszu tartomány Jugur Nemzetiségi Népdal- és Néptáncegyüttes

Bevezetőt tart: Dr. Csámpai Ottó etnoszociológus

ATEMPO.sk