Evezők csillaga - Berecz András és a Schola Gregoriana Bratislavensis műsora a Con Spirito Egyházzenei Fesztiválon Győrött

2023. május 21-én, vasárnap 19.00 órakor kezdődik Berecz András ének- és mesemondó és a Schola Gregoriana Bratislavensis Evezők csillaga című műsora, amely keretében népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat adnak elő a győri Evangélikus Öregtemplomban a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál jegyében.

Idén május 20. és 28. között kerül megrendezésre Egyházzenei Fesztivál, mely ezúttal is fantasztikus programsorozatot ajánl a zenekedvelő közönség számára. 2023-ban több mint 10 városban kínál lehetőséget a Filharmónia Magyarország arra, hogy közelebb kerüljünk az egyházi zenéhez.

A fesztivál mindig egy különleges oldalát mutatja meg ennek a műfajnak, 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba. A magyar népzene kincsei mellett nemzetközi vizekre is evezünk, hiszen felcsendülnek majd argentin és skandináv dallamok is.

Többek között olyan fellépők koncertjeit élvezheti a nagyérdemű, mint Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Bodrogi Éva, Berecz András, Erik Rydvall, Gunnar Idenstam, a Nemzeti Énekkar, az Anima Musicae Kamarazenekar vagy a Schola Gregoriana Bratislavensis.

Berecz András ének- és mesemondó ebben a műsorában népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel.

Műsora a Megváltás útját követi a betlehemi jászoltól, kereszthalálon át a Feltámadásig.

Énekeit rövid, talányos, vidám mesékkel tarkítja. Kedves kutatási területe a szentség és a humor érintkezési területe: hol nem oltják ki egymást, végső soron - milyen is a köztünk lakó Teremtő mosolya?

A műsort gregorián énekek teszik teljessé a Graduale Triplexből és Graduale Novumból a Schola Gregoriana Bratislavensis tolmácsolásában.

A belépőjegy ára 2900 forint. A diákok és nyugdíjasok számára 10 százalékos kedvezményt biztosítanak a szervezők. A Filharmónia Magyarország bérletesei az ország bármely pontján az általunk szervezett és értékesített felnőtt hangversenyekre - bérletük felmutatásával - 20 százalék kedvezménnyel válthatnak jegyet. A kedvezmény bérletenként egy jegyre érvényesíthető, koncertenként.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség az eseményre.

 

Előadók

Berecz András - ének- és mesemondó
Schola Gregoriana Bratislavensis

Elhangzó művek - gregorián énekek a Graduale Triplexből

Introitus: Ad te levavi animam mea (Ps. 24, 1-4)
Communio: Qui manducat carnem (Io. 6, 57)
Introitus: Omnes gentes (Ps. 46, 2.3)
Responsorium: Media vita in morte
Communio: Dico vobis
Alleluia: Oportebat pati Christum
Gregorián énekek a Graduale Novumból:
Introitus: Benedicta sit
Graduale: Angelis suis (Ps.90, 11-12)
Introitus: Letetur cor (Ps.104,3-4)
Alleluja: Ostende nobis (Ps.84)
Introitus: Viri Galilei (Ps.46)
Hymnus: Ave maris stella

Művészeti vezető

Milan Kolena

ATEMPO.sk