Jobban izgulok, mint José, amikor kirak egy klipet – mondja Sipos Géza rendező, operatőr

Tudom jól – vasárnap 19 órakor José-klippremier az ATEMPO.sk-n!

 

Hajnalban indult Szolnokról Karvára Sipos Géza aznap, amikor Ropog József, alias José rapper „Tudom jól” című vadonatúj klipjét forgatták. A munkálatok előtt leültünk a falu főterén, és alaposan kifaggattuk a rendező, operatőrt.

 

Ki által kerültél kapcsolatba Joséval?

Dombi Krisztián a „tettes”. Vele forgattunk korábban néhány klipet, ő ajánlott be Józsinak. Azóta is lógok neki ezért néhány sörrel.

 

Mi volt az első közös munkátok?

A Halkuló léptek klipje. Reggel kilenctől este hatig forgattuk, mert mindig jöttek újabb ötletek. Van egy hosszú bevezető út Búcsra, kezdett lemenni a Nap, akkor végeztünk. A klippel kapcsolatban az én ötletem az volt, hogy legyen benne egy szóló focista, aki tud trükközni. Régebben fociztam, de annyira értek ezekhez a trükkökhöz, mint ló a hátúszáshoz.

 

Sipos Géza és José

 

Azután egymásra hangolódtatok? José több helyen is azt nyilatkozta, hogy amit kigondol, te megvalósítod képekben.

Józsinak nagyon jó elképzelései vannak. Rendezőként könnyebb úgy dolgozni, ha feláll egy váz, amit azután kitöltögetjük „téglákkal”. Persze, mindig rögtönözünk valamit.

A „Július elsején” futóversenyes részét ott és akkor találtuk ki, hiszen futóverseny volt Karván.

 

Szerepel a dal klipjében egy Zsiguli kabrió is.

Szóltam Józsinak, ha betetted a szövegbe, biztosan van valakinek a környezetedben Zsiguli kabriója. Mondta, hogy hát igazából nincsen. Egy héttel voltunk a klip forgatása előtt. Irány a facebook, mindenféle csoportok, üzenőfalak! Kiraktam délután egy posztot a Zsiguli kabrió fotójával, este tízkor megvolt az autó. Ráadásul Szolnoktól negyven kilométerre. Tiszakécskén forgattuk le a Zsiguli kabriós részeket. Józsi hozta a kocsiba „statisztákat”.

Néhány évvel ezelőtt azzal az autóval forgatott Geszti Péter.

 

Sipos Géza és José

 

Ki találta ki a július 26-án, vasárnap este hét órakor bemutatásra kerülő „Tudom jól” című szám klipjének a történetét?

Már régebben beszélgettünk a dalról cseten.

Ilyenkor egy hozzá illő képpel illusztráljuk is, hogy mire is gondolunk.

Mondtam, hogy kellene egy búzamező a refrénhez, Józsi máris belinkelt egy Eminem-klipet, hogy abban van olyan búzamező. A kisgyermek tánca Józsi ötlete volt, utána pedig rávágtam, hogyha már egy elegáns táncot adnak elő, akkor olyan helyen tancoljanak ami életidegen, ahol ezt normál esetben nem tennék.

 

Mióta létezik a Medusa Pictures?

Kétezer-tizenöt májusától.

 

Sipos Géza és José

 

Miért a medúzáról nevezted el a vállalkozást? Most is ott van egy példány a pólódra festve.

Ez jutott az eszembe. Nincs semmiféle vonzalmam a medúzák irányában, a tengert imádom, magát, a vizet. Szolnokon egy fémipari cég porfestő üzemének vagyok a vezetője.

 

A hétvégén pedig fogod a kamerát és a többi cuccot, ami ehhez kell, és indulsz klipeket forgatni?

Van úgy, hogy meló után ülök autóba és megyek forgatni. Korábban a feleségem járt velem segíteni. Jó kis családi program volt. Bejártuk az országot és számos helyen voltunk határon kívül is. Most négyhónapos gyermekünkkel van otthon.

 

Sipos Géza és José

 

A zenekaroknak és az előadóknak kell a videoklip, különben kétezer-húszban e nélkül nem figyelnek fel a dalaikra.

Ha felteszed egy fotóval a zenédet a netre, hiába „promózod be”, az embereknek kell az inger, és azt a videoklipből kapják meg. Amúgy jobban izgulok, mint José, amikor kirak egy klipet. Az a legjobb érzés, amikor két hónap múlva rám ír a neten, hogy „Gézám, csináljunk egy újabb klipet”. Ez nagy elismerés.

 

Mindent vállalsz?

Valamilyen szinten igaz, hogy „arccal a gázsi felé”. Ha jönne egy neonáci zenekar kétmillió forinttal, nem tárgyalnék velük.

 

Sipos Géza és José

 

Aki megtetszik, mindent megteszel érte?

Sok mindent. Volt, hogy nem tetszett egy zenekar zenéje, a mondanivalójuk viszont igen, és megcsináltuk a klipet.

 

Van kedvenc számod Josétól?

Az eddigi legjobb munkám, amit csináltam a „Lesz még nyár” klipje volt. Referenciaként szeretem mutogatni, teljes mértékben elégedett vagyok azzal a klippel.

 

Sipos Géza és José

 

Milyen zenéket hallgatsz?

Már mindent. Tizenöt éve csak punkot és metált hallgattam. Most, harmincöt évesen, az elektronikus zenékben is megtalálom önmagam, vannak a komolyzenében is kedvenceim.

 

Ha majd megjelenik José új albuma, felteszed a polcodra?

Mindenképpen! Mindenkinek mondom, hogy

José feltörekvő rapper, aki pedig feltörekvő, támogatni kell. Úgy is, hogy pólót vásárolunk tőle, vagy megvesszük az eredeti cédéjét.

 

Azért reménykedsz, hogy kapsz majd egy példányt.

Nincs ilyen elvárásom. Ha nem kapnék, megvásárolnám. Komolyan. 

 

Ne feledjétek, július 26-án, vasárnap este 19.00 órakor KLIPPREMIER!

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János