Felhívás


Ingyenes képzésben vehetnek részt a zenei tehetségek – jelentkezz a Snétberger Programra

Ingyenes képzésben vehetnek részt a zenei tehetségek – jelentkezz a Snétberger Programra

Elindult a jelentkezés a Snétberger Zenei Tehetség Központ 11. évfolyamára. Az idén jubileumát ünneplő Snétberger Program keretén belül hatvan hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal kezdheti meg tanulmányait júniusban a Nemzeti Tehetség Központ felsőörsi központjában. A járványhelyzetre való tekintettel idén online formában várják a bemutatkozó videókat a www.meghallgatunk.hu oldalon 2021. április 30-ig.

A zenei tehetségek felkutatásában nincs megállás, hiszen elindult a jelentkezés a Snétberger Program nyáron kezdődő ösztöndíjas kurzusára. Idén is várják azoknak a tehetséges, hangszeren játszó vagy énekes, elsősorban roma fiataloknak a jelentkezését, akik már elmúltak 12 évesek, de még nem töltötték be a 22. életévüket. A kialakult járványhelyzet miatt, a személyes meghallgatás helyett a fiatalok bemutatkozó videóval pályázhatnak

2021. április 30-ig a www.meghallgatunk.hu oldalon.

 

Snétberger Zenei Tehetség Központ

 

A Nemzeti Tehetség Központ zászlóshajójának számító programban, a kezdetek óta minden esztendőben mintegy 60 hátrányos helyzetű, elsősorban roma származású fiatal tökéletesítette zenei tudását. „A Snétberger Program Novák Katalin, családokért felelős miniszter támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretében valósul meg. A kurzusra felvételt nyert diákoknak a képzés a Programnak köszönhetően teljesen ingyenes. A 12 hetes jazz és klasszikus zenei képzésre Felsőörsön kerül sor.” – hangsúlyozta Würtz Csilla, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője.

A Snétberger Program 2021-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. „A jubileumi év mérföldkő számunkra. 10 évvel ezelőtt egy olyan programot indítottunk el, amely a roma és hátrányos helyzetű fiatal tehetségek zenei képzésének jelentős változását hozta el. Reméljük, hogy a pandémia hamarosan elcsitul és nyáron egy különleges, kiemelkedő zenei koncerttel, méltóképpen tudjuk megünnepelni a jubileumot.” – tette hozzá Snétberger Ferenc, a Snétberger Zenei Tehetség Központ zenei- és művészeti igazgatója, a Snétberger Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

A programban elismert művészek és mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, önismeretet és elérhető célokat kapjanak. A 10 év alatt közel 800 jelentkezőt hallgattak meg, 300 diák végezte el kurzusaikat és 100 órányi koncertet adtak évente, tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve ezzel a fiatal tehetségek számára.

A 2011-ben megnyílt intézmény tanárai között olyan neves magyar művészek vannak, mint Snétberger Ferenc, László Attila, Rozsnyói Péter, Oláh Tzumó Árpád, Lamm Dávid, Tóth Mátyás, Barcza Horváth József, ifj. Balázs János, Suki András, Lakatos György, a nemzetközi vendégelőadók között pedig megtalálható Paolo Vinaccia, Tony Lakatos és Roby Lakatos is.

ATEMPO.sk

Január végéig pályázhatnak állami zenei ösztöndíjra a fiatal tehetségek

FELHÍVÁS! Jelentkezz és lépj fel az Impulse zenei fesztiválon

Az Egyesület a csallóközi ifjúságért polgári társulás (továbbiakban csak ECSI) szeretne a 2021-es évben is teret biztosítani a régióban élő és működő amatőr zenekarok számára, hogy megmutathassák tudásukat és tehetségüket a közönség előtt profi színpadi feltételek mellett.

Az Impulse All in Music Festival – Open Air szabadtéri könnyűzenei fesztivál erre hivatott lehetőséget nyújtani. Ezért az ECSI pályázatot hirdet a 2021-es év augusztusában megrendezendő Impulse All in Music Festival – Open Air v. 2.0 műsorában való részvételre.

INTERJÚ A SZERVEZŐKKEL

Olyan formációk és egyéni előadók jelentkezését várják, akik a jelentkezés leadásának a napjáig nem jelentettek meg semmilyen platformon profi hang vagy videó anyagot. Jelentkezési határidő 2021. március 31. 24.00

 

Részletes feltételek:

- A csallóközi régióban működő amatőr előadó, zenekar vagy énekes.
- Semmilyen platformon nem jelentettek meg profi hang vagy videó anyagot. (profi anyagnak minősül a: stúdióban vagy szabadtéren profi hangmérnök és vagy operatőr bevonásával készített és rögzített hang vagy videó anyag. Ide értendő mindenféle digitális és fizikai hang és kép hordozó eszköz.)
- Önálló előadásra képesek legalább 45 perc időtartamáig.
- Legalább 2 magyar nyelvű zeneszámot tartalmaz a műsoruk.
- Saját hangszerekkel rendelkeznek és a hangszerelést maguk tudják biztosítani. (Az ECSI biztosítja a fesztiválon való fellépés időtartamára: profi színpad technikát, reklámot, fotózást, videó felvétel készítését)
- Amatőr bemutatkozó videóval tud pályázni, bemutatkozni. Ez a videó tartalmaz legalább egy saját előadású dalt (készülhet akár mobiltelefon segítségével, próbateremben)
- Előadásuk színpadképes

 

Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

 

Amit biztosítanak:

- Fellépési lehetőség profi színpadi körülmények biztosítása mellett.
- Lehetőség ismerté válásra.
- Riport készítése (képi anyaggal együtt, videó és fotó), ami meg fog jelenni a nyilvánosság előtt.
- 3 dal rögzítése a GF Production dunaszerdahelyi stúdiójában, ami magában foglalja az utómunkát és az énekfelvételt is. A GF Production felajánlása a legsikeresebb jelentkezőnek, aki kiválasztásra kerül a fesztiválon való fellépésre.
- Teljes ellátás (étel és üdítő ital fogyasztás)
- Egy olyan élmény, amit nem fogsz elfelejteni.

 

JELENTKEZÉS

ATEMPO.sk

Január végéig pályázhatnak állami zenei ösztöndíjra a fiatal tehetségek

Január végéig pályázhatnak állami zenei ösztöndíjra a fiatal tehetségek

A zenei világ keresi tehetségeit! Az ő támogatásukra hozta létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. azokat az állami zenei ösztöndíjakat, amelyek egy éven át havi 200 000Ft anyagi támogatást nyújtanak a nyertes pályázóknak. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Filharmónia Magyarország ennek a programnak a szakmai lebonyolítója.

 

A fiatal tehetségek három különböző ösztöndíjra pályázhatnak.

A 20. század egyik legnagyobb magyar zongoraművészének nevével fémjelzett Fischer Annie Zenei Előadóművészi Ösztöndíjra olyan klasszikus zenei tehetségek jelentkezését várják, akik hivatásuknak a hangszeres és énekes szólista pályát választották.

JELENTKEZÉS

Az 1984-ben létrehozott Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj célja, hogy fiatal zeneszerzők, zenetudósok és zenekritikusok pályakezdését támogassa és kedvező feltételeket biztosítson az eredményes és magas színvonalú alkotótevékenységhez.

JELENTKEZÉS

A Lakatos Ablakos Dezső Ösztöndíjra a jazz fiatal tehetségeinek jelentkezését várják, a beküldött pályamunkák alapján hárman részesülhetnek ösztöndíjban

JELENTKEZÉS

A beérkezett pályázatokat mindhárom ösztöndíj esetében rangos szakmai kuratórium bírálja el.

Jelentkezési határidő 2021. január 31., 24.00.

ATEMPO.sk

Néphagyomány az óvodában és az iskolában - online továbbképzés külhoni pedagógusoknak

Néphagyomány az óvodában és az iskolában - online továbbképzés külhoni pedagógusoknak

December elején közös összefogással indult útjára egy rendhagyó online képzés külhoni pedagógusoknak. A Rákóczi Szövetség és Balatoni Kata, Így tedd rá! programgazda, néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató közös programjának elő témája az Advent volt, mely több mint 1000 résztvevővel zajlott Buenos Aires-től Mezőpanitig.

„Megható és érezhető volt az az összekapcsolódás, mely létrejött az online téren keresztül is. A program célja, hogy ebben a nehéz időben is ott legyünk a pedagógusok mellett, segítsük munkájukat, hogy ők néphagyományainkat továbbvigyék a gyermekek és családok felé a pedagógiai folyamatok által. Páratlan lehetőség, hogy saját kulturális tőkénk ilyen mértékben összetart bennünket a mindennapokban.” - mondta Balatoni Kata.

 

Balatoni Kata

 

A képzés folytatódik, a következő online találkozó 2021. január 29-én, péntek 17.00 és 20.00 óra között. kerül megrendezésre, melynek témája a hagyományos ünnepek intézményi megjelenítése a tavaszi félévbe: farsangtól Pünkösdig.

A program során a résztvevők körbe utazzák a Kárpát-medencét, megismerve szokásvilágát és feltárva azokat a dalokat, játékokat, mondókákat, táncokat, melyek a hétköznapi pedagógiai folyamatokban alkalmazhatók. Terítékre kerül a farsangi mulatság, Balázs, Bálint, Gergely, március 15. megújulása, a nagyböjt világa, Virágvasárnap, húsvét, Szent György, pünkösd, de még anyák napja is. Ültetnek tulipánokat, énekelnek rózsákat, hordoznak kiszét, pünkösdi királylányt, huszárokat idéznek, esőt és napot varázsolnak, cserebogarat és gólyát keresnek. Mindezt a magyar kultúra páratlan kincsestárából merítve.

Eddig több mint 1600 magyar pedagógus regisztrált az ingyenes képzésre a világ számos országából. Jelentkezni 2021. január 27. szerda 20.00 óráig lehet.

REGISZTRÁLJ

EZ, ATEMPO.sk

X-Faktor

JELENTKEZZ! Jön a jubileumi tizedik X-Faktor

A jubileumi tizedik évaddal folytatódik idén az X-Faktor tehetségkutató az RTL Klub képernyőjén, ahol 2019-ben a gömöri Ruszó Tibi lett nyertes. Mellette az USNK, Ricco és Claudia, Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Danics Dóra, Tóth Andi és Opitz Barbara álltak a dobogó legfelső fokán.

Egy év szünet után most a szervezők ismét belevágnak, hogy továbbra is keressék azt a bizonyos X-et. A meghallgatásokra igaz még várni kell, de az online jelentkezés már elindult.

Ha elmúltál 14 éves jelentkezz egyéniben, vagy zenekaroddal. Jelentkezni többféle módon lehet:

Kövesd az @xfaktorhun instagram oldalat
Készíts egy maximum 15 másodperces videót arról, ahogy énekelsz
Válaszd a Direct megosztás funkciót és küldd el a videót az @xfaktorhun–nak úgy, hogy a leírásba beleírod az e-mail címedet

Viberen vagy WhatsAppon küld el videódat a 06 30 195-95-95 telefonszámra

EZ, ATEMPO.sk

Online-ra nyílik a kocsmaajtó - Folk-kocsmakvíz

Online-ra nyílik a kocsmaajtó - Folk-kocsmakvíz

Online folytatódik a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz játékos vetélkedője. A regisztrált csapatok január 21-én mérhetik össze tudásukat.

Az előzményeket és a tudnivalókat Németh Nóra néprajzkutató, közművelődési szakember foglalja össze.

„Az angol eredetű kocsmakvíz már jó ideje nagyon kedvelt szórakozássá vált itthon is: a szórakozni vágyó asztaltársaságok a mulatást a tudásbővítéssel kapcsolják össze.

Az elmúlt év júliusának végén indult Folkudvar programunk tematikájának összeállításakor született az ötlet, hogy a Hagyományok Háza előtt egy bensőséges ’fröccsteraszt’ alakítsunk ki. A helyszínből fakadt a kocsmakvíz gondolata, ami az Intézmény identitásából kiindulva a ’Folk’ szóval bővült, s a játék után ínyenc népzenei koncerttel egészült ki.

A kezdeményezés július végén debütált, amit négy vetélkedőprogram követett. A kedvező fogadtatás, s a hetven fős stabil törzsközönség arra sarkallt minket, hogy évközben is folytassuk a játékot: október elejétől havi rendszerességgel kívántuk megrendezni a kvízt. Az október-novemberi alkalmat még személyes részvétellel tartottuk, a decemberi megmérettetést viszont már online szerveztük meg. Mint mindennek, e formának is a jó oldalát néztük, így a külhoni ’homo ludenseket’ is bevonhattuk a programba. Ez decemberben sikerült is: angliai, erdélyi és felvidéki csapat is rajthoz állt.

Az új évben is – egyelőre online formában – folytatni kívánjuk a versengést, előzetes terveink szerint január 21-én mérhetik össze tudásukat a csapatok. Eddig hat asztaltársaság jelentkezett, de az utolsó percig várunk még játékos kedvű csoportokat. A már említett népzenei koncertet ezúttal is megtartjuk.

Úgy érzem, eddig színvonalas csatákban harcoltak a jelentkezők. Voltak olyan kérdések, amikor evidensnek éreztük a választ, de a csapatoknak mégis fejtörést okozott, s voltak nehezebbnek szánt feladványok, amiket könnyen teljesítettek a delikvensek. Egy kérdéssor emlékezetes: a novemberi kvízben az újbor témaköre vitte a prímet, az egyik feladathoz borkóstolás is társult. Egy szép chardonnay-t töltöttünk a poharakba, aminek fajta-eredet felismerése megizzasztotta a Folk-kocsma ’ivócimboráit’. Egészségükre, ezzel a virtuális pohár borral kívánok boldog új évet minden korábbi játékosnak és jelentkezőnek!”

REGISZTRÁCIÓ

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Hagyományok Háza

Tervezd meg TE a Gombaszögi Nyári Tábor új kapuját!

Tervezd meg TE a Gombaszögi Nyári Tábor új kapuját!

„Kapu a felvidéki nyárba” címmel nyílt, építészeti tematikájú, ösztöndíjas pályázatot hirdet a Diákhálózat és a Sine Metu Polgári Társulás. A pályázat célja, hogy a Gombaszögi Nyári Tábornak otthont adó kemping új kapuval gazdagodjon.

Egy komplex, építészeti és egyben tájépítészeti feltáró tanulmányterv készítése a cél, hiszen a pályázó nem mellőzheti Gombaszög természet adta látványosságait – a pályamunkának illeszkednie kell a völgy miliőjéhez, amelynek része a gombaszögi cseppkőbarlang, a tábort körbeölelő patak és az évszázados magas fák, valamint a feltárás alatt álló pálos monostor.

Pályázni olyan, 30. életévét még nem betöltött, szlovákiai magyar személy tud, aki a pályázat benyújtásának időpontjában hallgatói jogviszonnyal rendelkezik építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész, designer, grafikus, formatervező szakon, illetve a felsorolt szakok valamelyikén diplomát szerzett, amely a pályázat benyújtásának időpontjában legfeljebb három éves, de 30 év alatti, szlovákiai magyar lelkes amatőrök is jelentkezhetnek. Pályaművet egyének és csapatok egyaránt benyújthatnak. Az elbírálás anonim jellegére való tekintettel a pályamunkában - legyen szó szöveges vagy grafikus részről - semmilyen azonosító jelzés nem utalhat a szerző(k) kilétére!

A pályamű leadási határideje 2021. január 25. (23:59). A pályázatok első fordulójának kiértékelése február 5-én, az eredményhirdetés pedig február 28-án várható.

A győztes pályázó 1000 eurós ösztöndíjban részesül.

A benyújtott pályamunkákat két elismert felvidéki építész, Smidt Tamás és Szabó Krisztián, a Sine Metu Polgári Társulás képviseletében Kocskovics Péter, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervező- helyettese, Stubendek Attila, a Gombaszögi Nyári Tábor szervezője, Leczkési Zoltán, a Diákhálózat elnöke, Lovász Ákos, a Diákhálózat belügyi alelnöke, valamint Tohol Orsolya, a kassai KIKELET elnöke bírálja el.

A pályázat részletes leírása
A pályamunka beadásához szükséges mellékletek

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakra lehet pályázni

FELHÍVÁS! Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakra lehet pályázni

Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakat hirdet a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) 2021-re, a Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakra december 21-től január 31-ig lehet pályázni.

A MANK a kortárs magyar alkotóművészet átfogó támogatását tűzte ki céljául. Ennek szellemiségében hirdeti meg zenei alkotói és előadóművészeti ösztöndíjait a 2021-es évre. Az ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint hogy összetett támogatási rendszerük révén kedvező feltételeket teremtsenek a formanyelvükben és tartalmukban korszerű, színvonalas munkák létrehozásához.

A pályázat nyertesei a 2021-ben havonta bruttó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek. Mindezen felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen, amely várhatóan 2022 májusáig megvalósul. A pályázatokat január 31-ig lehet benyújtani online. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjra (évente legfeljebb 9 fő) és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjra (évente legfeljebb 3 fő) a 30 éven aluliak, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjra (évente legfeljebb 6 fő) a még 35. életévüket be nem töltők nyújthatják be pályázataikat.

Az ösztöndíjak elnyeréséhez a különböző kuratóriumok más-más feltételeket írnak elő, többségében azonban a pályázati adatlap és nyilatkozat mellett szakmai önéletrajzot, munkatervet és az eddigi művészeti tevékenységet bemutató dokumentációt szükséges benyújtani, továbbá a Fischer Annie-ról és a Lakatos Ablakos Dezsőről elnevezett ösztöndíjak esetében egy Youtube- vagy Vimeo-linket is meg kell jelölni, amely a fiatal zeneművész egy évnél nem régebbi szerzeményét tartalmazza.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

ATEMPO.sk / MTI

Kisebbségi Kulturális Alap

Még lehet pályázni a Kisebbségi Kulturális Alap 2021-es felhívásaira

December 18-ig lehet a Kisebbségi Kulturális Alap 2021-es évre szóló első pályázataira beadni a kérvényeket. Ezúttal a magyar és a roma kisebbségi szervezetek kérvényezhetnek támogatást vagy ösztöndíjat.

A törvény értelmében 7,6 millió eurós keret áll rendelkezésre támogatásokra, melynek nagyobb része ezúttal is a magyar pályázatok fedezésére kerül kiosztásra.

 

A magyar kisebbségi szervezetek szinte minden programra és alprogramra pályázhatnak már most, kivétel az amatőr és hivatásos művészet

A részletes pályázati felhívás itt elérhető el, a kérvények beküldési határideje pedig 2020. december 18.

Szintén eddig a dátumig pályázhatnak a roma kisebbségek is az irodalmi és kiadói tevékenységekre.

 

Már megjelent az összes többi kisebbséget is célzó pályázati felhívásuk, melyekre 2021. január 5-ig várják a kérvényeket.>

A részletes pályázati felhívások, egyéb dokumentumok és információk a kultminor.sk portálon találhatók, az elektronikus pályázati rendszer pedig itt érhető el.

ATEMPO.sk / kultminor.sk

Meghosszabbították A Dal 2021 jelentkezési határidejét

Meghosszabbították A Dal 2021 jelentkezési határidejét

Tizedik alkalommal keresik Magyarország slágerét A Dal 2021 című műsorban, amelyre az előadók november 15. éjfélig jelentkezhetnek a www.adal.hu oldalon. A meghosszabbított határidőig olyan, legfeljebb háromperces magyar nyelvű dallal lehet pályázni, amely még nem, vagy legkorábban 2020. március 30-a után került kereskedelmi forgalomba, médiafelületre (televízió, rádió, internet), illetve hangozhatott el nyilvános előadás keretében.

2021-ben is A Dal című műsorban keresi Magyarország legjobb slágerét Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

A dalválasztó a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő magyar nyelvű produkciókat hivatott segíteni. Jubileumi, tizedik évada számos meglepetéssel várja a zenészeket és a nézőket.

A Dal 2021 nyertese többek között lemezfelvétel és videoklip készítésére is lehetőséget kap. Újdonság viszont, hogy a jubileumi műsorban nemcsak a végső győztes, hanem a döntőbe bejutottak közül a zsűri által legjobbnak ítélt négy versenyző is a zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban részesül. A pályázatra olyan, legfeljebb háromperces magyar nyelvű dallal lehet pályázni, amely még nem, vagy legkorábban 2020. március 30-a után került kereskedelmi forgalomba, médiafelületre (televízió, rádió, internet), illetve hangozhatott el nyilvános előadás keretében. A produkció során akár tíz fő is részt vehet az előadásban.

A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak, amelyek egyben a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is jelentik.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában nemcsak a dalok, hanem azok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és egyben a Petőfi Zenei Díj Szövegírója díjért, amelyet a képernyős zsűri ítél oda. 2021-ben is várják a dalok akusztikus feldolgozását, amelyek immár második alkalommal hangozhatnak el a műsorban. A versenybe kerülő dalok mindegyike automatikusan részt vesz az online Akusztik Dalversenyben is.

„A Dal 2021 Felfedezettje” és egyben a Petőfi Zenei Díj Felfedezettje díjért egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2021-es mezőnyéből a képernyős zsűri, amelyik A Dal 2021 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával.

A jelentkezés és a pályázati feltételek megtalálhatók a www.adal.hu oldalon, amelyen november 15. (vasárnap) éjfélig lehet jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével.

„A Dal az egyetlen olyan műsor, amely új magyar könnyűzenei művek megszületéséhez járul hozzá. Az idén jubiláló produkció sikerét bizonyítja, hogy a szerzők évről-évre úgy hozzák nyilvánosságra dalaikat, hogy megfeleljenek a versenykövetelményeknek és szereplői lehessenek a több héten át zajló dalválasztó show-nak. Az elmúlt években annyi nívós pályamű érkezett a felhívásra, hogy A Dal 2021-ben már 40 előadó mutatkozhat be” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója.

ATEMPO.sk / MTVA

Négy újabb pályázatot hirdetett a Hangfoglaló Program

Négy újabb pályázatot hirdetett a Hangfoglaló Program

Három év után ismét lehet városi zenei koncepciók készítésére pályázni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumához. Ugyancsak novemberi a beadási határideje a könnyűzenei médiumoknak szóló, a pályakezdő zenei menedzserek showcase fesztiválokon való részvételét segítő, illetve a tavaly kísérleti jelleggel kiírt, a magyar nyelvű dalszerzés kultúráját támogató kiírásoknak.

Az NKA zenében érintett kollégiumai 2017-ben írtak ki közös pályázatot városi zenei koncepciók elkészítésére. Az akkori felhívásra több mint egy tucat település jelentkezett, és az elmúlt években nemcsak az NKA pályázatában foglaltakat teljesítették, de sok helyen használni és alkalmazni is kezdték az így elkészült koncepciókat.

"A Hangfoglaló Program Kollégiuma ezért úgy érezte, hogy három év után ismét érdemes a témával foglalkozni akaró településeket pályázattal ösztönözni és támogatni a saját, minden zenei műfajt érintő, az oktatásra és a helyi fellépési, gyakorlási lehetőségekre nagy hangsúlyt fektető koncepciók elkészítésére"

A pályázatot önkormányzatok, városi intézmények, de akár civil szervezetek is benyújthatják november 18-ig, ugyanakkor a felhívás szerint minden esetben fontos, hogy az adott település vezetése partnerségéről biztosítsa a jelentkezőket.

A maximum 1 millió forintos támogatás 2021-ben használható fel a koncepció kidolgozására, azaz a pályázat benyújtásának nem feltétele egy kész terv megléte.

A Hangfoglaló Program Kollégium szintén októberben jelentette meg a könnyűzenével foglalkozó print és online médiumoknak szóló, immár hagyományos - hetedik éve rendszeres - pályázati felhívását.

A 30 millió forintos keretre nemcsak kizárólag könnyűzenével foglalkozó sajtótermékek jelentkezhetnek, hanem olyan kiadványok is, amelyek rendszeresen frissülő, a témával foglalkozó rovattal rendelkeznek. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően könnyűzenei blogok jelentkezését is várja a kollégium november 20-án éjfélig.

Ugyancsak ez a jelentkezési határideje a magyar nyelvű dalszerzés kultúráját támogatni kívánó pályázatnak. "Fontos, hogy e felhívásnak nem célja dalok vagy hanghordozók megszületéséhez alkotói támogatás biztosítása, illetve versek megzenésítésének az ösztönzése".

A 30 millió forintos keretből olyan újszerű projektek megvalósítása a cél, amelyek a magyar nyelvű dalok megőrzésének, megismertetésének, értelmezésének, a magyar nyelvű dalszerzés kultúrájának, a magyar nyelvű dalok népszerűsítésének, bemutatásuk elősegítésének, ezáltal a magyar nyelvű dalok elismertségének és értékének növelését kívánják elérni.

Szintén elérhető a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram ebben az évadban első, nyilvános felhívása is, amelyre olyan pályájuk elején lévő könnyűzenei menedzserek - vagy leendő menedzserek - jelentkezését várja a kollégium, akik képesnek érzik magukat, hogy a jövőben külföldi piacokon egyengessék magyar produkciók útját, és ennek érdekében tanulni és tapasztalatokat szeretni szeretnének.

A Kollégium ebben az évben 10 leendő menedzser showcase fesztiválokon, vagy ha a vírushelyzet miatt nem lehetséges, akkor a témában releváns online kurzuson való részvételét szeretné támogatni.

A RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Válassz az NKA Könnyűzene Kollégiumának őszi pályázatai közül

FELHÍVÁS! Válassz az NKA Könnyűzene Kollégiumának őszi pályázatai közül

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma őszi nagy pályázati csomagjában kilenc különböző témába lehet támogatást nyerni. A felhívások között szerepel alkotói támogatás, koncertek megvalósítását ösztönző pályázat, hang- és képfelvétel készítést támogató pályázat és könnyűzenei táborok, oktatóprogramok szervezésének lehetősége is.

Összesen több mint félmilliárd forint támogatást lehet igényelni november 12. éjfélig.

 

A pályázati felhívások témái

1. Téma: Alkotói támogatás legalább hároméves szakmai múlttal rendelkező, elismert magyar zeneszerzők és szövegírók számára új, könnyűzenei művek létrehozására

2. Téma: Kiemelt alkotói támogatás tartalmában és megvalósításában nagyszabású (színpadi művek, balett, filmzenék, jazz kompozíciók, stb.), nagy apparátust (szimfonikus zenekar, kórus, bigband, stb.) igénylő könnyűzenei művek létrehozására

3. Téma: Magyarországi könnyűzenei koncertek, produkciók megvalósítása (legalább három éves szakmai múlttal rendelkező, hazai és határon túli magyar előadók, formációk részére)

4. Téma: Kiemelt támogatás legalább 10 éve aktívan koncertező előadók/együttesek részére, tartalmában és megvalósításában nagyszabású, nagy apparátust igénylő, legalább 1000 fő befogadására alkalmas helyszínen, jubileumi könnyűzenei koncert megrendezésére

5. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező, magyarországi könnyűzenei formációk, előadók és együttesek külföldi vendégszereplése, magyarlakta területen, nyilvános koncerten, túlnyomóan magyar anyanyelvű közönség számára

6. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező könnyűzenei formációk, előadók könnyűzenei hangfelvételei készítésének, terjesztésének elősegítése

7. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező könnyűzenei formációk, előadók által létrehozott könnyűzenei képanyagok, képfelvételek készítésének, terjesztésének elősegítése

8. Téma: Tematikus könnyűzenei ismeretterjesztő, hangszeres interaktív előadások támogatása a diákok zenei nevelésének elősegítése, a könnyűzene/hangszeres zene iránti nyitottság, valamint a koncertlátogató közönség számának növelése céljából

9. Téma: Könnyűzenei táborok megvalósítása

A RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

EZ, ATEMPO.sk