Felhívás

Online-ra nyílik a kocsmaajtó - Folk-kocsmakvíz

Online-ra nyílik a kocsmaajtó - Folk-kocsmakvíz

Online folytatódik a Hagyományok Háza Folk-kocsmakvíz játékos vetélkedője. A regisztrált csapatok január 21-én mérhetik össze tudásukat.

Az előzményeket és a tudnivalókat Németh Nóra néprajzkutató, közművelődési szakember foglalja össze.

„Az angol eredetű kocsmakvíz már jó ideje nagyon kedvelt szórakozássá vált itthon is: a szórakozni vágyó asztaltársaságok a mulatást a tudásbővítéssel kapcsolják össze.

Az elmúlt év júliusának végén indult Folkudvar programunk tematikájának összeállításakor született az ötlet, hogy a Hagyományok Háza előtt egy bensőséges ’fröccsteraszt’ alakítsunk ki. A helyszínből fakadt a kocsmakvíz gondolata, ami az Intézmény identitásából kiindulva a ’Folk’ szóval bővült, s a játék után ínyenc népzenei koncerttel egészült ki.

A kezdeményezés július végén debütált, amit négy vetélkedőprogram követett. A kedvező fogadtatás, s a hetven fős stabil törzsközönség arra sarkallt minket, hogy évközben is folytassuk a játékot: október elejétől havi rendszerességgel kívántuk megrendezni a kvízt. Az október-novemberi alkalmat még személyes részvétellel tartottuk, a decemberi megmérettetést viszont már online szerveztük meg. Mint mindennek, e formának is a jó oldalát néztük, így a külhoni ’homo ludenseket’ is bevonhattuk a programba. Ez decemberben sikerült is: angliai, erdélyi és felvidéki csapat is rajthoz állt.

Az új évben is – egyelőre online formában – folytatni kívánjuk a versengést, előzetes terveink szerint január 21-én mérhetik össze tudásukat a csapatok. Eddig hat asztaltársaság jelentkezett, de az utolsó percig várunk még játékos kedvű csoportokat. A már említett népzenei koncertet ezúttal is megtartjuk.

Úgy érzem, eddig színvonalas csatákban harcoltak a jelentkezők. Voltak olyan kérdések, amikor evidensnek éreztük a választ, de a csapatoknak mégis fejtörést okozott, s voltak nehezebbnek szánt feladványok, amiket könnyen teljesítettek a delikvensek. Egy kérdéssor emlékezetes: a novemberi kvízben az újbor témaköre vitte a prímet, az egyik feladathoz borkóstolás is társult. Egy szép chardonnay-t töltöttünk a poharakba, aminek fajta-eredet felismerése megizzasztotta a Folk-kocsma ’ivócimboráit’. Egészségükre, ezzel a virtuális pohár borral kívánok boldog új évet minden korábbi játékosnak és jelentkezőnek!”

REGISZTRÁCIÓ

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Hagyományok Háza


Tervezd meg TE a Gombaszögi Nyári Tábor új kapuját!

Tervezd meg TE a Gombaszögi Nyári Tábor új kapuját!

„Kapu a felvidéki nyárba” címmel nyílt, építészeti tematikájú, ösztöndíjas pályázatot hirdet a Diákhálózat és a Sine Metu Polgári Társulás. A pályázat célja, hogy a Gombaszögi Nyári Tábornak otthont adó kemping új kapuval gazdagodjon.

Egy komplex, építészeti és egyben tájépítészeti feltáró tanulmányterv készítése a cél, hiszen a pályázó nem mellőzheti Gombaszög természet adta látványosságait – a pályamunkának illeszkednie kell a völgy miliőjéhez, amelynek része a gombaszögi cseppkőbarlang, a tábort körbeölelő patak és az évszázados magas fák, valamint a feltárás alatt álló pálos monostor.

Pályázni olyan, 30. életévét még nem betöltött, szlovákiai magyar személy tud, aki a pályázat benyújtásának időpontjában hallgatói jogviszonnyal rendelkezik építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész, designer, grafikus, formatervező szakon, illetve a felsorolt szakok valamelyikén diplomát szerzett, amely a pályázat benyújtásának időpontjában legfeljebb három éves, de 30 év alatti, szlovákiai magyar lelkes amatőrök is jelentkezhetnek. Pályaművet egyének és csapatok egyaránt benyújthatnak. Az elbírálás anonim jellegére való tekintettel a pályamunkában - legyen szó szöveges vagy grafikus részről - semmilyen azonosító jelzés nem utalhat a szerző(k) kilétére!

A pályamű leadási határideje 2021. január 25. (23:59). A pályázatok első fordulójának kiértékelése február 5-én, az eredményhirdetés pedig február 28-án várható.

A győztes pályázó 1000 eurós ösztöndíjban részesül.

A benyújtott pályamunkákat két elismert felvidéki építész, Smidt Tamás és Szabó Krisztián, a Sine Metu Polgári Társulás képviseletében Kocskovics Péter, a Gombaszögi Nyári Tábor főszervező- helyettese, Stubendek Attila, a Gombaszögi Nyári Tábor szervezője, Leczkési Zoltán, a Diákhálózat elnöke, Lovász Ákos, a Diákhálózat belügyi alelnöke, valamint Tohol Orsolya, a kassai KIKELET elnöke bírálja el.

A pályázat részletes leírása
A pályamunka beadásához szükséges mellékletek

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakra lehet pályázni

FELHÍVÁS! Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakra lehet pályázni

Zenei és előadóművészeti ösztöndíjakat hirdet a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) 2021-re, a Fischer Annie zenei-előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakra december 21-től január 31-ig lehet pályázni.

A MANK a kortárs magyar alkotóművészet átfogó támogatását tűzte ki céljául. Ennek szellemiségében hirdeti meg zenei alkotói és előadóművészeti ösztöndíjait a 2021-es évre. Az ösztöndíjak célja, hogy segítsék a fiatal, tehetséges művészek pályakezdését és művészi fejlődését, valamint hogy összetett támogatási rendszerük révén kedvező feltételeket teremtsenek a formanyelvükben és tartalmukban korszerű, színvonalas munkák létrehozásához.

A pályázat nyertesei a 2021-ben havonta bruttó 200 ezer forintos támogatásban részesülnek. Mindezen felül a nyertesek az ösztöndíjas időszak végén felléphetnek a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló beszámoló hangversenyen, amely várhatóan 2022 májusáig megvalósul. A pályázatokat január 31-ig lehet benyújtani online. A Fischer Annie zenei-előadóművészeti ösztöndíjra (évente legfeljebb 9 fő) és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjra (évente legfeljebb 3 fő) a 30 éven aluliak, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjra (évente legfeljebb 6 fő) a még 35. életévüket be nem töltők nyújthatják be pályázataikat.

Az ösztöndíjak elnyeréséhez a különböző kuratóriumok más-más feltételeket írnak elő, többségében azonban a pályázati adatlap és nyilatkozat mellett szakmai önéletrajzot, munkatervet és az eddigi művészeti tevékenységet bemutató dokumentációt szükséges benyújtani, továbbá a Fischer Annie-ról és a Lakatos Ablakos Dezsőről elnevezett ösztöndíjak esetében egy Youtube- vagy Vimeo-linket is meg kell jelölni, amely a fiatal zeneművész egy évnél nem régebbi szerzeményét tartalmazza.

A pályázatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kinevezett szakértői kuratóriumok bírálják el.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK

ATEMPO.sk / MTI

Kisebbségi Kulturális Alap

Még lehet pályázni a Kisebbségi Kulturális Alap 2021-es felhívásaira

December 18-ig lehet a Kisebbségi Kulturális Alap 2021-es évre szóló első pályázataira beadni a kérvényeket. Ezúttal a magyar és a roma kisebbségi szervezetek kérvényezhetnek támogatást vagy ösztöndíjat.

A törvény értelmében 7,6 millió eurós keret áll rendelkezésre támogatásokra, melynek nagyobb része ezúttal is a magyar pályázatok fedezésére kerül kiosztásra.

 

A magyar kisebbségi szervezetek szinte minden programra és alprogramra pályázhatnak már most, kivétel az amatőr és hivatásos művészet

A részletes pályázati felhívás itt elérhető el, a kérvények beküldési határideje pedig 2020. december 18.

Szintén eddig a dátumig pályázhatnak a roma kisebbségek is az irodalmi és kiadói tevékenységekre.

 

Már megjelent az összes többi kisebbséget is célzó pályázati felhívásuk, melyekre 2021. január 5-ig várják a kérvényeket.>

A részletes pályázati felhívások, egyéb dokumentumok és információk a kultminor.sk portálon találhatók, az elektronikus pályázati rendszer pedig itt érhető el.

ATEMPO.sk / kultminor.sk

Meghosszabbították A Dal 2021 jelentkezési határidejét

Meghosszabbították A Dal 2021 jelentkezési határidejét

Tizedik alkalommal keresik Magyarország slágerét A Dal 2021 című műsorban, amelyre az előadók november 15. éjfélig jelentkezhetnek a www.adal.hu oldalon. A meghosszabbított határidőig olyan, legfeljebb háromperces magyar nyelvű dallal lehet pályázni, amely még nem, vagy legkorábban 2020. március 30-a után került kereskedelmi forgalomba, médiafelületre (televízió, rádió, internet), illetve hangozhatott el nyilvános előadás keretében.

2021-ben is A Dal című műsorban keresi Magyarország legjobb slágerét Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

A dalválasztó a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő magyar nyelvű produkciókat hivatott segíteni. Jubileumi, tizedik évada számos meglepetéssel várja a zenészeket és a nézőket.

A Dal 2021 nyertese többek között lemezfelvétel és videoklip készítésére is lehetőséget kap. Újdonság viszont, hogy a jubileumi műsorban nemcsak a végső győztes, hanem a döntőbe bejutottak közül a zsűri által legjobbnak ítélt négy versenyző is a zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban részesül. A pályázatra olyan, legfeljebb háromperces magyar nyelvű dallal lehet pályázni, amely még nem, vagy legkorábban 2020. március 30-a után került kereskedelmi forgalomba, médiafelületre (televízió, rádió, internet), illetve hangozhatott el nyilvános előadás keretében. A produkció során akár tíz fő is részt vehet az előadásban.

A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak, amelyek egyben a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is jelentik.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában nemcsak a dalok, hanem azok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és egyben a Petőfi Zenei Díj Szövegírója díjért, amelyet a képernyős zsűri ítél oda. 2021-ben is várják a dalok akusztikus feldolgozását, amelyek immár második alkalommal hangozhatnak el a műsorban. A versenybe kerülő dalok mindegyike automatikusan részt vesz az online Akusztik Dalversenyben is.

„A Dal 2021 Felfedezettje” és egyben a Petőfi Zenei Díj Felfedezettje díjért egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2021-es mezőnyéből a képernyős zsűri, amelyik A Dal 2021 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával.

A jelentkezés és a pályázati feltételek megtalálhatók a www.adal.hu oldalon, amelyen november 15. (vasárnap) éjfélig lehet jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével.

„A Dal az egyetlen olyan műsor, amely új magyar könnyűzenei művek megszületéséhez járul hozzá. Az idén jubiláló produkció sikerét bizonyítja, hogy a szerzők évről-évre úgy hozzák nyilvánosságra dalaikat, hogy megfeleljenek a versenykövetelményeknek és szereplői lehessenek a több héten át zajló dalválasztó show-nak. Az elmúlt években annyi nívós pályamű érkezett a felhívásra, hogy A Dal 2021-ben már 40 előadó mutatkozhat be” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója.

ATEMPO.sk / MTVA

Négy újabb pályázatot hirdetett a Hangfoglaló Program

Négy újabb pályázatot hirdetett a Hangfoglaló Program

Három év után ismét lehet városi zenei koncepciók készítésére pályázni a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumához. Ugyancsak novemberi a beadási határideje a könnyűzenei médiumoknak szóló, a pályakezdő zenei menedzserek showcase fesztiválokon való részvételét segítő, illetve a tavaly kísérleti jelleggel kiírt, a magyar nyelvű dalszerzés kultúráját támogató kiírásoknak.

Az NKA zenében érintett kollégiumai 2017-ben írtak ki közös pályázatot városi zenei koncepciók elkészítésére. Az akkori felhívásra több mint egy tucat település jelentkezett, és az elmúlt években nemcsak az NKA pályázatában foglaltakat teljesítették, de sok helyen használni és alkalmazni is kezdték az így elkészült koncepciókat.

"A Hangfoglaló Program Kollégiuma ezért úgy érezte, hogy három év után ismét érdemes a témával foglalkozni akaró településeket pályázattal ösztönözni és támogatni a saját, minden zenei műfajt érintő, az oktatásra és a helyi fellépési, gyakorlási lehetőségekre nagy hangsúlyt fektető koncepciók elkészítésére"

A pályázatot önkormányzatok, városi intézmények, de akár civil szervezetek is benyújthatják november 18-ig, ugyanakkor a felhívás szerint minden esetben fontos, hogy az adott település vezetése partnerségéről biztosítsa a jelentkezőket.

A maximum 1 millió forintos támogatás 2021-ben használható fel a koncepció kidolgozására, azaz a pályázat benyújtásának nem feltétele egy kész terv megléte.

A Hangfoglaló Program Kollégium szintén októberben jelentette meg a könnyűzenével foglalkozó print és online médiumoknak szóló, immár hagyományos - hetedik éve rendszeres - pályázati felhívását.

A 30 millió forintos keretre nemcsak kizárólag könnyűzenével foglalkozó sajtótermékek jelentkezhetnek, hanem olyan kiadványok is, amelyek rendszeresen frissülő, a témával foglalkozó rovattal rendelkeznek. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően könnyűzenei blogok jelentkezését is várja a kollégium november 20-án éjfélig.

Ugyancsak ez a jelentkezési határideje a magyar nyelvű dalszerzés kultúráját támogatni kívánó pályázatnak. "Fontos, hogy e felhívásnak nem célja dalok vagy hanghordozók megszületéséhez alkotói támogatás biztosítása, illetve versek megzenésítésének az ösztönzése".

A 30 millió forintos keretből olyan újszerű projektek megvalósítása a cél, amelyek a magyar nyelvű dalok megőrzésének, megismertetésének, értelmezésének, a magyar nyelvű dalszerzés kultúrájának, a magyar nyelvű dalok népszerűsítésének, bemutatásuk elősegítésének, ezáltal a magyar nyelvű dalok elismertségének és értékének növelését kívánják elérni.

Szintén elérhető a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogram ebben az évadban első, nyilvános felhívása is, amelyre olyan pályájuk elején lévő könnyűzenei menedzserek - vagy leendő menedzserek - jelentkezését várja a kollégium, akik képesnek érzik magukat, hogy a jövőben külföldi piacokon egyengessék magyar produkciók útját, és ennek érdekében tanulni és tapasztalatokat szeretni szeretnének.

A Kollégium ebben az évben 10 leendő menedzser showcase fesztiválokon, vagy ha a vírushelyzet miatt nem lehetséges, akkor a témában releváns online kurzuson való részvételét szeretné támogatni.

A RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Válassz az NKA Könnyűzene Kollégiumának őszi pályázatai közül

FELHÍVÁS! Válassz az NKA Könnyűzene Kollégiumának őszi pályázatai közül

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma őszi nagy pályázati csomagjában kilenc különböző témába lehet támogatást nyerni. A felhívások között szerepel alkotói támogatás, koncertek megvalósítását ösztönző pályázat, hang- és képfelvétel készítést támogató pályázat és könnyűzenei táborok, oktatóprogramok szervezésének lehetősége is.

Összesen több mint félmilliárd forint támogatást lehet igényelni november 12. éjfélig.

 

A pályázati felhívások témái

1. Téma: Alkotói támogatás legalább hároméves szakmai múlttal rendelkező, elismert magyar zeneszerzők és szövegírók számára új, könnyűzenei művek létrehozására

2. Téma: Kiemelt alkotói támogatás tartalmában és megvalósításában nagyszabású (színpadi művek, balett, filmzenék, jazz kompozíciók, stb.), nagy apparátust (szimfonikus zenekar, kórus, bigband, stb.) igénylő könnyűzenei művek létrehozására

3. Téma: Magyarországi könnyűzenei koncertek, produkciók megvalósítása (legalább három éves szakmai múlttal rendelkező, hazai és határon túli magyar előadók, formációk részére)

4. Téma: Kiemelt támogatás legalább 10 éve aktívan koncertező előadók/együttesek részére, tartalmában és megvalósításában nagyszabású, nagy apparátust igénylő, legalább 1000 fő befogadására alkalmas helyszínen, jubileumi könnyűzenei koncert megrendezésére

5. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező, magyarországi könnyűzenei formációk, előadók és együttesek külföldi vendégszereplése, magyarlakta területen, nyilvános koncerten, túlnyomóan magyar anyanyelvű közönség számára

6. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező könnyűzenei formációk, előadók könnyűzenei hangfelvételei készítésének, terjesztésének elősegítése

7. Téma: Legalább három éves szakmai múlttal rendelkező könnyűzenei formációk, előadók által létrehozott könnyűzenei képanyagok, képfelvételek készítésének, terjesztésének elősegítése

8. Téma: Tematikus könnyűzenei ismeretterjesztő, hangszeres interaktív előadások támogatása a diákok zenei nevelésének elősegítése, a könnyűzene/hangszeres zene iránti nyitottság, valamint a koncertlátogató közönség számának növelése céljából

9. Téma: Könnyűzenei táborok megvalósítása

A RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK

EZ, ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Meghirdették a Gyurkovics Tibor verséneklő, vers- és prózamondó versenyt

FELHÍVÁS! Meghirdették a Gyurkovics Tibor verséneklő, vers- és prózamondó versenyt

A magyarság legkiválóbb verséneklőit, versmondóit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Gyurkovics Tibor 2021-ben lenne kilencvenéves, a róla elnevezett verseny célja pedig a szerző költészetének, prózájának népszerűsítése, másrészt rátalálni eddig nem ismert vers- és prózamondó, verséneklő tehetségekre - mondta el a rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján Gyurkovics Györgyi, a költő özvegye.

Farkas Tibor szervező hozzátette: a jelentkezés november 1-jén indul, és a selejtezők kezdetéig tart. A pontos helyszínekről és időpontokról a jelentkezések beérkezése után értesítik a versenyzőket.

A verseny elődöntőit a 2021. február 1. és május 31. közötti időszakban rendezik meg Pécsen, Nagykanizsán, Győrben, Veszprémben, Debrecenben, Szegeden, Budapesten, Kolozsváron, Zentán, Révkomáromban és Ungváron.

Az elődöntők helyszínei a jelentkezők lakóhelyének függvényében még változhatnak; a járványhelyzet miatt a szervezők az elektronikus formában elküldött produkciókat is elfogadják.

 

Gyurkovics Tibor

 

Az elődöntők során háromfős zsűri - Gyurkovics Györgyi, a költő özvegye, Halmos Ildikó népművelő és Farkas Tibor előadó, népművelő - választja ki azt a 35-40 produkciót, amellyel a jelentkezők részt vehetnek a 2021. november 13-i budapesti döntőn.

Nevezni vers- és prózamondás kategóriában Gyurkovics Tibor egy választott versével, prózájával és egy másik magyar szerző versével vagy prózai művével lehet.

Énekelt vers kategóriában szintén Gyurkovics Tibor és egy további magyar költő megzenésített versével nevezhetnek szólisták és legfeljebb ötfős zenekarok.

Ebben a kategóriában 16 éves kortól lehet jelentkezni, míg a vers- és prózamondás kategóriában az ifjúsági korcsoport a 15-24 éveseket, a felnőtt korcsoport pedig az ennél idősebbeket várja, felső korhatár nélkül.

A produkciók hossza nem haladhatja meg a nyolc percet.

Gyurkovics Tibor versei, prózái ONLINE

A verseny minden kategóriájában és korcsoportjában az első helyezettek 100 ezer, a másodikak 75 ezer, a harmadik helyen végzők pedig 50 ezer forint pénzjutalmat kapnak. A döntőben közönségdíjast is hirdetnek, valamint a zsűrinek jogában áll különdíjat is kiosztani.

RÉSZLETES FELHÍVÁS

JELENTKEZÉSI LAP

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Kerülj fel te a Táncház-Népzene válogatás-lemezre

FELHÍVÁS! Kerülj fel te a Táncház-Népzene válogatás-lemezre

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a nagy múltú Táncház-Népzene sorozat 2021. évi népzenei CD-jén való megjelenésre.

A lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére évente írják ki. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek.

Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Nem fogadják el a pávakörök, a citerazenekari mozgalom együttesei, továbbá a népies műzenét játszó zenekarok és a hivatásos zeneszerzők felvételeit.

A beküldött pályázati anyag – legfeljebb három műsorszám – összesített időtartama együtteseknél maximum 15 perc, szólistáknál 10 perc lehet. Egy-egy műsorszám időtartama lehetőleg ne haladja meg az öt percet. A pályázatban csak olyan összeállítások szerepelhetnek, amelyeket az előadók sem a korábbi években, sem 2021-ben más kereskedelmi kiadványban nem publikálnak. A zsűri csak technikailag megfelelő színvonalú felvételt tud értékelni. A pályázati anyagot elektronikusan audio, wav vagy mp3 formátumban várják.

A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizenhat-tizennyolc produkció kap bemutatkozási lehetőséget. A lemezsorozat szerkesztője – szerkesztési okok miatt, korlátozott számban – olyan előadókat is felkérhet a kiadványon közreműködésre, akik a pályázaton nem szerepeltek.

A zenei anyag mellett a kitöltött adatlapot is mellékelni kell a berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu címre.

ADATLAP

A jelentkezési határidő 2020. november 10.

További információkkal Berta Alexandra szolgál: berta.alexandra@hagyomanyokhaza.hu, +36 1 225 6018, +36 70 933 5270

ATEMPO.sk / Hagyományok Háza

Jubilál A Dal – elindult a jelentkezés a 2021-es évadra

Jubilál A Dal – elindult a jelentkezés a 2021-es évadra

2021-ben is A Dal című műsorban keresi Magyarország legjobb slágerét Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság. A dalválasztó a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő magyar nyelvű produkciókat hivatott segíteni. Jubileumi, tizedik évada számos meglepetéssel várja a zenészeket és a nézőket.

A Dal 2021 nyertese többek között lemezfelvétel és videoklip készítésére is lehetőséget kap.

Újdonság viszont, hogy a jubileumi műsorban nemcsak a végső győztes, hanem a döntőbe bejutottak közül a zsűri által legjobbnak ítélt négy versenyző is a zenei produkciójának fejlesztésére fordítható támogatásban részesül.

A pályázatra olyan, legfeljebb háromperces magyar nyelvű dallal lehet pályázni, amely még nem, vagy legkorábban 2020. március 30-a után került kereskedelmi forgalomba, médiafelületre (televízió, rádió, internet), illetve hangozhatott el nyilvános előadás keretében. A produkció során akár tíz fő is részt vehet az előadásban.

A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak, amelyek egyben a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is jelentik.

A nemzeti dalválasztó műsor ez évi szériájában nemcsak a dalok, hanem azok szövegei és szerzőik is versenyeznek „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és egyben a Petőfi Zenei Díj Szövegírója díjért, amelyet a képernyős zsűri ítél oda. 2021-ben is várják a dalok akusztikus feldolgozását, amelyek immár második alkalommal hangozhatnak el a műsorban. A versenybe kerülő dalok mindegyike automatikusan részt vesz az online Akusztik Dalversenyben is.

„A Dal 2021 Felfedezettje” és egyben a Petőfi Zenei Díj Felfedezettje díjért egy olyan versenyzőt (előadót vagy együttest) tüntet ki a nemzeti dalválasztó műsor 2021-es mezőnyéből a képernyős zsűri, amelyik A Dal 2021 műsorban debütál, vagy a televíziós műsorban szerepel először nagyobb, országos nyilvánosság előtt, és kiemelkedő teljesítményt nyújt produkciójával.

A jelentkezés és a pályázati feltételek megtalálhatók a www.adal.hu oldalon, amelyen november 10. (kedd) éjfélig lehet jelentkezni az online jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével.

„A Dal az egyetlen olyan műsor, amely új magyar könnyűzenei művek megszületéséhez járul hozzá. Az idén jubiláló produkció sikerét bizonyítja, hogy a szerzők évről-évre úgy hozzák nyilvánosságra dalaikat, hogy megfeleljenek a versenykövetelményeknek és szereplői lehessenek a több héten át zajló dalválasztó show-nak. Az elmúlt években annyi nívós pályamű érkezett a felhívásra, hogy A Dal 2021-ben már 40 előadó mutatkozhat be” – mondta Medveczky Balázs, a Duna Televízió csatornaigazgatója.

ATEMPO.sk / MTVA

Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny

FELHÍVÁS! Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny új időpontban

A Csemadok Galántai Területi Választmánya és a Galántai Városi Művelődési Központ idén is meghirdeti a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre visoznt a korlátozások miatt 2021. február 11-e és 13-a között kerül sor Galántán a Városi Művelődési Központban.

Az érdeklődők jelentkezését így meghosszabbították és 2021. január 31-ig várják. Nevezési díj 20 euró / személy (versenyző, felkészítő, zongorakísérő), melyet a következő számlaszámra kell átutalni a jelentkezés előtt: IBAN: SK7552000000000008873236, BIC/SWIFT: OTPVSKBX

A jelentkezési lapokat postán a Csemadok Galántai Alapszervezet, ul. Kodály Zoltán 777, 924 00 Galanta címre, e-mailen a csemadok@gmail.com címre várják (scannelt jelentkezési lapokat).

 

Az indulók besorolása

I. kategória: 2011. szeptember 1-jén, illetve után született tanuló
II. kategória: 2009. szeptember 1-je és 2011. augusztus 31. között született tanuló
III. kategória: 2007. szeptember 1-je és 2009. augusztus 31. között született tanuló
IV. kategória: 2007. augusztus 31-én és előtte született tanulók, illetve nem középiskolás, vagy konzervatóriumi diákok

Műsoridő

I. kategória: max. 4 perc
II. kategória: max. 5 perc
III. kategória: max. 7 perc
IV. kategória: max. 10 perc

 

Kötelező művek

I. kategória: Georg Friedrich Händel: Menuett (Lenkei Gabriella: Hegedűmuzsika kezdők számára) ismétlésekkel
II. kategória: Járdányi Pál: Magyar tánc (Lenkei Gabriella: Hegedűmuzsika II/7. ismétlések nélkül)
III. kategória: Bartók Béla: Két szlovák népdal (Dénes-Lányi-Mező-Skultéty: Hegedűiskola III-IV. Előadási darabok 33. sz.) az Allegro ismétléssel
IV. kategória: Weiner Leó: Magyar népdalok - 1. Repülj madár, 2. Elvesztettem zsebkendőmet (Előadási darabok a Dénes-Lányi-Mező-Skultéthy: Hegedűiskola 5-6 kötetéhez 14. szám ismétléssel)

 

A műsorterv:

Február 11.

14.00 a külföldi résztvevők érkezése, elszállásolása, próbák
18.00 részvételi lehetőség a Galántai Zenei Napok rendezvényén

Február 12.

08.00 a hazai résztvevők érkezése, próbák
10.00 verseny (kötelező művek – szabadon választott művek)
13.00 ebéd
15.00 szakmai értékelés
17.00 gálaműsor, majd vacsora

Február 13.

09.00 kirándulás a külföldi résztvevők számára - Kodály Zoltán nyomában
13.00 ebéd, hazautazás

 

Érdeklődni a +421 31 7802396 telefonszámon és a csemadok@gmail.com emailcímen lehet.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Pályázat magyarországi és határon túli kulturális létesítmények fejlesztésre

FELHÍVÁS! Pályázat magyarországi és határon túli kulturális létesítmények fejlesztésre

A könnyűzenei rendezvények helyszínéül szolgáló kulturális létesítmények működtetéséhez és fejlesztéséhez írt ki pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szakmai közreműködésével.

A kiírás a könnyűzene- és fesztiválipar működéséhez szükséges szakmai fejlesztésekről szóló kormányhatározatban foglaltak alapján történt, a lebonyolító az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg 1,4 milliárd forint - közölte a PIM.

A támogatásra három kategóriában lehet pályázni:

- ötszáz fő alatti befogadóképességgel rendelkező kulturális létesítmények működtetéséhez és fejlesztéséhez (az elnyerhető maximális összeg 9 millió forint);
- ötszáz fő feletti befogadóképességgel rendelkező kulturális létesítmények működtetéséhez és fejlesztéséhez (legfeljebb 30 millió forint);
- valamint határon túli, legalább ötven, legfeljebb ötszáz főt befogadni képes kulturális létesítmények működtetéséhez fejlesztéséhez (maximum 8 millió forint).

Az infrastruktúrát érintő pályázat elektromos hálózat átfogó fejlesztésére, hangszigetelésre, nyílászáró cserére, őrző/védő technológiai, illetve járványügyi intézkedéseket szolgáló berendezések beszerzésére érhető el. Pályázni lehet továbbá működési kiadások támogatására, ezen belül szakmai munkatársak (például világító, hangtechnikus) bérköltségére, létesítménybérleti szolgáltatások költségeire és üzemeltetési kiadásokra.

A pályázatok benyújtásának határideje 2020. október 15.

A részletes pályázati kiírás.

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Nyerj támogatást stúdiófelvételhez és koncertfellépéshez

FELHÍVÁS! Nyerj támogatást stúdiófelvételhez és koncertfellépéshez - ÚJ HATÁRIDŐ!

ÚJ HATÁRIDŐ! A Híd a színpad világába Alapítvány egyszeri pályázatot ír ki magyar nyelven előadó amatőr zenészeknek, zenekaroknak országhatártól függetlenül. A pályázaton olyan előadók indulhatnak akiknek még nincs megjelent stúdió felvételük.

A pályázat célja, minőségi hangfelvételhez juttatni egy produkciót akit az Alapítvány háromtagú zsűrije arra érdemesnek lát, illetve a zsűri döntése szerint az első három legjobb előadóknak egy egész estés, közös fellépést biztosítani.

A zsűritagok:

Jeszenszky Rózsa civil referens - a Budapest XXIII. kerületének Önkormányzat részéről
Lacza Gergely - a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének (SZMAZE) elnöke
Jakab Koppány - Sztráda Rádió, Rock-sztár Rock műsorának hangmestere, zenész

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell egy rövid bemutatkozó levelet jövőképpel és motivációs leírással. Ezen kívül 2 magyar nyelvű saját dal felvételét kérik eljuttatni az alapítvány e-mail címére: h.szinpad@gmail.com

A pályázati anyagokat 2020. november 15-ig kell beküldeni elbírálásra, az elbírálás november 25-én történik.

Eredmény hirdetés november 26-án, 20.00-kor az alapítvány Facebook oldalán.

A pályázat fődíja: A budapesti aProStudio-ban 4 zeneszám hangfelvétele, rögzítése, keverése, masterelése. Az első három zsűrizett produkció egy közös fellépési lehetőséget kap a Budapesti Big Bike Pub-ban.

 

Híd a színpad világába Alapítvány

 

A Híd a színpad világába Alapítvány törekszik az amatőr előadók és művészek fellépési lehetőségeinek elősegítésére, próbákhoz, szereplésekhez és felvétel készítéshez szükséges anyagi fedezet megteremtésére, fellépési lehetőségek felkutatására, továbbá a fellépésekkel kapcsolatos szervezési feladatok részleges vagy teljes körű ellátására és a tehetségek gondozására. Az alapítvány továbbá együttműködik más civil szervezetekkel, intézetekkel, intézményekkel, és önkormányzatokkal egyéb non profit fellépések, rendezvények szervezése során.

EZ, ATEMPO.sk

Elindult a jelentkezés a II. Fraktálra - itt a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozó programja

Elindult a jelentkezés a II. Fraktálra - itt a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozó programja

Második alkalommal kerül megrendezésre szeptember közepén a Fraktál nevet viselő Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozó.

Az esemény elsődleges célja a zenészek és zenei berkekben munkálkodók közti szakmai kapcsolat építésének ösztönzése, másodlagos célja a szakmai fejlődési lehetőségek feltárása. Így idén is várhatóak majd előadások, workshopok, közös zenélések.

A 2020. szeptember 18-a és 20-a között Farnadon megrendezett találkozóra elektronikus úton lehet jelentkezni szeptember 15. éjfélig.

ONLINE JELENTKEZÉS

A részvételi díj 25 euró, mely tartalmazza az étkezést, szállást, szakmai programokat. Minden zenészt, s minden zenei berkekben mozgó szakembert nagy szeretettel várnak. Ha kérdés merülne fel, akkor a szervezők a fraktalmozgalom@gmail.com címen érhetőek el.

FACEBOOK ESEMÉNY

 

A tervezett program:

Szeptember 18. (péntek)

17.30 - 18.15 Érkezés, regisztráció
18.30 Megnyitó
19.00 Vacsora
20.00 - 21.30 Miből építkezhetünk? - A szlovákiai magyar könnyűzene helyzete - nyitott kerekasztal-beszélgetés
21.30 Hangszersimogató és örömzenélés szabadon

 

Szeptember 19. (szombat)

08.00 - 08.30 Reggeli
09.30 - 10.45 Könnyűzenei pályázati lehetőségek - Csókás Judit projektmenedzser előadása
11.00 - 12.30 (szervezés alatt)
13.00 Ebéd
14.00 - 15.30 Zenekartagként menedzser - Kiss Kristóf előadása (Peter Cmorik Band)
16.00 - 17.30 A lecserélhetetlen hangszerünk: a hangszálaink - Tiborcz Zsófia workshopja
18.30 Vacsora
19.30 - 21.00 Minden gitáreffekt egy varázsdoboz - Lázár Dávid workshopja
21.00 Hangszersimogató és örömzenélés szabadon

 

Szeptember 20. (vasárnap)

08.00 - 08.30 Reggeli
09.00 - 10.30 A csapatmunka mikéntjéről - Csernák Mátyás előadása (Grand Beats)
10.45 - 12.30 A gitárbeállítás alapjai: minden, amit otthon is meg tudsz csinálni - Hushegyi János workshopja (The Butchers)
13.00 Ebéd
14.00 Hova tovább? - A szlovákiai magyar könnyűzene jövője - nyitott kerekasztal-beszélgetés
16.00 Búcsúzás

EZ, ATEMPO.sk

FELHÍVÁS: Őszirózsa - magyarnóta-énekesek országos versenye

FELHÍVÁS: XXI. Őszirózsa - magyarnóta-énekesek országos versenye

Huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya által 2020. október 10-én és 11-én az ŐSZIRÓZSA magyarnóta-énekesek országos minősítő versenye.

Idén szeptember 13-ig várják azon nótaénekesek jelentkezését, akik betöltötték már 16. életévüket (felső korhatár nincs). A versenybe 2 magyar nótával – egy hallgató, egy csárdás – lehet jelentkezni a következő elérhetőségeken:

Cím
Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya - Oblastný výbor Csemadoku
991 28 Vinica, Nekyjská 397/27

e-mail:
csemadokntv@gmail.com

A jelentkezésnél szükséges megadni a nevet, elérhetőségeket (pontos lakcím, e-mail, telefonszám) valamint a nóták címét és hangnemét. Az e-mail tárgyában és a borítékon tüntessék fel, hogy „ŐSZIRÓZSA”.

JELENTKEZÉSI LAP

A minősítésekről idén is neves zsűri dönt és a verseny legjobbjai értékes díjakban részesülnek.

Az érdeklődők bővebb tájékoztatást a Csemadok NTV telefonszámán +421 907 856296, emailcímén csemadokntv@gmail.com kaphatnak.

ZE, ATEMPO.sk / Csemadok

Meghirdették a Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Verseny újabb édavát

Meghirdették a Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Verseny újabb édavát

Idén újra, immár második alkalommal is megrendezik a Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Versenyt, amely a filmzenei felvételekre szakosodott magyar szimfonikus zenekar, az Inspired Symphony és a Pannónia Stúdió közös kezdeményezése.

A meghirdetett versenyre október végéig lehet beküldeni a műveket. A tízezer euró összértékű díjazás részeként az első három helyezett alkotó szimfonikus zenekarral rögzítheti a pályaművet, emellett az első és második helyezett werkfilmet is kap a felvételekről.

A Pannónia Filmzeneszerző Versenyt először 2018-ban hirdették meg, arra Portugáliától Argentínán át Szíriától Tajvanig 129 zeneszerző jelentkezett.

A zenekar és a stúdió idén több hollywoodi szerzővel dolgozott, többek között Mark Ishammal, Michael D. Simonnal és Cyrus Raynoldsszal. A Pannónia szakmai csapata Jankovics Marcell most készülő animációs filmsorozatához, a Toldihoz is együtt készítette el a filmzene-felvételeket. A szervezők a verseny mellett ebben az évben képzéseket is indítanak, valamint különböző komolyzenei kiadványokat készítenek.

Az idei nemzetközi zsűriben három amerikai alkotó, Del Spiva zenei szerkesztő, Michael D. Simon, a verseny korábbi győztese és Chris Bacon filmzeneszerző mellett Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki és az Arany Medve-díjas Testről és lélekről zeneszerzője, Herendi Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Hrutka Róbert Fonogram- és Artisjus-díjas zenész kapott helyet.

A versenyre ezúttal is egy kiválasztott magyar film, idén a Kincsem egyik jelenetére komponált szimfonikus zenekari filmzenével lehet nevezni, amely egyedi megoldásokkal ötvözi a szimfonikus zenei megszólalást és a modern elektronikus hangzásokat. A szakemberek a zenei koncepció, a kreativitás, az egyedi stílus, a modern és a klasszikus hangszerek kombinálása, valamint a megvalósítás minősége alapján értékelik a beérkezett műveket. A Kincsem rendezője Herendi Gábor, zeneszerzője Hrutka Róbert volt.

A versenyre jelentkezés a 30 év alatti zeneszerzők számára ingyenes, ezzel is szeretnék ösztönözni a fiatalokat az alkotásra és támogatni a nyerteseket egy saját nagyzenekari showreel bemutatkozó anyag finanszírozásával. Idén a 30 év feletti nevezők is jelentkezhetnek 30 euró nevezési díj megfizetése után.

A jelentkezőknek október 31-ig van lehetőségük feltölteniük a pályamunkákat a verseny weboldalára, a www.pannoniastudio.com/competition-re. A szervezőknek kidolgozott kottát és demo hanganyagot is be kell adniuk. A verseny partnere az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda, amely nemzetközi kapcsolatai révén is segíti a verseny meghirdetését.

A II. Nemzetközi Pannónia Filmzeneszerző Versenyre beérkezett pályaművek tíz legjobb kompozícióját a szervezők november 20-án teszik közzé a verseny weboldalán, ezekre a közönség november 28-ig szavazhat. Az eredményhirdetés december 1-jén lesz.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Pannonia Studio

JELENTKEZZ! Jön a Lelkünkben a zene tehetségkutató nyolcadik évada

JELENTKEZZ! Jön a Lelkünkben a zene tehetségkutató nyolcadik évada

A Pierdo Polgári Társulás Somorja Város közreműködésével nyolcadik alkalommal szervezi meg tehetségkutató versenyét énekesek részére.

Rigó Sándor, a Lelkünkben a zene ötletgazdája, megálmodója már több mint 10 éve foglalkozik fiatalok felkarolásával, évről évre láthatjuk, hogy milyen sikerekkel.

A jelentkezők több fordulóban mérettetnek. A döntősöket már ének-, zenetanárok és koreográfusok is segítik.

A tehetségeket ezúttal is elismert zsűri bírálja:

Marta Galbáčová
Mária Bundová
Juraj Turtev
Forgách Erika

A műsorvezetők ismét Inka Galbáčová és Kovács Koppány lesznek.

 

Lelkünkben a zene

 

A verseny fődíjasa 1500 euró értékű nyereményben részesül.

A jelentkezéseket 2020. szeptember 9-ig a +421 908 301 687 telefonszámon, vagy a alexaaaa721@icloud.com emailcímen és személyesen a somorjai Sup-Sup Music Clubban várják.

A 2015-ÖS ÖSSZEFOGLALÓ

A 2016-OS ÖSSZEFOGLALÓ

A 2017-ES ÖSSZEFOGLALÓ

A 2018-AS ÖSSZEFOGLALÓ

A 2019-ES ÖSSZEFOGLALÓ

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

ÉTER PLUSZ

JELENTKEZZ! 2020-ban is jön az ÉTER Tehetségkutató Fesztivál

ÚJ HATÁRIDŐ! A korlátozásokhoz igazodva idén is megrendezésre kerül az ÉTER Tehetségkutató Fesztivál, amelyre zenekaroknak szeptember 4-ig, DJ-nek szeptember 10-ig lehet jelentkezni, szinte minden könnyűzenei műfajban.

A rendezvény célja immáron, több, mint 10 éve, hogy lehetőséget nyújtson az országban és a határon túl élő, feltörekvő magyar tehetségeknek a bemutatkozásra és a fejlődésre.
A szervezők kiemelt célja, hogy a náluk fellépő és majd győztesként távozó zenekaroknak, előadóknak olyan lehetőséget biztosítsanak, amely gyökeresen megváltoztathatja a zenei pályán eddig betöltött szerepüket. Biztosítva ezzel, hogy az ismertség és a népszerűség útjára léphessenek.

Idén 10 zenekar és 10 DJ juthat tovább az ÉTER Light színpadára. Közülük kerül ki az az előadó, aki részt vehet az Öröm a Zene döntőjében.

A megmérettetésre 2020. szeptember 12-én Egerben, az Uránia Mozi és Rendezvényközpontban kerül sor.

A megszokott ÉTER élményt, profizmust és értékes díjakat biztosítanak a zsűri csapatával karöltve. A mostani, Light elnevezés azonban nem azt jelenti, hogy lazítanának a tőlük megszokott profizmuson és szakmai felkészültségen. Garantálják, hogy egy élmény lesz mindenki számára.

A fesztivál szakmai mentora és egyben a zsűri elnöke idén is Temesi Berci (TV2, RTL KLUB, MTVA zenei rendezője).

A zsűri tagjai:

Andrásik Remo - HANOSZ főtitkára, zenész
Jeges Zsolt - Mamazone Kiadó és Menedzsment Iroda
DJ Newl - New Level Empire
Knizse Péter - Dj Pryce
Lombos Marci - dalszövegíró, producer, énekes
Leonard Sunshine - gitáros, dalszerző, producer
Vince Murphy - basszusgitáros, dalszerző, dalszövegíró

Az esemény zárásaként a New Level Empire ad koncertet a résztvevőknek, érdeklődőknek.

EZ, ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! A Borostyán Néptáncműhely tagfelvételt hirdet

FELHÍVÁS! A Borostyán Néptáncműhely tagfelvételt hirdet

A rozsnyói járásban tevékenykedő Borostyán Néptáncműhely tagfelvételt hirdet az összes együttesébe és zenekarába. Jelentkezni szeptember 2-a és 4-e között, 15.00-től 18.00 óráig Rozsnyó, a Nagycsucsomi utca (Čučmianska dlhá) 26. alatt lehet.

További információk a +421 948 310 002 (Icso Valéria), +421 915 886 214 (Kristóf Bálint) telefonszámokon, az fsborostyan@gmail.com email címen, vagy az együttes Facebook oldalán kapható.

 

Borostyán Néptáncműhely berkein belül 6 néptáncegyüttes és 1 népi zenekar működik. Az összlétszám több mint 165. Jelentkezni lehet többek közt a következő csoportokba:

BOROSTYÁN Néptáncegyüttes
BOROSTYÁN Ifjúsági Néptáncegyüttes
KINCSKERESŐ Gyermek Néptáncegyüttes
NAPRAFORGÓ óvodás csoport
CSACSOGÓK Gyermek Néptáncegyüttes
BOROSTYÁN Szenior Néptáncegyüttes
Sajó Banda

EZ, ATEMPO.sk

Hetedszer pályázhatnak az induló előadók a Hangfoglaló Program keretében

Hetedszer pályázhatnak az induló előadók a Hangfoglaló Program keretében

Hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül.

A 2014-ben indult Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) egyik legismertebb alprogramja a pályájuk elején járó, a szélesebb szakma és közönség előtt megnyilvánulni igyekvő formációkat segíti.

Az elmúlt hat évadban 167 zenekar kapott többségében kétmillió forintos támogatást ahhoz, hogy legalább öt új dalt rögzítsen profi körülmények között, hanghordozót jelentessen meg, minőségi videoklip és fotóanyag álljon rendelkezésükre és bemutassák a pályázati időszak alatt készült dalaikat. A támogatottak között volt többek között a Bagossy Brothers Company, a Lóci Játszik, a Margaret Island, a Fatal Error, a Csaknekedkislány, a Mörk, a Belau, a Platon Karataev, iamyank, Szeder, Siklósi Örs és Áron András Apey is.

A Hangfoglaló Program pályázati felhívásának fedezetét továbbra is az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyede biztosítja.

A korábbi évek kiírásához képest fontos változás, hogy a beküldendő három hanganyagból legalább egyen magyar nyelvű dalt kell bemutatnia a pályázóknak és idén nem kizáró ok az élő kiadói együttműködés.

Ugyanakkor továbbra is olyan pályájuk elején járó zenekarok és énekesek jelentkezését várja a kollégium, akiknek eddig legfeljebb egy, nem szerzői kiadású lemezük jelent meg, az elmúlt évben maximum húsz koncertjük volt és csak két olyan dallal rendelkeznek, amelyeket az előző 12 hónapban ötnél többször játszottak országos rádiók.

A pályázatnak továbbra sem célja tribute formációk és korábbi, befutott zenekarok tagjaiból alakult új együttesek és élőben megszólaló hangszerek nélkül dolgozó produkciók finanszírozása. Ugyancsak korlátozottan pályázhatnak a Hangfoglaló Induló Előadói Alprogramjában valamilyen formában, a korábbi években már támogatott előadók és zenekari tagok által alkotott új formációk.

A Hangfoglaló Program kollégiuma ismét több körben kívánja bevonni a végső döntés előkészítésébe a könnyűzenei szakma képviselőit. Először hatvan szakmabeli mond véleményt a pályázók által beküldött három-három dal alapján, ennek figyelembevétele mellett alakítja ki a kollégium azt a szűkített listát, amelyre a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) lebonyolításában a meghallgatásra behívandók kerülnek.

A meghallgatást - ahol minden formációnak legalább két dalt élőben, színpadon kell előadnia - a tervek szerint október közepén, a Dürer kertben tartják tizenöt szakember előtt, akik több listát felállítva tesznek javaslatot a kollégiumnak a támogatottak körére. A meghallgatásra idén is automatikusan bekerülnek az Öröm a Zene tehetségkutató (2019/2020-as évad) egyes helyszíneinek győztesei, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

Jelentkezz az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére - a tavalyi helyszínen folytatjuk

JELENTKEZZ! Öröm a Zene - idén is lesz amatőr zenei tehetségkutató Balassagyarmaton

A végső döntést a kollégium várhatóan október végén hozza meg, és valamikor december elején hirdetik ki azt a húsz zenekart, amely 2021-ben egységesen kétmillió forintot kap tervei megvalósításához. Ugyanekkor derülhet ki a kezdő elektronikus zenei producerek és dj-k számára kiírandó pályázat eredménye is, aminek megjelenése még augusztusban várható.

RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

ATEMPO.sk / MTI

Ifjú Szivek Táncszínház

FELHÍVÁS: Légy te is az Ifjú Szivek táncosa

Az Ifjú Szivek Táncszínház női és férfi táncost keres, szeptember 1-i munkakezdéssel. Várják a 18-ik életévüket betöltött táncosok jelentkezését, akiknek a következőket kell eljuttatniuk:

- a jelentkezési lap kitöltése és beküldése - LETÖLTÉS
- szakmai önéletrajz beküldése
- egy egészalakos és egy portré fotó beküldése
- 2 különböző aktuális (egy évnél nem régebbi) videofelvétel beküldése (Youtube link formájában)

A jelentkezéseket a hr@ifjuszivek.sk e-mail címre várják 2020. augusztus 12-ig.

Előny, de nem kizárólagos követelmény a szakirányú végzettség és a szakmai tapasztalat.

A próbatáncra augusztus 17-én, 11.30-kor kerül sor, a meghívásról a beérkező anyag elbírálása alapján személyreszólóan értesítik a jelentkezőket.

ATEMPO.sk