Felhívás

Hetedszer pályázhatnak az induló előadók a Hangfoglaló Program keretében

Hetedszer pályázhatnak az induló előadók a Hangfoglaló Program keretében

Hetedik alkalommal jelentetett meg pályázati felhívást induló zenekaroknak és előadóknak az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma. A pályájuk elején járó, színpadi tapasztalattal, saját dalokkal rendelkező, nem teljesen kezdő formációk szeptember 8-ig nyújthatják be anyagaikat az NKA honlapján keresztül.

A 2014-ben indult Hangfoglaló Program (korábban Cseh Tamás Program) egyik legismertebb alprogramja a pályájuk elején járó, a szélesebb szakma és közönség előtt megnyilvánulni igyekvő formációkat segíti.

Az elmúlt hat évadban 167 zenekar kapott többségében kétmillió forintos támogatást ahhoz, hogy legalább öt új dalt rögzítsen profi körülmények között, hanghordozót jelentessen meg, minőségi videoklip és fotóanyag álljon rendelkezésükre és bemutassák a pályázati időszak alatt készült dalaikat. A támogatottak között volt többek között a Bagossy Brothers Company, a Lóci Játszik, a Margaret Island, a Fatal Error, a Csaknekedkislány, a Mörk, a Belau, a Platon Karataev, iamyank, Szeder, Siklósi Örs és Áron András Apey is.

A Hangfoglaló Program pályázati felhívásának fedezetét továbbra is az úgynevezett üres adathordozók után szedett jogdíjak NKA-hoz kerülő negyede biztosítja.

A korábbi évek kiírásához képest fontos változás, hogy a beküldendő három hanganyagból legalább egyen magyar nyelvű dalt kell bemutatnia a pályázóknak és idén nem kizáró ok az élő kiadói együttműködés.

Ugyanakkor továbbra is olyan pályájuk elején járó zenekarok és énekesek jelentkezését várja a kollégium, akiknek eddig legfeljebb egy, nem szerzői kiadású lemezük jelent meg, az elmúlt évben maximum húsz koncertjük volt és csak két olyan dallal rendelkeznek, amelyeket az előző 12 hónapban ötnél többször játszottak országos rádiók.

A pályázatnak továbbra sem célja tribute formációk és korábbi, befutott zenekarok tagjaiból alakult új együttesek és élőben megszólaló hangszerek nélkül dolgozó produkciók finanszírozása. Ugyancsak korlátozottan pályázhatnak a Hangfoglaló Induló Előadói Alprogramjában valamilyen formában, a korábbi években már támogatott előadók és zenekari tagok által alkotott új formációk.

A Hangfoglaló Program kollégiuma ismét több körben kívánja bevonni a végső döntés előkészítésébe a könnyűzenei szakma képviselőit. Először hatvan szakmabeli mond véleményt a pályázók által beküldött három-három dal alapján, ennek figyelembevétele mellett alakítja ki a kollégium azt a szűkített listát, amelyre a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) lebonyolításában a meghallgatásra behívandók kerülnek.

A meghallgatást - ahol minden formációnak legalább két dalt élőben, színpadon kell előadnia - a tervek szerint október közepén, a Dürer kertben tartják tizenöt szakember előtt, akik több listát felállítva tesznek javaslatot a kollégiumnak a támogatottak körére. A meghallgatásra idén is automatikusan bekerülnek az Öröm a Zene tehetségkutató (2019/2020-as évad) egyes helyszíneinek győztesei, amennyiben érvényes pályázatot nyújtanak be az NKA-hoz.

Jelentkezz az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére - a tavalyi helyszínen folytatjuk

JELENTKEZZ! Öröm a Zene - idén is lesz amatőr zenei tehetségkutató Balassagyarmaton

A végső döntést a kollégium várhatóan október végén hozza meg, és valamikor december elején hirdetik ki azt a húsz zenekart, amely 2021-ben egységesen kétmillió forintot kap tervei megvalósításához. Ugyanekkor derülhet ki a kezdő elektronikus zenei producerek és dj-k számára kiírandó pályázat eredménye is, aminek megjelenése még augusztusban várható.

RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

ATEMPO.sk / MTI


Ifjú Szivek Táncszínház

FELHÍVÁS: Légy te is az Ifjú Szivek táncosa

Az Ifjú Szivek Táncszínház női és férfi táncost keres, szeptember 1-i munkakezdéssel. Várják a 18-ik életévüket betöltött táncosok jelentkezését, akiknek a következőket kell eljuttatniuk:

- a jelentkezési lap kitöltése és beküldése - LETÖLTÉS
- szakmai önéletrajz beküldése
- egy egészalakos és egy portré fotó beküldése
- 2 különböző aktuális (egy évnél nem régebbi) videofelvétel beküldése (Youtube link formájában)

A jelentkezéseket a hr@ifjuszivek.sk e-mail címre várják 2020. augusztus 12-ig.

Előny, de nem kizárólagos követelmény a szakirányú végzettség és a szakmai tapasztalat.

A próbatáncra augusztus 17-én, 11.30-kor kerül sor, a meghívásról a beérkező anyag elbírálása alapján személyreszólóan értesítik a jelentkezőket.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Verséneklő Együttesek XI. Országos Fesztiválja

FELHÍVÁS! Verséneklő Együttesek XI. Országos Fesztiválja

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából, a Csemadok Nógrádi Területi Választmánya megrendezi a Verséneklő Együttesek XI. Országos Fesztiválját, amelyre 2020. október 16-a és 18-a között kerül sor Füleken és környékén.

A fesztivál célja a megzenésített versek népszerűsítése, lehetőséget teremteni a műfajban dolgozó együttesek, szólisták országos bemutatkozására és szakmai fejlődésére. Fontos küldetése a kezdő, tehetséges és kreatív fiatal zenei előadók felkarolása és szakmai fejlődésük elősegítése illetve a már befutott előadók felléptetése.

Beszámoló és videó az előző évadról:

OTT VOLTUNK: Egymásra talált a vers és a zene (+FOTÓK)

VIDEÓ: Saróka Liliána, Aranymetszés és EndORFin a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválján

Két kategóriába várják a jelentkezőket:

 • 1. kategória – önálló műsorral rendelkező előadók és együttesek – műsoridő min. 45 perc 
 • 2. kategória – kezdő előadók és együttesek – műsoridő min. 15 perc vagy legalább 3 dal

 

Jelentkezni postai úton a következő címen:

Csemadok Novohradský oblastný výbor
J. Kármána 2., 984 01 Lučenec

elektronikus úton pedig a csemadoknogradi@mail.t-com.sk emailcímen lehet.

 

A jelentkezési határidő 2020. szeptember 5. Ezt követően kerül sor a válogatásra és a kiválasztott résztvevők meghívására.

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

A résztvevők a fesztivál alkalmával fellépnek Füleken és környékén október 16-án és 17-én, illetve a gálaműsorban 18-án. A rendezvényen a bemutatkozás mellett lehetőség nyílik a szakmai tapasztalatcserére és továbbképzésre is.

Bővebb információt Galcsík Károlynál (tel.: 0905 548074, csemadoknogradi@mail.t-com.sk) kaphatnak az érdeklődők.

ATEMPO.sk

JELENTKEZZ! Nyári színjátszó tábor a Duna partján

JELENTKEZZ! Nyári színjátszó tábor a Duna partján

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány és a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ 2020-ban is meghirdeti hagyományos színjátszó táborát.

A tábor helyszíne Karva, a helyi középiskola parkja, épülete és kollégiuma, csodálatos környezetben a Duna partján.

Várjuk minden olyan diák- és felnőtt színjátszó jelentkezését, akik szeretnének egy intenzív nyári tanfolyam keretében többet tanulni a színpadi beszédről, mozgásról, zenéről és magáról a színházcsinálásról.

A tanfolyamot neves hazai és magyarországi oktatók vezetik:

Tóth Miklós – rendező;
Szabó Csilla – drámapedagógus;
Sereglei András – színész, rendező;
Hernádi Kriszta – beszédtanár;
Gyepes Bianka – mozgástanár;
Kalocsányi Gábor – zenész, színművész

A tábor 2020. július 31-e és augusztus 9-e között valósul meg. Részvételi díj 80 euró, mely tartalmazza a szállás költséget, napi háromszori étkezést és a lektorok tiszteletdíját.

Jelentkezési határidő 2020. július 20. Jelentkezés és bővebb tájékoztatás a csengel.monika@gmail.com e-mail címen vagy a +421907799823-as telefonszámon.

ATEMPO.sk

JELENTKEZZ! Öröm a Zene - idén is lesz amatőr zenei tehetségkutató Balassagyarmaton

JELENTKEZZ! Öröm a Zene - idén is lesz amatőr zenei tehetségkutató Balassagyarmaton

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Öröm a Zene - Amatőr zenei tehetségkutató verseny Balassagyarmaton, melyet a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ hirdetett meg hangszeres zenét játszó együtteseknek. A megmérettetés az országos Öröm a Zene - Tehetségkutató és gondozó program része.

Nevezni csak saját szerzeménnyel lehet, könnyűzenei stílusban. A jelentkezők nem rendelkezhetnek kiadók által kereskedelmi forgalomban kapható hanghordozóval.

Jelentkezni info@mkmk.hu e-mail címen lehet, ahová a jelentkezési lap mellé demófelvételt (max. 10-15 perc) kell beküldeni WAV, vagy MP3 formátumban.

 

JELENTKEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

 

Jelentkezési határidő 2020. szeptember 5. éjfél. A bemutatkozó koncertre bejutott nevezőket szeptember 10-ig értesítik. A zenekarok max. 2 számmal mutatkozhatnak be.

A tehetségkutató döntőjére 2020. szeptember 18-án Balassagyarmaton kerül sor.

 

Eldőlt, ki nyerte a második Öröm a Zene tehetségkutatót Balassagyarmaton (FOTÓK)

EZ, ATEMPO.sk

Jelentkezz az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére - a tavalyi helyszínen folytatjuk

Jelentkezz az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére - a tavalyi helyszínen folytatjuk

Az 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle helyszíne ezúttal is a Vásárúti Kulturális Központ, a felvidéki elődöntő időpontja pedig 2020. szeptember 1., kedd.

A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle a Kárpát-medencei Öröm a Zene tehetséggondozó program felvidéki állomása. A rendezvény szakmai partnere a tatabányai Peron Music Alapítvány, támogatója a Hangfoglaló Program.

BESZÁMOLÓ 2019-BŐL

BESZÁMOLÓ 2018-BÓL

BESZÁMOLÓ 2017-BŐL

BESZÁMOLÓ 2015-BŐL

A szervezők Felvidék egész területéről várják a zenekarok és szólisták jelentkezését.

A Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle vállalja, hogy a tehetségkutatóján:

 • lehetőséget biztosít zenekarok vagy szólisták szakmai megmérettetésére
 • a rendezvénynek helyszínt biztosít együttműködő partnerrel
 • szakmai vonatkozásban együttműködik a Peron Music Alapítvánnyal
 • helyi médiát biztosít
 • minden zenekarnak vagy szólistának 15 perc műsoridőt biztosít maximum 3 dal előadásának lehetőségével
 • a produkciók után a zsűri röviden, szakmailag értékeli az adott fellépőt

 

A számos értékes nyereményen túl a legjobb csapatot/szólistát a zsűri delegálja a 2020. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe.

A jelentkező zenekarok és szólisták közül a rátermettségük alapján előzsűrizéssel választják ki azokat, amelyek a szemlére meghívást kapnak.

A szakmai elbírálás kritériumai szólisták és zenekarok esetében: a szerzemények kiforrottsága, hangszerelés, egyediség, a dalszöveg minősége, összhang a mondandó és a zene között, a produkció átélése (feeling), hangszeres tudás, színpadi megjelenés és koreográfia, összhatás. A magyar nyelvű dalszöveg előny. A döntő produkcióit hazai és magyarországi tagokból álló szakmai zsűri értékeli.

A 6. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlére nevezhetnek szlovákiai lakhelyű, magukat szlovákiai magyarnak valló szólisták, ill. zömmel szlovákiai magyar tagokból álló, szlovákiai bázissal rendelkező csoportok, zenekarok, együttesek. Műfaji megkötés nincs, a lényeg, hogy élő muzsikáról legyen szó.

 

Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle

 

A jelentkezés feltétele legalább két, értékelhető minőségű, saját szerzeményeket tartalmazó felvétel, továbbá az elektronikus jelentkezési lap pontos kitöltése.

JELENTKEZÉS

A döntőben előadott számoknak saját szerzeményeknek kell lenniük (szólistáknak megengedett egy átvett szám is), s minden zenekarnak 15 perc színpadi- és 10 perc szerelési idő áll a rendelkezésére. Kizárólag élő produkciókat várunk.

A hangzóanyagot (vagy a fájlmegosztó ill. az internetes audió vagy videó felvétel letöltési linkjét) az elektronikus jelentkezésbe kell feltölteni. 

Jelentkezési határidő 2020. augusztus 20., 20:00

 

A számos értékes nyereményen túl (stúdióidő, fellépési lehetőség, médiaszereplés, tárgyi díjak, stb.) a legjobb csapatokat a szakmai zsűri delegálja

 • a 2020. évi Öröm a Zene Tehetségkutató idei magyarországi döntőjébe, ahol a fődíj 3 millió forint (1.000.000 Ft értékű hangszer és hangtechnikai eszközbeszerzés, valamint a Hangfoglaló Program által felajánlott támogatás, amelyet a győztes lemezanyag és videoklip készítésre fordíthat)
 • a tatabányai Peron Music Tehetségkutatóra

A Budapest Music Expo eseménysorozat elemei közül a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által szervezett Öröm a Zene Tehetségkutató döntője ezúttal 2020. október 2-4-én kerül megrendezésre a hangszerkiállítás helyszínén.

Érdeklődni az info@zene.sk mailcímen vagy a 0905826799-es telefonszámon lehet.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Erődszínházi Toborzó Komáromban

FELHÍVÁS! Erődszínházi Toborzó Komáromban

A MonoStory Erődszínházi Társulat felvételt hirdet, melynek idén júliustól a komáromi Újvár ad otthont. A csapat a terveik szerint szeptemberben a La Mancha lovagja felújított változatát mutatja be a „sétálószínpadon”.

Ha szeretnél egy különleges csapat tagja lenni és szeretnéd magad kipróbálni a világot jelentő “deszkákon", akkor gyere el a felvételi beszélgetésre!

Színházi tapasztalat vagy előképzettség nem szükséges, de kérünk hozz magaddal egy vers, dal vagy prózarészletet! Amennyiben dallal készülsz, kérjük hozd magaddal pendrive-on a zenei alapot mp3-ban!

A toborzó időpontja és helyszín: 2020. július 4., 9:00 óra, Észak-Komárom, Újvár (Lipót kapu)

Ha további kérdésed van keresed a MonoStory Erődszínházi Társulatot a Facebookon, vagy Csillag Attilát a monostory1@gmail.com emailcímen.

EZ, ATEMPO.sk

A MadDogX énekest keres

A MadDogX énekest keres

A 2000-ben Szőgyénben alakult MadDogX szóló énekest keres a bandába.

„A Corona járvány remélhetőleg befejeződött, így újra munkához látunk. A fellépésekhez és a következő album összeállításához ügyes énekest keresünk!”

A zenekar 2010-ben adtak ki bemutatkozó albumát olyan közreműködőkkel, mint Henry Tóth és Roland Grapow (Helloween). Dalaikat a szlovák és magyar rádiók is játszották. Felléptek többek közt az Omega és az Edda előzenekaraként is, 2013-ban pedig az X-Faktorban is láthattuk őket.

Jelentkezni a zenekar facebook oldalán, vagy a zenekar tagjainál lehet.

HALLGASS BELE A LEMEZBE

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Jelentkezz a Balatonfüredi Prímásversenyre

FELHÍVÁS! Jelentkezz a Balatonfüredi Prímásversenyre

Az Anna-bál kísérőrendezvényeként idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a Balatonfüredi prímásversenyt július 21-22-én. A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják 2020. július 6-ig.

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2020-ban megrendezendő Anna-bál kísérőrendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára.

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35 éves. A színpadi versenyt az Anna-bál előtti héten, július 21-én és 22-én tartják a balatonfüredi Kisfaludy Galériában.

A versenyen minden prímás két kötelező és egy szabadon választott versenyszámot mutat be egyenként 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámokban a versenyzők széki és gömöri összeállításokat muzsikálhatnak, a szabadon választott versenyszámban pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. A megmérettetés során a szervezők minden versenyző számára gondoskodnak a megfelelő színvonalú kísérő zenekarról.

Az első három díjazott pénzjutalomban részesül. Az első helyezett nyereménye egymillió forint, a másodiké ötszázezer forint, a harmadik helyen végzett prímás pedig háromszázezer forinttal lesz gazdagabb. Az első helyezett további nyereménye, hogy felléphet a 196. Anna-bálon.

A zsűri tagjai a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai, a felvidéki Lakatos Róbert, valamint Árendás Péter, Koncz Gergely és Salamon Beáta lesznek.

Július 22-én 21 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

Pályázni július 6-án 12.00 óráig lehet az online jelentkezési lap kitöltésével.

További információk:

Adonyi Adrienn, +36 30 4875131, adrienn.adonyi@gmail.com
Gajó Dorottya +36 30 1655716, gajo.dorottya@hagyomanyokhaza.hu

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

FELHÍVÁS! II. Pósa Lajos Színjátszó Tábor

FELHÍVÁS! II. Pósa Lajos Színjátszó Tábor

2020-ban második alkalommal rendezik meg a Pósa Lajos Színjátszó Tábort Rimakokaván.

Július 19-e és 24-e között várnak minden színjátszást kedvelő 6 évesnél idősebb gyermeket, fiatalt. A táborban Molnár Xénia színésznő, Matusek Attila színész, illetve az ÉS?! Színház tagja Zsidek Pál vezetik a foglalkozásokat.

Kommunikációs gyakorlatok, mozgás gyakorlatok, beszédgyakorlatok és előadás elkészítés vár mindenkit.

A foglalkozások naponta 8.00 órától 18.00 óráig tartanak. A részvételi díj 75 euró, mely tartalmazza a napi 5x étkezést, szállást.

További információk az esszinhaz@gmail email címen, illetve a 0905 245 871-es és 0948 393 721-es telefonszámon.

EZ, ATEMPO.sk

Fábián Juli

Zeneipari háttérmunkásoknak írt ki pályázatot a Fábián Juli Emlékalapítvány

Pályázatot írt ki az elmaradt koncertek, rendezvények miatt nehéz helyzetbe került zeneipari háttérmunkások (roadok, hang-, video- és fénytechnikusok, sofőrök, turnémenedzserek) számára a Fábián Juli Emlékalapítvány.

A hatmillió forintos keretösszeg alapja a One Future Streamfesttel közös gyűjtés, valamint az ahhoz kapcsolódó egyedi felajánlások összege - közölte Szepesi Mátyás, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Mint elmondta, a pályázaton kiválasztott háttérmunkások pénzbeli támogatást kapnak. A beadási határidő június 26. éjfél, a pályázatokat e-mailben várják.

A teljes pályázati kiírása!

Döntés várhatóan július 10-én születik, a támogatások folyósításának várható kezdete a benyújtástól számított egy hónap.

A pályázatok elbírálásában nyolctagú, a zeneipari háttérterületek ismert szakembereiből összeállított tanácsadó testület segíti az alapítvány kuratóriumát.

"A koronavírus-járvány egyik legerősebben érintett területe a zeneipar. 2020 tavaszán gyakorlatilag teljesen leálltak a koncertek, amelyek az iparág korábbi működési szintjén legkorábban augusztus 15-én indulhatnak újra. Az előadókon túl számos olyan kolléga került bizonytalan helyzetbe, akik nem a színpadon állnak, hanem a háttérben dolgoznak, technikailag segítik a produkciókat. Az ő helyzetük talán a legnehezebb ebben a szegmensben" - fejtette ki Szepesi Mátyás.

Mint hozzáfűzte, ezért döntött úgy több lemezlovas, hogy egy jótékonysági akcióval a segítségükre siet. Április 25-én élő műsort adtak a Gödöllői Királyi Kastélyban tizenkét dj részvételével, tizenkét órás online streammel. "Alapítványunk csatlakozott az akcióhoz és biztosította hozzá a megfelelő hátteret, végül hatmillió forint lett a közös gyűjtés, valamint az ahhoz kapcsolódó egyedi felajánlások összege".

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny 2020-ban is

FELHÍVÁS! Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny 2020-ban is

Tehetséges és versenyző típus vagy? Akkor itt a helyed, mérettesd meg magad! Versenyezz és nyerj! Kitűnő légkör, fantasztikus zsűri és szuper díjak várnak.

Idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekverseny. Ezúttal is a szakmai elismerésen, fellépési lehetőségeken (Budapest, Pozsony, Komárom, ...) kívül pénzjutalomban is részesülnek a legjobbak:

1. díj: 400 euró
2. díj: 250 euró
3. díj: 200 euró

Három műfajban várják a 16-éves kor feletti nők és férfiak jelentkezését:

1. opera
2. operett
3. musical

A versenyre nevezési díj fizetendő: 50 euró (17 000 forint) / fő / műfaj

Banki adatok:
BANK: UNICREDIT BANK KOMÁRNO
Bankszámla száma: 1294766005 /EUR/KOM1
Kedvezményezett: ČESTNY RÁD NA SLOVENSKU
IBAN: SK5411110000001294766005 BIC: UNCRSKBX

 

A jelentkezési lapon a személyes adatok és elérhetőségek mellett fel kell tüntetni az előadásra kerülő műveket, dalokat. Ajánlott 5 darab választása (válogató, elődöntő, döntő).

Jelentkezni szeptember 5-ig lehet a szcivilb2015@gmail.com, tereziaklemen@gmail.com emailcímeken és a Szlovákiai Civil Becsületrend, Strážna u. 2, 945 04 Komárno - Nová Stráž, Szlovákia címen.

JELENTKEZÉSI LAP

 

A verseny válogatójára október 2-án, pénteken 11.00 órától kerül sor az érsekújvári kultúrházban (Fő tér 7). Regisztrálni 10 órától lehet, ahová mindenki hozza magával:

 • személyigazolványát vagy jogosítványát vagy útlevelét
 • 18 év alattiaknál a szülői beleegyező nyilatkozatot/hozzájárulást
 • nevezési díj befizetéséről a banki igazolást
 • zenei alapokat pendrive-on, CD-n, vagy pedig zongorakísérőjét

A válogatóra nincs belépő díj. A családtagok, barátok együtt megnézhetik, meghallgathatják a produkciókat.

Egy produkció addig tart, amíg a zsűri le nem állítja azt, de maximum 5 percig. A zsűri tagjai több szakmai szempont figyelembe vételével ítélik meg a produkciókat, amelyek alapján közösen döntik majd el, kik juthatnak tovább a versenyben.

 

Az idei zsűri tagjai

A zsűri

Szinetár Miklós - Kossuth- díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendezõ
Mgr.art. Šimon Svitok - operaénekes, rendező és dramaturg, a Besztercebányai Állami Operaház művészeti vezetője
Dr. Vadász Dániel - Producer, előadóművész. Az Operettissima és a Coopera alapító ügyvezető igazgatója, a Budavári Palotakoncertek egyik ötletgazdája. A Salute to Vienna, a világ legnagyobb újévi szimultán koncertsorozatának művészeti tanácsadója, társproducere és new business igazgatója
Klein Otokár - A zsűri elnöke, operaénekes, Érsekújvár polgármestere
Klemen Terézia - A Szlovákiai Civil Becsületrend alapító elnöke, fõszervezõ
Mgr.art.Rastislav Štúr - A Szlovák Nemzeti Színház és Opera igazgatója és vezető karmestere
Clementis Tamás - Magyar Állami Operaház magánénekese, Bartók - Pásztory díjas és Melis – díjas bariton
Farkas Pál - karmester, igazgató

 

Az elődöntőre október 3-án, szombaton 14.00 órától, a döntőre pedig másnap, október 4-én szintén 14.00 órától kerül sor. A legjobbakat a fináléban zenekari kísérettel hallhatjuk majd.

A szervező Szlovákiai Civil Becsületrend várja az érdeklődőket Felvidékről és határon túlról is.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Neves zenészek tanítanak az idei Gitármánia Táborban

Neves zenészek tanítanak az idei Gitármánia Táborban

Ferenczi György, Siklósi Örs, Gyémánt Bálint és Füstös Bálint is előadást tart a Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban, amit idén már 27. alkalommal szerveznek meg a szolnoki Tiszaligeten. Az 1 hét alatt közel 100 kurzuson vehetnek részt az ifjú és kevésbé fiatal zenészek július 20. és 26. között.

A legkiválóbb magyar zenészektől, zenetanároktól, szakemberektől lehet tanulni az idei Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban.

Az 1 hét alatt 20 különböző zenei témakör oktatása zajlik, többek közt ének, gitár, dob, basszusgitár, billentyűs hangszerek, dalszerzés, egyéniségfejlesztés, hangszerelés, stúdiózás, szövegírás és zenekari képzés.

A jövő zenészei különböző szakmai órákon is részt vehetnek, ilyen a hallásvédelem, a hangszerépítés, a hangtechnikai ismeretek, a szerzői jogok, a színpadi ismeretek, a technológiai előadások, a zenekari képzés és a zeneterápia.

Olyan kitűnő gitárosok adják át a tudásukat a jövő nemzedékének, mint Gyémánt Bálint, Lee Olivér (Trillion, ék), Nagy Ádám (Roy és Ádám Trió), Mike Gotthard (Ocho Macho), Füstös Bálint (Margaret Island) és Lukács Peta (Bikini).

Szappanos György a basszusgitárosokat képzi, Szebényi Dániel (Kowalsky meg a Vega, Freddie, Zoli Band) zongorán tanít, Siklósi Örs (AWS) esetében pedig szövegíró és dalszerző előadásra lehet beülnie a táborlakóknak.

Az Öröm a Zene tehetségkutató legutóbbi nyertese, a friss Junior Artisjus díjas Antares napi két zenekari órát tart, az együttes tagjai civilben is mind zenepedagógusok. További együttesek is jelen lesznek a táborban rendkívüli zenei foglalkozásokkal, többek közt a Ferenczi György és a Rackajam, a Gypo Circus és a Fatal Error.

A 27. Gitármánia Zenei és Továbbképző Táborba 2020. július 10-ig lehet jelentkezni.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! 2020-ban is lesz Minorma Mentortábor

FELHÍVÁS! 2020-ban is lesz Minorma Mentortábor

A Minorma Polgári Társulás idén is meghirdeti a Mentorporgamját, immár nyolcadik alkalommal. A program célja, hogy tehetséges, pályaválasztás előtt álló szlovákiai magyar diákok mentorok segítségével bepillantást nyerjenek különféle művészetek és kreatív tevékenységek világába.

A diákok egy táborban vehetnek részt 2020. július 2-a és 7-e között a közép-szlovákiai Rimakokaván, ahol elismert művészekkel, szakemberekkel (mentorokkal) fognak együtt dolgozni. Bevezetik őket hivatásuk mesterfogásaiba, és a diákok közösen alkothatnak velük a tábor ideje alatt.

A kiválasztott diákok táborozási költségeit (kivéve az útiköltséget) a Minorma állja.

Idei mentorok:

Bőd Titanilla (újságíró)
Gyepes Bianka (táncművész)
Béhr Márton (színművész)
Gyenes Gábor (képzőművész)
Káposztáš Martin (fotóművész)
Miqueu Montanaro (zenész)
Veres István (író, újságíró)

 

Kik pályázhatnak?

A programba olyan szlovákiai magyar középiskolás (elsősorban 2. és 3. évfolyamos) diákok jelentkezhetnek, akik komolyan érdeklődnek valamilyen művészeti tevékenység iránt, illetve valamilyen formában művelik is azt. A diákok egy témakört jelölhetnek meg, amelyben kimagaslóak, és amelyben a továbbiakban tevékenykedni szeretnének, hiszen a program egyik lényege az is, hogy megfigyelhessük, honnan hová jutottak el az együttműködés során.

Az alábbi témakörökben várják a pályázók jelentkezését:

Kreatív írás (szépirodalom, újságírás)
Képzőművészet
Zene (ének, hangszer)
Színjátszás
Tánc
Fotó

 

A jelentkezési határidő 2020. június 10., szerda. A jelentkezésben a következő adatokat kell feltüntetni:

pályázó neve
pályázó telefonszáma
pályázó e-mail címe
pályázó iskolája
rövid bemutatkozás, jellemzés (érdeklődési körök, hobbik, kedvtelések és minden amit fontosnak tart tudatni a kuratóriummal)
mely kategóriában szeretnének tevékenykedni
csatolt mű / videó / kép címe, rövid bemutatása

A pályázati mű olyan szövegrészletekből, képekből, felvételekből, videókból álljon, amelyek tükrözik a diák tehetségét, stílusát, érdeklődési körét.

Jelentkezni a minorma.mail@gmail.com email címen lehet, ahol bővebb információk is kaphatóak. További tudnivalók a Minorma Polgári Társulás weboldalán, facebook oldalán.

ATEMPO.sk / Minorma

Közel a cél - egy marék földet várnak a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a magyarlakta településektől

Közel a cél - egy marék földet várnak a Gombaszögi Nyári Tábor szervezői a magyarlakta településektől

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői május végéig fogadják a szlovákiai magyar települések jelképes földadományait.

A cél, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára, az összetartozás jegyében egy illusztris emlékhely jöhessen létre Gömör szívében.

A fesztivál önkénteseinek a tél folyamán sikerült megmenteniük a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amelyet Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozott.

„Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd“ – írják a szervezők.

Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszula is kerül, amelybe a szervezők a szlovákiai magyar településektől várnak egy-egy marék földet. A cél, hogy mind a 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földje helyet kapjon a kapszulában. Már kevesebb mint 20 adomány hiányzik, hogy teljes legyen a lista.

Hogy honnan hiányzik még, IDE KATTINTVA lehet információt szerezni.

A földadományt május végéig a következő címre lehet kézbesíteni:

Sine Metu Polgári Társulás
Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12.
945 05 Komárom – Komárno

A világjárványra való tekintettel, az emlékmű nyilvános átadása csupán az online térben valósul meg. A zászlótartó emlékművet június 4-én felállítják, a zászlót felvonják, mindezt pedig az interneten, élőben közvetítik majd a szervezők.

A kialakult helyzet miatt a Gombaszögi Nyári Tábor dátumát is kénytelenek voltak elhalasztani a szervezők – a fesztivál 2021-ben július 12-e és 18-a között valósul majd meg

ATEMPO.sk

Online rendezik meg idén a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált – még lehet jelentkezni

Online rendezik meg idén a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált – még lehet jelentkezni

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társszervezőivel együtt rendhagyó módon, online hirdeti meg a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a Kárpát-medence magyar tanulóinak részére.

Kaszás Attila, a sajnálatosan fiatalon elhunyt felvidéki származású kiváló színművész 2020-ban lenne 60 éves. Az ő emlékének szentelt versmondó fesztivál megrendezésére az eddig megszokott módon nincs lehetőség, ezért választották az online formát.

Ugyanakkor a megmérettetés célja változatlan, bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tehetséges versmondó diákok számára, és ráirányítani a figyelmet a klasszikus és egyetemes magyar költészetre.

Három kategóriában várják a jelentkezőket:

I. kategória: az alapiskolák 1.- 4. osztályos tanulói
II. kategória: az alapiskolák 5. -9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1.– 4. osztályos tanulói
III. kategória: a középiskolák 1.- 4. osztályos tanulói

A versmondók két videófelvétellel neveznek, egy tetszés szerinti költeménnyel és a kötelezően választott verssel,

az I. kategória részére: verses mese (részlete),
a II – III. kategóriában az egyetemes magyar költészet egy-egy olyan alkotása, mely a hazáról, a szülőföldről, az összetartozásról szól.

Jelentkezni a 2 videófelvétel elküldésével és az online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

ONLINE JELENTKEZÉS

A jelentkezési határidő 2020. május 30.

A két külön-külön max. 3 perces felvételt az alábbi formátumok egyikében kell elkészíteni: AVI, MPG, MOV, MP4 vagy WMV és az elektronikus jelentkezési lap kitöltésekor csatolják a nevezésükhöz.

A jelentkezés sikerességéről visszajelzést küldenek a szervezők a nevező által megadott értesítési e-mail címre, ezért kérik, ügyeljenek az e-mail cím pontos feltüntetésére! Amennyiben a visszaigazolást nem kapja meg, nevezése rendszerhibába ütközött és jelentkezését meg kell ismételnie.

 

A neves magyarországi és hazai színművészekből álló szakmai zsűri az elődöntőben a versenyzőket a beküldött videók alapján korosztályonként minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja. Minden pályázó névre szóló emléklapot kap.

Az aranysávba besorolt versenyzők a döntőbe jutnak, a teljes bírálóbizottság dönt a fődíj és a különdíjak odaítéléséről.

 

A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila – díj.

Az eredményről 2020. június 30-ig tájékoztatják a résztvevőket.

 

További információk a következő elérhetőségen kaphatóak:

Novák Monika, novakmonika.szmpsz@gmail.com
Vörös Mária, voros.maria@gmail.com

ATEMPO.sk / szmpsz.sk

Határon túli alkotóknak és szervezeteknek indítottak meghívásos pályázatokat

Határon túli alkotóknak és szervezeteknek indítottak meghívásos pályázatokat

Határon túli alkotók és szervezetek számára indított tíz millió forintos keretösszegű meghívásos pályázatokat Irodalmi karaván és Művészeti karaván címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a pályázatok benyújtási határideje június 8.

Az Irodalmi karaván elnevezésű pályázat írók, írócsoportok, irodalmi műhelyek felolvasókörútjainak, irodalmi rendezvénysorozatainak megvalósítását támogatja.

A pályázatra határon túli magyar írószervezetek, egyesületek, valamint közművelődési intézmények kaptak meghívást.

Képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítások, filmszakmai programok megvalósítását, továbbá amatőr művészeti együttesek bemutatkozását támogatja a Művészeti karaván pályázat,

amelyre határon túli magyar közművelődési intézmények, szervezetek kaptak meghívást.

Mindkét meghívásos pályázat felhívása és adatlapja itt tölthetőek le:

Irodalmi karaván
Művészeti karaván

A pályázatok elbírálásakor előnyt élveznek azok a jelentkezők, akik legalább egy programot a szórványmagyarság által lakott térségekben terveznek bemutatni.

A pályázatok célja, hogy erősítse a nemzeti összetartozást és a határon túli, magyarok lakta régiók egymás közötti kapcsolatait, valamint hogy bővítse a külhoni magyar írószervezetek, közművelődési intézmények, egyesületek programjait. Támogassa a kulturális értékekhez való hozzáférés szempontjából hátrányos helyzetű magyar közösségeket, népszerűsítse a határon túli magyar irodalom, képző-, ipar- és fotóművészet, továbbá filmes műhelyek értékeit, és bővítse az amatőr művészeti egyesületek bemutatkozási lehetőségeit.

ATEMPO.sk / MTI

Peron Music Tehetségkutató

JELENTKEZZ! 25. Peron Music Tehetségkutató Fesztivál

A negyed évszázados Peron Music Alapítvány idén is pályázatot ír ki a Kárpát-medencében működő, feltörekvő zenekarok részére, a 25. Peron Music Tehetségkutató Fesztiválon való részvételre.

A pályázat kétfordulós. Nevezési díjat csak a döntőbe jutott zenekaroknak kell fizetni, melynek összege 10 000 Ft.

 

Az első forduló keretében várják a jelentkezéseket. A zenekarok 1 saját szerzeménnyel pályázhatnak, melynek linkjét a pályázati űrlapon kell megadni (kizárólag YouTube linkeket fogadnak el).

A jelentkezési határidő 2020. augusztus 16.

ONLINE REGISZTRÁCIÓ

A beérkezett pályázatokat zsűri bírálja el. A pályázó zenekarok közül összesen 10 előadót hívnak meg a döntőre, amelyről professzionális, digitális technikával készült videó- és hangfelvétel készül.

 

A második fordulóra, a döntőre Tatabányán a Vértes Agorájában kerül sor 2020. szeptember 19-én.

A döntőbe került zenekaroktól határozott fellépésű, produkció szintű előadást várnak, önmaguk bemutatásával. Minden zenekarnak 15 perc műsoridő áll majd rendelkezésére és maximum 3 dalt játszhatnak. A produkciók után a zsűri röviden szakmailag értékeli a zenekar teljesítményét.

A számos értékes nyeremény túl a legjobb csapatot a zsűri delegálja a 2020. évi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjébe Budapestre.

ATEMPO.sk