Felhívás

Házi videós rapversenyt indít az M2 Petőfi TV

Házi videós rapversenyt indít az M2 Petőfi TV

Rita Wilson rap-videóján fellelkesülve házi videós rap-versenyt hirdet az M2 Petőfi TV. Készíts te is a mobiloddal egy videót, melyben egy ismert magyar hip-hop előadó valamelyik slágerét rappeled el. De fontos, hogy az otthonodban legyen rögzítve, tudod: #maradjotthon!


Online tartják a Bánk bán előadás meghallgatásait – még lehet jelentkezni

Online tartják a Bánk bán előadás meghallgatásait – még lehet jelentkezni

Online tartja meg a Bánk bán előadásaira hirdetett meghallgatását a Coopera, a jelentkezési határidőt április 15-ig meghosszabbítják.

A 2020. április 6-ra tervezett Bánk bán-meghallgatás személyes fordulóját nem tartják meg, hanem a beérkezett videók és hangfelvételek alapján tartanak online válogatást a darab alkotóival és a partnerszínházaik képviselőivel.

A szervezők a jelentkezési határidőt április 15-ig meghosszabbítják, hogy azoknak is legyen lehetősége jelentkezni, akik eddig a személyes fordulót megnehezítő körülmények miatt nem tették.

JELENTKEZZ ITT

A Coopera és partnerei 2020-ban új Bánk bán-produkciót hoznak létre. Az előadás, amely egyben tisztelgés a nemzeti összetartozás éve előtt, nemzetközi turnén szeretné a magyar operairodalom egyik legfontosabb darabját bemutatni a világ színpadain.

A darabot - amelynek díszbemutatója a tervek szerint augusztus 9-én lenne a csíksomlyói nyeregben - több mint 100 alkalommal tervezik színpadra állítani a következő három évben itthon és külföldön egyaránt, így keresik azokat az új és tapasztalt művészeket is, akik a Bánk bán 2020 címre hallgató projekt tervezett további előadásainak valamely szerepét kívánják elénekelni.

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Készíts filmet telefonnal és nevezz - Magyar Telefonfilmes Fesztivál

FELHÍVÁS! Készíts filmet telefonnal és nevezz - Magyar Telefonfilmes Fesztivál

Maximum háromperces alkotásokkal lehet nevezni május 1-jéig a második alkalommal megrendezendő Magyar Telefonfilmes Fesztiválra, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén online tartanak.

A fesztiválra bármilyen műfajjal lehet nevezni: zenei klip, rövidfilm, dokumentumfilm vagy animáció.

A nevezés alapkövetelménye, hogy a videót telefonkamerával kell forgatni, de azután bármilyen számítógépen montírozható. A kész videókat hungarianamericantelevision@gmail.com email címre várják.

A szervezők külön témát indítanak az idei fesztiválon A koronavírus mint személyes tapasztalat címmel.

A zsűri elnöke és a fesztivál életre hívója a magyar származású Karl Bardosh (Bárdos Károly), a New York Egyetem tanára, 1978 óta az Amerikai Magyar Televízió vezetője.

Rangos szakmai zsűri választja ki azt a 10 filmet, mely Magyarországot fogja képviselni New Yorkban és Cannesban.

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Jelölj Halmos Béla-díjra és -emlékéremre

FELHÍVÁS! Jelölj Halmos Béla-díjra és -emlékéremre

Ötödik alkalommal lehet ajánlást tenni a Halmos Béla-vándordíjra és -emlékéremre. A Hagyományok Háza az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is vár előterjesztéseket. Az elismeréseket a díjazottak a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián.

2020-ban, az eddigi évekhez hasonlóan, a Halmos Béla-vándordíj, valamint a Halmos Béla-emlékérem kuratóriuma felhívást tesz közzé a nevezett elismerésekre való jelölésre.

A lentebb olvasható szempontok alapján a meghirdetők a jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várják a hhbk@hagyomanyokhaza.hu címre. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is az egész Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából. A díjazottak az elismerésüket május 10-én, a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián.

Jelöltállítási határidő 2020. április 8.

2015-ben, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. A jeles esemény hagyományt teremtett: egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét, Barbarossa János munkáját veheti át – egy évi használatra – minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda.

Az elmúlt években a vándordíjat olyan kiváló prímások kapták, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila és Csonka Ferenc, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, Henics Tamás és Havasréti Pál vehették át.

 

Halmos Béla-vándordíj

A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül és nettó 300 000 Ft pénzjutalom. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban egy gálakoncerten való fellépési lehetőséget biztosít az új díjazottnak a hangszer bemutatására. A díjazottal a Hagyományok Háza, mint a Halmos-hagyaték letéteményese szerződést köt.

A kuratórium Halmos Béla szellemiségének megfelelően a következő kritériumokat állapította meg a díj feltételéül. A díjat olyan személy kaphatja, aki:

• 40 év alatti aktív prímás
• határokon is átívelő, elkötelezett munkásságot folytat (élénk kapcsolata van a határon túli magyar közösségekkel)
• hagyományos népi hangszeres zenét játszik
• táncházakat muzsikál.

Kuratóriumi tagot delegálnak: a Hagyományok Háza; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület; a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás; a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke; a Táncház Egyesület

 

Halmos Béla-emlékérem

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen.

Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.

A kuratórium tagjai: a Hagyományok Háza főigazgatója; a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk / Hagyományok Háza

FELHÍVÁS! Pályázz a Népművészet Ifjú Mestere címre

FELHÍVÁS! Pályázz a Népművészet Ifjú Mestere címre

A népművészeti alkotó- és előadóművészek április 1-jéig pályázhatnak a Népművészet Ifjú Mestere díjra. A Hagyományok Háza a pályamunkákat az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából várja. Az elismeréseket augusztus 20-a alkalmából adják át.

A kultúráért felelős miniszter az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről szóló 26/2016. (IX. 8.) EMMI rendelet alapján Népművészet Ifjú Mestere díjat adományoz.

A nagy múltú kitüntetés az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó-, vagy előadóművészeti teljesítmény elismerésére a 15 és 35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható. 2020-ban öt díjat adnak ki, a díjazottak oklevélben és pénzjutalomban részesülnek. A díjjal járó pénzjutalom mértéke az illetményalap tizenkétszeresének megfelelő összeg.

A díjra szakmai önéletrajzzal, egy minimum tíz, maximum harminc oldalas dolgozattal, valamint előadóművészek esetében színpadi bemutatóval, tárgyalkotók esetében tárgyak, tárgyegyüttes bemutatásával lehet pályázni az egész Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából.

A Népművészet Ifjú Mestere címet 50 éve adták át először, az elismerés célja a fiatalok népművészeti előadói, tudományos és alkotó tevékenységének, a magyar nemzeti és a magyarországi nemzetiségi hagyományok ápolásának, továbbéltetésének ösztönzése volt.

Felvidékről többek közt Agócs Gergely, Szvorák Katalin, Korpás Éva (Tükrös zenekar), Dobsa Fodor Mónika (Kuttyomfitty Társulat), Dobsa Tamás (Kuttyomfitty Társulat), Pusko Márton (Parapács zenekar) és a kassai Csámborgó együttes (Kanócz Csaba, Kováts Marcell, Szabó Gábor, Sterbinszky László) is kiérdemelte már ezt az díjat.

Az elismeréseket az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, a hagyományok Háza felterjesztése alapján, augusztus 20-a alkalmából adja át.

 

A pályázatokat (az önéletrajzot és dolgozatot) 2020. április 1-ig kell eljuttatni a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének címére, (1251 Budapest, Pf. 23.) postai úton, vagy személyesen az 1011 Budapest, Corvin tér 8 címre (munkanapokon H-Cs: 9.00-16.00, P: 9.00-14.00 óra között). A dolgozatokat egy elektronikus példányban is kérik benyújtani az alábbi e-mail címre: NIM@hagyomanyokhaza.hu

Mellékelni kell továbbá egy a pályázó által aláírt pályázati adatlapot és egy személyi adatok nyilvántartásáról szóló nyilatkozatot is, valamint a dolgozat további felhasználásáról szóló nyilatkozatot is.

pályázati kiírás word formátumban

pályázati adatlap

dolgozat felhasználásáról szóló nyilatkozat

útmutató a dolgozat tartalmi és formai követelményeihez

 

Pályázni az alábbi kategóriában lehet:

Előadóművészet

 • hangszeres népzene
 • népdal
 • néptánc
 • népmese

Tárgyi alkotóművészet

 • fazekas
 • faragó (kéreg, szaru, csont, fa, bútor)
 • gyermekjáték-készítő
 • kovács
 • népi bútorműves
 • népi ékszer-készítő (fém, gyöngy, lószőr)
 • szűcs, bőrműves
 • rézműves
 • szalma-, gyékény-, csuhé- és vesszőfonó
 • tojásfestő
 • mézeskalács-készítő
 • textil-hímző, -szövő (gyapjú, vászon), nemez-, viselet-, paszománykészítő, csipke készítő, kékfestő
 • népművészeti forma- és motívumkincset hordozó
 • nagyméretű tárgyak, köztéri tárgyegyüttesek (játszótéri, ill. beltéri plasztikák, építészeti megoldások) tervezője és kivitelezője
 • a népi hangszerkészítés formai és funkcionális követelményeinek megfelelő hangszerek, hangkeltő eszközök készítője

EZ, ATEMPO.sk / Hagyományok Háza

Rockfeszt

FELHÍVÁS! Zenekarok jelentkezését várják a jubileumi 15. ROCKFESZT-re

Idén augusztus 13-a és 15-e között Dunaszerdahelyen, a sikabonyi reptéren rendezik meg a jubileumi 15-ik Rockfeszt-et. Amennyiben szeretnétek megmutatni magatokat a fesztiválon itt a lehetőség!

A szervezők 2020. március 30-ig várják a zenekarok visszajelzését a zenekaromarockfesztre@gmail.com emailcímre. Nem kell mást tennetek, mint elküldeni a zenekarotok nevét, pár felvételt, valamint egy bemutatkozó anyagot magatokról.

A zenekarok listáját utána teszik közzé és indul a közönségszavazás, amint azt már megszokhattuk.

 

Rockfeszt

 

Addig is nézzétek meg, milyen volt a buli az előző években:

Ilyen volt az idei Rockfeszt - Aftervideo

Atombuli a Rockfeszten

Beindult a Jubileumi Rockfeszt

Rockfeszt a javából

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

FELHÍVÁS! Jelentkezz a Versünnepre – Komáromban is lesz elődöntő

FELHÍVÁS! Jelentkezz a Versünnepre – Komáromban is lesz elődöntő

A Versünnep Alapítvány a Nemzeti Összetartozás Évének jegyében 2020-ban a civil közösségek számára is meghirdette a Versünnep 2020 eseménysorozatot.

A nevezéseket ezúttal hivatásos előadóművészi végzettséggel NEM rendelkező egyének, formációk, együttesek is beadhatják.

Egy nevező több kategóriában is jelentkezhet! A nevezés feltételei: nevezni egy művel kell, a felsorolt kategóriáknak megfelelően, a nevezett mű csak magyar szerző alkotása lehet, ajánlottan (nem kötelezően!) a kiemelt évfordulókban szereplő szerzőktől.

 

KIEMELT ÉVFORDULÓK

Tolnai Ottó – Szerbia (1940)
Domonkos István – Szerbia (1940)
Dobos László – Felvidék (1930-2014)
Reményik Sándor – Erdély (1890-1941)
Sáfáry László – Kárpátalja (1910-1943)
Szabó Lőrinc (1900-1957)
Faludy György (1910-2006)
Csoóri Sándor (1930-2016)
Bella István (1940-2006)

A 2020-as Versünnep egyik felvidéki elődöntőjének megszervezését a Teátrum színházi polgári társulás, valamint a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ vállalta fel. A regionális elődöntőre 2020. március 28-án kerül sor a komáromi Tiszti Pavilon épületében.

A komáromi területi forduló az alábbi kategóriákban kerül megrendezésre:

Versmondás
Énekelt vers (más alkotó műve)
Versmegzenésítés (saját szerzemény)
Slam poetry

A versenyek legjobbjainak, kategória győzteseinek 2020. június 6-án nemzetközi Seregszemlét rendez a Versünnep Alapítvány, a seregszemle helyszíne a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpada. A seregszemlén résztvevő versmondók gazdag jutalomban részesülnek, és a zsűri szakmai döntése alapján szakmai továbbképzéseken vehetnek részt.

A komáromi területi fordulóra 2020. március 20-ig lehet jelentkezni a teatrumkn@gmail.com e-mail címen a kitöltött JELENTKEZÉSI LAP beküldésével.

EZ, ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Jubilál a Hangok Varázsa tehetségkutató verseny

FELHÍVÁS! Jubilál a Hangok Varázsa tehetségkutató verseny

Ötödik alkalommal rendezik meg a Hangok Varázsa tehetségkutató versenyt Miskolcon, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban március 7-én és 8-án.

A jelentkezőket február 27-ig négy kategóriában várják:

6-tól 9 éves korig,
10-től 14 éves korig,
15-től 19 éves korig,
valamint 20-tól 35 éves korig.

Három zenés műfaji kategóriában lehet nevezni:

musical,
pop-rock,
komolyzene.

Az egyéni versenyzők mellett duók, triók, csoportok, hangszeres zenészcsoportok és együttesek is jelentkezhetnek. Minden versenyző két zenei kategóriában nevezhet.

Évről évre egyre többen mérettetik meg magukat a tehetségkutatón, ezért idén már kétnaposra tervezték a versenyt, az első nap tartják az előválogatókat. Az első helyezett értékes díjak mellett fellépési lehetőséget is kap a Musical és Miskolc gálakoncerten.

A szakmai zsűri tagjai:

Jancsó Dóra énekes, előadóművész
Tunyogi Bernadett énekes, előadóművész
Szolnoki Péter énekes, dalszerző
Bartucz Éva, a Zenével az Ifjú Tehetségekért Alapítvány (ZENITA) elnöke
Cselapák Balázs énekes, előadóművész
Kamarás Máté énekes, előadóművész

Jelentkezni február 27-ig a hangvarazs2016@gmail.com emailcímen lehet. További információk a +36 70 647 05 29-es telefonszámon kapható.

EZ, ATEMPO.sk

NEVEZZ! Keresik a 2020-as év Szikra-díjasait

NEVEZZ! Keresik a 2020-as év Szikra-díjasait

Elindult a nevezés a 2020-as Szikra-díjra. A keresztény könnyűzene legrangosabb megmérettetésére hat kategóriában várják a pályázatokat február 29-ig, a www.szikraprojekt.hu weboldalon.

A Szikra-díj zsűri bizottságában Horváth Gergely, rádiós szakember, Bolyki György, zenész producer, Gável Gellért, zenész, Lackfi János, költő, Madarász Isti, rendező, Mező Misi, zenész és Kübler Dani, zenész vesznek részt.

A Szikra-díj célja a keresztény zene hazai tehetségeinek elismerése, a zenészek szakmai fejlődésének elősegítése és új alkotások inspirálása.

Idén immáron negyedik alkalommal hirdették meg a keresztény könnyűzene legrangosabb seregszemléjét, a Szikra-díjat. A nevezéseket hat kategóriában – legjobb dal, legjobb dicsőítő dal, legjobb dalszöveg, legjobb videóklip, legjobb zenei produkció, legjobb élőben előadott produkció – adhatják le a jelentkezők a www.szikraprojekt.hu oldalon. A díjra 2019. február 1. és 2020. február 29. között nyilvánosságra hozott hangfelvétel, előadás, produkció, illetve videoklip nevezhető.

NEVEZÉS

A nyertes pályaműveket egy hét főből álló szakmai zsűri választja ki, akik a hat kategória győztesén felül egy életműdíjat is átadnak, míg a “közönségdíj” győztesét a Szikra-díj weboldalán keresztül, online szavazás formájában a közönség választja ki. A közönségszavazás 2020. március 14-én indul és március 24-én éjfélig tart. A közönségdíjat az online szavazáson legtöbb pontot szerző jelölt kapja. A kategória-díjakat egy ünnepélyes díjátadó gála keretén belül, 2020. április 1-jén, a Nemzeti Táncszínházban adják át a kategóriák győzteseinek.

 

Szikra-díj

 

Minden kategória győztese (az Életmű díjat kivéve) automatikusan a saját kategóriájának megfelelő támogatási program résztvevőjévé válik a 2020. április 1. és december 31. közötti időszakban. Az alkotói kategóriák győztesei a Szikra Akadémia alkotóiként, a közönségdíjas pedig előadói támogatottként kap meghívást a programba.

A Szikra-díjat eddig három alkalommal, 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben ítélték oda, a legkiemelkedőbb keresztény könnyűzenészeket díjazva. Szikra-díjjal büszkélkedhet többek között a Keresztkérdés zenekar, Oláh Gergő, Havas Lajos – Bolyki András, a Helyes_Beat, az Új forrás Etno-Gospel, a Magidom, Sillye Jenő, Cserpes Abigél Sára, az Unless zenekar, Durkó Heléna - Ferencz Péter, a Pünkösdi Zenei Misszó, Petrőcz Rafael Mikes, Pátkai Benjamin, Pajor Tamás, a The Sign, Fóris Rita, Kübler Dániel, Győri János Sámuel és a FOURisFive.

A legnívósabb, keresztény szellemiségű alkotók és előadók elismerését célzó kezdeményezés az amerikai GMA Dove Awards mintájára, és szakmai partnerségével jött létre.

ATEMPO.sk

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa

DALRAHÍVÓ! Rendhagyó kóruspróba a Tanítókórussal

Nem mindennapi szórakozást kínál a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa a kórusmuzsika iránt érdeklődőknek, elsősorban a fiataloknak.

2020. április 18-án (szombaton) az ipolysági városháza színháztermébe várja mindazokat, akik szívesen részt vennének egy olyan nyilvános próbán, ahol a kórus a felvidéki Józsa Mónika és a magyarországi Kocsis-Holper Zoltán vezetésével igyekszik majd bemutatni a kórusmuzsika sokszínűségét.

 

Józsa Mónika és Kocsis-Holper Zoltán

 

A délelőtti és a délutáni próbán a jelentkezők és a pedagóguskórus tagjai közösen ismerkedhetnek meg a különleges, szórakoztató művekkel. Az egész napos munka eredményét a próbán résztvevők a pedagóguskórussal és az ipolysági Musica Aurea kórussal az esti hangversenyen, az ipolysági református templomban mutatják be a közönségnek.

A kezdeményezés célja, hogy egy olyan programot hívjon életre, amellyel a kóruséneklést mint egyfajta közösségi örömforrást és értékteremtő lehetőséget mutathatja be az érdeklődőknek.

A program nem titkolt szándéka, hogy – egyrészt – a kórusban éneklőket megerősítse elkötelezettségükben, másrészt olyan fiatalokat is megnyerjen a kóruséneklésnek, akik eddig távolinak, idegennek érezték, esetleg divatjamúltnak képzelték ezt a műfajt.

A nem mindennapi kórusművekkel ismerkedni szándékozók (ipolysági, Ipolysághoz közeli vagy akár Ipolyságtól távoli egyének, iskolák, kórusok...) jelentkezhetnek az info@tanitokorus.eu e-mailcímen vagy a 0905 701189-es telefonszámon.

ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

FELHÍVÁS! Három helyszínen várja az országhatáron belüli és kívüli jelentkezőket a Fülesbagoly Tehetségkutató

FELHÍVÁS! Három helyszínen várja az országhatáron belüli és kívüli jelentkezőket a Fülesbagoly Tehetségkutató

Három városban rendeznek idén Fülesbagoly Tehetségkutatót: ez eddigi helyszínekhez, Martonvásárhoz és Budapesthez 2020-ban Debrecen is csatlakozott.

A könnyűzenei versenyek különálló események, mindháromra lehet jelentkezni országhatáron belül és kívül. A döntőbe jutott zenekarokra rengeteg nyeremény vár, többek közt 13 fesztiválfellépés, tévés zenélés, rádiós jelenlét, előzenekarozás és sajtókampány.

A Fülesbagoly Tehetségkutatót először Martonvásáron rendezték meg, az elmúlt két évben pedig a Fejér megyei város mellett Budapesten is lezajlott. Újdonság, hogy idén Debrecen is befogadja a rendezvényt. A három tehetségkutató különálló esemény, szervezésében, jelentkezésben, nyereményekben és zsűriben egyaránt. Közös pont mindössze, hogy mindháromra Magyarországról illetve magyar lakta határon túli településekről jelentkezhetnek hangszeres előadók, együttesek a könnyűzenén belül bármilyen stílusban, legyen az pop, rock, jazz, ska, hiphop, blues, metal, reggae, punk, funky, swing, country stb.

A jelentkezés mindhárom versenyre elkezdődött a fulesbagolyalapitvany.hu/tehetsegkutato oldalon. A beküldött hangfelvételek alapján megtörténik az előzsűrizés, majd mindhárom döntőbe a legjobb tíz produkciót hívják be a szervezők, ahol 20-20 perces minikoncertekkel mutatkoznak be a zsűrinek. Az ítészek között olyan elismert zenei szakemberek, muzsikusok vannak, mint Andásik Remo, a Hangszeresek Szövetségének főtitkára, Borcsik Attila, a Petőfi Rádió zenei szerkesztője, Jónás Vera, Subicz Gábor és Warnusz Zsuzsa zenészek, Molnár Gábor, a Gold Record igazgatója, Kurucz Róbert, a Petőfi TV felelős szerkesztője, Koczka Bori, a Zeneszöveg stratégiai vezetője, Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója és László G. Gerzson, a Music Channel zenei és programigazgatója.

A tehetségkutatókon rengeteg nyereményt zsebelhetnek be a döntősök, összesen 13 fesztiválfellépést (Szegedi Ifjúsági Napok, Paloznaki Jazzpiknik, Fekete Zaj, Vidor Fesztivál, Gencsapáti Pünkösdi Fesztivál, Zamat Fesztivál, Fehértone Fesztivál, SzemesFeszt, Budaörs Fesztivál, Művészetek Völgye /Harcsa Veronika Udvar, és a Campus Fesztiválon 3 koncert) oszt ki a zsűri.

Előzenekarozást lehet nyerni a FISH!, a Road és a Margaret Island előtt. Mindhárom nyertes 5 millió forint értékű sajtókampányt nyert, élő zenélést a Music Channel Popcity műsorába, részt vehet az Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjében, ahol a fődíj 3 millió forint. Emellett még számos nyereménnyel gazdagodhatnak a zenekarok, legyen az YouTube optimalizálás a WMMD-től, rádiós jelenlét, kiemelt megjelenés a Zeneszövegtől, arculattervezés, vagy Kovács Ákos Dadan menedzsertől egy coach képzés.

 

Fülesbagoly

 

A tehetségkutatón megválasztják a legjobb férfi és női énekest, a legjobb zenészt, a legjobb dalszövegírót, ők mind értékes Audio-Technica nyereményekkel gazdagodnak. Az egyik legkülönlegesebb nyereményt a MOME OPEN ajánlotta fel, az egyik döntős zenekar tagja vagy stábtagja ugyanis elvégezheti náluk ingyen a következő music videó tanfolyamot, és az ott szerzett tudással, a MOME eszközparkjával vizsgafeladatként készíthet klipet az együttesnek.

Az idei első Fülesbagoly Tehetségkutató március 28-án lesz Martonvásáron, a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, a második május 3-án Debrecenben, a Nagyerdei Víztorony kertjében, míg a harmadik június 21-én Budapesten, a Kobuci Kertben.

A Fülesbagoly Tehetségkutatók az Öröm a Zene rendszerében jöttek létre, a Hangfoglaló Program támogatásával.

ATEMPO.sk

Jókai Napok

FELHÍVÁS! Várják a jelentkezőket az 57. Jókai Napokra

A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, Komárom Városa és a Komáromi Városi Művelődési Központ meghirdette az 57. Jókai Napokat, a szlovákiai magyar amatőr színjátszók, kisszínpadok és diákszínpadok országos fesztiválját. A rendezvény 2020. június 9-e és 14-e között kerül megrendezésre Komáromban, ahová már várják a jelentkezőket.

Jelentkezni kizárólag írásban lehet – postai úton vagy e-mailben – 2020. március 31-ig a következő címeken:

Komáromi Városi Művelődési Központ, Vár út 1. (Hradná 1), 945 01 Komárom (a borítékra írják rá „Jókai Napok“)
e-mail: csengel.monika@gmail.com

A jelentkezésnek tartalmaznia kell a csoport és vezetője nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát; az előadás címét, szerzőjét és műfaját.

További információk a 0907/799823, 035/ 7713 547, 7713 550-es telefonszámokon és a feltüntetett e-mail címen Bajkai Csengel Mónikánál kaphatóak.

ATEMPO.sk

FELHÍVÁS! Meghirdették a Central European String Quartet nemzetközi zeneszerzőversenyét

FELHÍVÁS! Meghirdették a Central European String Quartet nemzetközi zeneszerzőversenyét

Miranda Liu hegedűművésznő és kvartettje, a Central European String Quartet meghirdette nemzetközi zeneszerzőversenyét, amelyre a nevezéseket április 10-ig várják.

A kiírásra bármely korú és tapasztalatú zeneszerző beadhat pályamunkát. Az elbírálás anonim, a zsűri munkájában a kvartett tagjai mellett Tihanyi László Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző is részt vesz.

Jelentkezni a nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetésével lehet 2020. április 10-ig. A verseny díjazottjai anyagi elismerésben is részesülnek.

NEVEZÉSI LAP LETÖLTÉSE

Minimum 4, és maximum 10 perces, vonósnégyesre (két hegedű, brácsa, cselló) írt műveket várnak, melyek még nem kerültek kiadásra és nyilvánosan bamutatásra.

A versenyre 2018-ban 25 országból összesen 75 pályamű érkezett, amelyből a kvartett a 2018/19-es évadban háromszor is műsorára tűzte a nyertes pályaművet, Leonardo Mezzalira Quartetto del pulsare e dell' affiorare című kompozícióját.

Sikerrel szerepelt két hazai szerző is a rangos nemzetközi mezőnyben: Zámbó Jonatán 14 bagatell című művével 3. díjat nyert, Balogh Máté pedig kiérdemelte a zsűri egyik különdíját, a Zeneakadémia Alapítvány Díjat.

A versenyt alapító kvartett célja többek között az, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, valamint támogassa a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Suha Péter

FELHÍVÁS! XXIX. Tompa Mihály Országos Verseny

FELHÍVÁS! XXIX. Tompa Mihály Országos Verseny

A Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya társszervezőivel, a Csemadok területi választmányaival, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével és a Rimaszombati Gömör-Kishonti Népművelési Központtal közösen meghirdeti a XXIX. Tompa Mihály Országos Versenyt az amatőr (nem hivatásos) vers-és prózamondás, verséneklés és lírai színpadok műfajban.

 

A verseny kategóriái

I. kategória: az alapiskolák 1-3.évfolyamai
II. kategória: az alapiskolák 4-6. évfolyamai/ a 8 éves gimnáziumok 1. évfolyama
III. kategória: az alapiskolák 7-9. évfolyamai / a 8 éves gimnáziumok 2.-4. évfolyamai
IV. kategória: középiskolások / a 4 éves gimnáziumok, szakközép-iskolák, a 8 éves gimnáziumok 5.-8. évfolyamai
V. kategória: egyetemisták, felnőttek (korhatár nélkül)
VI. kategória: énekelt versek, 12 éves kortól egyénileg vagy csoportokban
VII. kategória: lírai színpad, versszínház (korhatár nélkül)

Részletes versenyszabályzat

Nevezési lap 1-5. kategória (vers, próza)

Nevezési lap 6. kategória (énekelt versek)

Nevezési lap 7. kategória (lírai színpadok)

A versenykategóriák értékelésének kritériumai

 

VI. kategória

Az énekelt versek kategória ismét teret biztosít az igényes zenét művelő fiataloknak.

 

Tudnivalók

- az országos elődöntőkön kapcsolódnak be a versenybe
- a verséneklők, együttesek 2 produkcióval készülnek a versenyre
- az alsó korhatár 12 év – egyénileg ill. csoportosan
- az országos eldöntőkből a döntőbe az 1.,2.,3. helyezett jut tovább, e kategóriában is érvényes a sávozás
- ajánlott a saját szerzemény (zene, vers)
- a zsűri olyan szakmai szempontok szerint értékel, amelyek a vers és zene egymást kiegészítő, együttes hatására, valamint a hiteles és tiszta előadásmódra irányulnak
- együttesek esetében a nevezési lapon fontos feltüntetni a tagok nevét és szerepét a produkcióban
a benevezési lap letöltése
- a benevezési laphoz kérjük csatolni a személyi adatok kezeléséről szóló beleegyezési nyilatkozatot!

 

Szakmai szempontok

I. Az értékelés szempontjai

1. a zsűri előnyben részesíti az előadók saját megzenésítéseit és a szlovákiai magyar, illetve felvidéki kötődésű költők verseinek feldolgozását
2. előny, ha az előadott két mű különböző karakterű és más-más költőtől származik
3. a zsűri a feldolgozások módját és az előadás stílusát egyaránt értékeli, valamint fontos szempont a két produkció összhatása is

II. Versválasztás, megzenésítés

1. az előadók a versválasztásnál ügyeljenek a kiválasztott szöveg irodalmi értékére!
2. a vers énekelve is állja meg a helyét: értelmezése inkább gazdagodjon és hangulata összeegyeztethető legyen valamilyen zenei stílussal
3. a verséneklés műfaji sajátossága, hogy a szöveg minden esetben a főszereplő, a dallam a szöveg alárendeltje
4. a verséneklők ügyeljenek a helyes prozódiára, törekedjenek a kifejező, változatos dallamvezetésre
5. a dallamok feleljenek meg az előadók hangi kvalitásainak!

III. Előadásmód

1. a versenyzők ügyeljenek a kiegyenlített, arányos hangzásra (javasolt az akusztikus előadás)
2. a zenészek egyénileg felelősek hangszereik hangminőségéért és hangolásáért, az énekesek pedig a tiszta intonációért
3. a műfajban fokozottan elvárt az érthető szövegkiejtés, az énekelve is tiszta artikuláció!
4. az előadóknak legyen bátor fellépése, szuggesztív előadásmódja és tartsanak szemkontaktust a közönséggel

 

Nevezési határidő

- 2019. március 6.
- A Csemadok Rimaszombati Területi Választmányánál (Jesenského 5, 979 01 Rimavská Sobota), e-mail: csemadokrsz@mail.t-com.sk
- A benevezés a benevezési lapon postán vagy elektronikus úton történik. A benevezési lap itt tölthető le.

 

Elérhetőségek, információk:

Csemadok Rimaszombati Területi Választmánya
Jesenského 5., 979 01 Rimavská Sobota
Fax: 047/5623 112 - mobil: 0907/87 14 51
csemadokrsz@mail.t-com.sk

ATEMPO.sk / Csemadok

JELENTKEZZ! Felvidéki zenekaroknak is teret ad Gombaszög

JELENTKEZZ! Felvidéki zenekaroknak is teret ad Gombaszög

A Gombaszögi Nyári Tábor idén is teret biztosít a hazai bandáknak, zenekaroknak, fellépőknek. A szervezők már várják a jelentkezőket, akik a Szifon Teraszon mutatkozhatnak be a legnagyobb, legsokszínűbb szlovákiai magyar rendezvényen.

Jelentkezni a zene@gombaszog.sk emailcímen lehet, ahová bemutatkozást és hanganyagot is szívesen várnak.

A tábor 2020. július 13-19. között tárja ki újra kapuit. Idén az Érsekújvári járás lakói pedig ingyenjeggyel mehetnek majd Gombaszögre.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

JELENTKEZZ! Visszatér Vácra a Dunakanyar Hangja tehetségkutató

JELENTKEZZ! Visszatér Vácra a Dunakanyar Hangja tehetségkutató

Idén már tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyar Hangja tehetségkutató énekverseny. A válogatók helyszíne hét év után újra Vác lesz, ahová most is várják a felvidéki jelentkezőket.

A versenyben korhatár nincs, valamint nincs műfaji megkötés sem, így bármit lehet énekelni a pop-rock-tól kezdve a népdalon át az operáig, de saját szerzeményeket is szívesen fogadnak.

Az évek alatt az országos TV-s tehetségkutatók stábjai is felfigyeltek a rendezvényre, legutóbb az X-Faktorban szerepelt Vanek Andor is a Dunakanyar Hangja versenyről került be a nagy tehetségkutatóba.

De további bemutatkozási lehetőségeket is kaptak a résztvevők a tapasztalatszerzés mellett.

 

Az zsűri tagjai:

ZOLA - a New Level Empire zenekar frontembere, énekes, dalszerző, dalszövegíró
SZOLNOKI PÉTER - énekes, zeneszerző, fuvolaművész, szinkronszínész, a Bon-Bon együttes frontembere
TOLDI TAMÁS - énekes, dalszövegíró
PATRIK JUDIT - énektanár, énekes
FEHÉR LILI - énekes, a 2015. évi Dunakanyar Hangja verseny győztese
INOTAY GERGELY - énekes, színész, Vác Város alpolgármestere

 

A tehetségkutató eddigi győztesei:

2019 LINGURA DIA - Tatabánya
2018 LINGURA TIBOR - Csenger
2017 DR. DÉZSENYI ZSÓFIA - Budapest
2016 ANCSÁNYI IVETT - Hódmezővásárhely
2015 FEHÉR LILI - Vác
2014 NAGY NÓRI - Szigetszentmiklós
2013 HUY LE BENJI - Budapest
2012 KÁDÁR-SZABÓ BENCE - Szentendre
2011 KOVÁTS VERA - Dunakeszi
2010 POLGÁR LÁSZLÓ - Kunszentmiklós

 

Jelentkezés:

A jelentkezőknek egy dallal kell készülni, melynek az alapját mindenki vigye magával (CD-n vagy pendrive-on) a 2020. február 8-án, szombaton 13.00 órától kezdődő válogatóra. A versenyre előzetesen a következő emailcímen: dunakanyar2020@gmail.com (név, életkor, lakhely, elérhetőségeid) vagy Facebookon kell jelentkezni.

A válogató helyszíne Vác, Madách Imre Művelődési Központ - Színházterem, Dr.Csányi László krt. 63.

 

Az elődöntőre 2020. február 15-én, szombaton 16.00-kor, a döntőre pedig 2020. február 29-én, szombaton 18.00-kor kerül sor.

 

További információk

www.dunakanyarhangja.hu
Facebook

EZ, ATEMPO.sk

Bethlen Gábor Alap

FELHÍVÁS! Megjelentek a Bethlen Gábor Alap 2020-as pályázatai

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. meghirdette 2020-es pályázati programjait, melyeknek célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, a magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az oktatás és a kultúra támogatása által.

 

I. „A magyar kultúráért és oktatásért” pályázatok

A felhívás a magyarság összetartozása jegyében értékteremtő, konkrét szellemi és/vagy tárgyi eredményt felmutatni tudó programok megvalósítására szeretne ösztönözni, e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával. A központi és regionális pályázati felhívásokra 2020. január 1. és 2020. december 31. között megvalósuló, széles társadalmi csoportokat érintő projekt-terveket várnak.

Elektronikus úton (NIR) lehet az Alapkezelőhöz eljuttatni 2020. január 31. 14.00 óráig a központi, valamint 2020. január 29. 14.00 óráig a Felvidéki pályázatokat.

Központi pályázat – Részletek
Felvidéki regionális pályázat – Részletek

 

II. Pályázati felhívás ifjúsági és cserkész közösségek tevékenységének támogatására

A pályázat célja a Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal fennálló sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudatának megerősítése az ifjúsági és cserkész közösségek támogatása által.

A pályázat benyújtási határideje: 2020. január 16. 14.00 óra (közép-európai idő szerint)

Központi pályázat – Részletek

 

III. Testvér települési együttműködés pályázati felhívás

Magyarország határain kívül élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai ápolásának és fejlesztésének előmozdítása, magyar nemzeti azonosságtudata megerősítésének támogatása a testvér-települési együttműködések erősítése útján. 

A pályázat benyújtási határideje: 2020. január 15. 14.00 óra (közép-európai idő szerint)

Központi pályázat – Részletek

 

IV. Pályázati felhívás a diaszpórában élő magyarság szervezetei és a diaszpórában található, magyar nyelvű oktatást végző szervezetek számára

Magyarország határain kívül, a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának, valamint az anyaországgal való sokoldalú kapcsolatok ápolásának és fejlesztésének előmozdítása. A magyar nemzeti azonosságtudat megerősítése, az anyanyelv elsajátítása, fejlesztésére és ápolása, valamint a magyar kultúra megőrzése és továbbadása. A felhívás a világ magyarságának összetartozása jegyében értékteremtő, konkrét szellemi és/vagy tárgyi eredményt felmutatni tudó tevékenységek megvalósítására szeretne ösztönözni, az e célokat tükröző igényes, minőségi pályázatok támogatásával. 

A pályázat benyújtási határideje: 2020. január 31., 14.00 óra (közép-európai idő szerint)

Központi pályázat – Részletek

 

További információkat a következő honlapokon találnak:
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
BGA Komárom, s.r.o.

EZ, ATEMPO.sk / Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt