Interjú

Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Belecsapnak a lecsóba – Csütörtökön este nyolc órakor indul a Felvidéki HatosFogat

Azért született ez az interneten látható műsor, mert Samu István főszerkesztőnek, a Privát Szoba elindítójának régóta elege van a képmutatás kultúrájából, ami nemcsak nálunk burjánzik, hanem az egész világban. Február 18-tól minden csütörtökön este 20 óra magasságában lesz látható a Felvidéki HatosFogat, a havonta jelentkező Privát Szoba nehéztüzérsége, amely őszintén és kendőzetlenül rávilágít a felvidéki és közvetlen világunk történéseire. A műsort a Privát Szoba média és hírszerkesztő nonprofit vállalkozás jegyzi. Az első adás előtt körülnéztünk a kulisszák mögött.


Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Két felvidéki, egy dal – Szombaton A DAL színpadán Szekér Gergő és a Hazatérsz

Eddig mindig egyedül dolgoztam, fura volt, hogy hirtelen van valaki, aki belebeszél a dalomba. Mondja a Hazatérsz című újdonságról Szekér Gergő énekes, zeneszerző, színész, majd gyorsan hozzáteszi, örül, hogy Varga Viktor dalszövegíró személyében volt kihez tanácsért fordulni. Varga Viktor pedig elárulja, először vett részt ennyire részletesen egy dalszöveg megírásában. Nagyon izgalmas játék volt. Véli a szarvasi Cervinus Teátrum főrendezője.

Tetszik ez a pörgés, ami most van körülöttünk – A Phoenix RT szombaton A Dal színpadán (+VIDEÓ)

Tetszik ez a pörgés, ami most van körülöttünk – A Phoenix RT szombaton A Dal színpadán (+VIDEÓ)

A rengeteg munka gyümölcse ez, amit most élünk – mondja Puss Tamás basszusgitáros, énekes, és hozzáteszi, hogy szerinte, aki szereti a zenekart, már most tűkön ülve várja a szombat estét, amikor A DAL című dalválasztó színpadára lépnek a Duna Tévé képernyőjén. Bízik abban, hogy a Csallóköz, a Felvidék is velük lesz, és segítenek abban, hogy ez az álom, amit most élnek, még ne érjen véget.

„Nem gondolom, hogy csodagyerek vagyok” – interjú Szabó Gila Ádámmal

„Nem gondolom, hogy csodagyerek vagyok” – interjú Szabó Gila Ádámmal

A zenéről, az evés szeretetéről, a Hope Red friss első albumáról

 

Azt mondja, nap, mint nap az álmait éli. És hálás, hogy itt és így élhet. Nem titkolja, hogy szeret enni. Ám elsősorban kiváló zenész. Stúdiójának híre, az ott készült produkciók színvonala, az ő emberi hozzáállása téma a hazai zenészkörökben. Elmondja, nem számolja, mennyi dal van mögötte. Folyamatosan a zenében él. Szabó Gila Ádámot (30) faggattuk.

Várom már hogy végre lebegjünk, mint Gagarin – megjelent Szószátyár első albuma

Amatőr előadók és zenekarok, jelentkezzetek! - meghirdették az Impulse All in Music fesztivál második évfolyamát

Hangos siker volt tavaly augusztusban a keszegfalvai Impulse All in Music Fesztivál. Maradéktalanul megvalósult az eseményt szervező Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás (ECSI) célja, hogy a koronavírus-járvány végett megállt zenei életben impulzust adjanak az itteni tehetséges zenészeknek az újrainduláshoz.

A fellépők akkor még nem sejtették, hogy a járvány ősszel érkezett második hulláma miatt sokuk számára a keszegfalvai Kakasréten profi hang- és fénytechnikával megvalósított fesztiválon lesz a tavalyi utolsó fellépésük.

Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

Az egyesület az idén sem adja fel! Az év első napjaiban meghirdették a fesztivál második évfolyamát. Hogyan érte őket a tavalyi siker és mik az idei terveik? Ezekről is beszélgettünk Tóth Attilával, az ECSI elnökével és feleségével, Zsanival.

 

Impulse All in Music –  Open Air

 

Jó volt látni a fesztivál mögötti hatalmas összefogást tavaly a Kakasréten. Mekkora feladatot igényelt összefogni fiatalt, felnőttet, segítőt, szponzort?

Tóth Attila: Annak ellenére, hogy korábban már szerveztünk kisebb akciókat, számunkra és az ECSI számára is ez volt a tűzkeresztség. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, de távolról sem gondoltuk, mekkora energiát fog követelni mindenkitől. Szerencsére mindenki az első hívó szóra a rendezvény mögé állt, Ők időt és energiát nem sajnálva hozzájárultak az első évad sikeréhez kimagasló teljesítményükkel. Itt meg kell említenem a szponzorokat éppúgy, mint az egyesületi tagokat, akik nélkül ez nem sikerülhetett volna. A fesztiválon aktívan résztvevő ifjak és örökifjak példásan teljesítettek minden feladatot, amit ez a rendezvény rájuk rótt. El kell mondanom, hogy a hosszabb előkészítés és a kisebb-nagyobb akadályok leküzdésekor is mindig, mindenki tudta hol, mikor és mit kell csinálnia. Jó érzés volt látni, hogy kérdések nélkül adták azt, ami a legdrágább: ÖNMAGUKAT.

 

Impulse All in Music –  Open Air

 

Hatalmas lett a siker. A zenészek hálásak voltak, hogy végre színpadra kerültek, a nézők pedig azért, hogy a koronavírus-járvány első hulláma miatti bezártságból ismét találkozhattak, tömegben lehettek. Bár nagyon ügyeltetek arra, hogy csak az előírások szerinti létszám vehessen részt a fesztiválon. Mikor hittétek el, hogy ezt, ahogy mondják, megcsináltátok?

Tóth Zsaneta: Mi vagyunk hálásak a zenészeknek! Nélkülük ez nem jött volna létre. Jó csapat jött össze, igazi tehetségek! Most is figyelemmel kísérjük pályájukat. Sajnálom, hogy a baráti találkozások szinte a feledésbe merülnek, de szerintem elmondhatom, hogy a fellépők a Barátaink lettek! A koronavírus-járvány az elejétől a végéig nehezítette a dolgunkat a szervezésben is, de még inkább a kivitelezésben. Napról-napra változtak az előírások, szigorítások, amikkel lépést kellett tartanunk, mert az emberek biztonságára az elejétől fogva nagy hangsúlyt fektettünk. A létszám korlátozott volt, erre külön ügyelni kellett. A karszalagos jegyek nem bizonyultak megbízható pontos adatnak, ezért Attila elektronikus beléptető rendszert épített erre a célra. Ellenőrizni tudtuk, hogy az adott időben, éppen mennyi a látogató és a nap végen az egész látogatottságot is. Mikor mondtam, hogy megcsináltuk? Vasárnap, amikor már lezajlott a terjedelmes műsor. Számunkra akkor kezdődött a másik műszak… Mindent rendbe raktunk magunk után a Kakasréten. Este azután összejött az egész ECSI csapat, akik becsületesen kivették részüket a feladatokból. Mindenki arcán ott volt a fáradtság, de büszkén mondtuk: megálmodtuk és megcsináltuk!

 

Impulse All in Music –  Open Air

 

Az idén augusztus 21. szombat a kijelölt dátum. Miért hirdettétek meg ilyen korán az Impulse All in Music – Open Air volume 2 fesztivált?

Tóth Attila: Hivatalosan a ’21-es Impulse All In Music meghirdetése még várat magára annak ellenére, hogy már a tavalyi fesztivál után egy héttel bejelentettük a folytatást, mert a shownak folytatódnia kell. A cél teljesítése érdekében, ami az amatőr előadók számára a tér biztosítása, felhívást tettünk közzé, ami lehetővé teszi az amatőr művészek számára a jelentkezést. Mivel a rendezvény időtartama korlátokat állít, ezért egy nyilvános válogatás keretein belül választani kell, kik számára tudunk lehetőséget biztosítani. Az idén is mindent megteszünk a profi körülmények biztosítására, de ehhez idő kell, ami megmagyarázza miért volt ennyire korai a felhívás közzététele. Itt szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy kérjem: aki tud és szeretne részt venni ebben a kezdeményezésben, most is álljon mellénk! Támogassa az Egyesület a csallóközi ifjúságért szervezetet, mert csak összefogással tudunk sikereket elérni. Erre példa a múlt esztendő. Igaz a jelenlegi helyzet eléggé bizonytalan, de töretlenül hisszük, hogy sikerül kiszabadulni a világjárvány fojtogató szorításából, és augusztus derekán ismét találkozhatunk Keszegfalván. Az érdeklődők megtalálják elérhetőségeinket a www.ecsi.sk honlapon.

 

Gondolom, figyelembe vettétek az első fesztivál utáni véleményeket. Lesz változás, várható újdonság a tavalyi fesztiválhoz képest?

Tóth Zsaneta: A véleményeket meg kell hallgatni, sok esetben tanulságosak. Változás biztos lesz, dolgozunk rajta. Tavaly is készültünk elfoglaltságokkal a gyermekek részére, az idén ezt még bővebbre tervezzük. Szeretnénk színvonalas műsort, hogy a szórakozni vágyó látogatóink kulturális igényeit kielégítsük.

 

Impulse All in Music –  Open Air

 

A felhívás a válogatásra tehát megjelent. Március végéig lehet jelentkezni. Mekkora érdeklődésre számítotok? Bizonyára meghívott vendégek is fellépnek majd Keszegfalván. Kikre számíthatnak a rajongók?

Tóth Attila: A felhívás és a jelentkezeshez készített űrlap elérhető a weboldalunkon, ahol közelebbről is megismerkedhet mindenki az ECSI -vel. Eddig ilyen formában nem próbáltuk megszólítani a régió amatőr előadóit, de úgy gondoljuk, hogy az érdeklődés nem marad majd el. Azt mondják, mindenkinek jár egy kis reflektorfény. Most itt a lehetőség kilépni a fényre! Tudjuk, hogy ezek a fiatalok többre képesek, mint pincékben zenélni. Csak bátorítani tudok mindenkit mert a múlt év szereplői hatalmas mosollyal és boldogan élték meg a fellépés örömét. Természetesen lesznek meghívott vendégek is. Olyanok akik profik. Erről viszont egyenlőre nem szeretnék konkrét információkat kiszivárogtatni. Annyit elárulok, hogy több ismert előadóval folynak jelenleg is az egyeztetések. Lesznek nagy nevek is, akik már befutottak. Ők szolgálnak élő példaként, hogy nincs lehetetlen. Zenekarok! Előadók! Gyertek bátran! Mutassátok meg magatokat a közönségeteknek augusztus 21-én, Keszegfalván, az Impulse All in Music – Open Air volume 2 fesztivál nagyszínpadán!

 

Az ATEMPO.sk az Impulse All in Music – Open Air volume 2 fesztivál médiapartnere!

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: szerző

“Nagyon jó érzés, hogy számíthatunk egymásra” – interjú Kaszmán-Saróka Liliánával

“Nagyon jó érzés, hogy számíthatunk egymásra” – interjú Kaszmán-Saróka Liliánával

Magyar-matematika szakos tanár, a Tandem oszlopos tagja, az Estendøn zenekar énekese és vezetője, a Fraktál szakmai csoport alapítója, valamint fáradhatatlan, főállású mindenes és búgócsiga :)

Kaszmán-Saróka Liliánával az Estendøn Mantrafunk c. EP-jének megjelenése kapcsán beszélgettünk, mely a klasszikus fekete helyett fehér színű vinilt kapott.

Várom már hogy végre lebegjünk, mint Gagarin – megjelent Szószátyár első albuma

Várom már hogy végre lebegjünk, mint Gagarin – megjelent Szószátyár első albuma

Az összes dalnak megvan a maga világa, egyik egy történetet mesél, míg a másik egy zűrt illetve zavart próbál leírni. Ezt mondta a kislemezről Marosi Róbert – Szószátyár, és hozzátette: barátok, önismeret, maga az élet, ezek összessége egy kisebb kozmikus zavar. A gútai rapper elárulta, nagyapja szerette volna, ha cirkuszba kerül, mert látta benne a bohócot; szerinte a földön is van egyfajta kozmosz, amiben mi vagyunk a csillagok; kiderül, hogy hol írta a Szürke szivárvány című új dalát; ahogy az is, hogy nem a rasztáktól kell félni, hanem a hétköznapi dolgoktól. Ezekről is beszélgettünk Szószátyárral.

Kóbor János

„Szándékaim szerint nem ez lesz az Omega utolsó stúdióalbuma” - megjelent a Testamentum

Tizennyolc dal került az Omega Testamentum című új lemezére, amelynek életútösszegző mondanivalójának szomorú aktualitást ad Benkő László és Mihály Tamás múlt heti halála.

"Ezt nagyon meredeken intézte az élet. A lemez megjelenésének időpontját már jó ideje kitűztük, de Laci és Misi halála mindannyiunkat sokkol és megfontolásra késztet. A koronavírus szörnyű dolog, de most időt ad nekünk gondolkodni, mi legyen az Omegával" - mondta Kóbor János énekes, zeneszerző.

A Testamentum a legendás zenekar, az 1962 óta létező Omega tizenhetedik stúdiólemeze, amelynek munkálatai csaknem négy éven át zajlottak. Benkő László billentyűs, zeneszerző halálával Kóbor János maradt egyedül az alapító tagok közül, a szintén az elmúlt napokban elhunyt Mihály Tamás basszusgitáros, aki csaknem öt évtizeden át volt meghatározó tag, 2014-ben játszott utoljára a zenekarral.

Elhuny Benkő László, az Omega alapítója

Elhunyt Mihály Tamás, az Omega együttes basszusgitárosa

Az új lemez zenéje a frontember szerint a "totális rock" elnevezéssel írható le; az Omega klasszikussá vált szimfonikus progresszív és space rock elemei keverednek modern hangzásban.

"A templomokban előadott, de még a régi dolgokból válogatott 2014-es Omega Oratórium anyag koncertjei nagyobb sikert hoztak, mint azt vártuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy az új album számait eleve templomi megszólalásra tervezzük, orgonával, kórussal. A zenék és a szövegek a munkafolyamat során több változáson mentek keresztül, átalakult a stílusvilág is. A lemez 2020 elejére elkészült, de közbeszólt a koronavírus, így tolódott a megjelenés most novemberre" - idézte fel Kóbor János.

Mint megjegyezte, a legutóbbi Omega-sorlemez a 2006-os Égi jel volt. Kitért arra, hogy a 2017-ben megjelent Volt egyszer egy Vadkelet című Omega-kiadvány egyfajta "időhúzás" volt a részükről, mert bár több új dal szerepelt rajta, még javában dolgoztak a Testamentumon, így a zenekar 55. születésnapjához kapcsolódva egykori kelet-európai sorstársaikat (Puhdys, SBB, Olimpic), valamint a testvérzenekar Scorpionst és dalait helyezték akkor előtérbe.

 

Omega - Testamentum

 

A GrundRecords gondozásában most megjelenő Testamentumra tizennyolc dal került. A többségben lévő új szerzemények (köztük a Mennyben az angyal, az Álom XXI. század, A démon vagy a Légy hű magadhoz!) mellett korábbi Omega-sikerek (A Föld árnyékos oldalán; Varázslatos, fehér kő; Huszadik századi városlakó; A holló; A látogató) újragondolt változatai is hallhatók. Az új szövegeket az Omega történetének két meghatározó szövegírója, a misztikusabb világú Sülyi Péter és a konkrétabb Trunkos András írta.

Dallista

1. A Sötétség kapuja (Nyitány)
2. A Föld árnyékos oldalán
3. A lángoló huszadik század
4. Varázslatos, fehér kő
5. Mennyben az angyal
6. Huszadik századi városlakó
7. Jöjj, Szabadító!
8. Álom XXI. század
9. A holló
10. A démon (Lilith)
11. Ideje a pontot kitenni
12. Hangyanép (Szörnyű porszemek)
13. Gloria et honor Deo
14. A Látogató
15. Légy hű magadhoz!
16. Álomszínház
17. Halotti beszéd
18. Utolsó ítélet

"Szerintem jót tett a CD-nek, hogy az új dalok közé néhány régebbi Omega-számot illesztettünk. Visszanyúltunk a hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes évek korszakaihoz is, egy dal esetében az eredeti, eddig nem publikált dalszöveget használtuk. Ez a 200 évvel az utolsó háború után, ami eredetileg Hangyanép volt, de Sülyi Péter szövegét 1971-ben nem engedte át a cenzúra, így írt egy másikat, ami szintén elég jó lett" - tette hozzá az énekes.

Kóbor János hangsúlyozta: a rockzenét kevésbé művészeti vagy zenei műfajnak, sokkal inkább hitnek tartják.

A lemez csütörtökön, november 26-án jelenik meg 15 ezer példányban és országszerte a Mol-benzinkutaknál lehet megvásárolni.

"Szándékaim szerint nem ez lesz az Omega utolsó stúdióalbuma. Már csináljuk a következőt".

FOTÓ és VIDEÓ: 55 év után Omega koncert volt Vágsellyén

OTT VOLTUNK: Születésnapi Omega-koncert volt Somorján

A Testamentumot Kóbor János mellett producerként jegyző Trunkos András, aki az Omega menedzsere is elmondta: a lemez német kiadója az Egyesült Államoktól Japánig számos országban fogja terjeszteni az anyagot angol, illetve német változatban. A tervek között szerepel egy Testamentum-film is.

"Ahogy lehetséges, remélhetőleg jövő tavaszra szervezek egy templomturnét az Omega számára, amelyen a Testamentum mellett néhány régebbi dalt adnánk elő. A koncertsorozatot az Omega elhunyt tagjai, Benkő László és Mihály Tamás mellett Somló Tamás és Laux József emlékének szenteljük" - szögezte le Trunkos András.

Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara, világszerte több mint 50 millió albumot adott el. Olyan slágerek fűződnek hozzá, mint a Petróleumlámpa, a Gyöngyhajú lány vagy a Fekete pillangó. A zenekar klasszikus felállása 1971-ben alakult ki, abból Kóbor János mellett Molnár György gitáros és Debreczeni Ferenc dobos ma is a csapat tagja, de az Omegában hosszú évek óta szerepel például Szekeres Tamás gitáros és Szöllősy Kati basszusgitáros. 1963 és 1971 között, a beatkorszakban az együttes tagja volt Laux József, Somló Tamás és Presser Gábor is.

ATEMPO.sk / MTI

Phoenix RT

Harmadik a MAHASZ lemezeladási listán a Phoenix RT – November 4-én jön a Jelzőfény videoklipje

Hét éve dübörög a csallóközi Phoenix RT zenekar, közben népes rajongótáboruk lett itthon és Magyarországon. A koronavírus-járvány miatt tizenegy koncertjük volt az idén. Most az látszik, hogy őszi–téli szezonjukat is megállítja a járvány, és hagyományos december végi otthoni nagykoncertjük is elmarad. Jelzőfény című új albumuk máris rekordokat döntöget. Eddig kétszer annyi fogyott belőle, mint legutóbbi cédéjükből, és harmadikok a MAHASZ lemezeladási listáján. Puss Tamás basszusgitáros énekessel beszélgettünk.

Gyere haza – José új klippremierje november 1-én! (INTERJÚ)

Gyere haza – José klippremierje november 1-én! (INTERJÚ)

Új videoklippel jelentkezik holnap José, a feltörekvő felvidéki rapper. A Gyere haza különös szemszögből szól a hazaszeretetről: a külföldön élő, vagy dolgozó magyarokat szólítja meg azzal, hogy fedezzék fel szülőföldjük értékeit, szépségeit, illetve az itthon maradt barátokat. Joséval beszélgettünk.

„Az életműdíj hírét viszi kultúránknak” - Lakatos Mónika interjú

„Az életműdíj hírét viszi kultúránknak” - Lakatos Mónika interjú

„A Womextől kapott életműdíj azért fontos igazán számomra, mert a cigány és a magyar kultúrát olyan emberekhez is eljuttatja, akik erről korábban még csak nem is hallottak” – mondta Lakatos Mónika. Az énekesnő szombaton a Müpában veszi át a rangos világzenei elismerést, amit online is közvetítenek.

Bán János és Jiří Menzel

65 éves Bán János, akinek mentora és barátja volt Jiří Menzel

Jiří Menzel nem csak a mentorom, hanem a barátom is volt. Egészen kivételes kvalitás, humanizmus és mély szakmai tudás jellemezte film- és színházi rendezőként, illetve színészként egyaránt - mondta Bán János színművész a 82 éves korában elhunyt alkotóra emlékezve.

HAZAI-MUTATÓ: Két középsuli rockerei – Hangosan szól a komáromi Entrópia!

HAZAI-MUTATÓ: Két középsuli rockerei – Hangosan szól a komáromi Entrópia!

Nem leszünk garázszenekar! Ígéri Textor Bence, a 17 éves keszegfalvai ritmusgitáros, énekes, aki fiatal kora ellenére három zenekar tagja, a komáromi Entrópia frontembere.

Rajta kívül a dunaszerdahelyi Boráros Áron szólógitáros és a gútai Telekes István Bence dobos a komáromi Gépiari és Elektrotechnikai Szakközépiskola, a komáromi Megyeri Tamás basszusgitáros és Szép Gergő szaxofonos a komáromi Selye János Gimnázium diákjai. Az Entrópia zenekarral akkor találkoztunk augusztusban, a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás Impulse All in Music fesztiválján, amikor a srácok egy kicsit kifújták magukat a koncertjük után.

 

Ízlelgetem a szót, Entrópia…

Textor Bence: Segítek. Ez egy fizikai kifejezés, ami a rendszer rendszertelenné válását jelenti.

 

A köztetek és a rajongók közötti rendszerét?

Boráros Áron: Így is lehet mondani. De ötünk között is érvényes.

Textor Bence: Ez volt a legelső koncertünk. Nagyon készültünk rá, hetente három próbát tartottunk. Kétszer magát a koncertet is lepróbáltuk.

 

Entrópia

 

Hol van a próbatermetek?

Szép Gergő: Komáromban, a Tiszti pavilon mögött sikerült szereznünk egy kisebb helyiséget tavaly. Iskolaidő alatt péntekenként próbálunk.

 

Koronavírus ide vagy oda?

Telekes István Bence: Maszkban és kesztyűben, ahogy kell. (nevet).

Boráros Áron: Márciusban vettek fel a zenekarba, és rögtön jött a koronavírus. Két-három hónapig próbára sem tudtam járni Dunaszerdahelyről. A vonatok nem mentek, vagy az otthoniak nem engedtek.

 

Entrópia

 

Végül csak összejött ez az első koncert Keszegfalván. Mások számait dolgoztátok fel.

Textor Bence: A Ghost Miasma című dala, az Alive a Pearl Jam-től, a Black Sabbath N.I.B. és Breakout című szerzeményei, a Gun Word Up! című dala, illetve a Rage Against The Machine: Killing in the Name című szerzeménye mellett elhangzott az Ott vagyok mindenhol című saját dalunk is. Az átdolgozásokkal úgy vagyunk, hogy minél jobban illeszkedjenek a zenekar tagjainak tudásához. A stílusunk még csiszolódik. Sok zsánert adtunk elő most is. Egy kis Heavy Metal, egy kis grándzs (grunge – a szerk, megj.), egy kis szaxofonnal átitatva. Igazából zenei elegyek, amiket játszunk.

 

Hogyan kerül a szaxofon egy metálzenekarba?

Szép Gergő: Tavaly nyáron ismerkedtem meg Bencéékkel. Tudtam, hogy zenekart terveznek, én is szerettem volna másokkal zenélni. Adott volt a lehetőség, ők pedig éltek vele.

Textor Bence: Valóban különleges ez a felállás, de illik a további terveinkbe a szaxofon. Ha meghallgatjuk a Ghost zenéjét, abban is vannak szaxofonos részek. Több dalban, amiket játszottunk a koncerten eredetiben benne volt a szaxofon. Ha jó helyen, jó időben, jó hangerővel szólal meg, az nagyon ütős tud lenni

Telekes István Bence: A saját számaink szárnybontogató szerzemények. Az ott vagyok mindenhol versátdolgozás, a rimaszombati Tompa Mihály országos szavalóversenyére készült. Benkő Géza, a fiatalon elhunyt színész verse.

Textor Bence: A fiával egy osztályba jártam.

 

Entrópia

 

Miért ezt a verset választottátok?

Megyeri Tamás: Először is megemlékezésül, pár éve hunyt el Benkő Géza. Másrészt, mert ez egy jó vers.

 

Őszi, téli tervek?

Megyeri Tamás: Jó lenne még néhány koncert. Dolgozunk az új számokon, szeretnénk kiadni egy négy-öt számos cédét. Eddig egy új számot kezdtünk el.

Textor Bence: Szemfényvesztő a címe. Jómagam írtam. Általában az én feladatom a szövegírás. Ebben a szövegben egy nagyon rossz időszakomat szerettem volna magamból kiírni. Csalódások utáni depresszió alatt született.

 

A többiek is hoznak témát?

Textor Bence: Úgy gondolom, ha bandában játszunk, mindenki ötletelhet. (a többiek bólogatnak)
Megyeri Tamás: Készítek basszusgitár-témákat.
Szép Gergő: Szeretnék próbálkozni szövegírással. Az ötleteit természetesen mindegyikünk elmondja.

 

Textor Bence a Más Képek zenekarban

 

Meddig szeretnétek eljutni?

Textor Bence: Hogy is mondják? A határ a csillagos ég! Meglátjuk, hogyan tudunk kijönni egymással, merre vezet az utunk. Nagyobb céljaink vannak, mint hogy egy-két próbás garázszenekar legyünk. Igazából nem garázsban próbálunk, de a minőség még hasonlít rá. (nevetnek)

Lassan sötétedett a keszegfalvai kakasréten, amikor Textor Bence másodszor is az Impulse All in Music fesztivál közönsége elé állt, másik zenekara, a keszegfalvai Más Képek zenészeként. Úgy énekelte az Ocho Macho Jó nekem című slágerét, hogy a nézők közül mindenki elhitte, jó neki. És most alakuló harmadik zenekarának is jó lesz, ha ilyen remek zenész lesz a frontembere.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző

Kristóf Réka

Poppea megkoronázása után érkezik – hamarosan Komáromban lép fel Kristóf Réka operaénekesnő

A rózsalovag április negyedikei premierjére készült, Feldmarschallin szerepét énekelte volna, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány. Jean-Claude Berutti operaigazgató rendezte Richard Strauss három felvonásos vígoperáját, de félbeszakadtak a próbák a Theater Trier színpadán. Kristóf Réka operaénekesnőt váratlanul érték az események.

 

Gyorsan becsukták a színházat?

Húztuk, ameddig lehetett, és azzal zártuk be a színházunkat, hogy ha már minden más német színház bezárt, mi se lógjunk ki a sorból. Emlékszem, csütörtök volt, mentem volna próbára este hatra, és úgy délután négy körül hívott fel a rendezőasszisztens, hogy akkor ma becsukjuk a színházat. Másnap felhívtam Manfred Langner intendánst, és mondtam, hogy ha nem dolgozunk, mennék haza. Azt válaszolta, maradjak, mert mi lesz, ha egy hét múlva kinyitunk.

Nagy volt a tanácstalanság, senki sem tudott semmit. Amikor azután egy hét múlva ő hívott fel, hogy mehetek haza, az évadban már nem fogunk játszani, azért nem tudtam eljönni, mert Bősre kellett volna mennem állami karanténba, amit rizikósnak ítéltem. Maradtam Trierben.

Amint azután enyhült a járványhelyzet, és megint jöhettem volna, mégis elkezdtünk dolgozni a színházban. Július tizedikén volt az utolsó munkanapom. Utána indultam Komáromba, ahol addig februárban voltam utoljára.

 

Kristóf Réka

 

Hogyan töltötte a németországi karantént?

Átültettem a virágaimat. Elmentem virágföldet venni a barkácsboltba. Amíg hátul virágföldet válogattam, elöl

fegyveres rablás történt az üzletben. Csak annyit tapasztaltam, hogy sikítoznak és futkosnak az emberek, arra gondoltam, hogy biztosan valami gyermek rosszalkodik, és zsörtölődtem, hogy mit csinál ilyenkor a szülő.

Azután hozzám lépett egy házaspár, hogy merénylet van, menjünk ki. A merénylet szót nem értettem tisztán, elkezdtem velük beszélgetni, miről van szó, mire kirángattak a boltból. A rabló amúgy pénzestől elfutott, aznapra bezárták a barkácsboltot, én pedig máshol vettem virágföldet.

 

Nem esett pánikba?

Odakint már igen. Bizonyos emberekre így hatott a koronavírus… Hazamentem, és ittam egy kupica pálinkát. Nemsokára jött a legjobb trieri barátom, és csodálkozva nézte, miért iszom szombat délben. Elmeséltem neki a történteket.

Ő Szíriából menekült Németországba, elmesélte, hogy átélt rakétatámadást, bombázást, de üzletrablást még nem, ezért nagyon irigykedett rám. A humorával feloldotta a pánikomat.

Wesam Douchi, azaz Sam csomagküldő futárként járt először a kinti lakásomban. Meghívtam teára. Elfogadta, jött, amikor szabadja volt. A karantén alatt főztem rá, tartottuk egymásban a lelket, később már söröztünk is. A legjobb kinti barátom lett.

 

Kristóf Réka

 

A nyár közepén jött haza.

És nagy örömömre volt egy koncertem is Budapesten, a Művészetek Palotája autósmozijában!

Várdai István világhírű csellistával léphettem fel, aki anno a Virtuózok tehetségkutatóban a zsűriben ült, és tőle kaptam a kis hegedűt.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, a Kaposfest főszervezője. Bátor Tamással együtt az ő művük volt a MÜPA autósmozija: mi bent léptünk fel a színpadon, amit a parkolóban kivetítettek, és az autókban bizonyos frekvencián lehetett hallgatni a koncertet. Nagy élmény volt. Respighi Il tramonto, vagyis A naplemente című művét adtuk elő, miközben Várdai István a Stradivari-csellóján játszott, mellettünk még három kiváló zenész, Kállai Ernő, Langner Ágnes és Szomor-Mekis Janka muzsikált.

E mellett csak annyi volt a tervem a nyárra, hogy a családommal, a barátaimmal legyek és nagyokat pihenjek, amit maradéktalanul teljesítettem.

Közben jött az ihlet Ropog József José videoklipeit nézegetve, hogy mi lenne, ha készítenénk egy közös dalt. Évfolyamtársak voltunk a gimnáziumban. Néhány kultúrműsorban ő szavalt, én pedig énekeltem. Van tehát közös művészeti múltunk. Elmentem egy próbájukra, sokat beszélgettünk, és elkezdődtek a munkálatok. Majd kiderül, hogyan csiszolható össze egy rapper és egy operaénekesnő együttműködése.

 

Mi lesz harmadik évadjának az első szerepe Trierben?

A címszerep Monteverdi Poppea megkoronázása című operájában. Ennek a próbáit hagytuk abba júliusban, és kezdtük próbálni ismét augusztus végén Jean-Claude Berutti rendezésében.

Egy szenvedélyes szerető nőt alakítok, aki nem mondja ki, hogy császárnő szeretne lenni, de rávezeti Nérót, aki az ő hatására kéri meg Senecát, hogy legyen öngyilkos. Nérót Blaise Rantoanina, a madagaszkári kollégám, a Dadust pedig Matthias Bein énekli, aki tavaly már alakított idős hölgyet, és nagyon jó volt a szerepben.

 

Kristóf Réka

 

Poppea után A víg özvegy címszerepét játszom majd az év végén. Lehár Ferenc operettjét Manfred Lagner intendáns viszi színre, akinek ha jól tudom, ez lesz az első operett rendezése.

Jövő februárban felújítjuk A Figaro házassága című vígoperát, amelyet szintén a koronavírus-járvány miatt vettünk le a műsorról, abban Almaviva grófnőt éneklem. Márciusban jön a Der Rosenkavalier, azaz A rózsalovag, az évad végén, májusban pedig Boesmans operája, a Reigen, amely egy szifiliszes katonáról szól, aki megfertőzi a város hölgyeit, akik azután megfertőzik a férjeiket. Jean-Claude Berutti rendezi az aktuális témájú operát.

 

Szeptember 26-án, szombaton 19 órai kezdettel dalestje lesz Komáromban, a Tiszti pavilon dísztermében, ahol Patkoló Anikó kíséri majd zongorán.

Ő hozza majd ki a legtöbbet abból a fantasztikus hangszerből, ami a díszteremben áll.

Imádom és ismerem a komáromi közönséget, szeretik, ha magyarul énekelek. Lesz operett, lesznek magyar dalok, de szerepel majd a programban más is.

Köszönöm Lakatos Róbertnek, a koncertet szervező Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatójának a felkérést.

Több ötletünk van a további együttműködésre, gyakrabban leszek majd itthon is hallható.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede, Kállai Tóth Anett, Martin Kaufhold, Armin Bardel