A zsűrit is megkönnyeztették a Kiss Zenészek – az Öröm a zene díjazottjaival beszélgettünk

A zsűrit is megkönnyeztették a Kiss Zenészek – az Öröm a zene díjazottjaival beszélgettünk

A zsűri döntésének értelmében kimagasló zenei tehetségükért Újfalusi Gábor-díjjal térhetett haza az Öröm a zene döntőjéről a felvidéki Kiss Zenészek. Az idei mezőny nagy erős volt, amiről Andrásik Remo, az Öröm a Zene igazgatója is szólt a verseny végén, így a díj súlya még nagyobb.

Az idén jubiláló fiatal csapattal beszélgettünk az élményekről, tervekről és változásokról.

„A díjkiosztó után személyesen is beszélgettünk Removal, ahol nem is a produkciót analizáltuk, hanem inkább arról mesélt, hogy hogyan és milyen lehetőségeket tud felkínálni nemcsak ő, hanem a magyarországi pályázati rendszer számunkra, aminek köszönhetően még több helyre el tudunk jutni az anyaországba.

Azt mondta, hogy az Apamának című dalunkat megkönnyezte, mert ő is édesapa” – tudtuk meg Csáky Mátétól, a zenekar vezetőjétől.

 

 

A Kiss Zenészek ezzel a díjjal az egyik legsikeresebb felvidéki együttes lett az Öröm a zene történetében.

Kocska Ádám zenekara nyert – a Kiss Zenészek is díjat hoztak el az Öröm a Zene nagydöntőjéből

„Nagyon nagy felelősség és egyszerre nagy megtiszteltetés is volt képviselni Felvidéket. Úgy gondolom, ha a zenét vesszük alapul, akkor mindenki egyenrangú, független hovatartozástól, szülőhelytől, és ebben ez a jó. A szereplésünk után a műsorvezető beszélgetett minden zenekarral olyan dolgokról, amit nem tudhatott a közönség az adott együttesről, mint az alkotási folyamatok, a zenekar története, közeli és távoli tervei.

Nálunk természetesen felmerült Felvidék ügye is és jó látni, hogy az anyaországiak olykor-olykor rádöbbennek, hogy igenis, másmilyen az élete egy külhoni magyarnak. De a zenében viszont nincsenek határok. Ott az érzés, az őszinteség, a csapatmunka és a művészethez viszonyuló alázat az, ami elengedhetetlen.” - mondta Szarka Máté, az együttes új dobosa.

Az Öröm a zene döntőjében már teljes felállásban volt látható az együttes, hisz az elmúlt időszakban a dobos mellé basszusgitáros is került a formációba.

„Ez volt az első alkalom, amikor színpadra állhattam a zenekarral és azt kell hogy mondjam, hatalmas élmény volt. Hallottam már korábban az együttest fellépni és véleményem szerint így, hogy a ritmusszekciót erősíti egy basszusgitár is, az egész zenei hatás kapott egy alapot, amire a többiek építkezhetnek.” - tudtuk meg Balla Dávidtól.

A versenyen négy szerzeményük hangzott el: a Mutasd magad, a Madarak árnya, az Amikor úgy érzed és az Apámnak című dalok, amiből a második és a negyedik már a nagyközönség számára is elérhető.

 

 

És hogy milyen élményekkel tértek haza?

„Elsősorban a zenélés volt szerintem az egész csapat számára a legfontosabb, de maga az is, hogy nagyon sok jó zenésszel megismerkedhettünk, na az, nagyon klassz volt. Ennek köszönhetően fontos kapcsolatokat tudtunk építeni, gondolok itt arra, hogy testvérzenekari viszonyok alakulnak ki, kontaktcsere, sok tapasztalat és sztorik mesélése…” - mesélte Szarka Máté.

„Így igaz, ahogy Mátéka is említette, ez egy nagyon jó vasárnap volt!

Én külön örülök annak, hogy a csapat egész nap együtt “lógott”, közösen fejtettük ki véleményünket a saját produkciónkról, a színpadon megélt pillanatokról, illetve más zenekarokról is. Ha megél valamit az ember, s nem beszél róla, az akkor nem sokat ér, úgymond elillan. De mint már sokszor mondtuk, mi nem csak zenekari kollégák, társak vagyunk, hanem nagyon jó barátok is.

Nagyon jól esett, hogy ellátogattak szüleink is a döntőre és támogattak bennünket úgy, ahogy ezt eddig is tették az elmúlt 10 év alatt. Köszönjük Nektek innét is!!!” - tette hozzá Csáky Máté.

A versenynek köszönhetően már több magyarországi fellépés is rajzolódik a csapat körül.

„A sok kiváló zenekaron kívül megismerkedtünk Bretus Imrével, a Gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár vezetőjével. Szavai szerint neki különösen tetszett a zenekar hangzása és produkciója. Ígérete szerint igyekszik majd számunkra fellépési lehetőségeket nyújtani Gyálon és környékén. De hosszú beszélgetés után a Boyongó zenekarral is – aki az év felfedezettje lett a versenyen – arra jutottunk, hogy a jövőben mindenféleképpen szeretnénk egy színpadon fellépni és közös bulit csapni. Vagy akár többet is.” - tudtuk meg Benko Reinold Krisztiántól, a zenekar billentyűsétől.

 

Kiss Zenészek

 

Az Öröm a Zene története folytatódik tovább. Már hamarosan indul a következő évad, így érdemes másoknak is megfontolni ezt a lehetőséget.

Csáky Máté, a zenekar vezetője hozzátette: „Mindenképp ajánlom most alakult és már több éve aktívan működő együttesnek is a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlét, vagy az Öröm a Zene többi elődöntőjét! Hogy miért?

Mert a szakmai zsűritől kaptunk mi is építő jellegű tanácsokat, illetve nagyon-nagyon sok új kapu kinyitódik. Sosem tudhatjuk, hogy az adott helyszínen ki lát és hall meg bennünket, s már kéri is el az elérhetőségünket. Ez így működik, e zenei világ ilyen.”

Az idén 10 éves Kiss Zenészek pedig már pörögnek tovább.

„Minden koncerten való közös zenélés és természetesen a közönség is inspirál minket. Most, hogy jön az őszi-téli időszak, nincs pihenés, teljes erővel megyünk előre! Az a szakasza jön az évnek, amikor a “színfalak mögött dolgozunk”. Sok-sok tervünk van a következő szezonra, de mindenesetre lesznek még meglepetések idén is.” - tette hozzá Szarka Máté.

Benko Reinold Krisztián pedig elárulta, hogy hamarosan újra stúdióba vonulnak. „Vár ránk jó pár nap a Randal Group Production stúdiójában és legalább ugyanennyi idő Csáky Mátyás kameralencséje előtt. Közeleg egy többnapos közös próba/összpontosítás is, ahol Kiss Kristóf mentorunk segít majd összerakni a jövő évi produkciót.”

További sok sikert kívánunk a csapatnak mi is.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívim