Minden hír

Takács Nikolas

Takács Nikolas különleges lemezbemutatóra készül

A magyar jazz, soul és R’n’B egyik legismertebb képviselője, a galántai származású Takács Nikolas nemrég ünnepelte 33. születésnapját. Ennek köszönhetően egy teljesen új anyaggal jelentkezett és megjelentette hetedik nagylemezét saját dalaival.


Ruszó Tibi így énekelte ByeAlex apja halálára írt dalát

Ruszó Tibi így énekelte ByeAlex apja halálára írt dalát

Azt hiszem nyugodtan mondhatjuk, hogy a balogújfalusi Ruszó Tibor mindenkit lenyűgözött az X-Faktor első élő showjában.

Mentora, ByeAlex saját dalával indította útjára, amit személyes története miatt választott. Tibi tavaly is jelentkezett az X-Faktorba, de végül nem jutott el a válogatóra, mert apja infarktust kapott (aki azóta jól van). A dalt egyébként Alexék a koncerteken nem játsszák, mert túl személyes a témája – saját édesapja elvesztése ihlette.

Hallgassátok meg újra az Apám sírjánál című ByeAlex és a Slepp dalt a 16 éves Tibi előadásában.

Még van egy heted jelentkezni A Dal 2020 válogatóba – új határidő

Még van időd jelentkezni A Dal 2020-as válogatójába – új határidő

A Duna Televízió a nagy érdeklődést és a zenei szakma kérését figyelembe véve november 30-ig meghosszabbítja A Dal 2020 pályázatra való jelentkezést.

Nevezni kizárólag online, a www.adal.hu oldalon lehet, a jelentkezési lap kitöltésével és a szükséges mellékletek feltöltésével. A honlapon megtalálható A Dal 2020 részletes pályázati kiírása is. A műsor készítői műfajtól függetlenül várják a magyar nyelvű pályaműveket.

Idén is érdemes a megmérettetésre jelentkezni, hiszen a kilencedik alkalommal látható dalválasztó show-ban nemcsak Magyarország legjobb dalát keresi és választja majd ki a zsűri és a közönség, hanem értékes szakmai díjakat is lehet nyerni.

A Dal nyertesét a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja, valamint felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül.

A Dal nyertese egyben a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését is megkapja. A műsorban továbbá több különdíjat is átadnak majd: „A Dal 2020 Legjobb Dalszöveg Írója”, „A Dal 2020 Felfedezettje” és „A Dal 2020 legjobb akusztikus felvétele” elismerések birtokosa a Petőfi Zenei Díj ezen kategóriájának díját is elnyeri.

Írd meg te az év magyar slágerét!

ATEMPO.sk / MTVA

 
Böjte Csaba

Böjte Csaba kapta a Makovecz Imre-díjat a Héttorony Fesztivál zárónapján

Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója vehette át a Makovecz Imre-díjat az építész születésnapján, szerdán a Héttorony Fesztivál zárókoncertjén a Budai Vigadóban.

A díjat a Makovecz Imre Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia és a Kós Károly Egyesülés második alkalommal adta át.

Böjte Csaba azért kapta az elismerést, mert olyan ember, aki a maga hivatását Makovecz Imre szellemiségében következetes kitartással műveli. Missziója során az árva gyermekek nevelésével, támogatásával éppen olyan programot hajt végre, amely megfelel a makoveczi cselekvő szellemiségnek.

A Héttorony Fesztivál világ- és népzenei koncertjeinek, építészeti kiállításainak, konferenciáinak és egyéb programjainak november 8. és 20. között többségében Makovecz Imre által tervezett épületek adtak otthont szerte a Kárpát-medencében. A fesztivál célja Makovecz Imre életművét erősíteni, az általa megálmodott tereket élettel megtölteni.

A szerda este a zárógálát párhuzamosan három helyszínen rendezik meg: a kassai Thália Színházban rendhagyó prímástalálkozót tartanak, Csíkszeredán a Szent Efrém Férfikar ad koncertet, a Hagyományok Házában pedig Berecz András mesemondó lép fel fiaival.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Gertler Teo

VIDEÓ: Gertler Teo először szólaltatott meg Szokolay Sándor művet

A tíz éves pozsonyi Gertler Teo, akit elsősorban a Virtuózoknak köszönhetően ismerhetünk, első alkalommal játszott Szokolay Sándor művet Ungár Cili partnereként.

A SZIA - Szokolay InspirArt kezdeményezésére és a Virtuózokkal való együttműködés eredményeként indult útjára 70 Szokolay címmel egy videósorozat. A ksifilmekben Szokolay Sándor pedagógiai alkotásaival kívánják inspirálni a zenetanuló gyermekeket. A zeneszerző fontosnak tartotta az élmény alapú zeneoktatást és minden alkalmat megragadott kis védencei lelkesítésére.

A Dudanóta 1977-ben keletkezett. Egy 10 éves kislány (Balogh Kriszti) ihlette a művet, aki a zeneszerzővel egy házban lakott.

Depeche Mode

Megérkezett az új Depeche Mode-koncertfilm

Depeche Mode: Spirits in the Forest címmel, a világpremierrel egy időben új koncertfilmet mutatnak be a magyar és szlovák mozik csütörtökön. A világhírű brit zenekar 2017-2018-as turnéját megörökítő alkotást Anton Corbijn rendezte.

Így teljesítettek a fiatal zongoraművészek - a Kadosa Pál Zongoraverseny eredménye

Így teljesítettek a fiatal zongoraművészek - a Kadosa Pál Zongoraverseny eredménye

Az elmúlt hét folyamán Léva zajlott a XIV. Kadosa Pál Zongoraverseny. Az 1903-ban, Léván született Kadosa a XX. század magyar zenetörténetének egyik kiemelkedő alakja volt. Személyiségében a zeneszerző, a zongoraművész és a pedagógus elválaszthatatlan egységet alkotott. Az ő emlékére szervezik meg kétévente Léván a nevét viselő zongoraversenyt.

Az ünnepélyes megnyitót ezúttal is a budapesti Ad Libitum kamarazenekar színesítette a Reviczky Házban.

 

XIV. Kadosa Pál Zongoraverseny

 

Másnap került sor a színvonalas versenyre a helyi zsinagógában, ahol hazai tehetségek mérhették össze tudásukat. Szlovákia számos, többek közt magyarlakta településéről érkeztek fiatalok, hogy megmutassák tudásukat a zsűrinek (Dunaszerdahely, Párkány, Érsekújvár, Komárom, Fülek).

A szakmai zsűriben ezúttal Kadosa Pál két egykori tanítványa is helyet kapott.

A versenyzőknek színes műsorral kellett készülniük, melyben el kellett hangoznia egy–egy barokk, klasszikus és romantikus zongoraműnek, valamint Kadosa Pál egy zongoraművének, vagy esetleg egy más kortárs alkotásnak.

Idén 25 diák vett érsz a megmérettetésen. A verseny 5 kategóriában folyt, korosztályok szerint.

 

XIV. Kadosa Pál Zongoraverseny

 

A nap megkoronázása pedig Esztó Zsuzsanna és Gulyás István hangversenye volt.

 

A verseny eredménye

I. kategória

1. hely - Sovičová Liliana (MAI J. Albrechta, Pozsony)
2. hely - Szajkó Máté (Liszt Ferenc Művészeti Alapiskola, Párkány) és Bacigálová Nikol (MAI J. Albrechta, Pozsony)
3. hely - Tkáčová Terézia (MAI J. Rosinského, Nyitra) és Maurer Lukáš (Kadosa Pál MAI, Léva)

II. kategória

1. hely - Guttenová Katarína (MAI, Kékkő)
2. hely - Tóthová Alica (Kadosa Pál MAI, Léva)
3. hely - Ljevaković Naida (Léva)

III. kategória

1. hely - Brandová Karolína (MAI, Érsekújvár)
2. hely - Bukor Emőke Zsuzsanna (MAI, Komárom)
3. hely - Olšiak Petra (MAI, Fülek) és Žovic Gregor (MAI sv. Cecílie, Pozsony)

IV. kategória

1. hely - Nagy Ferenc (MAI, Fülek)
2. hely - Hamranová Martina (MAI, Komárom)

V. kategória

1. hely - Horváth Balázs (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely)
2. hely - Znášiková Lucia (MAI, Partizánske)

 

Különdíjak

Csemadok különdíja

Horváth Balázs (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely) és Brandová Karolína (MAI, Érsekújvár)

Polgármester különdíja

Tóthová Alica (Kadosa Pál MAI, Léva)

EMCY-Szlovákia különdíja

Ildikó Nánássyová - tanár (MAI, Komárom)
Bukor Emőke Zsuzsanna –-diák (MAI, Komárom)

a Lévai Zeneiskola különdíja (a Kadosa Pál mű interpretációjáért)

Horváth Balázs (Vámbéry Ármin Gimnázium, Dunaszerdahely)

a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának különdíja

Hecht Annabelle (MAI, Somorja)
Hladek Šimon (MAI J. Rosinského, Nyitra)
Maurer Lukáš (Kadosa Pál MAI, Léva)
Mózes Anna (MAI, Komárom)

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Ivkovič Péter

 
NÉZZÉTEK MEG: Itt a Dalfutár harmadik évadának első csapata

NÉZZÉTEK MEG: Itt a Dalfutár harmadik évadának első csapata

„Új évad indul a Dalfutárban, és végre keresztezhetem a popzene érzelmességét, a slam poetry intelligenciáját, az alter zene kreativitását és a punk-rock elsöprő erejét a Tökéletes Dalban!” - írja Hajós András a sorozatának beharangozójában.

Benkő Géza

Két éve hunyt el Benkő Géza

Ma két éve, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt a Bodrogközben, Kiskövesden született Benkő Géza színész, rendező. 

Géza Királyhelmecen érettségizett, majd színészdiplomát szerzett Pozsonyban. A szlovákiai magyar színházak (Komáromi Jókai Színház, Kassai Thália Színház, SZEVASZ Színház) mellett évadokat játszott Győrben, Nagyszombatban, de másutt is szívesen látott vendég volt. Több szlovák filmben kapott nagyobb szerepeket is.

Beckett Godot-ra várva című abszurdjában nyújtott teljesítményéért a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválján elnyerte a legjobb alakítás díját.

Sándor György humoralista írásaiból az 1990-es évek közepén két műsort szerkesztett. A nagy (cseh)szlovákiai magyar csönd Benkő Géza életének egyik meghatározó előadása volt.

 

Emlékezzünk a remek művészre néhány különleges videóval.

Hazám-díjat kapott Fischer Ádám és Kulka János is

Hazám-díjat kapott Fischer Ádám és Kulka János is

Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő és Radnóti Zsuzsa dramaturg nyerték el idén a Hazám-díjat, a XXI. Század Társaság elismerését.

A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor akadémikus. A kuratórium további tagjai: Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Romsics Ignác történész, Tompa Andrea író,
színikritikus, Varga Gyula közgazdász, valamint a a XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor.

Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító szülőföldje magyar irodalmának ápolásával, tudományos tevékenységével érdemelte ki a díjat. Fischer Ádám karmester szerte a világban az egyetemes zenekultúra és a magyar zene üzenetét hirdeti. Kulka János színművész sokoldalú és kimagasló művészi teljesítményért, Losonczi Ágnes szociológus tudományos munkájáért kapta meg az elismerést.

Németh Miklós közgazdász, politikus a zsűri indoklása szerint a menekülő idegenek megsegítésével nemzetközi rokonszenvet szerezve szolgálta a Magyar Köztársaságot és Európát. Parti Nagy Lajos költő, író, szerkesztő, kritikus főként humoros, kritikai észrevételeivel, gazdag költői és prózaírói munkásságával szolgált rá a Hazám-díjra. Radnóti Zsuzsa dramaturgnak több évtizedes munkásságátért, ítélték oda a díjat.

ATEMPO.sk / MTI

VIDEÓ: Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje Londonban

VIDEÓ: Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia imázsfilmje Londonban

Nemzetközi díjat nyert a Fesztivál Akadémia Budapest Géczy Dávid és Szabó Stein Imre által rendezett imázsfilmje a londoni székhelyű Lovie Awardson.

A produkció az egy percnél rövidebb imázsfilmek kategóriájában nyerte el a Bronz Lovie-díjat. A kisfilm 33 országból érkezett 1500 pályamű közül került a Lovie Awards döntőjébe.

A Kelemen Barnabás és Kokas Katalin főszereplésével készült imázsfilm, amelyben Bartók 44 hegedűduójából játszanak részletet, a nemzetközi internetes szavazás győzteseként a People's Lovie Award díjat is megkapta.

ÚJDONSÁG: Megérkezett a rimaszombati C.O.O.L. első klipje – A folyó (+SZÖVEG)

ÚJDONSÁG: Megérkezett a rimaszombati C.O.O.L. első klipje – A folyó (+SZÖVEG)

A rimaszombati C.O.O.L. duó, azaz Kovács Bence és Orosz Dani az X-Faktornak köszönhetően lettek országosan ismertek. Sajnos a hétvégén az élő show-ból nem jutottak tovább, de még biztos hogy sokat fogunk hallani róluk.

Hisz mindenki megtapasztalhatta micsoda őserő van a csapat énekesében, Daniban.

A srácok, a hétvégi műsorban Puskás Peti dalát adták elő, melyhez klipet is készítetek. A szöveget Mórocz Tamás írta, a videót pedig Virág Péter készítette.

Ajánljuk figyelmetekbe!

Rúzsa Magdi

Ég és föld - Rúzsa Magdi Felvidéken turnézik

A népszerű Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő, Rúzsa Magdi Ég és föld című koncertjével Felvidéken turnézik. Novemberben és decemberben az ország négy különböző pontjain áll majd színpadra: Dunaszerdahelyen, Komáromban, Kassán és Érsekújvárban.

Új felállásban folytatja az EndORFin

Új felállásban folytatja az EndORFin

A rozsnyói EndORFin 2012-es megalakulása óta számos változáson esett át. Az idei ősz meghozta az újabb tagcseréket, így új felállásban folytatódik az elsősorban versmegzenésítéseiről ismert indie-rock zenekar története.

„Abban változott az felállás, hogy a hegedűt szólógitár, a cajont pedig dobok helyettesítik. Kísérletezünk...

Hangokkal, hangszerekkel... Nem mondanám, hogy most ez a végleges, a teljesen kiforrott hangzásvilágunk.

Mindig izgalmas új emberekkel, új energiákkal együtt dolgozni, új ötleteknek szárnyat adni.” - kezdte a beszélgetést Papp Viki, a zenekar vezetője.

A jelenlegi felállásban Hranyó Ádám a basszusgitárnál, Rajkó Kevin a szólógitárnál, Papp Viki alapító tag pedig a ritmusgitár-ének segítségével fogalmazza meg a mondandóját. A doboknál a kassai és újvári koncertjükön Lőrincz Erik ül.

„A változás többek között azért történt, mert hiányzott a melodikus hangszer. Miután volt hegedűsünk, Ibos Bálint kilépett a zenekarból,

hiányérzetünk támadt a koncerteken - továbbra is a fülünkben szóltak a szólók, de nem volt, aki életre keltse.

Aztán (bár szerintem véletlenek nincsenek) véletlen ráakadtunk Kevinre, a szólógitárosra.

Kevin ambiciózus, tetszett a zenei ízlése, gyorsan belopta magát a zenekarba.

Cajonon pedig eddig az öcsém (Papp Marci) játszott, de utóbbi időben úgy tűnt, kicsit megkopott a lelkesedése a zenélés iránt, a testépítéssel kezdett el komolyabban foglalkozni. Mi pedig szerettünk volna fejlődni, gyakrabban próbálni és kipróbálni, hogy szólna dobokkal a banda.”

Nem is kellett sokat várni és jött is a megoldás. „Felszólítottunk pár ismerőst, hogy két koncert erejéig szeretnénk, ha dobokkal szólalnának meg a dalaink, lenne-e kedvük ebben a projektben részt venni.

Lőrincz Erik rá is bólintott, s alig egy hónap után színpadra is álltunk.”

 

EndORFin

 

Az új felállás az I. Kassai Ifjúsági Napokon mutatkozott be a Gorlo Volka formáció társaságában.

„A koncertre egyaránt elvittük az Ontogenézis albumon szereplő dalainkat új köntösben, illetve bemutattunk olyan szerzeményeket is, melyeket eddig csak a próbatermünk falai között játszottunk. Ilyen pl. az első angol nyelven született dalunk, a Barefoot dance.

Izgultam egyszerre két új taggal koncertezni ilyen rövid felkészülési idő után - voltak is fölösleges bakik, van min finomítanunk. A hallgatóság viszont nagyon hálás volt, nyitottak voltak a változtatásokra.

Jól esik, hogy egyre többen ismerik, éneklik velünk együtt a dalainkat. Szerencsések vagyunk az emberek miatt, akik körülvesznek. Hálásak vagyunk a sok szeretetért és az építő kritikáért is.”

Hamarosan, november 22-én Érsekújvárban is találkozhatunk velük, ahol a Gorlo Volka és a túlontool is fellép, illetve tervben van még egy decemberi rozsnyói koncert is, amiről biztosan informáljuk az olvasóinkat is.

“Amit leginkább szeretnénk a jövőben az, hogy élőben zenélhessünk. Lehetőleg jól megszervezett eseményeket kívánunk magunknak, s zenésztársainknak is egyaránt. Koncertezni szeretnénk, felvenni néhány új dalt, s már régóta gondolkodunk klipben is - az utóbbinak akkor látom értelmét, ha eldől, ki lesz a felelős a ritmusszekcióért. Remélhetőleg stabil felállásban kezdjük a 2020-at. Bár nálunk ezt sosem tudni... :)

Sok áldozattal jár ez a zenekarosdi, csinálja mindenki addig amíg jólesik! Én már hozzászoktam a változáshoz... #lifeischange”.

Sok sikert és egy stabil ütőst kívánunk mi is :)

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Michael Bublé

ÚJDONSÁG: Közeledik a karácsony? Michael Bublé már megérkezett!

Ha karácsony, akkor Michael Bublé! Az énekes neve mindenkiben felébreszti az ünnepi hangulatot, hiszen senki nem tud úgy karácsonyi dalokat énekelni, mint Michael, akinek Christmas című lemezét a 2018-as szezonban több mint egymilliárdan streamelték.

Idén is kedveskedett az énekes egy ajándékkal a rajongóknak: már november elején megjelent a White Christmas című dal és az ehhez tartozó animációs klip.

A szám egy klasszikus, amelyet világszerte mindenhol ismernek, és már az énekes is készített belőle korábban egy változatot Shania Twain közreműködésével. Bublé tudja még fokozni: újradolgozta a White Christmas-t, és most még hangulatosabbra hangszerelték.

Lehet készülődni :)

Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat

Török Ferenc hegedűművész kapta az idei Harmónia-díjat (+FOTÓK)

Nyolcadik alkalommal került átadásra a Harmónia - Szlovákiai Magyar Zenei Díj, amelyet idén több változás is érintett. A gálaműsorral egybekötött díjátadónak november 16-án a komáromi Városi Művelődési Központ adott helyet.

A programot a jövőre 40 éves Harmónia-díjas komáromi Concordia Vegyeskar nyitotta meg Stubendek István karnagy vezetésével és Krasznai Gáspár kíséretében. Az est házigazdái ezúttal is Szvrcsek Anita és Jakubecz László voltak.

 

COncordia Vegyeskar

 

Az egybegyűlteket Keszegh Béla a város polgármestere köszöntötte

és, ahogy arról már korábban is írtunk, bejelentette, hogy a díjátadónak a jövőben is Komárom ad majd helyet.

A fellépők sorát a trióban felálló dunaszerdahelyi Arizóna folytatta, majd pedig a Fonogram- és Harmónia-díjas Lakatos Róbert nyűgözte le a közönséget.

 

Lakatos Róbert

 

A számtalan formációban zenélő brácsaművész, aki a Városi Művelődési Központ új igazgatója és a Harmónia-díj kuratóriumának elnöke elmondta, hogy

további változás a díjjal kapcsolatban, hogy évente már csak egy, maximum két művész kapja meg ezt az elismerést.

„Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a díj olyan legyen a jövőben, amit minden egyes ember, aki megkapja, a felső polcára tegye.”

Megköszönte a díj elindítóinak, Lábszky Olivérnek és Dobosi Róbertnek az eddigi munkáját és örömmel vette át a stafétabotot ő és a csapata. Céljai között van többek közt, hogy jövőre a közszolgálati TV is élőben sugározza az eseményt.

 

Pósfa zenekar

 

Ezt követően újra a zenéé volt a főszerep és a ZSEB zenekar, Zsapka Attila és Benko Ákos duója hozta meg a kellő hangulatot az est fénypontjához.

Kihirdették a 2019-es év Harmónia életműdíjasát, aki a Komáromban született, de már Pozsonyban élő Török Ferenc hegedűművész, zenepedagógus lett. A díjat Szalai Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöké adta át.

A díjat meghatódva átvevő zenész megköszönte az elismerést. Szerencsésnek nevezte magát, hogy magyarnak született, hogy Komáromban nevelkedhetett és hogy eljutott a zeneiskolába.

 

Török Ferenc

 

Török Ferenc 1958-ban született Komáromban. A zenélés alapjait is itt, a helyi zeneiskolában sajátította el Dobi Géza hegedűtanár vezetése alatt. 1974-ben felvételt nyert a Pozsonyi Konzervatórium hegedű tanszakára, majd a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatta zenei tanulmányait, mestere Mózsi Aladár volt. Fiatalon tagja lett az egyik legnevesebb szlovákiai kamarazenekarnak, a Moyzes Vonósnégyesnek, amellyel több mint ezer koncertet adtak szerte a világon, olyan neves világhírű vonósnégyesekkel működtek együtt, mint az Amadeus Kvartett, az Alban Berg Kvartett vagy éppen a Smetana és Janáček Kvartett. 1990-től a Komáromi Kamarazenekar művészeti vezetője volt egészen 2015-ig, majd egy ideig a salzburgi Amade Vonóstrió hegedűse volt. 1995-től a Pozsonyi Konzervatórium hegedű és kamarazene tanszakának tanára, 2007-től pedig a pozsonyi Technik Kamarazenekarral is együttműködik. Egyik megalapítója volt a nagysikerű komáromi Nemzetközi Kamarazenei Mesterkurzusnak. Tagja a tavaly alakult Beliczay Kamarazenekarnak is, mely a hazai zenei művészeti élet jeles képviselőit gyűjtötte össze többek közt a Szlovák Filharmónia, a Szlovák Rádió Zenekarának vagy épp a Szlovák Nemzeti Színház zenekarának tagjaiból.

 

A hazaiak fellépését a Fölszállott a páva kategória győztese, a Pósfa zenekar zárta Csiba Júliával az élen.

 

Balázs Fecó

 

Az gála második felében az est sztárvendége Balázs Fecó állt a színpadra, aki hosszú idő után először adott koncertet Komáromban. A legismertebb dalaiból kaptunk egy kis ízelítőt, melyeket szinte kivétel nélkül a közönséggel együtt énekelve adott elő.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin, Cséfalvay Á. András

Felvidéken rendezik 2020-ban a Palóc Világtalálkozót

Felvidéken rendezik 2020-ban a Palóc Világtalálkozót

A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség.

A 2013 óta szervezett eseménysorozatnak a Palóc Összefogás jegyében 2020-ban első alkalommal Felvidék ad majd otthont, méghozzá a 777. éves Ipolyszécsényke.

„Hiszen a Jó Palócok az anyaországon kívül is számos helyen élnek. Úgy érezzük, hogy ezzel a helyszínnel ismét erősíthetjük, hogy határoktól függetlenül összetartozunk.” - olvasható a fesztivál honlapján.

Ipolyszécsényke s Besztercebányai kerületben, a Nagykürtösi járásban fekszik. 1243-ban “terra Zelchan” néven említik először. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben szerepel Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt temploma és István nevű papja. Kezdetben a Szécsénkey család birtoka, majd a mohácsi csata után Drégely, majd Litva várához tartozott. Később több nemesi család birtoka, a Baloghyaké, majd a 18. század végén a Lipthayaké. Utóbbiak építtették a ma is álló klasszicista kastélyt. A trianoni békeszerződésig Hont vármegye Ipolynyéki járásához tartozott. 1938 és 1944 között Magyarország része volt.

 

Ipolyszécsényke

 

A község Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt római katolikus temploma a 13. század végén épült. Mellette egykor gyógyvizű forrás tört fel, melyhez messze földről is elzarándokoltak. Mára a forrás vize elapadt. A templomot 1754-ben barokk stílusban építették át. A Lipthay-kastély a 19. század elején épült klasszicista stílusban. Egykor szép angolparkja volt. A plébánia épülete a 19. század elején készült klasszicista stílusban.

A fesztivál szervezéséhez a község mellett a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya is csatlakozik.

Az esemény keretében kerülnek átadásra a Szeder Fábián-díjak is, amelyet azon személyeknek, csoportnak, közösségnek ítélik oda, akiket a palóc kultúra-, hagyomány-, érték őrzésében a legjelentősebb képviselőnek tartanak. Többek közt Agócs Gergely, Pál István (dudás), Beke Beáta, Csáky Károly és Pósa Judit is átvehette már ezt az elismerést.

Az esemény programja fokozatosan alakul, amelyről olvasóinkat is tájékoztatjuk majd.

A VII. Palóc Világtalálkozóra tehát 2020. július 31-e és augusztus 2-a között kerül sor, ahová már most mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk