Minden hír


Amerikában nyert fontos díjat a magyar hangszerinnováció

Amerikában nyert fontos díjat a magyar hangszerinnováció

A Nemzetközi Tuba Szövetség (ITEA) innovációs díját, a Jim and Jamie Self Creative Awardot Szentpáli Roland és Juhász Zoltán hangszerinnovációja, a TWOBA nyerte el. A magyar fejlesztés a legfontosabb nemzetközi szakmai szövetség elismerésében részesült.

Bács Ferenc

85 éve született Bács Ferenc színművész - rá emlékezünk

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész az erdélyi Nagyszebenben (Sibiu) született 1936. június 19-én és Kolozsvárott nőtt fel. A marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színészfőiskolán szerzett diplomát, majd a Tompa Miklós vezette Székely Színház társulatához szerződött.

Időtálló remekmű odaadó színészekkel – régi-új bemutató a Jókaiban ()

Időtálló remekmű odaadó színészekkel – régi-új bemutató a Jókaiban

Kétezer-tíz március 4-én mutatta be a Komáromi Jókai Színház Spiró György Prah című komédiáját, Anger Zsolt rendezésében. Az idén – a pandémia miatt hozott előírások okán – felújították a darabot annak egykori, egyben mostani szereplői, a Nő, Molnár Xénia és a Férfi, Mokos Attila. A főpróba előtt beszélgettünk.

FELHÍVÁS! Írj drámát 2021-ben is! - Fődíj 1500 euró

FELHÍVÁS! Írj drámát 2021-ben is! - Fődíj 1500 euró

A Dialóg nonprofit szervezet 2021-ben újra drámapályázatot hirdet szlovákiai magyar szerzők részére ezúttal két kategóriában. A kategóriákat a mű célcsoportja szerint határozták meg, tehát a felnőtt közönség számára készülő színművek mellett szeretnék, ha ezúttal a gyermek és ifjúsági színművek is teret kaphatnának. A drámák témája és műfaja kötetlen.

Találkozzunk Kisvárdán! - videóinterjú Gál Tamással (VIDEÓ)

Találkozzunk Kisvárdán! - videóinterjú Gál Tamással (VIDEÓ)

Milyen út vezet Nagymuzsalyból a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjáig vagy éppen Kazanyból a Rómában oktató Paolo Antonio Simioniig? Mit jelentett egykor és mit jelent ma a vándorszínházi élet? Hogyan éltek az utazó társulatok Déryné Széppataki Róza idejében és hogyan élnek dolgoznak ma a Déryné Társulat tagjai? Kinek van igaza? Annak, aki marad vagy annak, aki elhagyja a Kárpát-medencét? Kik az igazi Emigránsok?

Új helyszínen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó – itt teljes a program

Új helyszínen a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó – itt teljes a program

A Dunakanyar egyik lenyűgöző részén, a visegrádi várral szemben, a nagymarosi Duna-parton rendezik meg idén a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót. Június 24. és 27. között a színpadokon a legismertebb hazai együttesek váltják egymást. Fellép Rúzsa Magdi, a Halott Pénz, Kowalsky meg a Vega, a Belga, a Firkin, az Aurevoir, a Blahalouisiana, a Punnany Massif, a Random Trip, az Ivan & The Parazol, az Erik Sumo Band, Péterfy Bori & Love Band, Dánielfy Gergő és az utazók, Lóci játszik és az Európa Kiadó is, míg Ausztriából a Russkaja érkezik.