Minden hír


Viva la musica! - Plácido Domingo szegedi koncertje a TV-ben

Viva la musica! - Plácido Domingo szegedi koncertje a TV-ben

A világszerte ünnepelt művész, Plácido Domingo koncertje a Dél-Alföld legnagyobb rendezvényközpontjának, a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum első, és egyben nyitó eseménye volt.

Az est vendége volt a nemzetközi hírű Grammy-díjas amerikai szoprándíva, Ana María Martínez. A különleges zenei eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekart az Andrea Bocelli koncertjeiről is jól ismert, kiváló amerikai karmester, Eugene Kohn dirigálta. A népszerű opera és operett részletek mellett örökzöld slágerek is helyet kaptak a műsorban, mely még különlegesebbé színezte a varázslatos estet.

Nézzük meg az augusztus 28-i szegedi koncertet október 20-án, vasárnap este 21:30-tól egy felvezető műsorral egybekötve az M5 műsorán!

Hogyan készültek a világhírű énekes-karmester környezetében élő, vagy mellette fellépő művészek az előadásra? És milyennek látják Domingót azok, akik a legjobban ismerik őt? A felvezető kisfilm elsősorban a szegedi koncert előkészületeiről, a kulisszák mögötti történésekről szól, világsztár megszólalókkal, valamint ízelítőkkel és igazi csemegékkel az előadásból.

Plácido Domingo a zene igazi reneszánsz alakja és napjaink legnépszerűbb operaművésze. Ahogy a nemzetközi sajtó nevezi, az "Opera Királya". Repertoárján 151 szerep van, több mint bármelyik tenornak valaha a zene történetében, előadásainak száma elérte a négyezret. A művész több száz hang- és videofelvételt, valamint operafilmet készített. Már 1999-ben túlszárnyalta Caruso rekordját, aki 17 alkalommal nyitotta meg a New York-i Metropolitan Opera évadát. Plácido Domingo napjainkig 21 színházi évad premiert énekelt a világhírű dalszínházban.

ATEMPO.sk

Újra lesz felvidéki az X-Faktor válogató adásában

Újra lesz felvidéki az X-Faktor válogató adásában

Folytatódik a magyarországi RTL Klub X-Faktor című tehetségkutatójának kilencedik szériája. Október 19-én, szombaton 20.00 órától újabb pillanatokat láthatunk a válogatókról.

A képernyőn ezúttal is feltűnnek felvidékiek, így ismét láthatunk ismerős arcokat Gömörből.

A második adás végén ezúttal a balogújfalusi Ruszó Tibor tűnt fel. A szereplését ma este láthatjuk.

És hogy kik a többiek? Hamarosan kiderül :-)

A versenyben a megújult zsűri dönt a továbbjutókról, így Bye Alex, Puskás Peti és Gáspár Laci mellett Dallos Bogi mond majd vélemény a produkciókról. A műsorvezető 2019-ben is Kiss Ramóna.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Janicsák Veca

30 éves Janicsák Veca

Ma 30 éves Janicsák Veca Fonogram-díjas magyar énekesnő. Budapesten született, édesapja Janicsák István előadóművész, zenész, dalszövegíró, a Z’Zi Labor énekese.

60 éves Balogh Kálmán cimbalomművész

60 éves Balogh Kálmán cimbalomművész

A világszerte népszerű cimbalomművész, Balogh Kálmán 1959-ben született Miskolcon. A 60. születésnapját a közönséggel is megünnepli október 30-án a Zeneakadémián.

Magyar operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera felvidéki közreműködővel

Magyar operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera felvidéki közreműködővel

Egy korábban soha nem rögzített opera, az Erzsébet Erkel Ferenc által írt II. felvonásából hangversenyszerű előadáson készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház október 19-én az Erkel Színházban.

A Kolonits Klára és László Boldizsár főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével hallható produkciót Windhager Ákos és Kiss Eszter Veronika képekkel és zenetörténeti adalékokkal tarkított bevezetője előzi meg.

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az Erzsébet második felvonásával bővül.

A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet.

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették, ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását, a műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a legvalódibb Erkel-zene.

Az alkotást az Opera együttesei és szólistái, a felvidéki származású Balga Gabriella, valamint Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Káldi Kiss András és Cser Krisztián adják elő, a koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra.

A szűk egyórás felvonást beavatóelőadás előzi meg, amelyen Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről.

ATEMPO.sk / MTI

Ma van a Dalszerzők napja

Ma van a Dalszerzők napja

Ma van a Dalszerzők napja, az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy nagyobb figyelem jusson a 13 ezer magyar dalszerzőre.

A dalszerzők ünnepléséhez bárki csatlakozhat, ha saját közösségi oldalán egy posztban a #kösziadalt hashtag használatával mond köszönetet kedvenc zenéiért.

Legkedvesebb dalaink felvidítanak, inspirálnak vagy fontos pillanatok emlékét őrizik. Gyakran bele sem gondolunk, hogy ezeket a zenéket, dalszövegeket azok szerzőinek köszönhetjük, így az őket megillető elismerés is sokszor elmarad. Erre hívja fel a figyelmet a Dalszerzők napja alkalmából elindított #kösziadalt kihívás. A kampányt támogató zenészek arra kérik a rajongóikat, hogy mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel, és hívjanak ki három embert, hogy tegyék ugyanezt. Tavaly mások mellett Péterfy Bori, Freddie, Radics Gigi, Molnár Tamás és a Margaret Island állt az ügy mellé.

"Dalszerzőként szeretek más szerzőkkel együtt dolgozni, hiszen így több érzés és nézőpont kerülhet a dalokba. Sokszor a dalszöveg írójának a legnehezebb a feladata: a dal hangulatán és stílusán túl az énekes által megálmodott témát is figyelembe kell vennie, úgy, hogy a közönség számára befogadható, de szakmailag is maradandó szülessen" – mondta Radics Gigi énekes-dalszerző.

Évente mintegy 17 ezer új dal születik Magyarországon, az Artisjus adatbázisában jelenleg már több mint 280 ezer magyar mű szerepel.

Lábas Viki, a junior Artisjus-díjas Margaret Island énekese és egyik szerzője a Dalszerzők Napja kapcsán kiemelte: hálás azért, hogy a dalszerzői körük bővül és egyre több emberrel tudják inspirálni egymást, szövegírókkal, producerekkel egyaránt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

ATEMPO.sk / MTI

FELHÍVÁS! Várják a jelentkezőket a XVIII. Kodály Napokra

FELHÍVÁS! Várják a jelentkezőket a XVIII. Kodály Napokra

A szlovákiai magyar felnőtt kórusok országos versenye, a XVIII. Kodály Napok keretében 2020. május 24-e és 24-e között kerül megrendezésre Galántán. Ez a 3 évente megvalósuló seregszemle a felvidéki kórusok legnagyobb összejövetele.

A megmérettetésre a szervezők, a Csemadok Galántai Területi Választmánya, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet,

ezúttal is várják a jelentkezéseket 2020. január 15-éig.

A jelentkezési lapot itt tölthetik le.

A jelentkezett kórusoknak a műsorlapjukat is 2020. január 15-ig kell elküldeni, csatolva hozzá a kórus rövid jellemzését (15-20 sor), egy fotót a kórusról és egyet a karnagyról.

A műsorlapot itt tölthetik le.

Egy-egy kórus önálló tiszta műsorideje 13-15 perc lehet. A fesztiválon nincs kötelező mű, a kórusok önálló műsorát a karnagyokra bízzák, javasolva egy Kodály mű besorolását. 

Javasolják szintén figyelembe venni, hogy 2020-ban emlékezünk Bartók Béla halálának a 75. évfordulójáról. A kórusok produkcióját szakmai zsűri hallgatja meg és értékeli. A versenyző kórusokat teljesítményük szerint kategóriákba sorolják, így aranykoszorús minősítés a zsűri dicséretével, aranykoszorús minősítés, ezüstkoszorús minősítés és bronzkoszorús minősítés érhető el.

További információkat a versenyfelhívásban találnak.

 

Az előző Kodály Napokról itt találják cikkeinket, beszámolóinkat:

Eredmények – Véget értek a XVII. Kodály Napok

A XVII. Kodály Napok képekben

VIDEÓ: Így szólt a Kodály Napok záróakkordja – Összkar

 

Eredmények – Véget értek a XVI. Kodály Napok

Fotó és videó - Véget értek a XVI. Kodály Napok

Hajnalok Völgye - kortárs különdíj a XVI. Kodály Napokon

Halljuk a győztes kórusokat

Megjelent a XVI. Kodály Napok hangfelvétele

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
fotó: Kürti Zsolt

HoryZone

HALLGASD MEG! A vers és a népdal találkozása - Különleges világba repít a HoryZone

A rozsnyói HoryZone együttes, aki nyert az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemlén és az Öröm a zene tehetségkutatóban képviselte Felvidéket, tavasszal kitűnően szerepelt a Tompa Mihály Országos Versenyen is.

A saját számok mellett nem áll tőlük távol a versmegzenésítés sem. A rimaszombati döntőben és a gálán egy különleges feldolgozást hallhattunk tőlük.

Reményik Sándor Őszi erdőn hamvadó parázs című versét öntötték dal formájába.

„A költemény természeti képei fogtak meg. Hogy mennyire egyszerűen fogalmaz, de mégis mennyi gondolatot lehet a sorok, szavak mögé képzelni.” - mondta Gubala Nicolet, az együttes frontembere.

A zenei alap két népdal összefonódásából alakult ki. Egy svéd népi altatódallal indul és a Napot is szeretem, holdat is szeretem népdallal folytatódik.

A háromszólamú ének és a ritmikai alap egy különleges világba repíti a hallgatóságot.

„Szerintem a vers tökéletesen visszaadta ennek a két népdalnak a hangulatát.” - tette hozzá Nicolet.

Érdemes meghallgatni!

Felvidék kincseit mutatják be Budapesten

Felvidék kincseit mutatják be Budapesten

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját. A palettán gyermekprogramok, film és lemezbemutatók, igényes népzenei összeállítások szerepelnek, s a jeles napon a felvidéki konyha kedvelői is megtalálják számításukat.

A Hagyományok Háza „tematikus napok” rendezvénysorozata negyedik állomásához érkezett, október 26-án Felvidék költözik a Corvin téri székházba.

A Felvidék kincsei elnevezésű egész napos programban a szlovákiai magyar néprajzi tájegységek sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját ismerhetik meg a fővárosiak és a Kárpát-medencéből érkező vendégek.

A rendezvény ezúttal a Magyar Kézművesek a Felvidéken kiállítás megnyitójával, a Népi Iparművészeti Múzeumban kezdődik előző nap. A szombat délelőtt már a gyerekeké, a játszóházat követően népzenei műhelyek mutatkoznak be, amelyen a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indított rendszeres hangszeres népzene oktatási programjának növendékei adnak számot tudásukról. A kézműves foglalkozásokat a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség mesterei vezetik.

A felvidéki audiovizuális bemutató az Etnomozival indul, a Pásztorok ösvényein dokumentumfilm a gömöri pásztorok hagyományos kultúráját mutatja be, a Gömöri cigányok alkotás pedig arra keresi a választ, hogy mi lesz a sorsuk és a jövőjük az e tájon élő, mesterségeiket, hagyományaikat elvesztő, munkanélküli, de magukat magyarnak valló cigányoknak.

 

Korpás Éva

 

Korpási Éva Libidárium című lemezének bemutatójára a családokat várják, az Élőszóval című DVD bemutatóján – Varga Norbert gyűjtéséből – Palócföldi népmeséket ismerhet meg a közönség apraja-nagyja. Gyetvai Zoltán losonci fotográfus kiállított képein a letűnt hagyományos falusi kultúra megmaradt töredékeit kapta lencsevégre a művész.

A szervezők délre időzítették a kulináris bemutatót: az egybegyűltek ezúttal Ipoly menti népi ételeket kóstolhatnak, amelyet muzslai, kisújfalui és kürti borokkal öblíthetnek le.

A tájegységek bemutatkozásán zoborvidéki, Ipoly menti és gömöri táncokat és dalokat tanulhatnak a betérők.

A Gálaműsoron többek között a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Foncsik és Galáris énekegyüttesek lépnek fel. A napot Gömöri táncház zárja, közreműködik a Gereben zenekar.

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Micsuda András

Pál-Baláž Karmen

PREMIER: Pál-Baláž Karmen új klippel vezeti fel debütáló albumát

A tehetséges rozsnyói Pál-Baláž Karmen harmadik klipjével jelentkezik az Anjel (Angyal) és Nádej (Remény) után. A premier apropója, hogy hamarosan megjelenik debütáló albuma.

A 2018-as cseh-szlovák SuperStar legjobb hazai énekese, aki a magyarországi X-Faktort is megjárta, visszatért az Adam Ďurica (zene) és Adriana Pusztová (szöveg) alkotta szerzőpároshoz és közösen készítette el a Púšťam ťa (Elengedlek) című dalát.

Ez az energikusabb dal is nagyon jól áll a szimpatikus, fiatal énekesnőnek. A szakításról, elengedésről szóló újdonsághoz egy jó kis klip is készült, mely a végére egy igazi road movie-vá válik és szabadság érzetével tölti el a hallgatót, nézőt.

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Ezt a 15 éves zongorista fiút nem lehet nem szeretni. Közhelynek hangzik, de esetében tényleg igaz: kedves jelenlétében mosolyra derülnek az arcok, kivirulnak a zord tekintetek. Aki pedig meghallja zongorázni, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, különleges kincset talált.

Hollerung Gábor, Plácido Domingo, Eugene Kohn, Medveczky Ádám, Howard Shelley, Bogányi Gergely, Balázs János – hogy csak néhány karmestert és zongoraművészt említsünk a legnagyobbak közül, akikkel dolgozott már Balázs-Piri Soma, és akik a közös munka után azt nyilatkozták, alig várják a következő alkalmat.

A karmestereket, zenekarokat, zenésztársakat lenyűgözi érett, technikás játéka, tudása, fegyelme, tehetsége.

Nem volt ez másként október 12-én Londonban sem. Soma 2018-ban, a Virtuózok tévés komolyzenei tehetségkutatóban megnyerte a korcsoportját, így az Armel Operafesztivál díját is, ezt az egyedülálló koncertlehetőséget.

 

Balázs-Piri Soma

 

A Croydon negyedben található St. John’s templomban, különleges helyszínen léphetett fel a London Mozart Players-szel, az Egyesült Királyság legrégebb óta fennálló kamaraegyüttesével. Rengeteg nagy szólistával dolgoztak már. Többek közt a most karmesterként szereplő Howard Shelley zongoraművésszel, aki 45 éves karrierje során a világ leghíresebb zenekaraival és koncerttermeiben lépett fel, 160 lemezfelvételt készített.

Shelley ezen a koncerten a saját szólista szerepét engedte át Somának – és nem bánta meg. Mind ő, mind Julia Desbruslais, a zenekar vezetője azt mondta, hogy Somával minden pillanat öröm, nincs egy tétova mozdulata, félreütött hangja, hogy Ms. Desbruslais-t idézzük: „Minden hang a helyén volt”, Mr. Shelley pedig „figyelemreméltó fiatalember”-nek nevezte,aki előtt minden bizonnyal „szép karrier áll”.

Soma két művet játszott el a London Mozart Players-szel, Mozart d-moll zongoraversenyét, és Matthew Olyver kortárs zeneszerző „Concerto in Clockwork” című művét. A Mozart-darabot tanára, Sóti-Szobonya Emőke elmondása szerint Soma többször játszotta már korábban, de „most játszotta a leges-legjobban, tökéletes volt”. Az utóbbi egy zeneszerzői pályázat díjnyertes műve, melynek most volt a világpremierje, Soma játszhatta el először. A szerző a koncert után elmondta, hogy ezt a művet csakis egy olyan érett, fegyelmezett művész tudta eljátszani, mint Soma, majd hozzá tette: „annak ellenére, hogy ez volt az első kortárs darab, amit Soma valaha koncerten játszott, minden elemében tökéletes előadást hozott létre egy nagyon nehezen eljátszható műből”.

Holozsai Eszter és Kis Radu után Balázs-Piri Soma a harmadik „kis virtuóz”, aki az Armel díjazottjaként eljuthatott Londonba koncertezni, és mindhármuk igen lelkes fogadtatásban részesült.

Somát kimondottan barátságukba fogadták a patinás zenekar tagjai és vezetői, úgy búcsúztak el, hogy „Ennek mindenképpen kell, hogy legyen folytatása”. Úgy legyen!

Balázs-Piri Soma legközelebb október 26-án Katarban koncertezik Boros Misivel a Virtuózok szervezésében, az idei évet pedig a tévés tehetségkutató legnagyobb felfedezettjeit felvonultató Virtuózok Jubileumi Ünnepi Koncerttel zárja a Müpában, melyre jegyek kaphatók a jegy.hu-n és a Müpa jegypénztáraiban.

ATEMPO.sk
Fotó: Armel

Megújul a Harmónia Zenei Díj - új helyre költözik a gála

Megújul a Harmónia Zenei Díj - új helyre költözik a gála

A 2011-ben alapított, a szlovákiai magyar zenei élet kimagasló eredményeit értékelő Harmónia-díj 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központban kerül megrendezésre.

Maga a díj is változásokon megy keresztül, melyről a komáromi Művelődési Központ igazgatója, Lakatos Róbert számolt be:

„A Harmónia-díj nagyszerű kezdeményezés, hiszen végre mi magunk dönthettünk az adott évad szakmai értékeiről. Kitűnő művészek vannak itt Felvidéken, fontos volt, és most is fontos, hogy megtiszteljük őket azzal, hogy értékeljük, elismerjük a munkájukat.

Ugyanakkor olyan kicsi ez a piac, ez a közeg, hogy szükség van a változásra. Kiderült, hogy hat-hét díjat nem lehet már minden éven kiosztani. Sok beszélgetés után döntöttünk, hogy bizonyos dolgokat megreformálunk.

 

Harmónia-díj

 

Nagyon szép kezdeményezés volt az is, hogy minden éven máshol rendezzék meg ezt a gálát, hiszen így az egész országban látják, mindenki a részese lehet, de a kivitelezés szempontjából sok problémát okozott. Ezért 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központ ad majd otthont a Harmónia-díj gálájának.

A másik jelentős változás, hogy 2019-től minden évben egy ember kaphatja csak meg a Harmónia-díjat, nem lesznek külön kategóriák.

Természetesen a közönség is jelölhet alkotókat, mint korábban, de a bizottság csak egy művészt választ ki évente. Ezekkel a reformokkal új lendületet és méltóságot szeretnénk adni ennek a kezdeményezésnek, és a szlovákiai magyar zenei életnek.”

 

Harmónia-díj

 

A Harmónia-díj ünnepi díjátadó gálaestjére 2019. november 16-án, szombaton 18.00 órai kezdettel kerül sor a komáromi VMK-ban. Az eseményen fellép Benkó Ákos, Zsapka Attila, a Pósfa Zenekar, a Concordia Vegyeskar, az Arizóna és Lakatos Róbert. Az est sztárvendége Balázs Fecó, aki hosszú idő után először ad koncertet Komáromban.

ATEMPO.sk