Hírek

Itt az eredmény - Lezajlott a Lelkünkben a zene tehetségkutató újabb évada

Ők nyerték a Lelkünkben a zene tehetségkutató újabb évadát

A Pierdo Polgári Társulás immár hetedszer rendezte meg a Lelkünkben a zene tehetségkutatót, melynek döntőjére ismét Somorján a városi művelődési központban került sor. Rigó Sándor, a tehetségkutató ötletgazdája, megálmodója, már több mint 10 éve foglalkozik fiatalok felkarolásával.

A többfordulós előválogatókon keresztül idén öt énekes került a döntőbe. A színvonalas előadásokat professzionális környezet segítette, hogy a lehető legjobban tudjanak teljesíteni a versenyzők. Első körben zongorakísérettel, majd pedig zenekarral léptek színpadra a versenyzők.

A döntősök

László Enikő (Vásárút)
Filip Vašek (Pozsony)
Nagy Marianna (Lakszakállas)
Fitos Péter (Nagyfödémes)
Molnár Laura (Nagymagyar)

A tehetségeket idén is elismert zsűri bírálta:

Mária Bundová, énekes
Marta Galbáčová
Erika Forgách, a zsűri elnöke
Juraj Turtev, zenész

Az idei verseny különlegessége, hogy a zsűri két győztest hirdetett. László Enikő Vásárútról, aki az X-Faktor idei sorozatában is bemutatkozott már, valamint Filip Vašek Pozsonyból teljesítettek a legjobban és hozták el a díjakat (többek közt fellépési lehetőséget, stúdió feljátszást, Muzsika TV-s szereplést).

 

Lelkünkben a zene

 

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk az összes résztvevőnek.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Facebook


Bihari János

255 éve született Bihari János zeneszerző, hegedűművész

Bihari János cigány származású zeneszerző és hegedűművész a csallóközi Nagyabonyban született 1764. október 21-én, s 1827-ig kápráztatta el a világot művészetével. Apja is hegedűs cigány volt. Gyermek- és serdülőkorát a Győr megyei Bőnyön töltötte. 24 éves korában Dunaszerdahelyen feleségül vette a mindössze 16 éves Banyák Évát, a neves szerdahelyi cimbalmos, Banyák Simon lányát. Hegedűjátékát egyre tökéletesítve hamarosan apósa zenekarának vezetője lett.

Viva la musica! - Plácido Domingo szegedi koncertje a TV-ben

Viva la musica! - Plácido Domingo szegedi koncertje a TV-ben

A világszerte ünnepelt művész, Plácido Domingo koncertje a Dél-Alföld legnagyobb rendezvényközpontjának, a szegedi Szent Gellért Fórum ifjúsági és sportcentrum első, és egyben nyitó eseménye volt.

Az est vendége volt a nemzetközi hírű Grammy-díjas amerikai szoprándíva, Ana María Martínez. A különleges zenei eseményen a MÁV Szimfonikus Zenekart az Andrea Bocelli koncertjeiről is jól ismert, kiváló amerikai karmester, Eugene Kohn dirigálta. A népszerű opera és operett részletek mellett örökzöld slágerek is helyet kaptak a műsorban, mely még különlegesebbé színezte a varázslatos estet.

Nézzük meg az augusztus 28-i szegedi koncertet október 20-án, vasárnap este 21:30-tól egy felvezető műsorral egybekötve az M5 műsorán!

Hogyan készültek a világhírű énekes-karmester környezetében élő, vagy mellette fellépő művészek az előadásra? És milyennek látják Domingót azok, akik a legjobban ismerik őt? A felvezető kisfilm elsősorban a szegedi koncert előkészületeiről, a kulisszák mögötti történésekről szól, világsztár megszólalókkal, valamint ízelítőkkel és igazi csemegékkel az előadásból.

Plácido Domingo a zene igazi reneszánsz alakja és napjaink legnépszerűbb operaművésze. Ahogy a nemzetközi sajtó nevezi, az "Opera Királya". Repertoárján 151 szerep van, több mint bármelyik tenornak valaha a zene történetében, előadásainak száma elérte a négyezret. A művész több száz hang- és videofelvételt, valamint operafilmet készített. Már 1999-ben túlszárnyalta Caruso rekordját, aki 17 alkalommal nyitotta meg a New York-i Metropolitan Opera évadát. Plácido Domingo napjainkig 21 színházi évad premiert énekelt a világhírű dalszínházban.

ATEMPO.sk

Újra lesz felvidéki az X-Faktor válogató adásában

Újra lesz felvidéki az X-Faktor válogató adásában

Folytatódik a magyarországi RTL Klub X-Faktor című tehetségkutatójának kilencedik szériája. Október 19-én, szombaton 20.00 órától újabb pillanatokat láthatunk a válogatókról.

A képernyőn ezúttal is feltűnnek felvidékiek, így ismét láthatunk ismerős arcokat Gömörből.

A második adás végén ezúttal a balogújfalusi Ruszó Tibor tűnt fel. A szereplését ma este láthatjuk.

És hogy kik a többiek? Hamarosan kiderül :-)

A versenyben a megújult zsűri dönt a továbbjutókról, így Bye Alex, Puskás Peti és Gáspár Laci mellett Dallos Bogi mond majd vélemény a produkciókról. A műsorvezető 2019-ben is Kiss Ramóna.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Janicsák Veca

30 éves Janicsák Veca

Ma 30 éves Janicsák Veca Fonogram-díjas magyar énekesnő. Budapesten született, édesapja Janicsák István előadóművész, zenész, dalszövegíró, a Z’Zi Labor énekese.

60 éves Balogh Kálmán cimbalomművész

60 éves Balogh Kálmán cimbalomművész

A világszerte népszerű cimbalomművész, Balogh Kálmán 1959-ben született Miskolcon. A 60. születésnapját a közönséggel is megünnepli október 30-án a Zeneakadémián.

Magyar operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera felvidéki közreműködővel

Magyar operatörténeti kuriózum hangfelvételére készül az Opera felvidéki közreműködővel

Egy korábban soha nem rögzített opera, az Erzsébet Erkel Ferenc által írt II. felvonásából hangversenyszerű előadáson készít lemezfelvételt a Magyar Állami Operaház október 19-én az Erkel Színházban.

A Kolonits Klára és László Boldizsár főszereplésével, Kocsár Balázs vezényletével hallható produkciót Windhager Ákos és Kiss Eszter Veronika képekkel és zenetörténeti adalékokkal tarkított bevezetője előzi meg.

Az Opera kiemelten fontosnak tartja első főzeneigazgatója, Erkel Ferenc életművének ápolását, ezért évről évre lemezre veszi darabjait. A sorozat idén egy szinte teljesen ismeretlen gyöngyszemmel, az Erzsébet második felvonásával bővül.

A mű Ferenc József és Erzsébet királyné 1857-es magyarországi látogatásának tiszteletére készült, főhősnője a királyné névrokona, a magyar történelemből és a német operairodalomból (Wagner Tannhäuser) is jól ismert Árpád-házi Szent Erzsébet.

Az opera komponálásakor Erkelt még nem fiai, hanem a korban fuvolavirtuózként és zeneszerzőként egyaránt ismert Doppler Károly és Doppler Ferenc segítették, ők írták az Erzsébet első és harmadik felvonását, a műhelymunkában készült Erzsébet középső felvonása azonban a legvalódibb Erkel-zene.

Az alkotást az Opera együttesei és szólistái, a felvidéki származású Balga Gabriella, valamint Kolonits Klára, László Boldizsár, Haja Zsolt, Káldi Kiss András és Cser Krisztián adják elő, a koncertszerű előadást Varga Bence állítja színpadra.

A szűk egyórás felvonást beavatóelőadás előzi meg, amelyen Ókovács Szilveszter főigazgató mellett Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész és kultúrakutató, valamint Kiss Eszter Veronika zenetörténész, zenekritikus mesél a mű hátteréről.

ATEMPO.sk / MTI

Ma van a Dalszerzők napja

Ma van a Dalszerzők napja

Ma van a Dalszerzők napja, az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy nagyobb figyelem jusson a 13 ezer magyar dalszerzőre.

A dalszerzők ünnepléséhez bárki csatlakozhat, ha saját közösségi oldalán egy posztban a #kösziadalt hashtag használatával mond köszönetet kedvenc zenéiért.

Legkedvesebb dalaink felvidítanak, inspirálnak vagy fontos pillanatok emlékét őrizik. Gyakran bele sem gondolunk, hogy ezeket a zenéket, dalszövegeket azok szerzőinek köszönhetjük, így az őket megillető elismerés is sokszor elmarad. Erre hívja fel a figyelmet a Dalszerzők napja alkalmából elindított #kösziadalt kihívás. A kampányt támogató zenészek arra kérik a rajongóikat, hogy mondjanak köszönetet kedvenc daluk szerzőinek Facebookon és Instagramon a #kösziadalt hashtaggel, és hívjanak ki három embert, hogy tegyék ugyanezt. Tavaly mások mellett Péterfy Bori, Freddie, Radics Gigi, Molnár Tamás és a Margaret Island állt az ügy mellé.

"Dalszerzőként szeretek más szerzőkkel együtt dolgozni, hiszen így több érzés és nézőpont kerülhet a dalokba. Sokszor a dalszöveg írójának a legnehezebb a feladata: a dal hangulatán és stílusán túl az énekes által megálmodott témát is figyelembe kell vennie, úgy, hogy a közönség számára befogadható, de szakmailag is maradandó szülessen" – mondta Radics Gigi énekes-dalszerző.

Évente mintegy 17 ezer új dal születik Magyarországon, az Artisjus adatbázisában jelenleg már több mint 280 ezer magyar mű szerepel.

Lábas Viki, a junior Artisjus-díjas Margaret Island énekese és egyik szerzője a Dalszerzők Napja kapcsán kiemelte: hálás azért, hogy a dalszerzői körük bővül és egyre több emberrel tudják inspirálni egymást, szövegírókkal, producerekkel egyaránt.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

ATEMPO.sk / MTI

Felvidék kincseit mutatják be Budapesten

Felvidék kincseit mutatják be Budapesten

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját. A palettán gyermekprogramok, film és lemezbemutatók, igényes népzenei összeállítások szerepelnek, s a jeles napon a felvidéki konyha kedvelői is megtalálják számításukat.

A Hagyományok Háza „tematikus napok” rendezvénysorozata negyedik állomásához érkezett, október 26-án Felvidék költözik a Corvin téri székházba.

A Felvidék kincsei elnevezésű egész napos programban a szlovákiai magyar néprajzi tájegységek sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját ismerhetik meg a fővárosiak és a Kárpát-medencéből érkező vendégek.

A rendezvény ezúttal a Magyar Kézművesek a Felvidéken kiállítás megnyitójával, a Népi Iparművészeti Múzeumban kezdődik előző nap. A szombat délelőtt már a gyerekeké, a játszóházat követően népzenei műhelyek mutatkoznak be, amelyen a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia 2018-ban indított rendszeres hangszeres népzene oktatási programjának növendékei adnak számot tudásukról. A kézműves foglalkozásokat a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség mesterei vezetik.

A felvidéki audiovizuális bemutató az Etnomozival indul, a Pásztorok ösvényein dokumentumfilm a gömöri pásztorok hagyományos kultúráját mutatja be, a Gömöri cigányok alkotás pedig arra keresi a választ, hogy mi lesz a sorsuk és a jövőjük az e tájon élő, mesterségeiket, hagyományaikat elvesztő, munkanélküli, de magukat magyarnak valló cigányoknak.

 

Korpás Éva

 

Korpási Éva Libidárium című lemezének bemutatójára a családokat várják, az Élőszóval című DVD bemutatóján – Varga Norbert gyűjtéséből – Palócföldi népmeséket ismerhet meg a közönség apraja-nagyja. Gyetvai Zoltán losonci fotográfus kiállított képein a letűnt hagyományos falusi kultúra megmaradt töredékeit kapta lencsevégre a művész.

A szervezők délre időzítették a kulináris bemutatót: az egybegyűltek ezúttal Ipoly menti népi ételeket kóstolhatnak, amelyet muzslai, kisújfalui és kürti borokkal öblíthetnek le.

A tájegységek bemutatkozásán zoborvidéki, Ipoly menti és gömöri táncokat és dalokat tanulhatnak a betérők.

A Gálaműsoron többek között a füleki Rakonca Néptáncegyüttes, az ipolysági Sendergő Gyermek Néptáncegyüttes, valamint a Foncsik és Galáris énekegyüttesek lépnek fel. A napot Gömöri táncház zárja, közreműködik a Gereben zenekar.

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Micsuda András

Megújul a Harmónia Zenei Díj - új helyre költözik a gála

Megújul a Harmónia Zenei Díj - új helyre költözik a gála

A 2011-ben alapított, a szlovákiai magyar zenei élet kimagasló eredményeit értékelő Harmónia-díj 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központban kerül megrendezésre.

Maga a díj is változásokon megy keresztül, melyről a komáromi Művelődési Központ igazgatója, Lakatos Róbert számolt be:

„A Harmónia-díj nagyszerű kezdeményezés, hiszen végre mi magunk dönthettünk az adott évad szakmai értékeiről. Kitűnő művészek vannak itt Felvidéken, fontos volt, és most is fontos, hogy megtiszteljük őket azzal, hogy értékeljük, elismerjük a munkájukat.

Ugyanakkor olyan kicsi ez a piac, ez a közeg, hogy szükség van a változásra. Kiderült, hogy hat-hét díjat nem lehet már minden éven kiosztani. Sok beszélgetés után döntöttünk, hogy bizonyos dolgokat megreformálunk.

 

Harmónia-díj

 

Nagyon szép kezdeményezés volt az is, hogy minden éven máshol rendezzék meg ezt a gálát, hiszen így az egész országban látják, mindenki a részese lehet, de a kivitelezés szempontjából sok problémát okozott. Ezért 2019-től a komáromi Városi Művelődési Központ ad majd otthont a Harmónia-díj gálájának.

A másik jelentős változás, hogy 2019-től minden évben egy ember kaphatja csak meg a Harmónia-díjat, nem lesznek külön kategóriák.

Természetesen a közönség is jelölhet alkotókat, mint korábban, de a bizottság csak egy művészt választ ki évente. Ezekkel a reformokkal új lendületet és méltóságot szeretnénk adni ennek a kezdeményezésnek, és a szlovákiai magyar zenei életnek.”

 

Harmónia-díj

 

A Harmónia-díj ünnepi díjátadó gálaestjére 2019. november 16-án, szombaton 18.00 órai kezdettel kerül sor a komáromi VMK-ban. Az eseményen fellép Benkó Ákos, Zsapka Attila, a Pósfa Zenekar, a Concordia Vegyeskar, az Arizóna és Lakatos Róbert. Az est sztárvendége Balázs Fecó, aki hosszú idő után először ad koncertet Komáromban.

ATEMPO.sk

Ők az MTV Europe Music Awards magyarországi jelöltjei – SZAVAZZ!

Ők az MTV Europe Music Awards magyarországi jelöltjei – SZAVAZZ!

2017 óta Magyarország is állíthat jelölteket a MTV Europe Music Awards díjra. Az MTV EMA a világ egyik legnívósabb zenei díja, európai szinten pedig egyértelműen a legfontosabb könnyűzenei esemény.

Az EMA aspiránsai között óriási a verseny, hiszen fantasztikusan erős csapatot hoztak össze idén. Az öt hazai jelölt:

Hősök
JumoDaddy
Kállay Saunders András
Király Viktor
Mörk

A szavazás már elindult, a voksokat pedig egészen október 20-ig lehet leadni.

SZAVAZZ

A győztesek kilétét a november 3-án megrendezendő sevillai gálán jelentik majd be.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Tankcsapda

30 éves a Tankcsapda

Az egyik legnépszerűbb magyarországi rockbanda, a Tankcsapda ma 30 éves. A debreceni együttes azon kevés rendszeresen koncertező bandák közé tartozik, akik nem csak itthon, hanem már számos európai országban is sikeresek.

Felvidékiekkel jön az X-Faktor következő válogató adása

Felvidékiekkel jön az X-Faktor következő válogató adása

Folytatódik az X-Faktor tehetségkutató kilencedik szériája. Október 12-én, szombaton 20.00 órától újabb pillanatokat láthatunk a válogatókról.

A képernyőn ezúttal felvidékiek is feltűnnek, így Gömörből és Csallóközből is láthatunk majd ismerős arcokat.

Az első adás végén már feltűnt a rimaszombati Orosz Dani és a jánosi Kovács Bence, akiket a Csillagvirág verséneklő együttesből is ismerhetünk. A szereplésüket ma este láthatjuk majd.

És hogy kik a többiek? Hamarosan kiderül :-)

A versenyben már a megújult zsűri dönt a továbbjutókról, így Bye Alex, Puskás Peti és Gáspár Laci mellett Dallos Bogi mond majd vélemény a produkciókról. A műsorvezető 2019-ben is Kiss Ramóna.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Lelkünkben a zene

Jön a Lelkünkben a zene 7 döntője - ők jutottak be

A válogatók után október 20-án, vasárnap jön a Lelkünkben a zene tehetségkutató döntője. A hetedik alkalommal megrendezett eseménynek ezúttal is a somorjai Városi Művelődési Központ ad helyet.

A döntőbe 2019-ben öt versenyző jutott:

László Enikő (Vásárút)
Filip Vašek (Pozsony)
Nagy Marianna (Lakszakállas)
Fitos Péter (Nagyfödémes)
Molnár Laura (Nagymagyar)

 

A versenyzőket ismét neves zsűri értékeli, akik majd meghozzák a végső döntést:

Peter Lipa
Marta Galbáčová
Mária Bundová
Juraj Turtev
Forgách Erika

 

A tehetségkutatóra 15.00 órától kerül majd sor a VMK színháztermében. A műsor keretében fellép a Teri ČikoŠ Band és Rigó Alexandra. A műsorvezetők ezúttal is Inka Galbáčová és Kovács Koppány lesznek.

Az első helyezettre pedig várnak az értékes díjak, fellépési lehetőségek, stúdió idő, ajándékok.

 

Az előző évadok összefoglalója:

Lelkünkben a zene 6
Lelkünkben a zene 5
Lelkünkben a zene 4
Lelkünkben a zene 3

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk

Magyar Klipszemle

Melyek a legjobb magyar klipek 2019-ben? Mutatjuk - átadták a Klipszemle díjait

Lezajlott a negyedik Magyar Klipszemle. A négy évvel ezelőtt indult fesztivál elismeréseit október 10-én, a budapesti Akvárium Klubban adták át. Ezúttal több mint 600 nevezés érkezett, melyből közel 540 videó került a közönség és a zsűri el. Idén a jelöltek közé két felvidéki vonatkozású klip is bekerült, a palásti Mögiszter és a királyhelmeci Indigó egy-egy dala.