Hírek


Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

Medveczky Ádám lesz a 2022-es Újévi nyitány karnagya

A két évvel ezelőtt hagyományteremtő jelleggel, az MTVA, a Zeneakadémia és a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek összefogásával indult együttműködés a jövő évben is folytatódik. A 2022-es Újévi nyitányt Medveczky Ádám Kossuth-díjas karnagy fogja dirigálni.

Az elmúlt két évben január 1-jén a nézők a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Zeneakadémia közös koncertjével indíthatták az újesztendőt. Népszerű zeneműveket hallhattak az érdeklődők, Magyarország legkiválóbb karmestereinek irányításával. A hagyomány jövőre is folytatódik, a 2022-es évet is csodálatos dallamokkal köszönthetjük, az est karnagya ezúttal Medveczky Ádám lesz.

„A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához fűződő kapcsolatom régmúlt időkbe nyúlik vissza, amikor még mint ütőhangszeres kisegítő játszhattam ebben a nagyszerű együttesben. Első hanglemezem felvétele szintén a Rádiózenekarhoz fűz, de ők voltak ott velem a MTV I. nemzetközi karmesterversenyén is. Buzdításuk, szeretetük nagyban hozzásegített az ezüstéremhez. Aztán 1980-ban egy hosszabb amerikai turnén még közelebb kerültünk egymáshoz.

De a sok közös munka mellett az igazi maradandó értéket az jelenti számomra, hogy a zenekar régi és jelenlegi tagjai között is sok jó kollégára, barátra tettem szert. Megtiszteltetés számomra, hogy a 2022-es esztendőt elindító hangverseny karnagya lehetek, nagy örömmel várom” – árulta el a Kossuth-díjas karmester.

Az Újévi nyitányt a tervek szerint a közmédia két csatornája, a Bartók Rádió és az M5 kulturális csatorna is közvetíteni fogja.

„Fontosnak tartom, hogy az Újévi nyitány a Zeneakadémián igazi ünneppé, valóban hagyománnyá váljon, hiszen érezzük, hogy várják a zeneszerető emberek.

Az első két hangverseny nagy sikert hozott, a közönség nagyon hálás volt értük, nem is lehet kérdés a folytatás.

Boldogok vagyunk, hogy a zenekarunkat 2022 első napján Medveczky Ádám fogja vezényelni. Rendkívüli megtiszteltetés vele dolgozni, igazi szakmai tekintély, aki követendő példa a magyar zenészek nemzedékei számára, és nem utolsó sorban emberként is hiteles. 2021-ben a 80. születésnapját fogja ünnepelni, kívánom, hogy emlékezetes ajándék legyen számára a közös munka – abban biztos vagyok, hogy a zenekarunknak különleges élmény lesz” – mondta Devich Márton, a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek ügyvezetője és a Bartók Rádió csatornaigazgatója.

A koncertnek ezúttal is a Zeneakadémia nagyterme ad otthont, az impozáns helyszínt a magyar zeneművészet fellegváraként ismerik világszerte.

„Kiváló együttműködés érett hagyománnyá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a közmédia és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara között azután, hogy az együttes számos maradandó élményt szerzett a muzsika kedvelőinek az elmúlt években is a Zeneakadémián.

Az ifjú tehetségek játékában a tradíció és az újító szemlélet együttes ereje nyilvánul meg, fellépésük a gazdag tapasztalatú művészekkel nyitottságot, üde, lendületes és egyedi évkezdeti hangulatot sugároz, és olyan szívet melengető harmóniát teremt, amely a legendás esztendőindító koncertek sorába emeli az Újévi Nyitányt a Zeneakadémia Nagytermében”

– tette hozzá Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: gyoriszinhaz.hu

Charlie, Kaláka, Első Emelet - folytatódnak a Lemezjátszó Classic-estek

Charlie, Kaláka, Első Emelet - folytatódnak a Lemezjátszó Classic-estek

A víruskorlátozások miatt továbbra is az interneten, az eddigi formátum megváltoztatásával jelentkezik a nagy sikerű Lemezjátszó Classic programsorozat. A következő alkalommal, január 25-én minden idők egyik legjobb magyar dalszövegírója, Horváth Attila mesél a pályafutásáról, illetve Charlie 1997-es, Annyi minden történt című nagylemeze dalairól, melyek szövegeit szintén ő írta.

Januárban a B32 Galéria és Kultúrtér YouTube-csatornáján folytatódik a Lemezjátszó Classic programsorozat. A közvetítés során Charlie 1997-es nagylemeze, az Annyi minden történt című album kerül terítékre. Az est vendége a dalok Artisjus-életműdíjas szövegírója, Horváth Attila lesz.

Horváth Attila a magyar könnyűzenei élet egyik legjobb, legelismertebb dalszövegírója. Felsorolni is nehéz lenne annak a több száz slágernek a címét, amelyek a nevéhez kötődnek, de ízelítőképpen álljon itt néhány: egyebek mellett Horváth Attila írta a Piramis Ha volna két életem, az Ajándék és a Kóbor angyal, a Korál Kölykök a hátsó udvarból, Kern András Lövölde tér, Charlie Jég dupla whiskey-vel, Nézz az ég felé, Az légy, aki vagy és Mindenki valakié, Cserháti Zsuzsa Akad, amit nem gyógyít meg az idő sem és Mennyit ér egy nő, illetve Tóth Vera Nem baj, ha semmi nem jön könnyen című slágereinek örökérvényű dalszövegeit.

Horváth Attila munkásságát 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2012-ben Artisjus-életműdíjjal, 2017-ben pedig Fonogram-életműdíjjal ismerték el. A Lemezjátszó Classic-esten a kezdetekről, sikeres pályafutásáról és a nagy slágerek születéséről is beszélget Horváth Gergellyel, a Klasszik Rádió műsorvezetőjével. A korábbi Classic-estek koncepciója némileg változott: több lesz a beszélgetés az alkotóval, és csak pár dal hangzik el a lemezről. Az adások idővel felkerülnek az ismert podcast-csatornákra is.

A Lemezjátszó Classic programsorozat februárban két újabb klasszikus nagylemez meghallgatásával és egy hozzá kapcsolódó vendéggel folytatódik. Február elsején Gryllus Dániel a Kaláka első albumáról értekezik. Február 8-án az Első Emelet Kis generáció című albumának születéséről és a korszakról a zenekar énekesével, Kikivel beszélget majd Horváth Gergely műsorvezető.

Az estet a Lemezjátszó Classic programsorozat részeként szervezik meg a Hangfoglaló Program támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében.

ATEMPO.sk

A Bagossy Brothers Company és Rúzsa Magdi tarolt - átadták a Petőfi Zenei Díjakat

A Bagossy Brothers Company és Rúzsa Magdi tarolt - átadták a Petőfi Zenei Díjakat

A hagyományos, nyári időpont helyett január 23-án, a Duna TV kétórás showműsorában adták át ötödik alkalommal a Petőfi Zenei Díjakat. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat 12 kategóriában kapták a hazai könnyűzene legjobbjai.

Az ötödik Petőfi Zenei Díj átadója több szempontból is különleges volt: ezúttal nem a szokásos módon, fesztiválozó közönség jelenlétében vehették át a díjaikat a győztesek, hanem fokozott biztonsági előírások betartása mellett felvett stúdióműsorban, közönség nélkül, január 23-án este a Duna Televízió műsorán. A szervezők, a VOLT Produkció, a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV célja az volt, hogy a díj rangjához méltó körülmények között pótolják a 2020-as Petőfi Zenei Díj átadóját és ünnepeljék a hazai könnyűzene legjobbjait.

A különleges, csak itt látható produkciók között volt többek között Presser Gábor és Rúzsa Magdi magával ragadó duettje - az énekesnő a Bergendy Istvánról is megemlékező Halott Pénz vendégeként is színpadra lépett a zenekar legújabb sikerével, melyet először mutattak be ekkora nyilvánosság előtt. A Bagossy Brothers Company és a 15. születésnapját egy év csúszással ünneplő Irie Maffia a legnépszerűbb dalaiból összeállított medleyvel érkezett. A Kelemen Kabátban Nagy Feróval együtt forrósította a hangulatot, a Random Trip pedig Schoblocher Barbarával (Blahalouisiana), Molnár Tamással (Jetlag), Vitáris Ivánnal (Ivan & The Parazol) és Tanka Balázzsal (Turbo) egy Omega klasszikusokból álló produkcióval tisztelgett a közelmúltban elhunyt Benkő László és Mihály Tamás életműve előtt, míg a Tóth Verával kiegészült Budapest Bár Balázs Fecóra emlékezett.

Az V. Petőfi Zenei Díj igazi rocklegendákat is üdvözölhetett a színpadán: Charlie, Pataky Attila és Frenreisz Károly a Várj, míg felkel majd a nap című slágerrel varázsolt emelkedett hangulatot a showműsorba.

A díjátadók között olyan különleges személyiségek is szerepeltek, mint Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő és Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya.

 

AZ V. PETŐFI ZENEI DÍJ GYŐZTESEI

A Petőfi Zenei Díj öt kategóriájának jelöltjeit a Petőfi Rádió 2019. és 2020. március 1. között legtöbbet játszott száz dala alapján választották ki, a győztesek személyéről a közönség szavazott.

Idén három kategóriában - az év zenekara, férfi előadója és videoklipje - vehetett át díjat a Bagossy Brothers Company, az év női előadója Rúzsa Magdi lett, az év akusztikus koncertjét pedig Demjén Ferenc adta.

A Petőfi Zenei Díj két győztese A Dal 2020 résztvevői közül került ki: az év dala kategóriában Rácz Gergő és Orsovai Reni részesült elismerésben, az év felfedezettje a Tortuga zenekar lett.

Az év dalszövegírójának járó díjat Tomaj Balázs, az MVM ügyfél vezérigazgató-helyettese adta át Molnár Tamásnak, aki már A Dal 2020-ban is örülhetett, hiszen ott is ő nyerte a legjobb szövegírói különdíjat.

A Petőfi Zenei Díjon a kiemelkedő hangszeres tehetségeket is jutalmazták: az év gitárosa Madarász Gábor, az év ütőhangszerese Bánfalvi Sándor, az év billentyűse pedig Lepés Gábor lett.

 

CHARLIE ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT

Az indulása óta a Petőfi Zenei Díj egyik fénypontja az Életmű-díjak átadása. 2016-ban Bereményi Géza, 2017-ben Demjén Ferenc, egy évvel később Tátrai Tibor, majd Nagy Feró vehette át az elismerést. Idén Horváth Charlie kapta az életműért járó Petőfi szobrot.

 

AZ V. PETŐFI ZENEI DÍJ GYŐZTESEI

Az év zenekara: Bagossy Brothers Company
Az év női előadója: Rúzsa Magdi
Az év férfi előadója: Bagossy Norbert
Az év videoklipje: Bagossy Brothers Company - Visszajövök
Az év akusztikus koncertje: Demjén Ferenc
Az év dala: Rácz Gergő és Orsovai Reni - Mostantól
Az év felfedezettje: Tortuga
A PZD életműdíjasa: Charlie
Az év dalszövegírója: Molnár Tamás
Az év gitárosa: Madarász Gábor
Az év ütőhangszerese: Bánfalvi Sándor
Az év billentyűse: Lepés Gábor

ATEMPO.sk / MTVA

Online Jazz Showcase a Müpából -  Vida Igor a zsűriben

Online Jazz Showcase a Müpából - Vida Igor a zsűriben

A járványhelyzet miatt az idei, immár tizennegyedik Jazz Showcase-t online rendezik meg. A Müpa tehetségbörzéjén január 24-én hat formáció mutatkozik be, a záróesemény a 2008-as showcase-en szereplő Subtones koncertje lesz.

A zsűriben ismét ott van Vida Igor is Felvidékről, aki a Jazz Klub DS elnöke, az Are you Free? Improvizált zenei fesztivál művészeti vezetője, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi tagja.

A Jazz Showcase a hazai dzsesszzenekarok számára évek óta az egyik legfontosabb fellépési lehetőség, ahol megmutathatják magukat a szélesebb közönség és a szakma képviselői előtt.

A Müpa Home közvetítéssorozatában január 24-én kora délutántól egymást váltják a dzsessz ifjú tehetségei. A 45 perces koncerteket számos hazai és nemzetközi szakember, zenei újságíró és a régió legjelentősebb dzsesszfesztiváljainak és klubjainak vezetői is figyelemmel kísérik.

A hat zenekar fellépését a Müpa kamerái korábban rögzítették a Fesztivál Színházban, a nézők a közvetítés alatt a Müpa oldalán adhatják le szavazataikat, a legjobbak értékes különdíjakhoz jutnak.

A napot a hardbop és a modális dzsessz elemeit népzenei motívumokkal ötvöző Baló Sámuel Trió koncertje indítja. Baló és a dobos Richter Ambrus az öt évvel ezelőtti showcase-en is szerepelt az Ég alatti 5 zenekarban, hozzájuk csatlakozott azóta a nagybőgős Miskolczi Márk. Az orosházi születésű Bakos Bettika a dzsessz mellett szabadzenével, színházi zenével és mantraénekkel is foglalkozik. Mindez az általa alapított kvintettben is visszaköszön: főként saját szerzeményekből álló műsorukban a világzene és a kortárs verszene mellett az improvizációnak is jut hely.

Horváth Albert tavaly a Magyar Jazz Szövetség Az év fiatal jazz-zenésze díjának abszolút győztese lett. 2020-ban alakult kvartettjével az R'n'B és a funk dallamaival pezsdítik fel a megszokott dzsessztónusokat. A mindössze tizennyolc esztendős Fehér Fábió triójával főként instrumentális fusion jazzt játszik, és bátran alakítja a jól ismert dzsessz-sztenderdeket saját ízlése szerint, a legkülönfélébb zenei stílusokhoz nyúlva inspirációért.

A Bolyki Tamás Quartet tagjai a Bartók Béla Szakgimnáziumban, azaz a konzervatóriumban találkoztak. A zenekar 2019-ben első helyen végzett a Magyar Jazz Szövetség által rendezett Jazz Combo Versenyen, Bolyki Tamás dala, az Expose pedig a legjobb kompozíciónak járó díjat kapta. Saját szerzeményeik több irányzat vegyítésével egyedi, változatos hangzásvilágot képviselnek. Varga Dávid olyan zenészekkel lépett már fel a Müpában, mint Rick Margitza és John Patitucci. Zenekarával Frank Sinatra, Tony Bennett és Michael Bublé dalaiból válogatva a klasszikus szving atmoszféráját idézik meg.

Az együttesek koncertjéről készült felvételeket a Borbély Mihály által vezetett, négy hazai és négy külföldi szaktekintélyből álló zsűri értékeli. A grémiumban Harcsa Veronika énekes, Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, Bágyi Balázs dzsesszdobos, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, László Attila gitárművész, zeneszerző, Steve Rubie zeneművész, a londoni Club 606 tulajdonosa, Martyna Markowska, a Katowice JazzArt Festival művészeti igazgatója, Nadin Deventer, a Jazzfest Berlin művészeti igazgatója és Vida Igor, a Jazz Klub DS elnöke szerepel.

A nyertes a következő évadban kiemelt fellépési lehetőséget kap a Müpában - remélhetőleg már élő közönség előtt. A nap és a show házigazdája idén is Novák Péter lesz; a hat formáció műsora után a Subicz Gábor által vezetett Subtones ad koncertet. Az egykor instrumentális csapat Jónás Vera és Kiss Flóra vokáljával és Szarvas Dávid ütőhangszeres-beatboxerrel kiegészülve jazz-funkot varázsol a képernyőkre. Vendégük Lukács Miklós (cimbalom) lesz.

ATEMPO.sk / MTI

Ma adják át a Petőfi Zenei Díjakat – nézd online

Ma adják át a Petőfi Zenei Díjakat – nézd online

Ma adják át a Petőfi Zenei Díjakat. Az esemény a Duna Televízióban 19 óra 35 perctől kétórás showműsor keretében látható.

A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV névadóját, Petőfi Sándort formázó szobrokat tizenkét kategóriában kapják a hazai könnyűzene legjobbjai, immár ötödik alkalommal.

Az életműdíjat idén Horváth Charlie veheti át.

Horváth Charlie

 

Az egyik legrangosabb magyar zenei díj átadójának 2016-os alapítása óta a VOLT, majd a Strand Fesztivál adott otthont. Az országos rádió és tévé nevével fémjelzett Petőfi Zenei Díjakat hagyományosan minden évben tízezres közönség előtt, élő adásban adták át, 2020-ban azonban a járvány miatt a Petőfi Zenei Díj gálája is elmaradt. A díjátadót most pótolják, biztonságos körülmények között, stúdióban.

ITT NÉZD ONLINE

A kétórás showban kilenc kategóriában hirdetik ki a 2020-as év legjobbjait. A nomináltakat a Petőfi Rádió egyéves játszási listája adta, a jelöltekre még tavaly tavasszal szavazhatott a közönség. A díjazottak közül néhány már egy ideje publikus: A Dal 2020 adásában adták át az év dalának és akusztikus dalának járó Petőfi Zenei Díjat Rácz Gergőnek és Orsovai Reninek, az év felfedezettjének, a Tortugának és A Dal 2020 legjobb dalszövegírójának, a Petőfi Zenei Díj dalszövegírói különdíjasának, Molnár Tamásnak.

 

Rúzsa Magdolna, Presser Gábor

 

A mai showműsor fellépői között lesz Presser Gábor, Nagy Feró, Frenreisz Károly, Pataky Attila, a Bagossy Brothers Company, Rúzsa Magdi és a Halott Pénz, a 15 éves Irie Maffia és a Kelemen Kabátban, mindannyian erre az alkalomra készült, egyedi produkcióval. Az adásban megemlékeznek a tavaly elhunyt Balázs Fecóról, Bergendy Istvánról, valamint az Omega két tagjáról, Benkő Lászlóról és Mihály Tamásról.

 

Bagossy Brothers Company

 

ATEMPO.sk / MTI

Kettős jubileum - 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes, 20 éves a Hagyományok Háza

Kettős jubileum - 70 éves a Magyar Állami Népi Együttes, 20 éves a Hagyományok Háza

A magyar kultúra napján elkezdődött a Hagyományok Háza jubileumi éve. 20 éves a Budai Vigadóban működő, kiemelt nemzeti intézmény. Az ország első hivatásos néptáncegyüttese, a Magyar Állami Népi Együttes pedig fennállásának 70. évfordulóját ünnepli.

Az előzetes tervekhez képest kicsit csendesebben és egyelőre csak közönség nélkül indul a kettős jubileumi év a magyar kultúra napján a Corvin téri Budai Vigadóban.

A Kárpát-medencei néphagyomány átörökítésének kiemelt nemzeti intézménye 2001-ben alakult. A Hagyományok Háza küldetése a magyar nemzeti kultúra részét képező letűnt vagy eltűnőben lévő kisközösségi kultúra elemeinek visszajuttatása a ma és a holnap kulturális közéletébe, azok életben tartása és élővé tétele.

 

Hagyományok Háza

 

Az élő népművészet otthonaként sokféle tevékenységével – a színpadi néptáncművészettől a kézműves szakoktatásig, a népi iparművészettől a folklóranyagok archiválásáig, az élőszavas mesemondás népszerűsítéséről a jövő generációinak népművészettel való megismertetéséig – arra törekszik, hogy elődeink öröksége a XXI. századi mindennapok szerves része legyen. Az év során számos kiemelt eseményt terveznek székhelyükön, a budai Corvin téren, és Budapest más kiemelt kulturális helyszínein, de országszerte és a határon túli helyszínekre is elviszik ünnepi programjaikat. A szervezők bíznak abban, hogy nyáron már megrendezhetik a határon túli professzionális néptáncegyüttesek fesztiválját a Corvin téren. A néphagyomány jeles napjai köré, az ünnep jegyében szervezik meg az egész éven át futó tematikus napok sorozatot, az elmúlt évtizedek különböző generációit ültetik majd egy asztalhoz, hogy egy-egy területet különböző korokból és nézőpontokból megismerhessen a közönség, ősszel a három nagy területét (színpadi néptáncművészet, néphagyomány átörökítése és folklórdokumentációs tevékenység) felölelő szakmai konferenciát, szüreti bált terveznek szokásos programjaik mellé. A kerek évfordulót igyekeznek nem csupán a visszatekintés jegyében megünnepelni, hanem a múlt tapasztalatain új projekteket építeni, a szűk szakmán túlmutató együttműködések, pályázatok, hazai és nemzetközi kezdeményezések egyaránt várhatóak.

 

Rábai Miklós

 

Rábai Miklós, aki idén áprilisban lenne 100 éves, 1950-ben kapott megbízást az Állami Népi Együttes tánckarának megszervezésre. Az első fellépésre 1951. április 4-én került sor az Operaházban, a Mojszejev együttessel közösen. A Magyar Állami Népi Együttes Ének-, Zene- és Tánckarának első önálló bemutatója 1951. május 14-én, a Városi Színházban (későbbi Erkel Színház) volt, műsorán ez Ecseri lakodalmassal.

A járványhelyzet miatt egyelőre bizonytalan, hogy a 70 évet felölelő gálaműsort hol és mikor tudják megtartani, de nyáron már remélhetőleg több helyszínen is lehet találkozni a Magyar Állami Népi Együttes nagyszabású produkcióival. A tervek szerint fellépnek többek között a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, őszre pedig már van meghívásuk Strasbourgba és Londonba is. A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi székházi előadásaira a tánc- és a zenei élet kiemelkedő előadói közül hív vendégeket, az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum jelenik meg, a hét évtizedet feldolgozó szabadtéri dokumentum- és fotókiállítást, valamint az együttes jelenkorát bemutató mozifilmet is bemutatnak majd az év során.

 

Magyar Állami Népi Együttes

 

A magyar kultúra napján a Folkstúdió ünnepi adásával indul a jubileumi év, Kelemen László alapító-főigazgatóval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészeinek és az intézmény kollégáinak részvételével. Amíg lehetővé válik a közönséggel való személyes találkozó, az online térben követhetőek a programok a Hagyományok Háza weboldalán.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk

Kölcsey Ferenc

Ma van a magyar kultúra napja

A kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be a Himnusz megírását. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük A magyar kultúra napját.

A magyarságnak a 19. századig nem volt nemzeti himnusza. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Hymnust. Először 1829-ben Kisfaludy Károly Aurorájában jelent meg, a kéziraton még szereplő "Magyar nép zivataros századaiból" alcím nélkül, 1832-ben, Kölcsey munkáinak első kötetében már a szerző által adott alcímmel látott napvilágot.

A Himnusz megzenésítésére 1844-ben került sor pályázat keretében, amelyet Erkel Ferenc, a Nemzeti Színház karmestere nyert meg a zsűri ítélete szerint. A művet 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban, hivatalos állami ünnepségen 1848. augusztus 20-án csendült fel először. A 192 éves Himnuszt a közmegegyezés tette nemzeti imádságunkká, hivatalosan azonban csak az 1949. évi alkotmányt alapjaiban módosító 1989. évi XXXI. törvény iktatta nemzeti jelképeink sorába.

Himnusz kézirat

A magyar kultúra napjáról való megemlékezés gondolatát ifjabb Fasang Árpád zongoraművész vetette föl 1985-ben, majd a Hazafias Népfront fórumain hívta fel a figyelmet egy ilyen ünnep fontosságára. "Ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is" - mondta a kezdeményező.

Azóta Magyarországon, a határokon túl és szerte a világban megemlékezik a magyarság január 22. alkalmával a magyar kulturális értékekről. Díjakat adnak át, koncerteket rendeznek, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak. Idén rendhagyó módon mindezt online (Lehet válogatni a programok között naptáunkben)

ATEMPO.sk

Rendhagyó lesz a Csemadok magyar kultúra napi országos ünnepsége – nézd online

Rendhagyó lesz a Csemadok magyar kultúra napi országos ünnepsége – nézd online

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be A’ Magyar nép zivataros századaiból című költeményét, a magyar Himuszt. Ennek emlékére 1989 óta ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünneplik Magyarországon. De másutt is, ahol a világon magyar közösségek élnek, színházi előadásokkal, kiállításokkal emlékeznek erre a napra, és a kultúrával kapcsolatos szakmai elismeréseket adnak át.

A Csemadok Országos Tanácsának 2008. január 22-én megtartott ülésén a jelenlévők úgy határoztak, hogy Életmű Díjat alapítanak, amelyet mindig a magyar kultúra napi ünnepség keretén belül adnak át az arra érdemes Csemadok tagoknak.

Eddig 62 életmű-, 38 közművelődési-, 8 Gyurcsó István- és 3 Fábry Zoltán-díj került kiosztásra.

2009 óta ez az országos esemény Galántán valósul meg a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség - Csemadok szervezésében. A világjárvány azonban minden hagyományt felülír. A díjátadót ezúttal Dunaszerdahelyről lesz közvetítve online. A nézők virtuálisan találkozhatnak a díjazottakkal, és a vendégek videóüzenetben szólnak hozzájuk. A kultúrműsort is a régebbi Napok műsoraiból állították össze.

A Csemadok Országos Elnöksége döntésének értelmében idén tizenhárman vehetik át a díjakat.

 

Csemadok Életmű Díj

Kantár Éva (Szímő)
Petro Lajos (Vilke)
Suba Anna (Vágtornóc)
Szcsuka Edit (Hosszúszó)

Csemadok Közművelődési Díj

Gaál Ildikó (Losonc)
Győri Béla (Nemeshodos)
Lőrincz Sarolta Aranka (Ipolybalog)
Morovics Ibolya (Alsószeli)
Nagy Géza (Csicsó)
Radosicky Györgyi (Ógyalla)

Gyurcsó István-díj

Horňák István (Éberhard)
Molnár Zsuzsanna (Dunaszerdahely)

Fábry Zoltán-díj

Muzsnay Árpád (Szatmárnémeti)

 

Az online műsor január 22-én, pénteken 18.00 órától lesz követhető a ma7.sk portálra, a Régió TV-ben és Csemadok felületein is (www.csemadok-hu.eu, Facebook).

ATEMPO.sk

Meghalt Sas József színészművész, humorista

Meghalt Sas József színészművész, humorista

82 éves korában elhunyt Sas József Jászai Mari-díjas színészművész, rendező, színházigazgató, akit hosszan tartó, súlyos betegség után érte a halál.

A művész Polacsek József néven született Békéscsabán 1939. január 3-án. 1957-ben végezte el Rózsahegyi Kálmán színiiskoláját, ezután a Győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Később tagja volt a Békés Megyei Jókai Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, A Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, majd a kecskeméti Katona József Színháznak.

A Mikroszkóp Színpad művésze 1973-tól lett, 1985 és 1993 között, majd 1998 és 2009 között a színház igazgató-rendezőjeként dolgozott.

Közben művészeti vezető-főrendezője, állandó közreműködője volt a rádió- és tévékabaréknak, több nagylemeze jelent meg, számos önálló estet írt és adott elő.

Művészetét több alkalommal is elismerték, többek között Jászai Mari-díjat (1981), Karinthy-gyűrűt kapott (1982), megkapta az érdemes és kiváló művész címet (1985-ban és 2003-ban) is. Mindezek mellett Radnóti Miklós antirasszista díjjal és Erzsébet-díjjal is kitüntették és több más elismerést is átvehetett.

Főbb rendezései: Valami változik, Jó párt holtig tanul, Csak semmi politika, Előttünk a vízözön, Kiló a lóláb, Minden nagyon szép, minden nagyon jó, Zsarukabaré, Én vagyok a hunyó, Nyerünk vagy nyelünk, Vigyázz NATO, jön a magyar, Hopp, te Zsiga, Zsebrepacsi, Türelmes zóna, Leggyengébb láncszemek, A tenor háza, Széllel szembe..., Csak semmi duma, Az élet lapos oldala, Le vagytok szavazva, Közkívánatomra.

ATEMPO.sk / MTI

Nézd meg kik lesznek A Dal 2021 zsűrijében

Összeállt A Dal 2021 zsűrije

A Dal 2021 mezőnyének kihirdetéséhez hasonlóan, online sajtótájékoztató során jelentette be a műsor zsűrijének tagjait a közmédia január 15-én. A 10. alkalommal induló dalválasztó show-ban idén is négy szakmai kiválóság véleményezi a dalokat, köztük olyan is, aki első ízben kapott helyet az ítészek között.

A bejelentés során először Vincze Lilla neve hangzott el. A Napóleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője a sajtótájékoztatón reflektált a 2020-ban a zeneipart sem kímélő nehézségekre, szerinte „A Dal töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy aktivizálta az előadókat a járványhelyzet szülte körülmények közt is, fogódzót jelent a zenészek számára, ami miatt érdemes alkotni”. Az énekesnő kitért arra is, hogy a több mint 400 pályázat közül komoly kihívás volt kiválasztani a top 40-et.

Vincze Lillához az előző szériákból ismert tag, Nagy Feró csatlakozott, aki szintén harmadik alkalommal foglal helyet a zsűriben. A Beatrice frontembere köztudottan szókimondó az értékelések alkalmával, de ígérete szerint ebben az évadban visszafogottabb lesz, úgy véli, a tehetséget, a befektetett energiát és munkát meg kell becsülni. Felhívta a figyelmet, hogy A Dal más fajta verseny, és buzdította zenészeket, hogy jelentkezzenek, versenyezzenek a dalaikkal.

Visszatérő zsűritagként köszöntötték Mező Misit, a Magna Cum Laude frontemberét, aki korábban két évadon keresztül méltatta hétről-hétre a versenyző dalokat. A zsűritag arról, hogy mitől egyedi A Dal úgy fogalmazott: „A Dal nem tehetségkutató, nem kell kutatni a tehetségeket, maguktól jelentkeznek. Ez dalválasztó műsor.” A Dal különlegessége a zenei stílusok sokszínűségben áll, a különböző műfajú produkciók versenyeznek egymással, emellett nem csak ismert előadók, zenekarok lépnek fel, teret és lehetőséget biztosít a feltörekvő tehetségeknek. A műsor értéket képez és értéket őriz.

Negyedik zsűritagként Ferenczi György csatlakozott. Az Artisjus- és kétszeres eMeRTon-díjas zenész, aki a Rackajam frontembere, a dalok akusztikus előadásának jelentőségéről beszélt, amely véleménye szerint jobban hagyja érvényesülni az énekest, a produkciónak ebben a verziójában sokkal inkább kiderül, miről is szól a dal.

A zsűri összetétele is garancia arra, hogy egy felejthetetlen élő show-nak lehessünk szem- és fültanúi, amelyben együtt keressük az ország legjobb 2021-es magyar slágerét. A Dal 2021 élő adásait január 30-tól szombat esténként 19.35-től hét héten keresztül kísérhetik figyelemmel a nézők a Duna Televízión. A közmédia csatornája a magyar könnyűzene tehetségeit, az általuk létrehozott értékteremtő magyar nyelvű produkciókat hivatott segíteni a műsorral.

Idén újra láthatunk felvidékieket A DAL színpadán, mások mellett ott lesz a csallóközi Phoenix RT, a párkányi Szekér Gergő és peredi Noémo, azaz Takács Noémi is.

 

Noémo és a Phoenix RT

 

A jubileumi évadban újdonság, hogy 40 produkciót láthatnak a nézők, amelyek részt vesznek az online Akusztik Dalversenyben is. A négy előválogatót két elődöntő követi. A fináléba 8 versenyző jut, mindkét elődöntőből 4-4 produkció. A március 13-ai döntőben a zsűri által legjobbnak ítélt, legtöbb pontot kapott 4 produkcióra szavazhatnak a nézők, az ő szavazataik alapján kerül kihirdetésre a végső győztes. A jubileumi műsor újdonsága, hogy a 8 döntősből a zsűri által kiválasztott legjobb négy dal előadója részesül zenei produkciójának fejlesztésére fordítható pénzjutalomban, nem csak a végső győztes.

A Dal 2021 nyertese amellett, hogy lemezfelvétel és videoklip készítésére kap lehetőséget, átveheti a Petőfi Zenei Díj „év dala” elismerését. A műsorban az előző évhez hasonlóan több különdíjat is átadnak. A 10. évadban is gazdára talál „A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója” és „A Dal 2021 Felfedezettje” cím, egyben a Petőfi Zenei Díj „Az Év Szövegírója” és Petőfi Zenei Díj „Az Év Felfedezettje” díj.

 

A Dal 2021 mezőnye (előadó – dalcím)

Andelic Jonathan - Áldom
Balogh Eszter - Maradnék
Bari Lacika - Féltelek.
Beneath My Skin - Ébredj!
Chain Bridge Pop - Messze valahol
Csondor Kata - Bosszúállók
Detti - Nem muszáj
Down For Whatever - Zuhanás
Galda Levente - Eredő
GERENDĀS ft. Dárdai Blanka - Senkié
Hajdu Erik - Szürke madár
Hegedűs Bori és Tempfli Erik - Altató
Kállay Saunders (anevemandras) - Haza jövök
Katona Petra - Viszlát Múlt
Kaukázus - Egyetlen szó
Kozma Orsi - Változik a világ
LivingRoom - Megtörtént
LongStoryShort! - Talán Holnap
Luscinia – Labirintus
Mudfield - Nincs szerencsém
Nági és Betti - Gyere velem
Nagy Adri - Hol voltál
Nagy Szilárd feat. Ragány Misa - Drága Hazám
Name Project - Altass el
No Sugar - Falak
Noémo - Hableány
Pejtsik Panna - Fehér Elefánt
Phoenix RT feat Diószegi Kiki - Jelzőfény
Pink & The Panthers - Sodor a Szél
Radics Gigi - Egy vagy velem
Siklósi Balázs - Csak egy IGEN
Sőti Barbi - Érezz idebenn
Süle Zsolt - Befúj
Swing à la Django - Maradok
Szabó Leslie - Legyen másnak is jó
Szekér Gergő - Hazatérsz
Szőke Nikoletta - Új esély
Tortuga - Törnek az Ablakok
Veréb Tomi - Miénk volt a Világ
YOULÏ - A legjobb

ATEMPO.sk / MTVA

Balogh Gábor

Balogh Gábor Csemadok alelnök Magyar Kultúra Lovagja címben részesül

A Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából 2021-ben is átadja az “Egyetemes Kultúra Lovagja”, a “Magyar Kultúra Lovagja” címeket valamint az “Örökség serleget”. Az elismerést a határon belüli, illetve határokon túli közművelődési, irodalmi, zenei, művészeti teljesítmények elismeréseként adják át személyeknek, csoportoknak.

A díjazottak között van az ipolybalogi Balogh Gábor nyugalmazott polgármester, a Csemadok közép-szlovákiai regionális alelnöke.

1963-tól tagja a Csemadok-nak, amely a Felvidéki magyarság legfontosabb és legrégebben működő szervezete. 25 éve a szervezet Nagykürtösi Választmányának Elnöke. A szervezet célja az identitás megőrzése, hagyományőrzés a magyarság érdekeinek védelme. Országos Elnökségi tag és Regionális alelnök. Alapítója a Kürtös magyar nyelvű közéleti havilapnak, Ipolyvölgyi Népfőiskolai Társaságnak. Részt vett az Ipoly Eurorégió megalapításában, mely a történelmi Hont-Nógrád vármegyék területén levő településeket gyűjtötte egy szervezetbe függetlenül attól, hogy az Ipoly folyó melyik oldalán helyezkednek el. Tevékenyen részt vesz a Rákóczi Szövetség munkájában, alapítója a Palóc Társaságnak. Vezetőségi tag az Ipoly Unió Természetvédelmi és Kulturális Egyesületnek, amely adományokat gyűjt hátrányos helyzetű emberek megsegítésére. Több, a magyarságot érintő gasztronómiai és hagyományőrző rendezvény elindítója, melyek mára országos hírnévre tettek szert. Pl.: Palóc Ételek Fesztiválja, Mézfesztivál, Ifjú Tehetségek Fesztiválja, Körtéfa nyári kézműves tábor, Őszirózsa magyarnóta énekesek országos versenye. Részt vesz a Palóc Világtalálkozó szervezésében, a találkozó 2021-ben a Felvidéki Ipolyszécsényke településen kerül megrendezésre.

A díjat „A határon túli magyar kultúra ápolása érdekében kifejtett életművéért” adományozzák Balogh Gábornak.

 

2021-ben az "Egyetemes Kultúra Lovagja" címet adományozza: Dr. Rácz Erika (Nagykanizsa) nyá. pedagógus, Mieczyslaw Witowski (Ószandec, PL), dr. Zágorec-Csuka Judit (Kapca, SLO), Li Zhen (Budapest) részére.

A "Magyar Kultúra Lovagja" címet vesz át: dr. Babós Lajos (Kiskunlacháza), Balog Gábor (Ipolybalog, SK), Baráth Sándor Kristóf (Vásárosnamény), B. Dobos Teréz (Olaszfalu), Dr. Bodó Barna (Temesvár, RO), Bognár József (Úrhida), Böszörményi Gergely (Budapest), Haklik József (Vásárosnamény), Hegedűsné Kripák Ildikó (Csörög), Illés Sándor (Monostorapáti), Juhász Judit (Budapest), Lóczi Miklós (Jászapáti), Losoncziné Szentandrási Erzsébet (Budapest), Kovács Kati (Budapest), dr. Medvigy Endre (Budapest), Máté Istvánné Orosz Margit (Bánhorváti), Mezősi László (Sátoraljaújhely), Németh István Miklós (Székesfehérvár), Őze János (Szécsény), Pék László (Taksony, SK), Sántáné Kurunczi Mária (Szeged), Sóstainé Márfi Ibolya (Szepetnek), Szemere Judit (Beregszász, UK), Székely Gábor Attila (Kunszentmiklós), Szigetvári József (Százhalombatta), Tóth István (Budapest), Zemlényi Katica (Székesfehérvár).

"Posztumusz az Egyetemes Kultúra Lovagja" címet adományozza: Forró Tamás (Csömör), Laczkó Lajos (Borsi, SK) és gróf Zrínyi Miklós (Csáktornya, HR) részére.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Göbölös Lajos

Felvidékiek a Highlights of Hungary díj jelöltjei között

Felvidékiek a Highlights of Hungary díj jelöltjei között

Nyilvánossá vált a jelölték listája az idei Highlights of Hungary-díjra. Ezúttal is 55 történet, kezdeményezés, projekt került kiválasztásra.

Köztük van a csallóközi Durica Katarina író, újságíró, a nagymegyeri SNITT csapata, a filmek szerelmesei, valamint a Segítség.ma Kárpát-medencei együttműködés, mely felvidéki szakemberek együttműködésével indult el.

Durica Katarina író, újságíró, három gyermek édesanyja. Nőket érintő témákat dolgoz fel cikkeiben, könyveiben. Regényei köré női közösségek alakultak Magyarországon és Szlovákiában egyaránt. Írásai elősegítik a traumafeldolgozás megkezdését olyan fontos kérdésekben, mint a nemi erőszak, prostitúció és a kapcsolati erőszak számos formája. A tágabb társadalmi környezetben pedig párbeszédet indítottak korábbi tabu témákról. A Csehszlovákia korabeli Pozsonyban született, a Felvidéken nőtt fel. Többek közt idegenvezetőként dolgozott a Közel-Keleten, tudósított parlamenti választásokról Szlovákiában, újságíróként beszámolt a kelet-afrikai vidéki nők helyzetéről. Négy regény szerzője, a közönségsikert “A rendes lányok csendben sírnak” című könyve hozta, amely a dunaszerdahelyi maffia női áldozatairól szól. 2020-ban elindította Piros Hó Kiadót, amely saját regényével, a Városi rókákkal debütál. A negyedik regénye a női kiszolgáltatottságról szól.

 

Durica Katarina

 

A SNITT csapata egy szűk baráti körből jött létre, akiket a barátságon kívül a filmek iránti közös szeretet is összeláncol, így adta magát az ötlet, hogy egy filmklubot hozzanak létre. Legfőbb céljuk az volt, hogy kavicsot dobjanak a csallóközi kulturális életállóvizébe, mivel úgy érezték, hogy kevesen képesek megszólítani generációjukat. Az elmúlt öt évben azonban fel kellett ismerniük, hogy valami sokkal nagyobb jött ezzel létre, ezért is joggal mondhatják, hogy a közösségteremtés lett a csapat legnagyobb erőssége. Kezdetben csupán szabadtéri filmvetítéseket szerveztek, mára azonban olyan események is szerepelnek a repertoárjukban, mint különböző előadások, beszélgetős estek, könyvbemutatók, koncertek, könyvespolcok vagy éppen egy bolhapiac.Rendezvényeiken fontosnak tartják, hogy a közönségük mindig zsebre tegyen valami útravalót, igyekeznek minden alkalmat valamilyen keretbe foglalni és így felhívni a figymelmet az általuk fontosnak ítélt társadalmi jelenségekre, mindvégig ügyelve arra, hogy több korosztályt is megszólítsanak. A jövőben semmiképp sem szeretnék magukat lekorlátozni pusztán filmvetítésekre, bár a fő profil mindig is ez lesz. Szeretnének a kultúra minél szélesebb spektrumában tevékenykedni, mindezt úgy, hogy soha ne tévesszék szem elől azt, amiért az egészet létrehozták: hogy jól érezzék magunkat közben!

 

SNITT

 

A projekt két alapítója és vezetője Szapu Zsófia (felvidéki pszichológus) és Veres Márton (a Magyar Ifjúsági Konferencia elnöke), egymástól függetlenül ismerték fel, hogy a külhoni területeken az anyanyelvű egészségügyi, mentálhigiéniés és speciálpedagógiai ellátás elérhetősége és biztosítása az otthonmaradás egyik kulcsa. A Magyar Ifjúsági Konferencia kizárólagos tulajdonában álló Segítség.ma projekt alapgondolata 2016 őszére nyúlik vissza. 2016 és 2020 között közösségük tagja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata közösen komplex egészségügyi szűrővizsgálati programot indított, amelynek köszönhetően eddig 23 településen közel 4000 kárpátaljai magyar lakos egészségügyi vizsgálatát tudta lefolytatni. Ezen szűrések megálmodója Veres Márton, aki akkor a HÖOK Külhoni Programjának vezetője volt. A szűrések egyik kiemelkedő tanulsága volt, hogy az anyanyelvű ellátás nem kereshető határon túl és a diaszpórában, így az ellátásba nem tudnak érdemben becsatlakozni a magyar kisebbség tagjai. A nyelvi akadály megléte mind a felnőtt lakosság esetében, mind a gyermekek tekintetében elképesztő szinteket ölt. Ez a probléma nem csak a szomszédos országok magyar lakosságát érinti, napi szinten a Németországban, Angliában vagy akár az Egyesül Államokban élő magyarok is küzdenek ezen kihívásokkal. A Segítség.ma projektet pontosan ezen problémák áthidalására tervezték meg. A jelenlegi internetlefedettség mellett jól kalibrált szolgáltatásaik, továbbá a már rég használatban lévő applikációk és szolgáltatások beépítésével az online térbe tudják költöztetni a diagnózisfelvétel, az ellátás, a tanácsadás és nyomonkövetés jelentős részét mindamellett, hogy adatbázisukkal kereshetővé teszik a magyar nyelvű szakembereket hely és szakterület alapján a külhoni területeken és a diaszpórában.A www.segitseg.ma platform közel egy év fejlesztési munka után, 2020 novemberében indult el. A jelenlegi szakaszban elkészült felület már a nagyközönség számára nyitott.

 

Segítség.ma

 

A művészettel kapcsolatos további jelöltek:

Concerto Budapest MEZZO koncertfilm
Road Movie
Horvát Lili - Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre (film)
Oláh Judit - Visszatérés Epipóba (film)
Common Vibe és a Várkonyi Csibészek
György Ádám zongoraművész
Superar Zeneművészeti Program
TeatRom Színházi Fesztivál
Nagyerdei Stadion-Hamlet
Made in Pécs Fesztivál
KVTársulat-Láthatáron Csoport-Névtelen Utak Alapítvány_Kiállok Érted című előadás

 

A Highlights of Hungary egy nonprofit kezdeményezés, mely 2013 óta minden évben, kategória nélkül díjazza az adott év legkiválóbb, leginspirálóbb magyar teljesítményeit. Céljuk, hogy a kiválóság, a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén, évente elismerjék és széles körben megismertessék a leginspirálóbb történeteket, valamint közösséget szervezzenek azok alkotói és alakítói köré.

Minden évben összegyűjtik a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit és kiválóságait az egész Kárpát-medencéből, hogy közülük válasszon a kuratórium és a közönség.

„A határon túli területeken kiemelten fontos, hogy díjazzuk azokat a kezdeményezéseket, amelyek az ott élők szülőföldön való boldogulását segítik” – mondta el Oláh Zsanett, a Highlights of Hungary ügyvezető igazgatója, aki kiemelte: közösségük egyik fontos célja az elismerés kultúrájának népszerűsítése.

 

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában, a legkülönbözőbb területek elismert képviselői:

Törőcsik Franciska színművész
Marsalkó Dávid többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész
Miki357, kliprendező, a Magyar Klipszemle megalapítója, elismert reklámfilmes
Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető
Háfra Noémi magyar válogatott, junior világbajnok kézilabdázó
Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere
Martinkó József, újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője
Trellay Levente a 100sparks alapítója, a TELEP és a Konyha csapatának oszlopos tagja
Farkas Richárd az őriszentpéteri Pajta Bistro séfje
a PET Kupa csapata, akik környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdenek a környezetszennyezés ellen

EZ, ATEMPO.sk

Elhunyt Vass Gábor színművész, aki világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját

Elhunyt Vass Gábor színművész, aki világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját

Hatvannégy éves korában elhunyt Vass Gábor színművész - tudatta a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) Szinkron Alapszervezete Facebook-oldalán.

A színművész színházi és filmes szerepei mellett olyan világhírű színészeknek kölcsönözte a hangját több sikerfilmben, mint Sean Connery, Robert de Niro, Russell Crowe.

Vass Gábor 1956. június 23-án született Kömlőn. Gyermekkorát Egerben töltötte, ott folytatta alap- és középfokú tanulmányait. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1974 és 1978 között végezte el Várkonyi Zoltán utolsó osztályának növendékeként.

A művész diplomája megszerzése után egy évadot a szolnoki Szigligeti Színháznál töltött, 1979 és 1984 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. Ezt követően tíz évig, 1994-ig volt a Madách Színház tagja, ezután szabadúszó lett.

Németh László Galilei című drámájának Ruszt József rendezte veszprémi előadásában a 2000-es évek elején a főszerepet alakította, akkor játszotta el szintén Veszprémben Tevje szerepét is a Hegedűs a háztetőn című darabban. Korcsmáros György győri Egerek és emberek-rendezésében Lennie-t alakította.

Jellegzetes hangja miatt szinkronszínészként is gyakran foglalkoztatták, több rádiónak és televíziós csatornának is ő volt a hangja. 2005-ig az HBO, 2014-től az AMC csatornahangja, 2012-től a debreceni Best FM, 2016-tól pedig a Retro Rádió hangja volt.

Több alkalommal szinkronizálta Sean Connery-t, köztük a James Bond-filmekben. Clark Gable magyar hangja volt az Elfújta a szél című alkotásban. Robert de Nirót, Samuel L. Jacksont és Russell Crowe-t is megszólaltatta magyarul, valamint az első Die Hardban Bruce Willis szinkronhangja volt. A kis hableány című Disney-filmben Sebastiannak kölcsönözte hangját.

ATEMPO.sk / MTI

Ma van a magyar musical napja

Ma van a magyar musical napja

2012 óta ünnepeljük a magyar musical napját a Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére. Azért esett a választás erre a dátumra, mert 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György alkotását, az Egy szerelem három éjszakája című előadást.

Magyar lemezek a nemzetközi világzenei toplistákon

Magyar lemezek a nemzetközi világzenei toplistákon

Két magyar előadó, az Ötödik Évszak, valamint Lakatos Mónika és a Cigány Hangok albuma is felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplista, a WMCE legfrissebb kiadására. Előbbi a Fonó Records, utóbbi a Folk Európa gondozásában jelent meg.