Beszámoló


Szarka Tamás és Miklósa Erika

FOTÓK: Bemutatták Szarka Tamás Missa Missio című művét

Bemutatták Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész Missa Missio - Mise a legüldözöttebb vallásért című művét a Szent István-bazilikában szombat este Budapesten.

 

Szarka Tamás

 

Szarka Tamás műve már CD-n is megjelent, az eladásából származó nyereséget az üldözött keresztények megsegítésére ajánlotta fel a művész. A pénzadomány a Hungary Helps Program segítségével jut el a szíriai keresztényekhez, egy felnőttképző és egy hitoktató-képző központ kapja meg.

 

Szarka Tamás

 

„Hát ez annyira gyönyörűséges, hogy időnként még a szívem is elszorult, szó szerint! És egészen elképesztő, hogy egyszerre nagyszabású és bensőséges, gazdag és puritán, többrétegű és "slágeres"... Hogy mindenki tudja majd együtt énekelni! Szinte hiányérzetem támadt, hogy miért is nem tudok hívő lenni, hogy ne csak esztétikai élményként tudjam átélni, hanem spirituálisan is - miközben átéltem spirituálisan is, annyira átélhető. Úgyhogy nagyon-nagyon-nagyon csodálatos, felemelő - ez most tényleg egy nagy alkotói mű lett! Köszönöm szépen! És ott akarok lenni mindenhol, ahol megszólal!“ - M.G., rendező.

 

Szarka Tamás

 

A szombat esti koncerten Szarka Tamás zenekarával adta elő a művet, vendégként Miklósa Erika koloratúrszoprán és a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa lépett fel.

EZ, ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Mohai Balázs / MTI

Benkő Géza nevét kapta a stúdiószínpad Komáromban (FOTÓK)

Benkő Géza nevét kapta a stúdiószínpad Komáromban (FOTÓGALÉRIA)

Megható ünnepség helyszíne volt a Komáromi Jókai Színház alsó előcsarnoka szeptember 22-én, kedden. A színház stúdiótere Benkő Géza a 2017-ben 48 éves korában elhunyt színművész nevét vette fel.

A színház épülete előtt kezdődött a stúdiónévadó, a komáromi Entrópia metálzenekar adta elő Benkő Géza Ott vagyok mindenhol című megzenésített versét (INTERJÚ A ZENEKARRAL).

 

Entrópia

 

Bent az előcsarnokban először Derzsi György énekelte el saját megzenésítésben a néhai színművész Meddő dal című költeményét. Benkő Géza Apokrif című szövegét Culka Ottó színművész adta elő.

 

Culka Ottó

 

Gál Tamás Jászai Mari- és Dosky-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója egy régi előadás emlékét idézte fel, amelyben Benkő Gézával és Olasz Istvánnal játszottak. Azután a stúdiószínpad elé hívta Benkő Géza özvegyét, és Lakatos Róbert brácsaművész muzsikája mellett leleplezték Szkukálek Lajos festőművész Benkő Gézáról készült alkotását. Az eseményen a festőművész is jelen volt.

 

Gál Tamás

 

Tóth Attila (Tati), a színész barátja, a Benkő Géza Stúdiószínpad „keresztapja” Svédországból küldött video-üzenetet, majd Derzsi György adott elő részletet a Benkő Géza rendezte Lehár című monodrámából.

A névadó ünnepség zárásaként a jelenlévők megtekinthettek egy Benkő Gézáról készült kisfilmet, amelyet Bárdos Ágnes szerkesztett, s amely először 2018-ban a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny megnyitóján került bemutatásra. A film operatőre Milan Drozd, narrátora Culka Ottó voltak, a szöveget Varga Emese írta.

 

Derzsi György

 

A névadó ünnepség műsorát Garajszki Margit dramaturg vezette. A komáromi Benkő Géza Stúdiószínpad első előadása az aznap este bemutatott Hamlet, a Komáromi Jókai Színház és a SYMBOL Polgári Társulás közös produkciója volt, Matusek Attila színész rendezésében.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Milan Drozd

OTT VOLTUNK: Kitűnő hazai zenészek, népszerű magyar dalok – a Magyar Dal Napját ünnepelték

OTT VOLTUNK: Kitűnő hazai zenészek, népszerű magyar dalok – a Magyar Dal Napját ünnepelték

A Magyar Dal Napját ünnepelték vasárnap Dunaszerdahelyen. A Presser Gábor ötlete nyomán életre hívott zenei rendezvény a Kárpát-medencében a magyar zene ünnepe és felhívja a figyelmet a magyar dalkincs értékeire.

A rendezvényt harmadik alkalommal szervezte meg a Musicorum polgári társulás a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

 

Glamour zenekar

 

Bertók Tóth Katalin és Bertók István ezúttal kizárólag hazai, felvidéki előadókat hívott meg, hogy együtt tisztelegjenek a magyar szerzők előtt.

Elsőként a kicsiket szórakoztatta a Glamour zenekar, azaz Fucsek László és Fucsek Veronika.

Őket követte a Black & White zenekar, a Bertók család formációja kitűnő zenészekkel és közismert magyar dalokkal.

 

Black & White

 

"Pityu bal keze ma a basszus" - mondta a felesége, mivel a basszusgitárosuk nem tudott jelen lenni, amit parádésan meg is oldott.

Szólt többek közt a Most múlik pontosan (Qimby), Nagy utazás (Presser Gábor), Érints meg (Balázs Fecó), Don Quijote (Neoton), Még nem veszíthetek (Zámbó Jimmy).

A színpadon bemutatkoztak a legkisebb családtagok is, a kis Rebeka Zoltán Erika Túl szexi lány című dalát adta elő. A végén nem hiányozhatott a Tilajcsik Imre Éjszaka fényei című szerzeménye sem.

 

Vadkerti Imre

 

Vadkerti Imre és zenésztársai léptek utoljára a színpadra. Igazán hatásos volt így a nap zárása, hisz Jimmy ezúttal is levette a lábáról a közönséget

Olyan dalokat adott elő Bertók István és Sipos Dávid kíséretében, mint az Apám hitte (Zorán), Fényév távolság, Mint suttogás a szélben (Bojtorján). Készülő új lemezéről is kaptunk egy kis ízelítőt, melyen Szabó Leslieven dolgozik közösen.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

VISSZAPILLANTÓ: Csalogat a Fraktál, a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozó (FOTÓK)

VISSZAPILLANTÓ: Csalogat a Fraktál, a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozó (FOTÓK)

Tavaly őszön rendezték meg elő alkalommal a Fraktál nevet viselő Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Találkozót Farnadon. Az esemény ötletgazdája és főszervezője Kaszmán-Saróka Liliána, az Estendøn frontembere volt. Előadások, tapasztalatcsere, kötetlen beszélgetések, örömzenélés várta az érdeklődőket.

Nem lesz ez másképp idén sem, hisz már elindult a jelentkezés és a program is összeállt.

JELENTKEZÉS ÉS PROGRAM

 

Egy kis kedvcsinálónak nézzétek meg pár fotót az első Fraktálról, ahol többek közt Hegyi György, Lacza Gergely, Hushegyi János tartottak előadásokat és találkoztak a zenészek Királyhelmectől Somorjáig.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Zaťko Ervin

A játék a használójával együtt alkot egy egészt - bemutatták Rubik Ernő könyvét

A játék a használójával együtt alkot egy egészt - bemutatták Rubik Ernő könyvét

Bemutatták Rubik Ernő A mi kockánk című könyvét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Az elmúlt csaknem fél évszázadban világszerte több mint 350 millió példányban elkelt Rubik-kocka történetét, az alkotó ehhez kapcsolódó gondolatait rögzítő kötet a következő hetekben számos külföldi országban is megjelenik.

"Nekünk ez a kocka elsősorban mindig piros, fehér, zöld - a többi szín csak ráadás. Rubik Ernőnek - saját bevallása szerint is - szinte a gyermeke. Nekünk pedig büszkeségre okot adó rokonság: a magyar kreativitás hírnöke.

Már nem is csak egy tárgy, hanem végtelen rejtvény, időtlen, inspiráló jelenség, vizuális jel, továbbgondolt forma, önmagán túlmutató szimbólum" - emelte ki az eseményen köszöntőjében Áder János köztársasági elnök.

Mint fogalmazott, A mi kockánk című könyv révén feltárul nemcsak az elvégzett munka, hanem az események sora, egy sajátos gondolkodásmód, világlátás, munkamódszer is. Hozzáfűzte: a kocka immáron olyan természetesen van közöttünk, hogy éppen ideje volt, az írjon róla könyvet, aki a legrégebbről ismeri.

 

Rubik Ernő

 

A mi kockánk eredeti angol címe "Cubed - The Puzzle of Us All by Ernő Rubik", a magyar fordítás a Libri Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv a következő hetekben Németországban, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában is megjelenik, októberben pedig Kínában, Dél-Koreában, Szlovákiában és Csehországban.

A pódiumon a kiadó igazgatója, Halmos Ádám beszélgetett a szerzővel. Rubik Ernő, a Kossuth- és Széchenyi-díjas világhírű játéktervező, építész elmondta: "Leginkább azt a rejtvényt próbáltam megfejteni, miként tud szólni hozzánk egy általunk életre keltett tárgy, amely ennyi különböző időben, korban, térben, kultúrában mégis egy gyökerű, jelentésű reagálást volt képes elérni".

Mint kifejtette, a könyv egy időszakot állít a középpontba, ami egy ember életében elég hosszú, egy tárgy esetében azonban sohasem lehetünk biztosak, meddig van.

"A kocka csak egy mozdulatlan tárgy, bár már létezik önmagát megoldó Rubik-kocka, sőt a neten keresztül egymással kvázi beszélgető kockák is vannak. Az emberi találékonyság kiterjesztése végtelen lehetőséget rejt magában".

Rubik Ernő szerint a játék a használójával együtt alkot egy egészt, és ebben akkor történik változás, ha annak tendenciája és iránya van.

 

Rubik Ernő

 

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy Rubik Ernő kockája úgy lett világhírű alkotójának minden szerénysége és visszafogottsága ellenére, ahogy az ország is sokak szerint a magyar rafinériának, finesznek köszönhette, hogy az évszázadok során megmaradt.

"A dizájn minőségét soha nem az határozza meg, miként néz ki, hanem hogyan működik. A MOME-n nemzetközi brandet építünk, 2030-ra a közép-európai régiók vezető intézményévé tesszük, hogy végre tudatosan, autonóm módon építsünk a magyar kreativitásra, és szülessenek meg a kocka utódai" - fejtette ki.

A 76 éves Rubik Ernő a MOME egyetemi tanára, az Európai Tudományos Akadémia tagja. Nevéhez a Rubik-kocka mellett több logikai játék megalkotása, így a bűvös kígyó, a bűvös négyzetek, a sudokube, a Rubik-óra és a Rubik-gömb fűződik.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI, contextus.hu

OTT VOLTUNK: Takács Nikolas, Radics Gigi és Király Viktor énekétől volt hangos Nagymegyer

OTT VOLTUNK: Takács Nikolas, Radics Gigi és Király Viktor énekétől volt hangos Nagymegyer

A jubileumi XXX. Nagymegyeri Szent István Napok keretében lépett színpadra hétvégén a galántai származású Takács Nikolas, Radics Gigi és Király Viktor is. A három kitűnő énekest az Abrakazabra zenekar kísérte és kétségkívül ez a trió vonzotta a legtöbb szórakozni vágyót a nagyszínpad elé.

Itt nézheted meg a rockzenekarok koncertjeit!

Szombaton is sok érdekesség és fellépő várta a szórakoznivágyókat, így mások mellett a Megyer és Kis Megyer néptánccsoportok, a Fall Time trió és a Blue Zodiac is bemutatkozott Nagymegyeren.

Most is érdemes megnézni a koncertekről készült fotókat:

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Katona Réka (Méziphoto)

OTT VOLTUNK: Így indította a MegyeRock az idei Szent István Napokat

OTT VOLTUNK: Így indította a MegyeRock az idei Szent István Napokat

Három napra megtelt Nagymegyer és együtt ünnepeltek helyiek, környékbeliek a jubileumi XXX. Szent István Napokon augusztus 21-e és 23-a között. Mindenki találhatott kedvére való programot és a zenei kínálat is nagyon sokszínű volt.

Az első napon már szokásosan a rockzene kapott nagyobb teret. Idén is megrendezték a MegyeRockot, ahol a legendás Piramis mellett fellépett a csallóközcsütörtöki Phoenix RT, a hazai TriTon zenekar, valamint a Rolling Stones legnagyobb slágereit is hallattuk a Stoned előadásában.

Nézzétek meg a koncertekről készült fotókat:

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Katona Réka (Méziphoto)

Jean-Michel Jarre

Jean-Michel Jarre, aki a világ legnagyobb koncertjeit adta

Jean-Michel Jarre, az elektronikus popzene történetének egyik legsikeresebb dalszerző-előadója 1948. augusztus 24-én született Lyonban (Franciaország). Ötévesen kezdett el zongorázni, klasszikus zeneelméleti tanulmányait hamar abbahagyta és a jazz felé fordult. Tehetségét apjától örökölte: az Oscar-díjas Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

Vidám fiatalok, boldog zenészek – Milyen volt az első Impulse All in Music fesztivál Keszegfalván?

Volt minden, ami egy jó fesztiválhoz kell. Jó zene, sok sör, még több kofola. Egy remek műsorvezető, Bajcsi Tibor, aki, ahogy láttuk, nem ma kezdte a szakmát. Néző is, szép számmal. Árusok, íjászok és gólyalábak. Lángosevő, sörivó és vizes póló versenyek is várták az érdeklődőket Keszegfalván, a kakasréten. Hogyan kerültünk oda?

„A koronavírus-járvány miatt megállt az élet. Az Impulse All in Music fesztivállal szeretnénk impulzust adni az itteni tehetséges zenészeknek az újrainduláshoz. Rengeteg zenei műfajt felvonultatunk. Szól majd a hip-hop, a rap, a rock, a metál, és jön sok DJ is a kakasrétre” – vázolta első fesztiváljuk céljait néhány nappal az akció előtt Tóth Attila, a keszegfalvai Egyesület a csallóközi ifjúságért Polgári Társulás elnöke.

 

Ádi, fesztiválozunk!

Feleségével, Zsanetával tavaly nyáron kezdtek foglalkozni a Héra bárral, amelynek a teraszán ültünk. A hely hamarosan a keszegfalvai fiatalok kedvenc közösségi tere lett. Azelőtt, mesélte Attila, nem volt számukra lehetősség helyben szórakozni. Az érdeklődést látva jött az ötlet, hogy csináljanak egy ifjúsági szervezetet, Egy hónap alatt negyven tagjuk lett.

 

Tóth házaspár és Szép Attila Ádám a fesztivál előtt

 

„Az egyesület megalapítása előtt szervezetünk akciókat a fiataloknak – vette át a szót Zsani – Az álarcosbálra olyan jelmezeknek jöttek, hogy tátottuk a szánkat, milyen kreatívak, de volt darts-bajnokság, szilveszteri buli, Jampec Party is.

Az elejétől mellettünk állnak a fiatalok, a fesztivál előkészítésében is teljes mértékben kivették a részüket”

– sorolta. Szép Attila Ádám grafikus, helybeli fiatal ötlete volt, hogy szervezzenek egy fesztivált. „Megkerestem Attilát Rhytm and blues fesztivál ötletével, mert az R&B kultúrában és a diszkók világában mozgok, de nem aratott nagy sikert az ötletem. Pár nap múlva csörgött a telefonom, Ádi, fesztiválozunk. Azután jött az ötletelés" – avatott be a fiatal. „Keszegfalva önkormányzata maximálisan támogatta a fesztivál megrendezését. Megkaptuk tőlük a színpadot, lekaszálták a területet.

Eltökélt szándékunk volt, hogy kizárólag környékbeli tehetségeknek biztosítsunk profi színpadi körülményeket, hogy élvezzék, hogy egy jó színpadon lépnek fel, és lássuk a szemükben a csillogást, hogy boldogok” – mondta még Tóth Attila.

 

Entrópia

 

Megzenésítették Benkő Géza versét

Azután eljött augusztus huszonkettedike, szombat, a harminchárom fokos kánikula és az előírások szigorú betartásával elkezdődött az ifjúsági egyesület első zenei fesztiválja. A Ferenczi Sound kiválóan hangosított, Izsák Gábor (Bizsu) hangmester hajnali háromig kitartóan űzte az ipart. Nem irigyeltük a komáromi Entrópiát, amikor délután egykor a húrok közé csaptak. „Az Entrópia a rendszer rendszertelenné válására használt fizikai kifejezés” – világosított fel Textor Bence gimnazista ritmusgitáros, énekes, aki Telekes István Bence dobos, Megyeri Tamás basszusgitáros, Boráros Áron szólógitáros és Szép Gergő szaxofonos, vokálos társaságában lépett fel külföldi előadók dalainak zenei elegyeivel.

„Megzenésítettük Benkő Géza elhunyt színművész Ott vagyok mindenhol című versét, melyet a koncerten is játszottuk.

 

Korber Darina

 

Ez egy nagyon jó vers. És van egy saját számunk, a Szemfényvesztő, amelynek én írtam, a szövegét” – árulta el a frontember. Korber Darina, a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont színjátszó csoport két produkciójában énekelt. Hangja a fesztiválon is betöltötte a kakasrétet. „Az érettségi után elárusítónő lettem egy élelmiszerboltban. Az éneklést nem adtam fel.

Építgetem a karrieremet. Egész nap zene van a fejemben Az induló Paystation tatai-komáromi metálzenekar énekesnője leszek. Szóval, bekeményítek” – nevetett Darina.

 

Ricco Flas

 

Rapperek délutánja

A huszonkilenc éves Kovács Zsolt, amikor nem autót szerel, Ricco Flash néven rappel a színpadon. Keszegfalvai fellépésére alaposan felkészült. Hozott két pólót, amiket azok között sorsolt ki, akik a legnagyobbat sikították, az utóbbi három év alatt született számaiból összeállított koncertje után.

Hallgass rám című dalomat itt mutattam be a fesztiválon. Ismét Gőgh Krisztiánnal forgattunk hozzá videoklipet, aki eddigi klipjeimet is forgatta és vágta. Arról szól, hogy mi mindent megtesznek egymásért a jó barátok” – lelkendezett Zsolt, aki még középiskolában kapta a Ricco nevet.

 

José

 

A José LIVE 11 számot tartalmazó koncertje után tele volt a színpad melletti, a fellépők felkészülésére állított sátor. Két gratuláló között csíptük el Ropog József Josét, és megkérdeztük, miért vállalták, a többiekhez hasonlóan, hogy ingyen jönnek játszani a fesztiválra. „Számomra egyértelmű volt, hogy azonnal egy ilyen nemes ügy mellé állok. Segíteni a helyi fiataloknak nemes ügy, amit Attila és Zsani felvállaltak, ráadásul a vírus miatti nehéz helyzetben. A zenekar tagjai, Kerekes Levente gitáros, Szabó Andor basszusgitáros, Szabó Arnold dobos és Tóth Béla billentyűs azonnal rábólintottak, hogy jöjjünk. Sőt!

Meglepetésként két vadonatúj számot is hoztunk. A Fordul az érem arról szól, hogy az emberek mennyire nem veszik már komolyan, hogy mi az a becsület. A Gyere haza! A külföldön élő és dolgozó magyarokat igyekszik megszólítani romantikusan elmesélve, hogy nagyon szép dolgok vannak itthon, megéri hazajönni.

››Gyere haza, itthon várnak rád! / A sok régi barát, a szülői ház / A ház előtt egy ismert diófa áll / Törzse korhadt már, és te is változtál‹‹ ez a refrén egyik szakasza” – avatott be a Karván élő rapper, aki sietett is tovább Kavára, ahol a falunapon lépett fel szólóban.

 

Más Képek

 

A rock örök!

A keszegfalvai Más Képek zenekar koncertjén voltak a legtöbben. Enyhült a kánikula, sokan jöttek a helyiek a kakasrétre. A koncert után Kelemen Márk énekessel ültünk le beszélgetni. „Másfél éve indultunk. Friss ember vagyok, ez az első koncertem velük”

– vallotta be a naszvadi vállalkozó. Forró Jani dobos, Pataki Richárd szólógitáros, Textor Bence ritmusgitáros, Nagy Viktor basszusgitáros és Kosztolányi Péter billentyűs társaságában klasszikus magyar rockzenekarok legendás számait énekelte. „Voltak a családban zenészek. Dédnagyapám a naszvadi Viza citerazenekar alapító tagja volt. Nagyapám a katonaságnál zenélt, a testvérének is volt egy zenekara, anyukám zongorázott, volt honnan örököltem a zeneiséget” – mosolygott, majd elárulta, klasszikus magyar rock számokkal kezdtek, de amint összeszokott a zenekar, lesznek saját szerzemények is.

 

túlontool

 

A gútai túlontool zenekar sok érdekessége közül az egyik, hogy a nevüket kizárólag kisbetűvel írják. A másik pedig, hogy Gőgh Ákos dobos, Gőgh Bence gitáros és Tóth Csaba basszusgitáros mellett Marosi Róbert énekes foglalkozása szakács:

„Mondják is az emberek, nézd már énekel a szakács, de ez nem erről szól. Hanem arról, hogy a szakács tett valamit, ami nem hétköznapi.

Bence, Csabi és Ákos zenéltek együtt, azután szóltak, hogy elmennék-e rappelni. Az első próbán megszületett az Illegál című dalunk. Szóval csináltunk valami olyasmit az első próbán, hogy miután leírtuk papírra, azt mondtuk, nekünk ez kell. Azután szerencsére megmaradtunk” – nyilatkozta a koncert után Marosi Róbert.

 

Jakuza Ritual

 

Ismét a színen Jakuza Ritual

A harminchárom éves gútai Dang Dinh Erik, azaz Jakuza Ritual a hazai hip-hop legendája. Azt tudakoltuk a fellépése előtt, hol tart ma ez a műfaj. „Most éli a fénykorát. Az más kérdés, hogy az emberek az újabb, vagy a régi vonalat hallgatják, de hallgatják” – véli az előadó, akinek a legújabb videoklipje a Felvidéki nyomor című számhoz készült. „Augusztus huszadikán, csütörtökön jelent meg, úgyhogy teljesen friss.

Egyre több irányba nyitok, sok mindent szeretnék kipróbálni. Mindig más témákkal, hangulatokkal, problémákkal foglalkozom. Igyekszem továbbra is szerethető előadó lenni, aki mindig megmondja a frankót. Nincs mellébeszélés!

Csonka Andreas volt a Felvidéki nyomor operatőre, jómagam rendeztem, én voltam a gyártásvezető. Egy jelentbe berendeztem magam” – tudatta.

 

Éjszaka Keszegfalván

 

Azután DJ-ék jöttek, és nagy bulit produkáltak a hűvös éjszakában. Előbb Taylor, azután Jowell, éjfél után Jubior majd Sundero és Tomeo, végül Called álltak a pult mögé. Hajnali három felé jött a vihar szele, véget ért a fesztivál a keszegfalvai kakasréten.

Tóth Attilát és Zsanit nem is kérdeztük, elégedettek-e. Láttunk az arcukon egy bűvös mosolyt. Az álmuk, amire annyi napig készültek, teljesült. És igen, a zenészek is boldog voltak.

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző felvételei

Ilyen volt a második ZeneMánia Tábor Tatán

Ilyen volt a második ZeneMánia Tábor Tatán

Egy hét könnyűzenei élménysorozat egy második családban. A tatai Peron Tehetségközpontban 25 ifjú tehetség egy héten keresztül foglalkozott a zene minden érdekes szegmensével Cserteg István és Ruska Péter vezetésével. 25 ifjú tehetség, 25 oktatóval indította a második tatai ZeneMánia tábort. A zene szeretete, az öröme került ismét a középpontba. A közösségfejlesztés és a zene tanulása a legszélesebb értelemben bekerült a heti programba. A foglalkozások többsége interaktív módon vonta be a fiatalokat a tudás rejtelmeibe. A záró gálaműsorra eljöttek a családok, barátok, érdeklődők: a közel másfél órás programban zseniális produkciókban adtak számot a tanultakról a tehetséges fiatalok.

A táborba fiatal, komplex személyiséggel rendelkező tehetségek érkeztek Tatáról, Tatabányáról, Dunaalmásról, Mocsáról, Kocsról és Vértessomlóról. Érdeklődésüket szolgálta az előadások, workshopok hosszú sora. Többek között tudást szerezhettek a produceri munkáról, a marketingről, a nyilvános szereplések formáiról, a koreográfiáról, a vizualitásról. A zenei fejlesztésekről minden kiváló tanárok gondolkodtak.

 

ZeneMánia Tábor

 

Cserteg István elmondta:

„Számunkra küldetés, hogy minél több ifjú tehetségünk boldog zenész is legyen. Ennek érdekében a legmodernebb tanulási módszereket helyezzük a középpontba a legjobb tanárokkal, fejlesztőkkel.

A hét nap alatt a zenélés élményei mellett, a zenekarok létrehozása, a közösségfejlesztés is nagy hangsúlyt kapott. Csalai Judit, Hornyák-Pálmai Éva, valamint Hornyák Balázs voltak a játékok és közösségfejlesztés legfőbb motorjai”

„A tábori hét alatt nem csak új zenekarokat alkottunk a gyerekekkel, de egy igazi csapattá, közösséggé fejlődtek. Lenyűgöző volt látni komoly lelkesedésüket, hozzáállásukat és munkájukat.

Az oktatás során nagy figyelmet fektetünk arra, hogy boldog zenészeket lássunk,

modern módszerekkel és technikákkal arra törekszünk, hogy minél rövidebb idő alatt a lehető legtöbbet hozzuk ki belőlük. Mindig nagy öröm látni, hogy a jövő könnyűzenészei már ennyire fiatalon keményen dolgoznak a zenéért.” - tette hozzá Ruska Péter, aki korábban a felvidéki Arizóna gitárosa is volt.

 

ZeneMánia Tábor

 

Jáger Dávid valamint Hudák Tibor filmes összefoglalói minden értelemben nagyszerű tábort jelenítenek meg. A második ZeneMánia Tábor Tatán érdekes volt a televíziók számára is. A körzeti Tv mellett látogatást tett a Petőfi Tv is. Új dalszövegek, dalok, zenekarok és produkciók születtek. A táborzáró gálán minden fellépő óriási sikert aratott. Csillogó szemek, ölelések, ajándékozások és sok mosoly volt a közös munka jutalma.

Hetzl Eszter Vértessomlóról érkezett a táborba: „Ahogy tavaly, idén is nagyon tetszett a tábor. Szakmailag nagyon sokat tanultunk játékos módszerekkel.

Új ismeretségek, barátságok a tábor részét képezik. Eszméletlen jó társaság alakult ki már az első közösségfejlesztő napon.

Remélem a ZeneMánia táborban tanultakat sokszor tudom majd alkalmazni a zenei életben. Zenekarunk több tagja is itt volt. Nagyon örülök, hogy a ZeneMánia táborban tölthettem egy csodálatos hetet zenéléssel, énekléssel foglalkozva.”

 

ZeneMánia Tábor

 

Bátki Piroska Dunaalmásról vett részt a munkában: „Nagyon élveztem a ZeneMánia tábort. A csapat nagyon befogadó volt, és felettébb hamar összeszoktunk. Roppant sokat nevettünk, játszottunk, dolgoztunk. Új barátokra is szert tettünk. Személy szerint sokat fejlődtem. Én énekes szerepben új hangképzési lehetőségekkel ismerkedhettem meg, levegővételi technikám fejleszthettem.

Belecsöppenni új zenei műfajokba, kilépni a komfortzónámból zenészként, énekesként – ez nagyon izgalmas volt.

A tábort mindenkinek csak ajánlani tudom.”

Az első napon a ZeneMánia tábor a tóparton a TTVE területén nyitotta meg programjait. A sárkányhajózás már a csapatépítés része volt. A második naptól a Peron Tehetségközpontban a zene kapta a főszerepet. Számtalan vendég között láthattuk Agócs Marcit az Aurevoir zenekarból, aki elmesélte zenekarának történetét, és közben elénekelte dalait. Lombos Marcival és barátaival a dalszövegírás, Karvaly Robival a koreográfia gyakorlatait élvezhették a tehetséges fiatalok. A Peron Tehetségközpont tanárai sok fejlesztő szakemberrel segítették fejlődésben a zenészeket. A záró gálaesten a táborban alakult formációk mellett játszott a HaveRock, a JMP és az Arcidra zenekar, valamint dobos produkcióban vehettek részt a fiatalok nagy sikerrel.

ATEMPO.sk

OTT VOLTUNK: Lemezbemutató jó hangulattal és KISS zenével

OTT VOLTUNK: Lemezbemutató jó hangulatban és KISS zenével

Teltház előtt, nagy sikerrel mutatta be első lemezét a Kiss Zenészek formáció múlt hétvégén. Az Ipolybalogi Művészeti Alapiskola diákjaiból alakult csapat szombat estére vendéget is hívott, az ipolysági Jövőre zenekart, akik az egész rendezvényt indították.

Az ipolybalogi Korona Panzió előtti tér már az előzenekar fellépésekor megtelt.

 

Jövőre

 

Az öttagú csapatot négyen képviselték és ízelítőt adtak repertoárjukból. Elsősorban saját dalokat hallhattunk tőlük, de egy Bagossy Brothers Company feldolgozás is terítékre került. Straňák Zoltán kitűnő énekéhez vokalistaként Böjtös Nati a Kiss Zenészekből is csatlakozott, akivel közösen ez volt a második fellépésük.

 

 

A koncert megalapozta az este hangulatát és felvezette a Kiss Zenészek lemezbemutatóját. A különleges felállásban zenélő csapatot Böjtös Natália (ének, vokál), Hlavács Réka (ének, vokál), Rusňák Sára (zongora, cajon), Benko Reinold Kristian (zongora, cajon) és Csáky Máté (hegedű) alkotja.

A koncerten a szépszámú közönségnek ejátszották a lemez összes dalát, de egy-két meglepetéssel is készültek. Hallhattunk Honeybeats, Republik és Ismerős Arcok feldolgozást, ismert magyar népdalokat egyedi köntösben és a Maroon 5, Journey és Queen egy-egy dalát is. Igazán változatos volt a repertoár, amihez hozzájárult még az is, hogy a két énekesnő felváltva adott elő egy-egy dalt, de duettben is hallhattuk őket.

 

Kiss Zenekar

 

Igazán egyedien szóltak a feldolgozások ebben a felállásban, amihez nagyban hozzájárult tanácsaival Kiss Kristóf, a tanáruk, aki egyben a Cmorik Peter Band billentyűse is.

„A CD ötlete egykori tanárunktól származik, ami nekünk is nagyon tetszett és úgy gondoltuk:"Miért is ne legyen egy lemezünk? Az olyan menő, mintha híresek lennénk!"” - jegyezte meg Nati.

A koncert szünetében került sor a lemez keresztelőjére is, amit a zenészek közösen tanárukkal ejtettek meg, szokásosan pezsgővel. A koncert végén pedig egy kis figyelmességgel is megköszönték Kristófnak a közös munkát, aki rövid beszédében már kollégáknak nevezte a fiatal zenészeket.

„Engem ez a mostani munka, így a kis “szünet” után nagyon inspirál és feltölt. Szerintem most, hogy már kicsit idősebbek lettünk, kezdjük jobban értékelni a közös zenélést, hisz a kamara zenében nem csak a magunk és a zene kapcsolata létezik, hanem mi-mindannyian közösen és a zene. Remélem a közös munka gyümölcsét tudjuk majd élvezni mi is, és persze mindenekelőtt a kedves közönség.” - mondta Máté, a zenekar vezetője a koncert után.

 

Kiss Zenekar

 

Érdemes odafigyelni erre a tehetséges csapatra. Hogy mikor és hol hallhatjuk majd őket legközelebb mindenképp tudatjuk mi is, de tervezett további fellépésüket már lemondták a jelenlegi járványhelyzet miatt. Viszont a zenekar tagjai remélik, hogy lesz folytatás.

„Sajnos mivel mind máshol tanulunk már, különböző városokban, nem tudom, hogy fogjuk folytatni szeptembertől, ha elkezdődik az iskola. De, ha sikerülne összeegyeztetni a próbákat és fellépéseket, szívesen zenélnénk tovább.” - tette hozzá Réka.

Mi is reméljük, hogy még hallhatjuk őket együtt. Aki pedig otthonra is szeretne belőlük, lehet érdeklődni a CD iránt a zenekar tagjainál.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Göbölös Lajos

OTT VOLTUNK: Göbő Anna és Sándor komáromi sikere

OTT VOLTUNK: Göbő Anna és Sándor komáromi sikere

A komáromi Lehár Nyár programsorozat idén is kitűnő előadókat mutat be a helyi közönségnek. A nyolcadik évad negyedik fellépőjeként a lévai Göbő Anna és Sándor adott koncertet a Klapka téren.

A megzenésített versek, a feldolgozott népdalok, musical számok sok komáromi zenekedvelőt vonzottak ki a város főterére.

 

Göbő Anna és Sándor

 

Sándor, az édesapa zongorán és gitáron kísérte Annát. Felhangzott az A csitári hegyek alatt c. népdal feldolgozása, a Padlás c. musical egyik ismert betétdala, a portálunkon bemutatott Ez a vonat, ha elindult, illetve további feldolgozások.

Az időjárás, a belváros szépsége, a fagyizók körül letelepedő közönség mind egy szép vasárnap estét teremtett Annáéknak és a nézőknek egyaránt. A lelkes közönség tapssal jutalmazta a fellépőket. Komáromba ismét életet hozott a Lehár Nyár!

 

 

A Lehár Nyár következő fellépője a Retro Boys zenekar (Komárom) és Borbély Károly énekes, gitáros.

Králik Máté, ATEMPO.sk
Fotó: Králik Máté és Benes Róbert

Szobrot kapott Csukás István (FOTÓK)

Szobrot kapott Csukás István (FOTÓK)

Az idén elhunyt Csukás István Kossuth-díjas művész előtt Balatonszárszó, második otthona, a díszpolgárság és a róla elnevezett színház után szoborral tiszteleg.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára beszédében úgy fogalmazott:

"Az író alig jelent meg a nyilvánosság előtt, mégis, nem akad ember ebben az országban, ezen a nyelvterületen, akinek a neve hallatára ne jelennék meg az arca, a jellegzetes bajusza a kackiás bajuszpödrő mozdulatával, vagy ne azonosítaná nevét valamelyik hősével."

 

Csukás István

 

Emlékeztetett arra, hogy Csukás István, akit leginkább meseíróként ismer a közönség, remek költő is volt.

"Népszerű volt anélkül, hogy ezzel élt, vagy visszaélt volna. Sok szeretetet tudott adni művein keresztül, aminek köszönhetően nagy szeretet övezte" - mondta.

Elhunyt Csukás István

Így búcsúztak Csukás István írótól, a nemzet művészétől (FOTÓK)

 

Csukás István

 

Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője Csukás István közkedveltségének titkát négy fontos dologban látta: a profizmusában, az alázatában, a közönsége és olvasói iránti tiszteletében, valamint témaválasztó képességében.

A Csukás Színházban tartott ünnepi megemlékezésen felszólaltak az írót személyesen ismerők is, művészek olvasták fel alkotásait. A színház bejáratnál elhelyezett, Megyeri János szobrászművész által készített Csukás István-mellszobor leleplezését követően kezdődött meg a Süsü, a sárkány kalandjai című zenés mesejáték a Roxinház előadásában.

 

Csukás István

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Nagy bulit csapott az új felállásban bemutatkozó Kingfishers

Nagy bulit csapott az új felállásban bemutatkozó Kingfishers (FOTÓK)

Júliust a felvidéki Kingfishers zenekar egy hatalmas kocsma koncerttel indította útjára Ipolybalogon. A cél az volt, hogy a több hónapos kényszerpihenő után kitörni és tombolni vágyó barátaik tudjanak egy óriásit bulizni és persze lazán belendülni a nyári forróságba.

„A július 3-ai koncertre eredetileg kevesebb embert vártunk, viszont nagyon rövid idő alatt a közösségi oldalunkon meghirdetett eseményünknél több mint 100-an jeleztek vissza. A koncert csúcsánál, amikor a népszámlálás is történt, több mint 150-en buliztak, aminek elképesztően örültünk.”

A rock és alternatív metált képviselő formáció saját dalaiból adott ízelítőt a buliban, ahol első alkalommal láthatta a közönség az új felállásukat Villant Enikő gitáros-énekesnővel. Rajta kívül Molnár Ákos a doboknál, Nagy Bálint gitáros és Tauber Krisztián basszusgitáros-énekes állt a színpadon.

 

Kingfishers

 

„Rengetegen érkeztek, minden égtájról. A helyszín kényelmesen befogadta az amúgy állandóan mozgó és forgó vendégsereget. Zsolnay Péter és csapata mindenkit villámgyorsan szolgált ki, amiért hálásak vagyunk. Nagy köszönet illeti Nozdroviczky Tamás hangosító és DJ barátunkat, aki a koncert után egy hajnalig tartó bulit csapott velünk. Ne feledkezzünk meg Molnár Levente fotósról, aki az elképesztő képeket lőtte. A közönségünk pedig nagyon jófej volt, mindenkinek köszönjük, hogy ilyen jól sikerült az este.”

És akkor jöjjön egy kis ízelítő a koncerten készült fotókból.

 

 

Hogy ne maradjatok le a jövőben semmiről, ami a Kingfishers-t illeti kövessétek őket közösségi oldalaikon: Facebookon és Instagramon.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Molnár Levente

Díjakat adtak át és ismertették az új évadot a Komáromi Jókai Színház évzáróján

Díjakat adtak át és ismertették az új évadot a Komáromi Jókai Színház évzáróján

Türelmet és kitartást kért a Komáromi Jókai Színház valamennyi munkatársától évadzáró beszédében Gál Tamás színházigazgató, aki egyben megköszönte azoknak a kollégáknak a munkáját, akik segítettek a koronavírus-járvány miatt elmaradt bemutatók pótlásában.

A Jászai Mari-díjas színművész kiemelte, szeptembertől decemberig a helyzet stabilizálása érdekében kemény munka vár mindenkire, szükség lesz az odaadásra, a megértésre.

 

Gál Tamás

 

Varga Emese művészeti vezető ismertette a következő színházi évad repertoárját: a tavalyi évadról „örökségként” átkerült Lüszisztráté-átirattal, a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés játékkal indul az évad szeptemberben, majd Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című zenés történelemleckéje kerül színre Czajlik József rendezésében. Látható majd az új évadban Szigeti József népi színműve, A vén bakancsos és fia, a huszár Eperjes Károly rendezésében és Luigi Pirandello Hat szerep szerzőt keres című színműve, amelyet Michal Vajdička visz színre.

A Vasmacska Stúdiószínpadon a szűkös anyagi lehetőségek következtében a tervezett három bemutató helyett csak két saját produkció kerül színre:

a Matusek Attila által rendezett Hamlet a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem magyar növendékeivel, valamint A hentessegéd című előadás rendezőjének, Rastislav Balleknak egy új produkciója. A két vendégelőadás a szlovákiai magyar alternatív színházi szférából érkezik: Soóky László Assziszi Szent védőbeszéde című monodrámáját Telihay Péter rendezésében Culka Ottó, a Laboda Róbert – Matusek Attila által írt Pillanat, amely kilóg az időből című sci-fi monodrámát Matusek Attila adja elő.

 

Varga Emese

 

Varga Emese az évad szellemisége kapcsán elmondta, hogy az új előadások tulajdonképpen mind az identitás meghatározásának kérdését boncolgatják,

az A mi osztályunk és a Hat szerep egyaránt a Hamlet nyitómondatának kérdésére – Állj, ki vagy?! – keresi a választ, csak az egyik a közösség történelmének keretein belül, a másik pedig egy színházművészeti kontextusban. A mi osztályunk egyébként egy nagyobb színházi sorozat első része, az előadássorozat szeretné újraértelmezni a közép-európai, szlovákiai magyar közösség történelmi traumáit, fel nem dolgozott kérdéseit, problémáit.

 

Garajszki Margit

 

Garajszki Margit író, dramaturg a gyermekeknek és az ifjúságnak ajánlott bérletek előadásait ismertette. A Gyerkőc bérletben a Pataki András rendezte Tücsöklakodalom, valamint Écsi Gyöngyi Az élet és a halál vize című előadásokat kínálják a legkisebbeknek. Az alsó tagozatos tanulók a Tücsöklakodalom mellett, Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című meséje nyomán született előadást láthatják. A felső tagozatos tanulóknak a Kor-Zár verséneklő együttes és a Csavar Színház Rege a tűzről és jácintról című Nagy László ihlette produkcióját, valamint A vén bakancsos és fia, a huszár című előadást ajánlja a színház. A középiskolások a Mi osztályunk, A vén bakancsos és fia, a huszár előadások mellett a Hamletet, valamint Leopold Lahola Napfoltok című darabját tekinthetik meg. Shakespeare remekéhez középiskolai színházi vetélkedő is kapcsolódik majd, Hamlet nyomában címmel.

 

Banai Tóth Pál

 

Banai Tóth Pál, az új gazdasági igazgató elmondta, július 7-én Nyitrára várják a megye kulturális intézményeinek igazgatóit és gazdasági igazgatóit, hogy a 2021 és 2023 közötti költségvetésről tárgyaljanak. Egyben 730 ezer eurós megyei támogatásból megvalósuló üvegfelület- és nyílászárócserét jelentett be.

 

Szabó Viktor

 

Az évadzárón 2016 és 2018 után harmadszor kapott Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor színművész; Fabó Mária, a marketingosztály vezetője lett az évad színházi dolgozója.

 

Fabó Mári

 

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a felvidéki magyarság identitásának megőrzéséhez hozzájáruló több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként Szentpétery Aranka színművész, a Komáromi Jókai Színház örökös tagja részére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta. Ugyan a koronavírus-járvány miatt ennek ünnepélyes átadására nem kerülhetett sor, a színház igazgatósága virágcsokorral köszöntötte a művésznőt.

 

Szentpétery Aranka

 

ATEMPO.sk
Fotó: Milan Drozd

OTT VOLTUNK: Az önfeledtségről szólt – Tündérkert volt Dunaszerdahelyen

OTT VOLTUNK: Beindult A három királyok nyári turnéja

A Nemzeti Összetartozás Napján jelent meg A három királyok Jöjjön a fény című klipje. A dallal egy turnét is indított a Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány alkotta trió, mely Nagyszarván vette kezdetét.

A hangulatos helyszín megtelt lelkes közönséggel, akik együtt énekelték az ismert dalokat a trióval.

 

A három királyok

 

A népszerű énekesek a szabadtéri színpadon Bertók István zongoraművésszel álltak színpadra. A tőlük megszokott vidám hangulatú dalok mellett, akusztikus verzióban, gitárokkal is előadta saját szerzeményeket, feldogozásokat.

 

A három királyok

 

Hallhattuk részleteket az István a király rockoperából, a Jekyll és Hyde musicalből, vagy épp Balázs Fecó, Presser Gábor életművéből.

Nagy élmény volt mindenkinek, aki ellátogatott a koncertre, amiről a fotók is árulkodnak.

 

A három királyok

 

A három királyok friss dalához készült kisfilm különlegessége, hogy Felvidék különböző emblematikus pontjait mutatja be Somorjától Kassáig. Így remélhetőleg az egész vidéket sikerül majd bejárniuk az elkövetkező időszakban. Már most hétvégén Zsigárdon láthatjuk a triót, majd a következőkben Almágyon és Lőkösházán is színpadra állnak.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

OTT VOLTUNK: Az önfeledtségről szólt – Tündérkert volt Dunaszerdahelyen

OTT VOLTUNK: Virtuózokkal ünnepelték a Múzeumok Éjszakáját

Idén is csatlakozott a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria a már hagyományos Múzeumok Éjszakája programsorozathoz.

A járványügyi helyzet az elmúlt időszakban nem kedvezett a kulturális intézményeknek, kultúrában tevékenykedő művészeknek, de a galéria vezetősége mindent megtett annak érdekében, hogy 2020-ban sem maradjon el az esemény.

Egy igazán különleges koncertre várták az érdeklődőket, ahol a Virtuózok tehetségkutatóból ismert művészek léptek színpadra. A Kamara Virtuózok 2019-es döntése, Sárközy Lajos és zenekara a kiváló hazai zongoraművésszel, Bertók Istvánnal kiegészülve varázsolták el a közönséget.

 

Sárközy Lajos és zenekara

 

A Vermes-villa falai közt komoly-, világ- és cigányzene szólt. Többek közt Brahms, Piazzolla, Vittoriro és Albinoni egy-egy műve is felcsendült, amit a lelkes közönség nagy tapssal köszönt meg a művészeknek.

Egy kis ízelítő a koncertből:

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

OTT VOLTUNK: Az önfeledtségről szólt – Tündérkert volt Dunaszerdahelyen

Az önfeledtségről szólt – Tündérkert volt Dunaszerdahelyen (+FOTÓK)

Több hónap kihagyás után újra fesztiválhangulat volt Dunaszerdahelyen. A Tündérkert Művészeti Fesztiválnak köszönhetőn a járvány okozta bezártság után megtelt élettel a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ és a Városi Szabadidőpark.

Volt színház, tánc, zene, népmese és tűzugrás is az Antal Ágota és csapata által tizenhatodik alkalommal szervezett eseményen.

Igaz néhány héttel ezelőtt még egyáltalán nem volt biztos, hogy mindez megvalósulhat.

„Minden évben azzal kezdődik a szervezés, hogy februárban megérkezik a fa a máglyához, ami a fesztiválig az udvaromon szárad. Áprilisban mondtam a gyerekeknek, hogy amint jó idők lesznek, fel lehet vágni tűzifának, mert az idén nem lesz fesztivál. Aztán amint kezdett lazulni a helyzet, egyre inkább úgy tűnt, hogy akár meg is valósulhatna.” - árulta el a főszervező.

 

Antal Ágota

 

„A legfőbb motivációm az volt, hogy ilyen módon is tudnám támogatni a művészeket, akik nagyon megsínylették ezt az időszakot.

Gyakorlatilag semmi megélhetésük nem volt és arra tették fel az életüket, hogy a tehetségükkel gondolatokat ébresszenek bennünk, nyitogassák a szívünket, kérdéseket kezdjünk feltenni önmagunknak, esetleg válaszokat segítenek megfogalmazni azzal, hogy élethelyzeteket játszanak le. Ez egy olyan hozzáadott érték, ami az utóbbi időben szinte magától értetődő és természetes volt,

csak rajtunk múlott, ha akartunk, elmentünk színházba, ha úgy tartotta kedvünk, mégsem. Az idén ez teljesen átértékelődött,

mintha úgy jöttek volna, azzal a tudattal, hogy ki tudja, lesz-e még következő előadás.”

 

Tündérkert Művészeti Fesztivál

 

A Tündérkert Művészeti Fesztivál csütörtökön a művelődési központban indult.

Gubás Gabi Teljes lényeddel című Polcz Alaine életét feldolgozó önálló estje igazi felszabadító, lélekemelő előadás volt. És teltház az 500 helyes színházteremben, ami ugye a helyzet miatt 250 embert jelentett, úgy, hogy mindössze két hét állt a rendelkezésemre a szervezéssel és szinte csak online felületen reklámoztam.” - tette hozzá Ágota.

„Az utána következő impró est pedig megmutatta, mennyire a lételeme a színészeknek a színpad, sziporkáztak, egymásból építkeztek. Nagyon élvezetes volt látni ezt az önfeledt játékot. Művészileg és emberileg is egymásra vannak hangolódva.”

A színpadon Molnár Xénia, Ollé Erik, Olasz Pityu, Gál Tamás, Laboda Robi és a játékmester Czajlik József szórakoztatta a közönséget.

„Ezúton szeretném megköszönni a Csaplár VMK csapatának a segítséget, hogy rugalmasan kezelték ők is a helyzetet.”

 

Tündérkert Művészeti Fesztivál

 

Hétvégén a dunaszerdahelyi Városi Szabadidőparkban szinte egész vasárnap programok várták a kicsiket, nagyokat.

„A reggelt jógával indítottuk, 108 napüdvözletet végeztünk csoportosan a jóga világnapján, majd vasárnap a délután a gyerekeké volt.” A Gézengúzok Bábcsoport játszott, táncház volt a Pántlika zenekarral, jött a Csallóközi Néptáncegyüttes immár hagyományosan a kicsikkel és a Pósfa zenekarral, majd egy különleges igényes zenét nyújtó gyerekkoncert a La La Land formációtól.

„Kora este pedig jöttek a Csallóközi felnőttjei, ami megint csak az önfeledtségről szólt: a tapasztalt táncosok, sok történettel a hátuk mögött, vagy még cipelve a vállukon, felálltak a színpadra és olyan energiákat mozgattak meg, hogy szinte mi is velük együtt áramoltunk”

Az este egyik fénypontja volt a rituális tűzgyújtás és tűzugrás. „Ehhez már Balogh Kálmán adta ritmust, amit azért nem mondhat el akárki ugye :-), és hát a Rendhagyó prímástalálkozó koncertje pedig összekapcsolta az eget a földdel.”

 

Tündérkert Művészeti Fesztivál

 

Korpás Éva és Herczku Ágnes énekeltek Lakatos Róbert vezetésével, akik mellett olyan zenészek álltak, mint Pál István Szalonna és Vizei Balázs, a világ egyik legjobb cimbalmosa Balogh Kálmán, Bede Péter (szaxofon), Doór Róbert (nagybőgő) és Mester László (brácsa).

„Mialatt ők muzsikáltak, leégett a tűz, majd imát mondtunk, gyógynövényt áldoztunk a tűzbe és a párok, családok, barátok mind átugorták azt.”

Minden nehézség ellenére a Tündérkert Művészeti Fesztivál újra minőségi feltöltődést hozott minden látogatónak, amiről a fotók is árulkodnak.

„Az fogalmazódott meg bennem, hogy miért az az igyekezet, hogy évről évre valami mást, többet, jobbat hozni, hiszen ez a program így volt tökéletes. Pedig az időjárás is megpróbálta megkérdőjelezni a létjogosultságát a fesztiválnak, fel is tettem magamnak a kérdést, vajon nem egy üzenet akar lenni, hogy ezt még most nem kéne?

Mit erősködök annyira?! Hiszen minden ellenünk szól. De valamiért legbelül tudtam, hogy kell ez és jó lesz. Jó is volt. Mondták. - tette hozzá Antal Ágota.

 

 

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András

Megnyílt az ország első kerékpármúzeuma (FOTÓK)

Megnyílt az ország első kerékpármúzeuma (FOTÓK)

Az ország első kerékpármúzeumát nyílt meg szombaton Balassagyarmaton; a gyűjteményben a biciklik fejlődéstörténetét is nyomon követhetik a látogatók a legrégebbi, lábbal hajtott futógépektől a modern versenykerékpárokig.

Olexa Miklós alapító, a múzeumot működtető Ipoly Túra Egyesület elnöke elmondta: az önerőből kialakított 1. Kerékpármúzeumban a kiállítóterek mellett működik majd az Ipoly túraközpont klubja és egy kávézó, az épület udvarán a későbbiekben felállítanak egy színpadot, és biciklis rendezvényeket szerveznek.

 

Kerékpármúzeum

 

A több mint száz kerékpár között a legnagyobb csoportot a magyar gyártmányok képviselik, a Weisz Manfréd Acél és Fémművei Rt. és a Csepel Művek termékei, valamennyi kategóriából. Vannak túrabiciklik Európából, versenybiciklik a világ minden tájáról.

 

Kerékpármúzeum

 

A kiállításon nyomon követhető a kerékpár fejlődéstörténete a futógéptől a velocipéden át a mai kerékpárokig, megjelenik az első motorizált bicikli, az 1960-as években gyártott, Dombo motor hajtotta kerékpár, majd néhány motorkerékpár is. Kiállították a sportkerépkpárok különleges darabjait is, van köztük mountain bike és BMX.

 

Kerékpármúzeum

 

Olexa Miklós elmondta: a múzeum anyaga tíz magángyűjtő tulajdona. Kiemelte közülük Márton Bálintot, Siklósi Jánost és Sajgó Csabát, aki a múzeum létrehozásában is szerepet vállaltak.

A legrégebbi kerékpárok Angliából és Franciaországból származnak. A legelsők között vannak az 1800-as évek első felében vasból, kovácsok által készített, lábbal hajtható futógépek. Ezeket követi a skót gyártmányú, rudazatos hajtású Macmillan, majd jön a hatalmas kerekű velocipéd, és ezután, az 1800-as évek vége felé alakul ki a mai bicikli fogaskerékkel, lánccal, gumizott kerékkel.

 

Kerékpármúzeum

 

A különlegességek között látható a gazdag gyerekeknek készült lovacskás bicikli, tandem, háromkerekű versenybicikli, fekvőbicikli elsőkerékhajtással, de látható egy szobabicikli is.

 

Kerékpármúzeum

 

Csengő-, lámpa- és dinamógyűjteménye is van a múzeumnak, amely a Mikszáth út 61-es szám alatt található Balassagyarmaton. Az épülete előtt kopjafát is állítanak majd az országutakon balesetet szenvedett kerékpárosok emlékére.

 

Kerékpármúzeum

 

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Komka Péter / MTI, Olexa Miklós