Andrea Lane, a mi sztárunk – a világhírt ízlelgeti a Nagykürtösről indult DJ és producer (INTERJÚ)

Andrea Lane, a mi sztárunk – a világhírt ízlelgeti a Nagykürtösről indult DJ és producer (INTERJÚ)

Amikor fellépésre készül, napokig hajnali kettőig fent van. A buli napján azután már csak a zenékre összpontosít. Sztranyovszky Andrea a DJ pult mögött Andrea Lane, a saját zenéit is bemutató DJ és producer. Zenéje 427 ezer lejátszásnál tart a Spotify alkalmazáson.

 

A Felvidékről indultál.

Nagykürtösön születtem. Családi okokból Magyarországra kerültem. Balassagyarmaton kezdtem a középiskolát, amit Budapesten, a Szent László Gimnáziumban fejeztem be. Amikor megfogalmazódott bennem, hogy DJ szeretnék lenni, és az is, hogy milyen stílusban, sokat jártam angliai magyar barátaimhoz, és rengeteg klubban voltunk.

Hozzám nőtt a klubok zenéje, hangulata. Tudtam, hogy ez az én világom!

Beiratkoztam egy DJ iskolába, ahol Hamvai P.G. és Magonyi L. tanítottak az alapokra több hónapos képzésen, majd producer tanfolyamot is elvégeztem, amely a saját zenék alkotásában segített. Akkortól kezdve vettem komolyan ezt a pályát. Közben elvégeztem a Budapesti Gazdasági Egyetemet. Közgazdászként végeztem, de a munkám igazából már a zenélés volt.

 

Andrea Lane

 

Emlékszel az első fellépésedre?

A legelején még nem feltétlenül bulikban kap lehetőséget az ember. A budapesti Marriott Hotelben volt egy éves rezidens munkám, minden pénteken a bárban zenéltem a vendégeknek négy órát. Így indult az utam nyolc éve. DJ versenyekkel folytatódott. Az elsőre 2017-ben, pár hónappal a DJ suli befejezése után jelentkeztem, meg is nyertem. Egy ital szponzor DJ versenye volt a Balaton Soundon. Ekkor zenéltem először egy nagy fesztiválon. Később kaptam rezidens állást Balatonfüreden is, havonta többször mentem zenélni egy hétszáz fős klubba. Több nyarat zenéltem ott, de télen is felléptem, ha volt buli. 2019-től jöttek a külföldi törekvések. Elsőként az Amsterdam Dance Event, amely a világ egyik legnagyobb zenei showcase fesztiválja.

 

Azután mindent leállított a covid járvány.

A pandémia alatt jelentek meg a már elkészült zenéim.

2020-ban létrehoztam egy saját kiadót, a Finally Records-ot. Elektronikus House zenékkel foglalkozom, más művészek alkotásait is megjelentettem.

Eddig több mint tíz produktumot adtam ki, magyar és külföldi előadókét vegyesen. Van közöttük olasz, spanyol, cseh előadó is.

 

 

A járványveszély megszűnése után újra indultak a bulik.

Addigra a kiadó révén kiépítettem egy csomó nyugati kapcsolatot. A magyarországi jelenlét pedig segített eljutni Erdélybe, Szerbiába, és Szlovákiában is voltak fellépések.

 

Az utóbbi két évben egyre ismertebb DJ lettél.

Két éve, 2022 nyarán megnyertem a Petőfi Rádió DJ versenyét, a Strand Fesztiválon hirdettek ki nyertesként. Kaptam egy rezidens helyet a rádióban, heti egy önálló műsorom volt. A fődíj kapcsán elkezdtek keresni újságírók, tévések.

 

 

Mostanában fontos hely számodra Ibiza.

Az áttörést 2023 hozta. A tavalyi nyári szezonban voltam először zenélni Ibizán, ezzel párhuzamosan vezettem még a műsoromat a Petőfi Rádióban. Sokszor jártam már a szigeten, zenei konferenciákon is részt vettem, ezáltal folyamatosan tudtam bővíteni a kapcsolataimat.

Még 2022 októberében, az egyik ibizai hotelben, ahol megszálltunk, a DJ portfólióm alapján, lehetőséget kaptam egy bemutatkozó zenélésre a szálloda által. Zenéltem, nagyon tetszett nekik, a portfólióval együtt, 2023 tavaszán azután ajánlatot adtak az egész nyári szezonra.

Heti öt napot voltam DJ ibizai szállodákban. Volt ahol háttérzenét adtam, másutt nappali bulikat. Ibizán minden a szórakozásról szól, a szállodákban napközben is vannak programok és bulik.

 

Andrea Lane

 

Egy DJ gombokat csavargat, néha táncol, felteszi a kezét és megint gombokat csavargat. Hogyan lett ebből egyedi, Andrea Lane stílus?

Egyrészt a saját szerzeményeim által, másrészt a szelekció révén, hogyan válogatom össze a zenéket. Teljesen másképp készülök egy klubestre és más módon egy nagy fesztiválra. A fellépés napja csak a felkészülésről szól.

A zenéket folyamatosan figyelem. Iszonyatos mennyiségű zene jelenik meg minden nap, képben kell lenni. Vannak zenei platformok, amelyekről a zenéket digitálisan meg tudjuk venni, ezekhez kiadnak toplistákat. Kedvenc kiadóim és előadóim újdonságait rendszeresen követem. Alternatívabb stílust, elektronikus rétegzenét viszek, meg sem kísérlem, hogy ebbe most beavassalak. Ha azt mondom, hogy David Guetta még mainstream ahhoz képest, amit én csinálok, talán érthető.

 

Hol tartasz álmaidban, amik diáklányként erről a pályáról szóltak?

Amikor elkezdtem, már benne volt a fejemben, hogy szeretnék a nemzetközi szcénán is jelen lenni.

A nagy magyarországi fesztiválokon, a Strand Fesztivál nagyszínpadán és a Balaton Sound egyik kiemelt színpadán már zenéltem. Ibiza egy lépcső a nemzetközi színtérre.

Elég nehéz volt oda eljutni. A szezon végére, több akadály leküzdése után, egy komolyabb szállodában is lehetőséget kaptam, miután csatlakoztam a The Ibiza Agencyhez, akik az egész világban szerveznek fellépéseket.

 

 

Azt írták a közleményükben, hogy elképesztő hangulatot hoztál Budapestről Ibizára.

Már általuk kerültem a La Troya ikonikus party brand Club Chionis nevű szórakozóhelyére, ahol ezren mulattak egy este. Az ottani teljesítményem alapján pedig úgy döntöttek, hogy betesznek a katalógusukba.

 

Most ülsz és vársz?

Egy pillanatig sem! Most arra helyeztem a fókuszt, hogy még több zenét adja ki, megjelenjek nagyobb külföldi kiadóknál. A 2024-es nyári szezonban májustól újra Ibizán zenélek, de most már az ügynökséggel közösen alakítjuk tovább az előadói portfóliómat. Májusig Magyarországon és a szomszédos országokban fogok zenélni.

Február kilencedikén először lépek majd fel Budapesten, az Akvárium nagytermében, a 38 éves ausztrál világsztár DJ és producer, Sonny Fodera társaságában, mint local support, azaz helyi erősítés.

 

 

Lassan beérik a világhír.

Úgy érzem, már elindultam az úton. Ezután jön majd a neheze. Magyarország ugyanis kisebb piac, de amint az ember kilép a nemzetközi színtérre, az egész világgal van versenyben.

 

Van divatterveződ?

A fellépő ruháimat magam találom ki. Kedvelem a fekete színt és a sportos, laza öltözködést.

 

Andrea Lane

 

Gyakran jársz haza?

Havonta kétszer jövök. Budapest nem távolság. Ibizára pedig a család jön meglátogatni engem.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: archívum