Nagylemezzel és lemezbemutató koncerttel ünnepli az elmúlt 10 évet a felvidéki Léko Stefánia – itt hallgasd meg az újdonságot (VIDEÓ)

Március végén jelent meg a nagykaposi születésű Léko Stefánia, énekes-dalszerző bemutatkozó nagylemeze, amit ma, 2024. április 24-én mutat be zenekarával a Turbina Kulturális Központ Klubszobájában. 

A 26 éves felvidéki származású énekes-dalszerző 2014-ben költözött Budapestre, azzal a céllal, hogy valóra váltsa legmerészebb álmait. Első zenekarát 2014-ben alapította, most pedig a mögötte álló 10 év apropójából 2024. március 24-én Vallomás címmel megjelent a bemutatkozó nagylemeze.

Az album létrehozásának gondolata először 2018-ban fogalmazódott meg az énekesnőben, aki akkor még a Kőbányai Zenei Stúdió hallgatójaként írta meg az első szerzeményét.

A 10 dalból álló nagylemezen szereplő műveket szerzőtársaival Fésűs Ádámmal és Kardos Norberttel szerezte.

A dalok mindegyike magyar nyelven íródott és leginkább a Pop, az R’n’b, a Soul és a Disco stílusjegyeit képviselik. 

“A nagylemez koncepciója az volt, hogy a dalok mindegyike egy-egy esztendőt öleljen fel a mögöttem álló 10 évből. Emiatt indul a lemez a 2014-es évemről árulkodó Összemaszatol című dallal, amely számomra leginkább a mindenségben való útkeresés mellett az önmagamra találásról szól. Ez a dal nekem a “most akkor mindenáron nekivágok” életérzéssel indítja a lemezt.” - meséli az énekes-dalszerző.

Aki egy kicsit jobban odafigyel a dalok szövegére és hangszerelésére egy jól észrevehető párhuzamot fedezhet fel a dalok és az énekesnő szakmai útja között. Mind jelképezi egy fiatal pályakezdő fő tapasztalásait és érzelmi világát. Azért, hogy a lemez vizuálisan is önazonos legyen az énekesnő egy élő skorpióval szerepel a lemez borítóján, melyhez a fotót Bikali Sándor készítette.

 

Léko Stefánia

 

“Boldog vagyok, amiért a Vallomáson keresztül - ha csak burkoltan is - de elmesélhetem a történetem. Azt, hogy hogyan jutottam egy felvidéki kisvárosból Budapest színpadaira, ráadásul legendás zenészek mellé. Ahhoz, hogy több emberhez elérjen, okosabb döntés lett volna külön-külön kiadni Őket, hiszen ma már nem nagyon működnek a nagylemezek, de úgy éreztem, hogy csak így lesz értelmezhető a teljes történet.”

Ha már legendás zenészek, a lemezen a már említett társszerzők mellett olyan zseniális művészek működtek közre, mint Borlai Gergő, Szabolcsi Bence “Fészek”, Szigyártó Johanna, Takács Donát, Usztics Dániel és Usztics Péter “Pepe”

Dokumentumfilm készült Póka Egon és Szappanos György emlékére felvidéki közreműködővel

“Végtelenül megtisztelő számomra, hogy a szakma legjobbjai álltak mellém a lemez készítése során. Hosszú folyamat volt, hiszen a teljes lemez - kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de - 5 év alatt nyerte el végleges formáját.

Szerepel rajta 2018-ban, de 2023-ban írt dal is.” - tette hozzá Stefánia.

 

 

Az április 24-én megrendezésre kerülő lemezbemutató koncerten, az énekesnőt dobokon Borbély Bence Regő, basszusgitáron Molnár Péter, gitáron Szabolcsi Bence “Fészek”, billentyűs hangszereken pedig Fésűs Ádám kíséri. A koncert vendége pedig nem más, mint a Luscinia zenekar, akivel A Dal műsorában vokalistaként már együttműködött Stefánia. 

A Luscinia felvidéki vokalistával A DAL 2021 színpadán - Labirintus

“Nagyon sokat jelent nekem, hogy ezt a koncertet olyan barátaimmal van lehetőségem megvalósítani, akik nem csak emberileg, de szakmailag is nagyon fontosak számomra. Kivételes este lesz, ahol a lemez dalai mellett elhangzik 1-2 olyan szerzemény is, amellyel a mentoraink előtt tisztelgünk majd.”

 

 

Stefánia a lemez megjelenése és a lemezbemutató szervezése mellett részt vesz a Papírsárkány Gyermekalapítvány tavaszi kampányában. A beérkező adományokból Stefánia az Alapítvány gondoskodásában lévő zenekedvelők számára szeretne lehetőséget biztosítani különböző zenei előadásokon, koncerteken való részvételre, valamint kiemelt figyelmet szeretne fordítani a kimagasló tehetségek zenei fejlesztésére.

„Fontosnak tartom, hogy ne csak azok számára biztosítsunk zenei élményt, akik elhivatottak a szakma iránt, hiszen ezek a fiatalok lesznek a jövő zenefogyasztói. Úgy gondolom, hogy kötelességünk minél több alkalmat adni a zenei művelődésre azoknak, akik nyitottak rá.”

EZ, ATEMPO.sk