A Kojot négy lelke - premier a tévében

Világszínvonalú, Annecy-ban és Sanghajban díjazott animáció tévés premierje lesz a Magyar Film Napja alkalmából az RTL-en. A KOJOT NÉGY LELKE című mozifilm Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült, és az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban meséli el.

 

 

Gauder Áron 10 éven át készült második egész estés filmje, a Nyócker!-t követőn kiemelkedő sikerekkel szerepelt a nemzetközi fesztiválokon világszerte. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecy-ban a Kojot négy lelke elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást és a külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég.

 

Kojot négy lelke

 

Az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című animációs filmjével.

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

„Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk.” – nyilatkozta Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró.

 

Gauder Áron

 

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. 

A filmet május 4-én, szombaton 14.45-től láthatjuk az RTL-en.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: kojotfilm.hu