Két „fekete paripát” készül megszelídíteni az AlisAdam PianoDuo – a koncert előtt beszélgetünk

Két „fekete paripát” készül megszelídíteni az AlisAdam PianoDuo – a koncert előtt beszélgetünk

Ismét Balassagyarmaton ad hangversenyt az AlisAdam PianoDuo, azaz a Baráz Yajima Alisa japán zongoraművésznő, és férje, Baráz Ádám zeneszerző alkotta formáció, akik ezúttal nem csak zongora négykezes, hanem elsősorban két zongorára írott kompozíciókból állították össze igen színes és izgalmasnak ígérkező programjukat.

Baráz Ádám zeneszerzővel beszélgettünk.

 

A zongora négykezes irodalom népszerű remekeit, ezzel együtt, meglehetősen ismeretlen, de annál izgalmasabb zeneműveket és azok alkotóinak bemutatását szinte misszió szerűen, minden koncerteteken hallhat a hangversenyre látogató közönség. Ezt megszokhatták már, hiszen 2016-óta rendszeresen örvendeztetitek az előadásokkal a nagyérdeműt Magyarországon, Felvidéken, szerte Európában és Japánban is. De ezúttal nem egy, hanem két zongorához ültök majd a Rózsavölgyi Márk Művészeti Iskola Dísztermének színpadán, és szinte egy valódi zenetörténeti kalandtúrára viszitek majd a kíváncsi füleket.

B.Á.: Így igaz. A négykezes repertoárunk valóban hatalmas, és mindig is izgalmas, ha felfedezünk egy-egy, számunkra új darabot, amit, ha arra érdemesnek vélünk felvesszük a már játszottak közé, és a megfelelő programkoncepcióba illesztve azt interpretáljuk, adott alkalmakkor.

A kétzongorás műfaj is csodálatos, bár nem olyan intim, mint a négykezes zongorajáték, hiszen ott egy hangszeren játszhatunk ketten, viszont ebben az esetben külön-külön uralhatjuk a saját zongora nevű „fekete paripánkat”, és ha sikerül megszelídíteni, akkor valódi csodát művelhetünk.

Meg kell hagyni, minden próba és főpróba izgalmas a kétzongorás koncertek előtt, hiszen otthon a szobában szalonhangulatot idéz, a koncertteremben pedig csodálatos hallani, ahogy betölti a teret a két összecsengő zongora hangja.

 

Baráz Ádám

 

S, igen, ezúttal sem marad el a zenetörténeti kalandozás. J. S. Bach-tól egészen a kortárs zenéig terjed a programunk összeállítása. Ez utóbbi pont szerény személyem egy-egy kétzongorára és négy kézre írt kompozíciójának bemutatása lesz, érintve W.A. Mozart, A. Arenszkij és D. Shostakovich művészetének kétzongorára szánt kompozícióit, és azok keletkezésének izgalmas részleteit.

 Családostól turnézik Felvidéken az AlisAdam PianoDuo (FOTÓ+VIDEÓ)

OTT VOLTUNK: Négy kéz, egy lélek – házhoz jött a klasszikus zene

 

Az AlisAdam PianoDuo-val nem először léptek fel a Zeneiskola Dísztermében. Ezúttal mi a koncert apropója?

B.Á.: Az intézményvezető, Csábi István, évről-évre rendez különféle eseményeket, ezzel is színesítve a város zenei életét. A mi koncertünk idén az „ALMA MATER” koncertek keretében valósul meg, hiszen

anno a Rózsavölgyi növendékeként indultam el ezen a csodálatos, néha nagyon nehéz, göröngyös úton, amit zenei pályának hívnak, és érzésem szerint a magyar zeneéletben egy hiánypótló cselekedet, amit a Feleségemmel évről évre, a magunk módján teszünk azért, hogy minél több emberhez eljusson a komolyzene, kialakuljon a zene szeretete és a magaskultúra igénye.

 

Baráz Alisa

 

A megszólaló saját kompozícióid közül emeljük ki a Concertinot. Ezt már korábban is bemutattátok Balassagyarmaton.

B.Á.: 2017 nyarán, a Nemzetközi Muzsikustábor Zenekari estjén szólalt meg először, tehát akkor volt az ősbemutató, Farkas Pál vezényelte a tábor zenekarát és a Feleségem, Alisa volt a szólista. Azóta a 30. születésnapi hangversenyemen is eljátszottuk a most is felcsendülő kétzongorás verziót.

Természetesen Alisa maradt a szólista és én játszom majd a zenekari szólamot. 

Viszont a Távoli utazások szvitet is megemlíteném engedelmeddel, amely művem szinte összeforrott a zongoraduóval. Ahol csak járunk a Világban, és beleillik a tervezett programba, ott eljátsszuk, sőt, már a Magyar Rádió is készített belőle felvételt.

 

 

Négy kéz, egy lélek - Baráz Ádám zongoraduója a karanténban is aktív (+VIDEÓ)

 

Ezúttal kiket céloztok meg ezzel a koncerttel, kikre számítotok, mint közönség?

B.Á.: Őszintén? MINDENKIT!

Méghozzá azért, mert emlékszem, amikor gyerek voltam, sőt, tinédzserként is nagyon sokat kellett utaznom azért, hogy hallhassak kétzongorás estet, hiszen igen ritka, hogy egy színpadon két zongora áll. Nagyvárosokban, nagy koncerttermekben persze jellemző, de ritka a kétzongorás est.

Így Feleségemmel, bízunk benne hogy a fiatalabb korosztály, akár a gyerekek és persze a zeneszerető felnőttek és tanár kollégák egyaránt érdeklődnek majd.
Érzésem szerint az emberek ki vannak éhezve a magaskultúrára, de csak akkor kóstolhatnak bele, ha megismertetik velük. S nekünk ez a feladatunk: kinyitni a füleket, lelkeket, szíveket a Zene és a Szeretet segítségével…

Hiszen ahol Zene és Szeretet van, ott Minden van!

 

Tehát szerdán, november 8-án 18.00 órakor mindenkit szeretettel vár a két zongoraművész Balassagyarmaton, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola Dísztermébe.

Ketzongorás hangverseny - Az AlisAdam PianoDuo koncertje Balassagyarmaton

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: archívim