Szombaton robban a metálbomba – Melyik felvidéki zenészt találta meg a Radar zenekar radarja?

Szombaton robban a metálbomba – Melyik felvidéki zenészt találta meg a Radar zenekar radarja?

Március 11-én, szombaton este nyolc órakor Székesfehérváron, a Fezen Klubban kezdi „Kell egy hely” című tavaszi turnéját a kisvárdai Radar zenekar. Új basszusgitárosuk a Szepsiből indult Bodnár Ferenc Attila. Az 53 éves, Hollóházán élő felvidéki zenész több hangszert is meg tud szólaltatni, főleg a mély hangú hangszerek érdeklik. És minden jó zenében otthon érzi magát.

„A kassai ipari elvégzése után kezdődött a zenész életem, akkor vettem a kezembe először basszusgitárt. Vendéglátóztam. Nem tetszett, hamar váltottam. Volt egy rövid időszakom a G. Berger punk zenekarban, azután

két gitáros barátommal, Hodermarský Viliammal és Viszlai Tiborral kilencvenegyben megalapítottuk a szepsi Artless zenekart.

 

Bodnár Ferenc Attila - Artless

 

Később csatlakozott hozzánk Nagy Imre dobos, akivel manapság is szoktam zenélni. Két demónk készült ebben a felállásban. 1993-ban érkezett az együttesbe Csontos Vilmos énekes. A Metal Hammerba és más rockmagazinokba küldözgettük a demóinkat, Zselízen játszottunk a rockfesztiválon és más zenei versenyeken Pozsonyban, Kassán, Trencsénben és Besztercebányán, a Rock-FM Festen, ahova már úgy mentünk, mint Vašo Patejdl felfedezettjei. A Rock FM rádióban hallható volt néhány dalunk. Tervben volt egy lemez is, amely végül nem valósult meg, a csapat ezek után lassan feloszlott, de az Artless meghatározta az egész életemet, a zenész-mivoltomat”.

 

Bodnár Ferenc Attila - Voces

 

Meghatározó lett számára a karéneklés is. – „Még a kassai ipariban jött be egy napon az osztályba Havasi József karnagy, a kassai Csermely Kórus vezetője, tagokat toborzott az akkori iparista kórusba. Megkért bennünket, hogy énekeljünk valamit, mire én a Boci, boci tarkát próbáltam minél hamisabban. Így is beválogatott a basszus szólamba. Kedvetlenül mentem az első próbára, de szinte azonnal megszerettem.

Később, az iparista kórus mellett a Csermely Kórus tagja is voltam. 2005-ben megalapítottam a Vox Columbellae Vegyeskart Szepsiben, amelynek tíz évig voltam karnagya, 2008 és 2018 között pedig a VOCES Énekegyüttes basszus szólamát erősítettem” – meséli Attila, aki ma már Hollóházán él.

 

Bodnár Ferenc Attila - Radar

 

A Radar radarja a Basszusgitárosok Klubja nevű facebook-csoportban fedezte fel. – „Néhány éve kezdtem a Megyaszay István által szervezett basszustáborokba járni, ahol amatőr és profi zenészek jönnek össze, az egész hétvége a basszusgitározás és a basszusgitárok körül forog. Ott ismertem meg a Basszusgitárosok Klubját. Azon az oldalon

keresett basszusgitárost a 18 éve alakult kisvárdai Radar zenekar, amely eddig 5 lemezt adott ki. Jelentkeztem. Több körös, komoly felvételi volt, végül négyünket hívtak meghallgatásra. Nagy örömömre bekerültem a csapatba”.

 

 

A Radar aktuális koncertrepertoárját már elsajátította. E héten, szombaton, Székesfehérváron vár rá a tűzkeresztség. – „A zenekar januárban és februárban próbál, dalokat írnak az új lemezre, azután tavasszal elindulnak turnézni. Ez a munkamódszer újdonság volt számomra.

Klasszikus metált játszunk. Dallamos és érzéki, ugyanakkor nyers és kemény. Amint meghallottam a zenéjüket, nosztalgia fogott el, szinte visszatértek a középiskolás emlékeim”

– árulja el, hozzátéve, hogy reményei szerint a Felvidéken is fellép majd a Radar.

 

Bodnár Ferenc Attila - Emma

 

„Közben még nagybőgőzöm a Molni és barátai zenekarban. Most vágjuk a második videoklipünket új dalunkhoz, Márai Sándor Cassovia című megzenésített verséhez. Március folyamán Petőfi-versekkel lépünk közönség elé.” – tudatja Bodnár Ferenc Attila, aki

számára a zene világa a rockon és a heavy metálon keresztül nyílt ki. Ma már, stílustól függetlenül elsősorban zenésznek érzi magát.

 

Bodnár Ferenc Attila

 

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Bodnár Ferenc Attila archívuma