Szerelmi vágyódás, titkos üzenetekkel – itt az ipolysági Kingfishers új dala, a Kócos Árnyék (PREMIER)

Szerelmi vágyódás, titkos üzenetekkel – itt az ipolysági Kingfishers új dala, a Kócos Árnyék (PREMIER)

Az Esti Kornél zenekar frontembere megdicsérte Jégvirág című dalukat. Kiss Kristóf zenetanár, zeneszerző és menedzser azt mondta, a Kingfishers nem gyermekzenekar. A Randal Group Production hangmérnökei is megdicsérték őket, akiknél a Kócos Árnyék című új dalukat rögzítették, amelynek a videoklipje december 19-én, hétfőn 18.00 órakor debütál. 

Nagy Bálint gitárossal, zenekar-alapítóval és Reinold Benko Kristian énekessel beszélgettünk.

 

Kingfishers

 

Milyen volt az októberben megjelent Jégvirág című dalotok és lyricsvideójának a fogadtatása?

Bálint: A közeli ismerősök és a barátok pozitívan fogadták. Volt egy-két kritika is. Az eddigi felállásban Villant Enikő énekelt. Most jött a hirtelen váltás fiú énekesre. Voltak, akik azt mondták, ehhez a stílushoz Reinold passzol inkább, másokat pedig elveszítettünk az énekes csere miatt. Mi, a zenekarban nagyon elégedettek vagyunk új énekesünkkel. A Jégvirágot elküldtük a Pannon Unifeszt 2022-re, ahol aranysávos lett a dal, a klipre egy rossz szót sem mondott a szakmai zsűri.

Bodor Áron, az Esti Kornél zenekar énekese, az egyik zsűritag szerint ez egy léleksimogató szerzemény.

Reinold: Köszönöm szépen Bálintnak, hogy így felvezetett! Én is nagyon örülök, hogy bekerültem ebbe a zenekarba. Azelőtt hallgattam a zenéiket, követtem a munkásságukat, amikor még Enikő énekelt náluk.

Néha elgondolkodtam, mi lenne, ha én is játszanék a Kingfishers-ben billentyűn vagy gitáron, de meg sem fordult a fejemben, hogy egyszer majd én leszek itt az énekes.

 

Hogyan szólnak a dalok Villant Enikő után?

Reinold: A harmadik ipolysági Chapterfesten volt az első koncertem a bandával. Két új dalt mutattunk be a régiek mellett. Néhány dal hangszerelését egy-két hanggal lejjebb vittük, és volt, amelyiknél maradt az eredeti hangolás. Az új dalok, a Jégvirág és a december 19-én debütáló Kócos Árnyék már az én hangnememre íródtak.

 

Kingfishers

 

A Kingfishers most nagyon egyben van. Miket terveztek?

Bálint: Jövőre egy EP-ét, öt számmal. Eddig egyesével adtunk ki dalokat, önköltségen, minden anyagi támogatás nélkül.

Jégvirág című dalunk megjelenése után kaptunk egy ajánlatot Vanek Gábortól, a Zovaa Music Productions stúdió tulajdonosától, hogy szeretne velünk együttműködni.

Élve ezzel a lehetőséggel, feljátszunk majd ott egy vadonatúj ötdalos lemezt. Az EP-én lesz két vadonatúj dal, Enikővel felvett két régi dal átdolgozva Reinold hangjára és egy meglepetés, amely nem dallamos rock-metál, hanem egy teljesen más stílusú lesz.

Reinold: Jövőre érettségizem az ipolysági Bilinguális Gimnáziumban. Próbálom a tanulás mellett győzni a zenét is.

Ha több a tanulnivalóm, azzal foglalkozom, a szabadidőmet pedig a zenének szentelem. A srácok rugalmasak. Ha szólok nekik, hogy most tudnék próbálni, akkor próbálunk. Bálint nagyon vevő erre.

 

Kingfishers

 

Elszánt srácoknak tűntök. Olyanoknak, akik, ha elterveznek valamit, az összejön. Mennyire vagytok a sikertől?

Bálint: Sokat beszélgetünk erről a zenekarban. Érezzük, hogy a meló, amit beleteszünk, egyszer csak megtérül.

Hiszünk magunkban. Ha megszületik egy dal, felfoghatatlanul jó érzés tölt el bennünket. Bármi történhet bármelyikünkkel, a zene megtart és felemel. A zenekar mindegyikünknek menedék.

Reinold: Hiányzik, hogy nincs mögöttünk egy zenei menedzser, általában tapasztalt zenészek véleményét kérjük a dolgainkkal kapcsolatban, milyen a dal, eléggé dallamos-e a refrén. A Randal Group Stúdióban, nagyon sok segítséget kaptunk Jimmy Cimbalától és Tóth Zolitól. Szakmailag is hozzá tudtak szólni a Kingfishers zenéjéhez.

Kiss Kristóf, a zongoratanárom pedig azt mondta, hallani, hogy ez nem gyermekzenekar, hanem egy kifejlett banda.

Bálint: Remek zenészek vannak ebben a zenekarban. Reinold, Dräxler Balázs gitáros, Molnár Ákos dobos, Tauber Krisztián basszusgitáros valamennyien másért jó fejek.

 

Kingfishers

 

Ma este pedig jön a Kócos Árnyék.

Bálint: A zenét felvettük, kevertük, Csáky Mátyással leforgattuk a klipet. Innen is hatalmas köszönet neki és Csáky Máténak is, aki eljött segíteni, továbbá Csabikánknak, az agregátorért. A helyszín egy elhagyatott vízszabályzó zsilip volt az Ipolyon. Izgalmas helyszínnek bizonyult az ottani hangár. Ezúttal is Villant Gábor segített a dalszöveg megírásában. A dal egy szerelmi vágyódás története. A végét nem árulom el.

Reinold: Van titok bőven a szövegben. Nem egyszerű dal, talán többször meg kell majd hallgatni. Minden egyes sornak van rejtett mondanivalója. Kíváncsiak vagyunk a fogadtatásra!

 

Nézzétek, hallgassátok az újdonságot:

 

 

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző és Kingfishers archívum