Aranykút palócosan - tavaszi hagyományőrző kurzus Losoncon

Aranykút néven hirdette meg a Rakonca Egyesület, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége Területi Választmánya – a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia – partnereként tavaszi kurzusát Losoncon. A tanfolyam témája a palócság hagyományos kultúrájának megismerése és beépítése az oktató-nevelő munkába.

A részletekről Varga Norbert, a Hálózat munkatársa, az Egyesület elnöke számol be.

„Az ötlet a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia alapításával egyidejűleg született, hiszen a Hálózat az oktatásban is fontos szerepet vállal. Különösen népszerű a Néphagyomány az oktatásban elnevezésű egyetemi kurzus, valamint az Útravaló, az utóbbin főként gyakorló pedagógusok vesznek részt.

E koncepciózus sorozat egyik leágazása az Aranykút elnevezésű regionális képzés; a két tanulmányi nap a palócság hagyományos kultúrájának, folklórjának, az oktató-nevelői munkába történő beépítését és közvetítését tűzte ki célul.

Az igényt a pedagógusok fogalmazták meg, s ennek alapján egy tavaszi és egy őszi kurzusban gondolkodtunk. A február 25-ei és a március 25-ei találkozón a tavaszi ünnepkör szokásaival foglalkozunk, az őszi tanfolyamokon pedig az őszi-téli ünnepkörre fókuszálunk. Az oktatók egy olyan módszertani-gyakorlati tudást osztanak meg a tanulmányi napokon, amit a hallgatók – visszatérve intézményeikbe – közvetlenül hasznosíthatnak.

A résztvevők jelentős része állandó jelenlévője e kurzusoknak, így az érdeklődés ugyancsak élénk, s biztosak vagyunk benne, hogy a február 15-ei jelentkezési határidőig teljesen betelik a létszám.

Jóllehet regionális képzést szerveztünk, de a Felvidék távolabbi sarkából is várunk hallgatókat, s ha a Kárpát-medence más részeiről is jelentkeznek érdeklődők, akkor őket is szeretettel fogadjuk.”

A kurzusra a losonci Nógrádi Művelődési Központban (J. Kármána 2.) kerül sor 9.00 és 16.00 óra között. A foglalkozásvezető Varga Lia pedagógus, néptáncoktató lesz. A részvétel ingyenes. Jelentkezni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. emailcímen és a +421 905 849 682 telefonszámon lehet.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András