Kegyelmi állapot volt – hallgasd meg a királyhelemci Palágyi Ildikó legszemélyesebb lemezét (+VIDEÓ)

Körbeér címmel jelent meg a királyhelmeci születésű Palágyi Ildikó kislemeze, mely az énekes-dalszerző legszemélyesebb megéléseibe, történeteibe engednek betekintést. Az album címadó dalához a saját teraszukon forgattak „home session” videót.

„Ez a dal számomra a kislemez meglepetése, ugyanis egyáltalán nem volt tervben. Éppen egy másik dal szövegét véglegesítettem a stúdiózás előtt négy nappal, amikor a semmiből megszólalt bennem egy új szerzemény néhány sora, majd erre rácsatlakozva rövid időn belül kigurult mind a négy versszak. Olyan volt, mintha egy ismerős dalt dúdolnék, tulajdonképpen csak le kellett jegyeznem. Kegyelmi állapot volt ez, hiszen nem ritka, hogy egy-egy dalt hónapokon keresztül építgetek. Nem volt kérdés, hogy ennek a szerzeménynek rá kell kerülnie a lemezre, sőt, azt éreztem, ebben a dalban összegződik minden, amit az elmúlt években megéltem és tanultam. A stúdióban az első visszajátszásnál tudtam, az előzetes tervekkel ellentétben ez lesz a címadó dal, nagyon közel érzem magamhoz szövegileg és zeneileg is. Számomra ez a dal az élet körforgásáról szól, és arról, hogy az élet rendíthetetlenül mozgásban van és körbevesz minket akkor is, amikor minden az ellenkezőjére utal” – emeli ki Palágyi Ildikó.

„2022 egy nagy kalanddal indul számomra” – Palágyi Ildikó A Dal 2022 színpadán

A lemez minden dalához Polgár Csaba operatőr irányításával élőzenés klipet rögzítettek. Az énekesnő a mély mondanivalójú számokat személyes térben szerette volna megörökíteni, a Körbeért ezért a saját teraszukon vették fel.

„A teraszunkra egy óvoda ablaka nyílik, ahol éppen egy bohóc vendégeskedett, amit a gyerekek hangos kacagással díjaztak. Mindeközben a házzal szemben éppen költözködés zajlott, és matracokat dobáltak le a szomszéd ház emeletéről, hangos csattanások kíséretében. Örök emlék marad, ahogyan ebben a hangkavalkádban megszületett ez a pár percnyi felvétel” – meséli Ildikó.

 

 

Palágyi Ildikó Körbeér című albumán az eddigi legszemélyesebb szerzeményei hallhatók, melyek veszteségei nyomán születtek. A lemezt állandó zenésztársaival, Bartók Vincével (basszusgitár), Gyémánt Bálinttal (gitár) és Szabó Dániel Ferenccel (dob) rögzítette, a keverésért a Hollandiában élő Kovács Miklós, a masterért pedig Fenyvesi Márton felelt.

„A hiány és a szeretet dala" – itt a felvidéki Palágyi Ildikó új kislemezének előfutára (KLIP)

A Körbeér dalait Polgár Csaba, operatőrrel videósorozatban is rögzítették abban a térben, ahol azok egykor születtek. A ’home session’ sorozatban két szerzeményt egyzongorás verzióban, a címadó dalt pedig zenekari megszólalásban vették fel.

 

 

Az albumot március 30-án telt ház előtt mutatták be a Magyar Zene Házában. Az énekes-dalszerző legközelebb június 24-én a XV. Kulturális Örökség Házában lesz hallható, ahol saját zongorakísérettel és looperrel szólalnak majd meg Ildikó hol éteri, hol pszichedelikus színekkel játszó szerzeményei.

 

Dallista: Körbeér

1. Indák
2. Kezeim Között
3. Körbeér
4. Pillangó

 

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Csoboth Edina