A Dal 2024: A Phoenix RT harmadszor indul, Csintalan Márk és Telek Attila újonc a 40-es mezőnyben

Egyórás különleges előválogató adással jelentkezett a Dal 2024, a közmédia dalválasztó műsora február 2-án, pénteken este a Dunán. Újdonságként, a legjobb 60 résztvevőnek élőben kellett a Németh Alajos Lojzi, Egri Péter, Szandi és Ferenczi György alkotta zsűri elé állnia, hogy bekerülhessenek a TOP 40-be, és résztvevői lehessenek a szombat esti élő válogatóknak.

Több felvidéki zenész is felvillant az adásban, miközben a kamera a fellépésre várakozó indulók között pásztázott.

A Kingfishers tagjait várakozás közben beszélgetni, majd zenélni is láttuk néhány másodpercig. Gasparik Fecó dobokat cipelt egy vágóképen, egy másikon bevillant Tóth Kati énekesnő. A Koppány és a Vadkelet Hősei zenekar fellépésére később jutott fél perc, de észrevettük a balonyi Vörös Áron dobost is. A Phoenix RT zenekar – Puss Tamás basszusgitáros-énekes, Győrög Márton gitáros, Lépes Ferenc dobos, Győrög Bence gitáros – fellépéséből vágtak be egy keveset. Csintalan Márknak pedig Ferenczi György zsűritag adott éppen tanácsot a kamera előtt, aki ezt örömmel fogadta.

 

 

Pörgősebb és vidámabb lesz a DAL 2024 – ígéri a zsűri. Ami első látásra feltűnt, rengeteg a tavalyi visszatérő. Már a különleges előválogató adás elején muzsikált a Roy Galeri, a QUACK új dalát végig leadták, a tavaly az Édenkerttel versenyző Everfalsh zenekart megint beválogatták, Kocsis Tiborral rövid beszélgetést is készített Rókusfalvy Lili műsorvezető. Rajtuk kívül még számos régi ismerős feltűnik majd a dalválasztó műsorfolyamban, mint a Jazztelen vagy az OliverFromEarth, de Patocska Olivér egy másik produkcióval is indul majd a február 10-én, a jövő héten, szombaton kezdődő válogatók során.

Más zenés tehetségkutatók szereplői is próbálkoztak a DAL 2024-ben. Ott volt Galambos Péter, a legutóbbi The Voice indulója és a két éve a Sztárban sztár leszek! műsorában feltűnt Kökény Dániel, ismét egy könnyeket csalogató érzelmes dallal. Mindkettőjük dalait hallhatjuk majd valamelyik válogatóban.

 

 

Bekerült a TOP 40-be többek között a tatai HellóPisti zenekar is az Elbújnék című dallal, A Dal 2017-ben már indult Szabó Ádám zenész és felesége Jennifer, aki elsírta magát szerelmes daluk előadása után, László Evelin pedig Németh Lojzi szemébe csalt könnyeket a Legényes című balladával.

Számunkra a legjobb hír, hogy ismét felvidéki előadónak is szoríthatunk a válogatók, azután reméljük, az elődöntők és a döntő során! A fődíj: lemezfelvétel a világhírű berlini Hansa Studios-ban.

A Phoenix RT 2021 (Jelzőfény – Diószegi Kikivel) és 2022 (Levegőt!) után, harmadszor áll majd a zsűri és a közönség elé, ezúttal a „Félszavak” című dallal. Csintalan Márk a „Számítottam Rád” című dallal indul. Zenekarában Csintalan György dobol, Harmati Máté billentyűzik, Polyák András gitározik, Fánczi Gábor basszusgitározik. A végén pedig kiderült, hogy a kalondai Telek Attila Szalma Annamáriával is ott van a 40-es mezőnyben a „Százszor is” című dallal.

 

 

Portálunk A Dal 2024 minden eseményéről beszámol majd!

 

Az élő showműsorba továbbjutó versenydalok:

Andalgó – Vigyen a szél
Arcidra – Egészben kell
Bradics Jácint – Miért félnék álmodni
Bterv – Menjek vagy maradjak
Csintalan Márk – Számítottam Rád
EVERFLASH – Nyisd ki a szemed!
Fekete Mátyás – Látom már
FLUIDIA – Miről szól ez a dal?
Galambos Péter – Ott marad
Györfi Anna & Kéméndi Tamás – Titkaim
HellóPisti – Elbújnék
HERE WE ARE – Együtt egyedül
Jazztelen – Kezeket fel
Jósa Tamás – Két szív
Juhos Zsófi & Patocska Olivér – Ma szerettem beléd
Junkies – Királyi többes
Kocsis Tibor – Egy életen át
Kollányi Zsuzsi – Új érzés
Kökény Dániel – Ugyanaz a ház
László Evelin – Legényes
Liana – A háztetők felett
LILy – Csalódás voltál
Magidom – Esendő halandó
MattSet – Veled álmodnék
MYRA MONOKA – Így Alakult
Name Project – Nekem
Negál – Nem lehetek más
OliverFromEarth – Annak idején
Patai Anna – Gondold át
Phoenix RT – Félszavak
Pink Dragon – Kánaán
PINKERS – A nap süssön ki
Quack – Sosem elég
Roy Galeri – Kiáltás
Sugarloaf – Nászinduló
Szabó Ádám és Szabó Jennifer – Kismadár
Szalma Annamária és Telek Attila – Százszor is
Szelina – Hazatért
Szinnyai Dóri – Igennel felel
Szirtes Dávid – Emelem poharam

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: WildungPhoto, Sámpár Anna, archívum