A Phoenix RT hétvégén A DAL-ban – újabb tíz produkcióval folytatódik a magyar dalok versenye

A Dal 2024 második, február 17-i válogatójából újabb öt dal jut tovább az elődöntős mezőnybe. A továbbjutóknak az eredeti hangzástól eltérő műfajban kell bemutatkoznia a crossover fordulóban. A közönség ötödik zsűritagként a televíziós ítészekkel együtt pontozhat és alakíthatja a dalversenyt. A dalválasztó négy válogatójában összesen negyven produkció mutatkozik be élőben, és adásonként öt dal kerülhet közelebb „Az Év Dala 2024” címhez.

A műfaji sokféleség határozza meg A Dal 2024 második válogatóját is: pop, elektropop, pop folk, rock metál, ballada, lírikus és rap stílusú dalok versenyeznek. Ahogy a dalválasztó új ítésze, Szandi korábban fogalmazott, „a nézők zenei svédasztalról válogathatnak”. A magyar zenei színtérre bekerülni vágyó előadók és együttesek, már befutott zenészek, összeszokott zenekarok, valamint korábbi évadok versenyzői térnek vissza új formációban és mérettetik meg dalukat „Az Év Dala 2024” címért.

Felvidéket a héten a Phoenix RT képviseli a Félszavak című dalukkal. A terep nekik sem lesz új, hisz mát több alkalommal bejutottak a műsorba.

 

 

A második élő show-ban bemutatkozó versenydalok:

Arcidra – Egészben kell
Bterv – Menjek vagy maradjak
Györfi Anna & Kéméndi Tamás – Titkaim
Kökény Dániel – Ugyanaz a ház
László Evelin – Legényes
LILy – Csalódás voltál
MattSet – Veled álmodnék
Phoenix RT – Félszavak
PINKERS – A nap süssön ki
Szabó Ádám és Szabó Jennifer – Kismadár

A február 17-i adásból öt dal csatlakozik a továbbjutott produkciókhoz. A crossover elődöntőben a dalok teljesen új hangszereléssel térnek vissza. Az első válogatóból bekerült dalok közül a zsűri és a közönség pontszáma alapján első helyen végzett Egy életen át című dalt Kocsis Tibor rockabilly műfajban adja elő. A rock metál EVERFLASH Nyisd ki a szemed produkciója bluesként, a szerelem keserédes oldalát bemutató Nászinduló a Sugarloaf együttes előadásában népzeneként, míg az Esendő halandó a Magidomtól világzeneként hangzik el. A Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter alkotta zsűri ötödik helyen a Name Projekt Nekem című dala mellett tette le a voksát, a produkció rock köntösben robbanhat be újra A Dal színpadára. A versenyzők a produkcióra neves zenei szakemberekkel készülnek fel.

A DAL 2024: Rockabilly, népdal és világzene is lesz a középdöntős dalokból – ők jutottak tovább az első válogatóból (+VIDEÓ)

A Dal 2024 válogatóiban a közönség tölti be az ötödik zsűritag szerepét, ezzel támogathatják a versenydalok továbbjutását, és alakíthatják az elődöntős mezőnyt. A produkciók alatt 1-től 10-ig terjedő skálán értékelhetik az adott dalt alapdíjas telefonszámra küldött SMS-ben. A televíziós zsűri és a nézők közösen választanak ki négy dalt, majd az ötödik továbbjutóról kizárólag Szandi, Németh Alajos Lojzi, Ferenczi György és Egri Péter dönt.

A dalválasztó tétje minden eddiginél nagyobb. A győztes dal előadója „Az Év Dala 2024” cím mellett egy teljes lemez elkészítésére nyer lehetőséget – beleértve a felvételi, keverési és masteringelési munkálatokat – a berlini Hansa Studios-ban. Korábban olyan világsztárok rögzítették itt albumaikat, mint a U2, az R.E.M., a Depeche Mode vagy Iggy Pop.

A Dal 2024 szombatonként 19:35-kor a Dunán, ismétlés vasárnaponként 10:30-kor a Duna World csatornán.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: WildungPhoto