85 éves Anthony Hopkins

Ma ünnepli 85. születésnapját Sir Anthony Hopkins kétszeres Oscar-díjas és Golden Globe-díjas walesi színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége.

1937. december 31-én született színész-honfitársa, Richard Burton szülővárosában, a walesi Port Talbotban. A színészóriás sikerén felbuzdulva választotta a színészi pályát. A Királyi Színiakadémián végzett, ezüst fokozattal.

Az 1960-as években a National Theatre-be került és hamar köztiszteletben álló művésszé küzdötte fel magát és Nagy-Britannia egyik legelismertebb színészévé vált.

Filmes pályáját a hatvanas évek végén Az oroszlán télen Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus – Rémisztő Love Story, Az elefántember, a Lázadás a Bountyn, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és a Ha eljön Joe Black.

Az igazi nagy filmes áttörést A bárányok hallgatnak (1991) hozta el nekik, melyben a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat.

 

 

Utána még ötször jelölték: egyszer a Napok romjai (1993) című brit filmdrámáért, az Oliver Stone-féle Nixon (1995) címszerepéért, a Steven Spielberg által rendezett Amistad című film mellékszerepéért, illetve a 2019-ben bemutatott A két pápa című film férfi mellékszerepéért, amelyben XVI. Benedek pápát alakította.

Szerepelt a 2016-ban bemutatott Westworld című tévésorozatban is.

2021-ben, 83 évesen megkapta élete második Oscar-díját, Az apa című filmben nyújtott alakításáért. Utóbbi díjazással ő lett a Filmakadémia történetének legidősebbje, aki elnyerte a legjobb férfi főszereplő kategória első helyét.

 

 

Figyelemreméltó munkássága elismeréseképpen, 1993-ban II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütötte. 1995-ben rendezőként is debütált az August című filmmel, amelyben szerepelt is.

Anthony Hopkins fiatal korában zeneszerző szeretett volna lenni, született néhány műve is, melyek közül egyet meglepetésként André Rieu hegedűművész és zenekara 2012-ben be is mutatott Bécsben a színész nagy meglepetésére.

 

 

ATEMPO.sk
Fotó: Youtube