Még várják a jelentkezéseket a jubileumi Magyar Sajtófotó Pályázatra

Még várják a jelentkezéseket a jubileumi Magyar Sajtófotó Pályázatra

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya meghirdette a 40. Magyar Sajtófotó Pályázatot. A hagyományokhoz híven a pályázatra első sorban a magyarországi és határon túli magyar sajtó munkatársainak jelentkezését várják, de – a korábbi évekhez hasonlóan – a pályázat nyitott minden 18. életévét betöltött fotós számára.

Munkatársunk, Cséfalvay Á. András két alkalommal is sikerrel szerepelt a pályázaton:

Első díjat nyert fotósunk, Cséfalvay Á. András a Magyar Sajtófotó Pályázaton

Két díjat vehetett át Cséfalvay Á. András a Magyar Sajtófotó gáláján

 

A Magyar Sajtófotó Pályázat és az anyagából összeállított kiállítás a magyar fotóriporter szakma legnagyobb seregszemléje. Azon kevés hazai kulturális rendezvény-sorozat egyike, amelyet alapítása óta töretlenül, minden évben megrendeznek. Független magyar márka, amely amellett, hogy a pillanat nyelvén mutatja be egy év történéseit, számtalan egyetemes értéket képvisel.

A COVID19 vírus okozta járvány és a szükséges, ámde a mindennapi életet megnehezítő intézkedések miatt a pályázat beadási határideje 2022. január 13.

Mivel úgy vélik, hogy a vírus életünk sok területére hatással volt, ezért a vele kapcsolatos képeknek nem nyitottak külön kategóriát, ezeket a fotókat is kérik, értelemszerűen sorolják be a pályázók a korábbi kategóriákba.

A pályázatra jelentkezni 2021. január 1. – december 31. között készült képekkel lehet a hírkép és a képriport kategóriában. Ez az időbeli korlátozás nem érvényes a többi sorozat-kategóriára, ahol több éven átívelő anyagokat is elfogadnak, de ezekben is kell, hogy szerepeljen 2021-ben készült felvétel.

A pályázatra korábbi években díjat nyert fotó nem adható be. A Magyar Sajtófotó Kiállításon már szerepelt, nem díjazott képekből négynél több nem adható be a versenyre. Egy pályázó összesen 30 pályaművet küldhet be a pályázatra, kategóriától függetlenül. A pályamű állhat egyedi képből vagy képsorozatból, az utóbbi legfeljebb 10 képből állhat. Egy kép csak egyszer adható be, nem szerepelhet egyedi képként és sorozat részeként is.

 

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

1. Hír-, eseményfotó
2. Képriport
3. Mindennapi élet (egyedi)
4. Mindennapi élet (sorozat)
5. Emberábrázolás-portré (egyedi)
6. Emberábrázolás-portré (sorozat)
7. Művészet (egyedi)
8. Művészet (sorozat)
9. Sport (egyedi)
10. Sport (sorozat)
11. Természet és tudomány (egyedi)
12. Természet és tudomány (sorozat)
13. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi)
14. Társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat)

 

Pályázni kizárólag online módon lehet a Magyar Sajtófotó Pályázat hivatalos pályázati honlapján. A pályázat és a zsűrizés technikai lebonyolítását az eContest pályázatkezelő rendszer támogatja, ez a rendszer biztosítja a zsűrizés anonimitását és átláthatóságát is.

Képeket feltölteni – bejelentkezés vagy regisztráció után – 2022. január 13-án déli 12:00 óráig lehet. A feltöltött pályázati anyagokat a jelentkezési határidőn belül a pályázók szabadon módosíthatják. A feltöltött pályaművek a zsűri által történt előválogatást követően válnak nyilvánossá a honlap látogatói számára.

A pályamunkákat a kiíró által felkért zsűri, előzsűrizés után, bírálja el. A legjobb képekből Az év fotói címmel kétnyelvű könyv készül.

A részletes kiírás

ATEMPO.sk