A zene megfog, a szöveg megtart – ATEMPO-ankét: milyen a jó dal? (I. rész)

Alapos tervezgetés után úgy döntöttünk, elindítjuk ankét-rovatunkat, amelyben ezután rendszeresen egy dologról faggatjuk majd a zenészeket, előadókat. Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy szerintük milyen a jó dal. Íme, a válaszaik!

A zene megfog, a szöveg megtart – ATEMPO-ankét: milyen a jó dal? (I. rész)

 

Beck Zoli

 

Beck Zoli (30Y) énekes, gitáros, dalszerző, író

„Sokféle, valami érvényeset akar mondani a világról. Ennek az érvényességnek vállalja a kockázatát. Azt a kockázatot is, hogy nem sikeres. A jó dalt nem a dal sikere méri le, hanem az igazmondása. Ha a jó dal képes arra, hogy igazat mondjon, magyaruil felvessen valamit, ami felsérti a biztonságunkat, kimozdít bennünket abból a komfortból, amiben az életet legondoljuk, kérdéseket intéz hozzánk, mint befogadókhoz, az a dal jó dal. Ha egy dal szimplán szórakoztat, még nem rossz dal, de biztos, hogy nem az enyém”.

Új popfesztivál Komáromban – ilyen volt a Fonográf Akusztik első napja (FOTÓK+INTERJÚK)

 

Emmer Péter

 

Emmer Péter gitáros, zeneszerző, dalszerző, énekes

„Ahogy nemrég Herbie Hancock mondta a dzsesszről, már nem a dal az érdekes, hanem az, hogy ki adja elő. Mennyire van az illető felturbózva. Látjuk magunk körül, hogy bárki szerepelhet, akárki produkálhat több milliós nézettséget, sőt esetenként eladást. Nem kell, hogy értsen bármihez. Semmiben sincs manapság szakmaiság sajnos. A kattintgatásokért megy a harc. Ha valaki érdekes tud lenni valaki számára akár pozitív, vagy negatív értelemben, ez már bebiztosítja őt a következő évekre. Nem tudom, milyen a jó dal. Ha tudnám, nyilván máshol tartanék. De valóban, ma már nem a dal az érdekes”.

Igyekszem kizárni a negatív impulzusokat – Emmer Péter újra énekes dallal jelentkezett (INTERJÚ)

 

Carson Coma együttes

 

Fekete Giorgio

 

Fekete Giorgio (gitár, ének)

„Ne legyen rossz a szövege, mert a rossz szöveg minden zenei alapot elront, hiszen az emberek 99 százaléka, így én is, először a szövegre figyel, és utána a zenére. A dalszövegnek legyen hétköznapi nyelvezete és humora”.

 

Kun Bálint

 

Kun Bálint (billntyűsök, ének)

„A zene oldaláról közelítek a dalokhoz, az, hogy mi fog meg, havonta változó”.

 

Héra Barnabás

 

Héra Barnabás (dob, vokál)

„Akkor jó egy dal, egy szál gitárral vagy zongorán el lehet játszani. Ha akkor is meg tudja érinteni az embert egy alkotás, akkor számít jónak, egyébként nem az”.

Lélekbalzsam, Peti és Én, Pilinszky – Ilyen volt a Fonográf Akusztik fesztivál második napja (FOTÓK+INTERJÚK)

 

José

 

José, rapper

„Szerintem akkor jó egy dal, ha az hangulatos és van üzenete. Személy szerint először arra figyelek fel, ha a dal a zenéjével elkap egy hangulatot, utána kezdem el megvizsgálni a mélységét, azaz, a mondanivalóját. Akkor jó egy dal, ha többszöri meghallgatás után is találok benne újdonságot, amire addig még nem figyeltem fel és ez általában a szövegben rejlik. Szóval valójában a zene megfog, a szöveg megtart“.

A világítótorony őre – Szenteste jelenik meg José új videoklipje

 

Folytatjuk ...

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András és archívum