Tercett-Trió - online koncert az Opera művészegyütteseivel

2021. február 8-án, hétfőn folytatódik az Opera Tercett-Trió sorozata, melynek keretében romantikus és 20. századi zeneszerzők kamaradarabjait vonultatják fel bensőséges daloktól kezdve virtuóz hegedűjátékon át a szinte elmaradhatatlan átiratokig.

Az Opera művészeti együttesei, az Énekkar és a Zenekar 20.00 órától élő közvetítéssel várja nézőit.

 

Az Opera Kórus német, olasz és angol szerzők után újra A Francia Múzsa Szezonjába illeszkedő szerző műveit adja elő. A romantikus zeneszerző, Jules Massenet (1842–1912) neve nem ismeretlen az opera- és balettrajongók előtt, de számos zenekari művet, oratóriumot, kantátát és dalt is komponált. Női hangokra írt Le poème des fleurs és Trois melodies (Op. 2) című ciklusait Bazsinka Zsuzsanna, Cserhalminé Lénárd Katalin és Bócz Annamária adja elő Andrássy-Neuenstein Krisztina zongorakíséretével, Csiki Gábor vezényletével.

Az Opera Zenekar egy népszerű amerikai szerző művei mellett két kevéssé ismert német komponista kamaradarabjait tűzte műsorára. Friedrich Hermann (1828–1907) hegedűművész nem kisebb személyiségtől, mint Mendelssohntól tanulta a zeneszerzést. Számos művet és átiratot írt, de a Lipcsei Konzervatórium professzoraként hegedűiskolákat is publikált. Capriccio három hegedűre című darabját Fahidi Patrícia, Gál Károly és Tury Enikő szólaltatja meg. Louis Spohr (1784–1859) egyfajta híd a bécsi klasszicizmus és a romantika zeneirodalma között. Hatalmas életművét (operák, szimfóniák, versenyművek és kamaradarabok) halála után keveset játszották, de a 20. század vége óta egyre gyakrabban tűzik műsorukra klasszikuszenei együttesek. Duett két hegedűre (Op. 67, No. 2) című művének I. tételét Kállai Ernő és Foskolos Péter előadásában hallhatják a közvetítés nézői. George Gershwin (1898–1937) amerikai zongorista és zeneszerző a klasszikus zene és a dzsessz ötvözésével szerzett hírnevet. Three Preludes (Három prelűd) című opusát, valamint Who Cares? (Kit érdekel?) és Fascinating Rhythm (Lenyűgöző ritmus) című dalait Rumy Balázs, Galavics Gábor, Csongár Péter, Novák András (klarinét), Pálfi Csaba és Mersei Zsolt (basszusklarinét) adja elő Novák András átdolgozásában.

 

NÉZD ÉLŐBEN ITT

ATEMPO.sk / Opera.hu
Fotó: Nagy Attila