A rejtett katedrális - orgona-koncertfilm online premier

2021. február 8-án, hétfőn 19.00 órától lesz látható A rejtett katedrális című orgona-koncertfilmaz online a Kölcsey Központ Körfolyosójáról.

 

A Kölcsey Központ nemcsak kulturális értelemben számít Debrecen város kiemelkedő helyszínének, hanem építészeti vonatkozásban is különleges. A falai közt rendezett számtalan konferencia, hangverseny, színházi előadás és családi program közben is lenyűgöz nagylelkűen mért tereivel, nemes anyagaival és megkapó léptékével. Ám most, hogy kényszerűen zárva tartja kapuit a látogatók előtt, talán még hangsúlyosabbá lettek csend-uralta terei.

Akik most is a falai közt járnak és dolgoznak, s készülnek a nagy nyitásra, kicsit nap-mint-nap magukba szívnak különleges légköréből. Ezt a teret szeretnék újra megtölteni művészettel és fényekkel, s megosztani mindenkivel, aki hozzájuk hasonlóan nagyon hiányolja az itt zajló pezsgő kulturális életet.

A novemberi zárás óta rendszeresen jelentkező videós tartalmak között ezúttal a Kölcsey rejtett katedrálisát élesztjük fel szendergéséből. A Debreceni Zenede orgona tanszakának jelenlegi és már végzett művész-hallgatói varázsolnak utánozhatatlan hangulatot az aula oszlopcsarnokába, különleges fényjáték kíséretében.

Itt lesz velünk a Párizsi Conservatoire-on, és a japán hangversenytermekben egyaránt otthonosan mozgó orgonaművész éppúgy, mint az alig 11 esztendős, szárnyait mégis látványosan bontogató kisiskolás.

A zeneművek között interjúk hangzanak el a fellépőkkel, felkészítő tanárukkal és a szervezőkkel.

 

Műsor

J. S. Bach: G-dúr prelúdium és fúga, BWV 541
előadja: Garancsi István

J. S. Bach: B-dúr prelúdium és fúga, BWV 560
előadja: Jakab-Zalánffy Ábel

Liszt Ferenc: Excelsior
előadja: Jakab-Zalánffy Ábel

P. Eben: I. fantázia
előadja: Kun Rajmund

A. Vivaldi − J. S. Bach: a-moll concerto, BWV 593
előadja: Tabajdi Ádám

Virágh András Gábor: Suite for organ III., IV. tétel
előadja: Szilágyi Péter

 

ITT NÉZD ONLINE

ATEMPO.sk