Maxim Vengerov és a Máv Szimfonikusok online koncertje

2021. február 18-án, csütörtökön 19.30-tól a MÁV Szimfonikus Zenekar, Takács Nagy Gábor vezényletével ad online hangversenyt. Vendégük Maxim Vengerov lesz, aki Mendelssohn e-moll hegedűversenyét adja elő.

Maxim Vengerov személyében olyan hegedűművészt üdvözölhetünk, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. A MÁV Szimfonikus Zenekarhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor lép színpadra az együttessel. A hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő a hangversenyen.

Az 1844-ben komponált Hegedűverseny Mendelssohn életművének egyik kimagasló darabja. Sűrítve megtalálható benne a zeneszerző egész költői világa: az áradóan éneklő, romantikus érzelemgazdagság éppúgy, mint a pajkosan kergetőző tündérek. A mű szerkesztésmódja hűségesen követi a nagy elődöktől, elsősorban Beethoventől örökölt hagyományokat, néhány vonásában azonban eltér attól és ezzel későbbi romantikus versenyműveknek mutat példát.

A Hegedűverseny mellé Takács-Nagy Gábor karmester Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniáját választotta.

Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává.

Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas úgy hallgatni a művet, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.

 

Műsor:

Mozart: D-dúr (Haffner) szimfónia, K.385
Beethoven: I. szimfónia, C-dúr, op. 21
Mendelssohn: e-moll hegedűverseny

 

ITT NÉZD ONLINE

 

ATEMPO.sk
Fotó: B. Ealovega, Jonathan Keenan