Kurtág 95 – Üzenetek, Játékok... ünnepi online koncert (VIDEÓ)

2021. február 20-án, szombaton 19.30-tól folytatódik a Kurtág György 95. születésnapja alkalmából rendezett online fesztivál. A Müpa színpadán jeleneteket láthatunk a Kurtág házaspár életéből.

TOVÁBBI RÉSZLETEK

 

Műsor

Jeney: Kurtág Márta vízjele
Kurtág György: Pilinszky János: Gérard de Nerval
Kurtág György: Játékok VII/17 - Hommage à Berényi Ferenc 70 (Mikes Kelemen mondja)
Kurtág György: Szálkák, op. 6c - IV. Mesto
Kurtág György: Játékok III/25 - Hommage à Farkas Ferenc (2) foszlányok egy kolinda emlékképéből
Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek - Hommage à Elliott Carter
Kurtág György: Játékok I/7 - Unottan
Kurtág György: Játékok I/15 - Könyökös
Kurtág György: Játékok III/14 - Hempergős
Kurtág György: ...elszunnyadni, - semmi több..., (Három dal Tandori Dezső verseire) op. 50 - 1. a hamleti megengedés, 2. riadókészültség, 3. a hamleti megengedés [alio modo]
Kurtág György: AB Játékok énekhangra - gyakorlatok, megoldási kísérletek (Két dal Tandori Dezső verseire) - 1. T. D. Nyárvégi iskolai fogalmazás Weöres Sándornak, 2. Vízjel
Kurtág György: Márta ligatúrája
Stevan Kovacs Tickmayer: In memoria aeterna (Gyászzene Kurtág Márta emlékére) - I. Introitus, II. Stanza, III. Hymnos

 

Közreműködők

alt - Rajk Judit
cselló - Zétényi Tamás
klarinét - Klenyán Csaba
fagott - Lakatos György
cimbalom - Lukács Miklós, Szalai András
elektromos gitár - Bori Sándor
zongora - Csalog Gábor, Kemenes András, Váray Domonkos

UMZE Kamaraegyüttes

Vezényel: Vajda Gergely

 

Alkotók

a filmeket készítette - Kurtág Judit
szerkesztő - Fazekas Gergely, Kékesi Attila
vágó - Pap Levente

 

A Kurtág 95 születésnapi koncertsorozat záróeseményén a zeneszerző videoművész unokája, Kurtág Judit tizenöt rövidfilmjét láthatja a közönség. A javarészt még sosem publikált magánfelvételek Kurtág Mártát és Kurtág Györgyöt mutatják be legszemélyesebb alkotói környezetükben. A koncerten ezek a filmjelenetek kötik össze a Jelek, játékok és üzenetek című ciklusból felhangzó zenei miniatúrákat. A színpadra lépő előadók olyan muzsikusok, akik sok évtizeden át együttműködtek a Kurtág házaspárral.

A fotósként, képzőművészként és filmesként is aktív Kurtág Judit videóiból válogatott rövid bejátszások tagolják a koncertet, s ezek nemcsak személyességükkel ejtik rabul a nézőt, hanem azzal is, hogy a külvilág számára hozzáférhetetlen perspektívából láttatják Kurtágékat: ahogy a komponálás zajlik, ahogy az elkészült részleteket átbeszélik, ahogy otthon négykezeseznek, verset mondanak, játszanak egymással, vagy ahogy az ablaküvegen némán elzongorázzák a Kurtág-életmű mottójának tekinthető darabot, a Virág az embert. Ami a videók között elhangzó zenéket illeti, a megszólaló darabok két kivétellel Kurtág-miniatűrök, és vagy az előadó kötődik személyesen Kurtágékhoz, vagy a darab hordoz mélyen személyes jelentésrétegeket számukra. A válogatás szinte a teljes életművet felöleli, az 1970-es évek elején írott kompozíció éppúgy található a koncert műsorán (Szálkák), mint egészen friss, 2020 novemberében befejezett darab (Márta ligatúrája). Az elhangzó tételek nagy része a Játékok című sorozatban jelent meg.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gki0Son7-tE

 

ATEMPO.sk