Pásztor Ádám szóló gitárestje Farnadon

2022. október 21-én, pénteken 18.00 órától Pásztor Ádám szóló gitárestjére kerül sor Farnadon, az Evangélikus templomban.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Pásztor Ádám párkányi származású gitárművész. Jelenlegi repertoárja híres (Leo Brouwer, Farkas Ferenc, Frantz Casseus) és kevésbé ismert zeneszerzők (David Eres Brun, a Grammy-díjas Yalil Guerra, Flores Chaviano, Yorgos Nousis) gitárműveiből áll. A fent említett komponisták szerzeményeikkel kiemelkedően képviselik a modern nyugati zenei hagyományokat a Karib-térségtől Európáig.

Az előadás egy órás kortárs zenei műsor, melynek során a művész a darabok eredetéről, jelentéséről, stílusáról is beszél, ezáltal egy képzeletbeli utazásra víve a közönséget.

 

Pásztor Ádám gitárművész hétéves korában kezdett hangszeren tanulni az esztergomi Zsolt Nándor Zeneiskolában. A Párkányi Gimnázium elvégzése után sikeresen felvételizett a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemre, ahol Martin Krajčo növendéke volt. Hangszeres készségeit Olaszországban tökéletesítette, ahol fél évig a nemzetközileg ismert és elismert Alberto Mesircánál tanulhatott a venetoi Adriában. Tanulmányai során éppúgy foglalkoztatta az ismeretlen kortárs zene kutatása, mint ahogy a 19. századi muzsika autentikus előadásmódjának elsajátítása. Ádám repertoárjában a hallgató egyaránt megtalálhatja az ismert és ismeretlen zenét Európa szívétől egészen a Karib-térségig. Az utóbbi régió szolgál készülő hanglemeze fő témájául, amin kubai zeneszerzők gitárra írt művei csendülnek majd fel.

Ádám doktori tanulmányait a selmecbányai Ján Albrecht Akadémián folytatja, ahol kutatási témája a romantika virágkorában alkotó, sajnos mára a feledés homájába merült Emilia Giuliani műveinek konzerválása.

ATEMPO.sk