Kodály 140 - Ránki Fülöp emlékhangversenye Pozsonyban

2022. december 7-én, szerdán 18.00 órakor a Liszt Intézet Pozsony szervezésében valósul meg Ránki Fülöp MMA-ösztöndíjas zongoraművész Kodály Zoltán emlékhangversenye a pozsonyi Prímási Palota Tükörtermében.

Ránki Fülöp 1995 márciusában született Budapesten.

Már három-négy évesen nagy érdeklődést mutatott a zongorázás iránt, és magától kezdett hallás után játszani.

27 éves korára Magyarország egyik legelismertebb, legfoglalkoztatottabb zongoraművésze. Széles repertoárja a nagy klasszikusokon kívül magában foglalja több 20-21. századi szerző műveit is. Legutóbb szeptember végén Kodály Zoltán Magyarországon is meglepően ritkán hallható zongoraműveiből tartott nagy sikerű koncertet Budesten a Magyar Zene Házában. Erről a koncertről írja Csengery Kristóf, a neves kritikus:

A mérce a lehető legmagasabbra került, kivételes intenzitású és hőfokú előadások születtek. A produkciók mind a hangszeres megmunkálás, mind a kifejezésmód szuggesztivitása terén csúcsminőséget képviseltek.

Csodának minősíthető, hogy ezt a nagyszerű művészt Pozsonyban hallhatjuk Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából! Aki eljön, maradandó, meghatározó koncertélményre számíthat. Kár lenne kihagyni!

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség. Az esemény az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően kerül megrendezésre.

 

Műsor

Meditáció Debussy egy motívuma fölött

Valsette

Kilenc zongoradarab

1. Lento
2. Andante poco rubato
3. Lento - Andante
4. Allegretto scherzoso
5. (quos ego...) Furioso
6. Moderato triste
7. Allegro giocoso
8. Allegretto grazioso
9. Allegro commodo, burlesco

Hét zongoradarab

1. Lento
2. Székely keserves (Rubato, parlando)
3. "-il pleut dans mon cœur comme il pleut sur la ville-" (Allegretto malinconico)
4. Sírfelirat (Rubato)
5. Tranquillo
6. Székely nóta (Poco rubato)
7. Rubato

Marosszéki táncok

ATEMPO.sk