A zongorista - 50 éves Adrien Brody magyar származású színész

Ma ünnepli 50. születésnapját Adrien Brody Oscar-díjas amerikai színész, filmproducer. Roman Polański 2002-ben bemutatott A zongorista című filmdrámában Władysław Szpilman megformálásával lett világhírű, mellyel – a díj története során a legfiatalabbként, huszonkilenc évesen – elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. Egyedüli amerikaiként a legjobb színésznek járó César-díjat is megkapta.

További, sikeres filmjei közé tartozik Az őrület határán (1998), A falu (2004), a King Kong (2005) és a Ragadozók (2010). Gyakran dolgozik együtt Wes Anderson filmrendezővel, akinek négy filmjében is szerepelt: Utazás Darjeelingbe (2007), A fantasztikus Róka úr (2009), A Grand Budapest Hotel (2014) és A Francia Kiadás (2021). 2014-ben a Houdini című minisorozatban keltette életre a címszereplőt, egy Primetime Emmy- és egy Screen Actors Guild-jelölést szerezve.

Adrien Brody 1973. április 14-én született New York Queens kerületének Woodhaven városrészében. Édesanyja a magyar származású Sylvia Plachy fotóriporter, aki Budapesten született, katolikus arisztokrata apától (Plachy Vilmos) és cseh zsidó anyától. Édesapja Elliot Brody lengyel zsidó származású nyugdíjas tanár, festő. Brody neveltetésére sem a judaizmus, sem a katolikus vallás nem gyakorolt nagy befolyást.

Gyermekként Brody előszeretettel adott elő bűvészműsorokat születésnapi zsúrokon társainak. Középiskolai tanulmányait a New York-i I.S. 227 Louis Armstrong Middle School, illetve a Fiorello H. LaGuardia High School intézményekben végezte el. Brody a Stony Brook University, majd egy félév erejéig a Queens College hallgatója lett, ahol félbehagyta tanulmányait és Los Angelesbe költözött.

A gyerekkorában elkezdett színjátszásnak köszönhetően tizenhárom éves korára már egy Off-Broadway darabban és egy tévéfilmben is szerepelt. Miután 1996-ban Tupac Shakur és Mickey Rourke oldalán feltűnt az Önpusztítók című filmben, játszott a Restaurant (1998) című független filmben. Terrence Malick Az őrület határán (1998) és Spike Lee Egy sorozatgyilkos nyara (1999) című filmjeiben szerepelve Brody kedvező kritikákat kapott.

 

 

A világhírnevet Roman Polański A zongorista című, 2002-ben bemutatott filmdrámájának főszerepe hozta el számára.

A szerep kedvéért Brody hónapokra elvonult a világtól, eladta lakását és autóját, szakítottak akkori barátnőjével, megtanult Chopint játszani zongorán és nagyjából tizennégy kilót fogyott.

Erőfeszítései nem maradtak jutalom nélkül: Władysław Szpilman szerepében Oscar-díjat nyert legjobb férfi főszereplő kategóriában, mindössze huszonkilenc éves korában – a kategória történetének egyetlen, harminc év alatti győzteseként. Egyéb díjak és jelölések mellett a legjobb színésznek odaítélt César-díjat is megszerezte.

A zongorista után különböző műfajú filmekben vállalt szerepléseket. A Bábu című vígjáték-drámában (mely 2003-ban jelent meg, de eredetileg 2000-ben forgatták) egy társasági élet terén félszeg hasbeszélőt alakít. Felkészülés gyanánt megtanulta a hasbeszélés és a bábozás fortélyait, szükségtelenné téve az esetleges utólagos szinkronizálást. M. Night Shyamalan A falu (2004) című horrorfilmjében értelmi sérült fiatal férfiként, A fiók (2005) című lélektani horrorban a háború által megviselt veteránként, a King Kong (2005) című kalandfilmben Jack Driscoll forgatókönyvíróként, míg Wes Anderson Utazás Darjeelingbe (2007) című komédiájában Peter szerepében láthatták a nézők.

A King Kong kritikai és anyagi sikert aratott, 550 millió dolláros bevételével Brody legjövedelmezőbb filmje lett.

 

 

2006-ban megerősítette azokat a híreket, melyet szerint érdeklődik Joker megformálása iránt a később, 2008-ban bemutatott A sötét lovag című szuperhősfilmben. Christopher Nolan rendező és a Warner Bros. azonban Heath Ledgernek adta a szerepet. Spock szerepének elvállalásáról is tárgyalások folytak, de J. J. Abrams Star Trek (2009) című rendezésében végül Zachary Quinto bújhatott a kapitány bőrébe. 2010-ben Brody a Meghasadva című sci-fi névtelen főhősét játszotta el, illetve

az Antal Nimród rendezésével és Robert Rodríguez produceri közreműködésével fémjelzett Ragadozók című sci-fi akciófilmben is főszerepelt. 2011-ben Woody Allen Éjfélkor Párizsban című Oscar-díjas rendezésében személyesítette meg Salvador Dalí festőt.

2014-ben ismét Wes Andersonnal dolgozott együtt, ezúttal A Grand Budapest Hotelben. Ugyanebben az évben a Houdini című minisorozatban a híres illuzionista megformálása egy Primetime Emmy- és egy Screen Actors Guild-jelölést hozott számára. 2015-ben A sas és a sárkány című kínai történelmi filmben Tiberius római császár szerepében tűnt fel. 2017-ben, a BBC Birmingham bandája című történelmi drámasorozatának negyedik évadjában a címszereplő bűnbanda ellen vérbosszút fogadó New York-i olasz maffiózót alakított.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: port.hu