Az ellenállhatatlan báj - Sharon Stone színésznő születésnapjára

Ma ünnepli születésnapját Sharon Stone Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő.

"Különleges tulajdonságai közé tartozik az ellenállhatatlan báj, a mély humánum, a tehetség, hogy szerepek egész sorát tudja eljátszani, és a képesség, hogy úgy magával ragadja a közönséget, mint senki más."

A pennsylvaniai Meadvilleben látta meg a napvilágot 1958. március 10-én. Édesanyja, Dorothy takarítónő volt, édesapja, Joseph pedig gyári munkás. Három testvére van: bátyja Michael színész, húga, Kelly és öccse, Patrick. Édesanyja mindenképpen azt szerette volna, hogy lánya értelmiségi legyen, nem kétkezi munkás. Sharon 17 évesen megnyerte a Miss Pennsylvania szépségversenyt, majd modellként is dolgozott.

Első filmszerepét 1980-ban kapta, Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjében. 1987-ben felbukkant a Rendőrakadémia 4.-ben, majd különböző filmekben játszott kisebb-nagyobb szerepeket. 1990-ben jelentős alakítása volt Total Recall – Az emlékmás című sci-fiben.

 

 

Az igazi nagy áttörést azonban az 1992-es Elemi ösztön című erotikus thriller hozta meg neki, amiben egy biszexuális írónőt játszik, aki macska-egér játékot kezd egy San Franciscó-i zsaruval (Michael Douglas). A film elsöprő sikere azonnal a kilencvenes évek egyik szexszimbólumává emelte.

Innen számítható a világkarrierje, legismertebb filmjei ezekből az időkből a szintén erotikus beütésű Sliver című thriller 1993-ból, az 1994-es A specialista című akciófilm, az 1995-ös Gyorsabb a halálnál című akció-western és a szintén 1995-ös Casino című bűnügyi film, melyért Oscar-díjra is jelölték.

 

 

1996-ban kissé megtorpant a karrierje, az ez évben készült Az ördög háromszöge című thrillere és Az utolsó tánc című drámája már nem vonzotta annyira a mozinézőket. Következő filmjét csak két évvel később, 1998-ban mutatták be, ez volt A gömb című sci-fi, amely szintén leszerepelt a kasszáknál.

Ettől kezdve hullámzó sikerű filmekben szerepelt, bár az abban az évben bemutatott Az óriás és az 1999-es A múzsa csókja című filmekben nyújtott szerepeiért Golden Globe-díjra jelölték.

 

 

Játszott a 2004-es A Macskanő című kalandfilmben és a 2006-os Elemi ösztön 2.-ben, mely a nagy sikerű filmjének folytatásaként próbált meg ismét sztárt csinálni belőle, de végül egy Arany Málna díjat is kapott érte. Azóta tévésorozatokban és különböző filmekben látható kisebb, nagyobb szerepekben.

Sharon Stone kapja a Zürichi Fesztivál Arany Ikon-díját

1984-ben Michael Greenburg televíziós producer felesége lett, de három év múlva elváltak. Ezután csak 1998-ban ment nőül Phil Bronstein szerkesztőhöz, de ez a házasság is válással végződött hat évvel később. Három adoptált fia van. 2001-ben stroke-ot kapott, amiből tökéletesen felgyógyult.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Rialto Pictures