80 éves Bálint András színművész

Ma ünnepli 80. születésnapját Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, versmondó, színházigazgató, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Pécsen látta meg a napvilágot 1943. április 26-án. Apai nagyapja Bleyer Zoltánként született, később vette fel a Bálint nevet. Nagyanyja horvát származású volt. Édesapja orvosprofesszor, édesanyja előbb vegyész, majd fordító volt.

 

 

1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd ezután a pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1969-től a Madách Színház, 1980-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának színésze volt. 1985 és 2016 között a Radnóti Miklós Színház igazgatója volt, majd maradt a színház tagja. 1983 óta tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Színpadon nagy sikereket aratott Shakespeare-figurák megformálásával, önálló estjei is sikeresek, valamint rendezőként is kipróbálta már magát.

 

 

Filmezni a hatvanas évektől kezdett. Még főiskolásként, 1964-ben választotta ki Szabó István az Álmodozások kora című film egyik főszerepére.

Olyan alkotásokban láthattuk, mint az Apa, a Szerelmesfilm, a Budapesti mesék, a Redl ezredes, a Szörnyek évadja, a Szomorú vasárnap, 141 perc a befejezetlen mondatból, Az ember tragédiája, Tündér Lala, X polgártárs, Jézus Krisztus horoszkópja.

 

 

Egyik utolsó filmes munkája a 2020-as Zárójelentés,

Különleges filmmel köszöntik Bálint Andrást 80. születésnapján

Első felesége Uhrik Dóra táncosnő volt. Második felesége Bodnár Erika színésznő volt. Harmadik felesége Deák Krisztina rendező, tőle egy fia, az operatőr Bálint Dániel született.

Munkásságát számos díjjal ismerték el. 1977-ben Jászai Mari-díjat és a filmkritikusok díját, 1987-ben a színikritikusok díját kapta meg. Érdemes művész 1988-ban lett, egy évvel később a tv-kritikusok díjával tüntették ki. A Kossuth-díjat 2003-ban kapta színvonalas művészi tevékenységéért, színház- és társulatteremtő munkájáért. 2004-ben Radnóti-díjat kapott, 2008-ban lett örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. A Hazám-díjat 2009-ben kapta meg, ugyanabban az évben Prima-díjas, majd 2012-ben Jubileumi Prima Primissima díjas lett. 2014-ben megkapta Arany Medál-díj életmű-díját. 2017-ben a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: librarius.hu