70 éves Solti János, az LGT legendás dobosa

Ma ünnepli 70. születésnapját Solti János könnyűzenész, az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar „all-around” dobos, zeneszerző, tanár. Elsősorban a Locomotiv GT dobosaként ismert, de számos más formációban szerepelt, és dobolásával rengeteg albumon találkozhatunk.

Solti János Budapesten látta meg a napvilágot 1953. december 4-én. Zenei óvodába, utána pedig zenei általános iskolába járt, ahol hegedülni tanult. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakán Kovács Gyula tanítványaként végzett 1973-1976 között.

 

 

Első zenekara a Theatrum volt, majd a Stop nevű formációban is zenélt.

1975-ben csatlakozott az újragondolt Generálhoz, majd 1977-ben állt be a Locomotiv GT-be az Amerikába disszidált alapító Laux József helyére. A együttesnek 2016-ig, a pályafutásuk végéig tagja volt.

 

LGT

 

A zenekar inaktív időszakában a Hobo Blues Bandben (1989-től), a Tátrai Bandben (1991-től), a Budapest Big Band (1986-tól), Things (1985-től), In Line (1988-tól) és a Magyar Atomban is szerepet vállalt. Emellett számos külső album készítéséből vette ki a részét – saját bevallása szerint a négyszázadik körül hagyta abba a közreműködésével készült lemezek számon tartását.

 

 

A ma működő zenészek minden generációjára hatással volt. Az MZTSZ Zeneművészeti Szakiskola tanszakvezető tanára.

Stúdiózenészként különböző előadókkal több száz lemezen játszott. Lemezt készített és játszott többek között olyan művészekkel, mint Szabó Gábor, Tony Lakatos, Krzysztof Ścierański, Dave Samuels, Rainer Brüninghaus, Zbigniew Namysłowski, Benkő László, Katona Klári, Sztevanovity Zorán, László Attila, Demjén Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, a Roy & Ádám, Dés László, Kovács Kati, Horváth Charlie, Koncz Zsuzsa, illetve LGT-s kollégái szólólemezein is rendszerint dobol.

 

 

Az elmúlt időszakban fájdalmas betegséggel, több mint öt évig kezelték rákkal, amit sikerült legyőzni és újra láthatjuk a színpadon Karácsony Jánossal (Zenevonat) és Tátrai Tiborral is.

Az LGT legendái is színpadra álltak - vásári hangulat Érsekújvárban (FOTÓK)

OTT VOLTUNK a Fröccsfesten (FOTÓK)

 

Solti János

 

Három gyermeke van: Alexandra (1983), Hanna (1996) és Márk (2005).

Munkásságát számos elismerés övezi. Tizennégyszer kapta meg „Az év dobosa” szakmai díjar (1977-91), nyolcszor pedig „Az év dobosa” közönségdíjbat. 1991-ben és 1992-ben is átvehette az eMeRTon-díjat, 2000-ben pedig Hungaroton-életműdíjat. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2010-ben Fonogram-díjban, 2005-ben ás 2022-ben pedig Artisjus Előadóművészi Díjban részesült.

 

 

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk, Gyulai Gaál Krisztián / Fortepan