60 éves Détár Enikő színésznő

Ma ünnepli 60. születésnapját Détár Enikő színésznő, szinkronszínész, előadóművész.

Szolnokon látta meg a napvilágot 1964. február 26-án. Vidéki értelmiségi családban nőtt fel, édesanyja pedagógus, édesapja agrármérnök volt. Többször költöztek. Egerben kezdte meg az elemi iskolát, de falusi környezetben nevelkedett. 16 éves korában édesapja váratlanul elhunyt autóbalesetben.

Eleinte orvosnak készült, azonban az érettségi környékén úgy döntött, hogy inkább a Színház- és Filmművészeti Főiskolára felvételizik. Elsőre nem vették fel, mert saját bevallása szerint elkomolytalankodta a felvételit. A következő évben is jelentkezett, ekkor már sikerrel járt és bekerült.

 

 

1986-ban vette át diplomáját és rögtön a Vidám Színpadhoz szerződött. Öt évvel később a Rock Színház társulatának tagja lett. 1996-tól szabadfoglalkozású színésznő, majd 1999-től a Madách Színház társulatának tagja. 2013-tól a Turay Ida Színház társulatának is tagja.

A képernyőkön 1985-ben debütált a Vásár című TV filmben, majd szerepelt a Sortűz egy fekete bivalyértban (1985), A nagymamában (1986), a Napló szerelmeimnekben (1987), a Laurában (1987), a Cimbora: Sakuntala gyűrűjében (1990), a Bűn és bűnhődésben (1998), a Pizzásban (2001), a ZooKids - Mentsük meg az Állatkertet!-ben (2009), a Tüskevárban (2009) és a Marslakókban (2012) is. A filmek mellett több népszerű magyar sorozatban is feltűnt úgy, mint a Nyolc évszak Bözsikéje, a Kisváros Kóti Éva őrnagya és a Pasik Dórikája. De játszott még a Linda és az Öregberény egy-egy epizódjában is.

 

 

Különleges hangjára a szinkronstúdiók is felfigyeltek. Több filmben, sorozatban és rajzfilmben is az ő hangján szólalnak meg a különböző szereplők. A legtöbbször Milla Jovovich-nak (A kaptár 1,2,3,4) és Cher-nek (A gyanúsított, A hűtlenség ára, Tea Mussolinivel, Díva) adta a hangját, de többször szinkronizálta Demi Moore-t (Ghost, Ébren álmodó, Eladó a családom, Csajok hajnalig), Barbra Streisand-ot (A bagoly és a cicababa, Tükröm, tükröm) és Vicki Lewis-t (Godzilla, Bajnokok reggelije) is.

Valamint ő szólaltatta meg Kate Beckinsale-t az Underworld: Evolúció-ban, Elizabeth Hurley-t a Bocsánatos bűnös-ben, Salma Hayek-et az Ámokfutam-ban. Illetve hallhattuk még a Dallas-ban, a Kaliforniába jöttem-ben, a Melrose Place-ben, a Kémcsajok-ban és a Volt-ban.

A színházi szerepei mellett a Dívák éjszakája című show műsor egyik dívájaként is utazik fellépésről fellépésre.

A főiskolai évek alatt ismerkedett meg Rékasi Károllyal, akivel 28 évet éltek együtt. Károlytól két gyermeke született: Eszter és Zsigmond.

Munkásságát 1993-ban Déryné-díjjal, 1996-ban Artisjus-díjjal, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is elismerték.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: RTL