60 éves Szekeres Tamás, az Omega tiszteletbeli tagja

Ma ünnepli 60. születésnapját Szekeres Tamás gitáros, zeneszerző, zenei rendező, az Omen, majd pedig az Omega tagja.

Budapesten látta meg a napvilágot 1964. március 12-én zenészcsaládban. Már 5 éves korától, éveken át tanult zongorázni, s 14 éves kora óta gitározik. Kezdetben amatőr zenekarok sorában játszott, a Lavinával a Pulzus című televíziós tehetségkutató versenyen a győztesek közé kerültek, majd megalapította az Ellipszist, 1979-ben pedig a Hardtop együttest.

1983-ban megnyert egy tehetségkutató versenyt a Carat együttessel akivel kislemezt adhattak ki. Itt figyelt fel rá Varga Miklós aki gyakran fellépett velük mint sztárvendég. Később, 19 éves korában bekerült a V. M. Band nevű zenekarba (ez Varga Miklós együttese volt).

A Senator együttes társalapítója volt 1985-ben Som Lajossal.

 

 

1990-ben az East együttesben is tag volt. Még ugyanebben az évben Szekeres Tamás Project nevű együttesével 60 koncertet adott, előzenekarként a Deep Purple-lel és Alice Cooper-rel játszottak.

Szintén 1990-ben Szendrey-Karper László professzor utolsó tanítványaként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneakadémián, mint klasszikus gitárművész és tanár.

 

Szekeres Tamás

 

1991-ben részt vett az Omen megalapításában, melynek 1994-ig volt a tagja.

Szakmai írásai '89-től a Metal Hammer-ben, majd ’93-tól a Zenészmagazinban havonta jelennek meg. Elektromos gitáriskola, Rock gitáriskola oktató kiadványt adott közre. Klasszikus és rock albumai (CD, DVD stb.) három földrészen kaphatók boltokban. Itthon és Európában gitárkurzusokat tart. Kezdettől a Gitármánia tábor fővédnöke. 1999 óta művészeti vezető az MZTSZ-ben, vizsgáztat a Kőbányai Zenei Stúdióban, és tanít a Szekeres Gitáriskolában.

 

 

1994-ben „Tamas” néven zenekart alapított Edwin Balogh, Póka Egon, Debreczeni Ferenc és Varga Tibor közreműködésével. Ezzel a formációval több, sikeres európai turnén vettek részt, és a Holland sikerlistákon olyan előadókat előztek meg szerzeményei, mint például Joe Satriani.

A 90-es évek elejétől 14 szólólemeze jelent meg Európában, Japánban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint ezeken a helyeken turnézott is.

 

Szekeres Tamás

 

Presser Gáborral is dolgozott, országos turnén és a Csak dalok című lemez felvételein közreműködött 1994 és 1995 között.

FOTÓ és VIDEÓ: 55 év után Omega koncert volt Vágsellyén

1994-től a legendás OMEGA zenekar tiszteletbeli tagjaként meghatározó szerepet töltött be az együttes életében, mint gitáros – zeneszerző. A 2010 óta létező Omega Oratórium kiadványok, valamint hazai és külföldi turnék alapembere volt.

 

 

1997-ben Kip Winger, 1998-ban Ian Parry koncertjein gitározott. 1999-ben Balázs Fecó koncertjein is gitározott. 1999-ben Keresztes Ildikó első szólólemezére (Nem tudod elvenni a kedvem) ő szerzett zenét, valamint ő is gitározott a lemezen. Ezenkívül két további Keresztes Ildikó albumon is játszott (Minden, ami szép volt; Csak játszom). 2009-től 2011-ig a Keresztes Ildikó Band tagja volt.

Hallgasd meg az Omega új lemezét – itt a Testamentum!

Egy közös európai turnén Tony MacAlpine-nal is játszott Bulgáriában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában és Belgiumban, de még Ken Tamplin kiváló amerikai énekes együttesével is, a 3,5 hónapig tartó Amerikai Egyesült Államokbeli "coast to coast" turnén is koncertezett.

Jelenleg a SZEKERES TAMÁS – 25 év az OMEGÁBAN klasszikus elemekkel ötvözött, nagyrészt Omega dalokból álló műsorral turnézik.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Marjai János (MTI) Kürti Zsolt (ATEMPO.sk)