Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

A Palóc Hagyományéltető Napokat rendezik meg a Nógrád megyei Balassagyarmaton július 25-26-án, szombaton és vasárnap; a program keretében megtartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos népművészeti eseményét, a palóc búcsút is – tájékoztatott a városi Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa.

Jakus Julianna művelődésszervező elmondta: családi programot kínál az idei Palóc Hagyományéltető Napok; mesemondók, táncosok és a különleges formációjú Maconka Zenekar gondoskodnak a szombat este hangulatáról a Palóc ligetben.

A táncházat a Hajdara-Herczeg házaspár, a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató vetélkedő Nógrád megyei táncosai vezetik. Emellett lesznek kézműves foglalkozások, palóc mesék és népi játékok, mesterségbemutató, kirakodó vásár és lovaglás is várja a látogatókat.

Vasárnap Szent Anna tiszteletére vallásos sokadalmat tartanak. Jakus Julianna úgy fogalmazott: a palóc búcsú fontos fogódzóként szolgál a kereszténység, magyarság és a palóc identitás megéléséhez, megtartásához. A búcsú résztvevői közös imádságot mondanak a családokért, Magyarország jövőjéért. A római katolikus főplébánia-templomtól 10 órakor indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe, útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál.

A szabadtéri Palóc Színpadon Marton Zsolt váci megyéspüspök és Turai János plébános végzi a szertartást, amelynek részeként a püspök atya kiszolgáltatja a bérmálás szentségét a bérmálási felkészítőn részt vett fiataloknak és megáldja a családokat.

Az esemény közreműködői a balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, Holecz Istvánné, a Népművészet Mestere, a Rimóci Rezesbanda, valamint a történelmi Nógrád megye hagyományőrzői. A szertartást követően a palóc falvak mutatják be hagyományőrző műsoraikat.

A hagyományéltető napok fő támogatói Balassagyarmat önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap.

A Szent Anna-napi palóc búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét huszonötödik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a vallási rendezvény néhány éve népművészeti fesztivállal egészül ki.

A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária anyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

 

Program

Július 25. (szombat) - FolkLiget a Palóc ligetben

17.00 Kézműves foglalkozások, mesterség bemutató, népi játékok, kirakodó vásár, lovaglás

18.00 Palóc mesék
Petrovecz Lászlóné Bartus Teréz (Herencsény)
Lőrincz Sarolta Aranka (Ipolybalog)

Gálaműsor
Vadóka Néptáncegyüttes
Maconka Zenekar (Bacskai Balázs – cimbalom, Fekete Krisztián – hegedű, Gelencsér János – brácsa, Juhász Zsolt – bőgő)
Hajdara Tamás és felesége Hajdara-Herczeg Hajnalka (a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedő résztvevői)
Táncház

 

Július 26. (vasárnap) - Palóc Búcsú Szent Anna tiszteletére

Közös imádság a családokért, magyar hazánk jövőjéért

09.30 Gyülekező a Római Katolikus Főplébánia Templom előtt
10.00 A búcsújáró népviseletes menet indulása a Palóc ligetbe
Útközben imádság a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál
10.30 Ünnepi szentmise a szabadtéri Palóc Színpadon
a szertartást végzi:
Marton Zsolt váci megyéspüspök
Turai János plébános
A szertartás részeként a püspökatya kiszolgáltatja a bérmálás szentségét a bérmálási felkészítőn részt vett fiataloknak és megáldja a családokat

Közreműködők:
a balassagyarmati Szent Felicián Kórus Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével
Holecz Istvánné – a Népművészet Mestere
a Rimóci Rezesbanda
valamint a történelmi Nógrád megye hagyományőrzői

A szertartást követően palóc falvak hagyományőrző műsora

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Komka Péter