Négy kéz, egy lélek - Baráz Ádám zongoraduója a karanténban is aktív (+VIDEÓ)

Négy kéz, egy lélek - Baráz Ádám zongoraduója a karanténban is aktív (+VIDEÓ)

A koronavírus-járvány eddig nem tapasztalt helyzetbe hozta az előadóművészeket is. Az elmúlt időszak viszont megmutatta, vannak lehetőségek, hogy ne veszítsék el a kontaktust a közönségükkel. Igaz ez nem old meg minden felmerült problémát, de a művészeket akár inspirálhatja is.

Baráz Ádám zongoraművész, zeneszerző és Alisa Yajima zongoraművész duója épp Felvidéken turnézott volna, mikor elért minket is a járvány.

 

 

Hogyan érintette a duó fellépéseit a koronavírus?

A COVID-19 megjelenése, - ahogy másoknak is - nagyon sok számításunkat keresztülhúzta, hiszen a magasabb létszámú eseményeket illetve a tömegrendezvényeket betiltották. Ezen kategóriába tartoznak a kamarakoncertek és a hagyományos nyilvános hangversenyek, mely tulajdonképpen a zongoraduó aktív működését biztosította volna.

OTT VOLTUNK: Négy kéz, egy lélek – házhoz jött a klasszikus zene

Több koncertsorozat előtt állt a AlisAdam PianoDuo ez év márciusában. Felvidéken a szokásos tavaszi MINI TOUR sorozat, Balassagyarmaton az Artéria Galériába tervezett „Négy kéz, egy lélek” hangversenysorozat és a Zenetörténeti kalandozások (Nagy zeneszerzők testközelben) ismeretterjesztő sorozat, néhány budapesti koncert és egy nyárra tervezett több állomásos Japán turné is elmarad a járvány miatt.

Abban reménykedünk, hogy amennyiben a helyzet javulni látszik, és újra lesz valódi kulturális élet, hangversenyek, kiállítások, színházi előadások, a mi programjaink is ismét helyet kapnak a koncertnaptárakban, hiszen mint szakmailag, úgy anyagilag is megviselte a duót a helyzet.

 

AlisAdam PianoDuo

 

Milyen hatással van a mindennapjaitokra a bezártság?

Úgy érzem, ilyen helyzetben a legtöbb ember nem feltétlen a jövőn, hanem a jelen helyzet lehető legjobbá tételének megoldásán gondolkozik. Jómagam ennél próbálok tovább látni, és bizakodom, hiszen egyszer csak-csak vége lesz ennek a helyzetnek, és nem csak utána, hanem addig is rengeteg a teendő.

Bár hiányzik a színpad, a koncertek, előadások, a jó beszélgetések, de részemről a pedagógiai teendők (pláne így vizsgaidőszak előtt), a napi szintű gyakorlás, komponálás és egyéb művészi és hétköznapi teendők bőven kitöltik a mindennapokat.

Nincs kevesebb feladatom, sőt.

A jelen állapot legnagyobb negatívuma, hogy nem érintkezhetünk a kollégákkal, növendékekkel, a közönséggel, sőt a családdal sem. Ezt nem könnyű elfogadni, de muszáj.

Viszont sok a pozitívum! Új értékrendet állíthatunk fel, nem rohanunk annyit, marad időnk másokra, és önmagunkra is, jobban odafigyelünk egymásra.

Persze nagy kár, hogy ezekhez a változásokhoz egy ilyen méretű világjárvány kellett, de optimista vagyok, talán a pozitívumok megmaradnak „békeidőben” is.

 

 

Nem feledkeztetek el a zene iránt érdeklődőkről sem, egy videósorozatot indítottatok.

Alisaval igyekszünk minél többször a zongorához ülni, és rögzíteni minél több ismert és kevésbé ismert négykezes zongoraművet. A videófelvételeket több zenével és kultúrával kapcsolatos fórumon, közösségi oldalon közzéteszünk. A törzs-követőinken kívül sok-sok, eddig számunkra ismeretlen embernek is örömet okoztunk az együtt muzsikálással, így hiszem, hogy ez a kezdeményezés egyre inkább eléri célját, és bízom benne, hogy még több ember szívéhez kerül közelebb majd a klasszikus muzsika ezen gyönyörű műfaja, melyet négykezes zongorajátéknak hívnak.

 

 

A járvány miatt át kell alakítani a koncertnaptáratokat. Vannak már tervek a jövőre nézve?

Egyelőre a halasztott koncerteket szeretnénk mihamarabb bepótolni Magyarországon, Felvidéken és Japánba, illetve a 2020/2021-es évadra előre tervezett hangversenyeket lehetőleg időben megrendezni.

Ha helyreáll a rend, egy debütáló koncertre is sor kerül majd. A BUDAPEST PIANO QUARTET, azaz Hegedűs Endre, Kossuth-, Liszt- és Cziffra-díjas zongoraművész és felesége, Hegedűs Katalin zongoraművész, valamint az AlisAdam PianoDuo azaz Alisa Yajima zongoraművész és Baráz Ádám zeneszerző közös, két zongora, nyolckezes projektje veszi majd kezdetét a következő évadban, melyet már izgatottan várunk.

 

BUDAPEST PIANO QUARTET

 

Várható valami változás, ami erősen érinti majd az előadóművészetet?

Hogy miben lesz más a helyzet nehéz megjósolni. Szerény véleményem szerint, kicsit eltérő lesz a helyzet a művészvilágban, és talán egy kicsit jobban fogják értékelni az emberek az előadóművészetet, alkotóművészetet, hiszen most ennek egyértelmű hiányát érzik.

Az, hogy az online karanténkoncertek, élő bejelentkezések, rögzített előadások elérhetőek bárki számára az interneten nem pótolhatja a valódi koncertélményt, vagy egy balettelőadást.

Mi már nagyon várjuk, hogy újra találkozhassunk a közönségünkkel, a sok kedves régi és új koncertlátogatóval.

 

 

Kitartás kívánunk mi is!

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk