Egy felvidéki a 100 gitáros között - Palladio Orchestra

Zatyko Péter
Zatyko Péter

Száz gitáros szerepel az idén alakult Palladio Orchestrában. A különleges produkció debütáló koncertje december 28-án lesz a Papp László Budapest Sportarénában. A zenészek közül kilenc szólógitáros és egy basszusgitáros alkotja a tíz prímást, mellettük kilencven ritmusgitáros, két énekes és egy DJ szerepel. Van közöttük flamenco, klasszikus, dzsessz és rockgitáros is. A koncert a maga nemében igazai zenei csemege lesz, hisz 100 gitáros lesz egyszerre a színpadon. A csapatban ott van egyedüliként Felvidékről a csábi Zatyko Péter is.

Péter kicsi kora óta gitározik. „Édesapámnak köszönhetem, hogy akkoriban kezembe adta a hangszert és megtanított az alapokra. Későbbiekben autodidakta módon és magán órákon fejlesztettem gitártudásomat. Első zenekarunk 14 éves koromban alakult, majd a lakodalmas zenétől a tánczenéig mindenféle stílusban aktívan zenéltem. Pár éve a felvidéki Elán Forever együttes tisztelt meg azzal, hogy felkértek a zenekarba, ahol jelenleg is gitározom.”

Előtte egy funky zenekarban zenélt Budapesten kiváló zenészekkel. Többek között Figura Melindával is, aki a Palladio Orchestra egyik énekese. „Melinda egy nap felhívott azzal, hogy szeretné, ha én is részt vennék a produkcióban, amivel igazán nagy meglepetést okozott nekem :-) Az együttes zenei vezetőjétől, Bernáth Ferenc gitárművésztől megkaptam a zenei anyagot és a kottákat, mellyből fel kellett készülnöm a meghallgatásra, ahol egyúttal be is kerültem a csapatba.”

Zombori Atus, Bernáth Ferenc és Zatyko Péter

Az alap zenekar 43 tagból áll, a 10 szólista mellé csatlakozik a 30 első gitáros, melyen belül Péter a fém akusztikus gitár szekcióba került. „Az előkészületek másfél éve kezdődtek. Az első próbák nekünk, a harminc gitárosnak külön voltak, majd október végétől kezdte meg a 43 tag a felkészülést a Pannonia stúdiójában.”

Nagy a csapat, de haladnak a cél felé. „A próbákon kiváló a hangulat, igaz nehéz dolgunk van, hogy ennyi gitár jól és együtt szólaljon meg. De a szervezettségnek köszönhetően kitűnően mennek a dolgok.”

 

A műsor igazán színesnek ígérkezik. Beethoven 5. szimfóniájától a Queen-en át egészen Pharell Willams-ig terjed a repertoár, így ismert dalokat hallhatunk majd kicsit más formában.

A szólógitárosok között ott van Balogh Roland, aki idén Amerikában megnyert egy dzsesszgitárversenyt. De láthatjuk majd Kovács Bálintot, Rózsa Bélát, Barta Zsoltot, Kis Dávidot, Dian Róbertet, Fábián Annamáriát, Mackó Mikit, valamint Berkesi Alexet, aki majd basszusgitározik. Melinda mellett Havas Lajos énekel, és a DJ Smitzer Lajos lesz.

 

Kevesebb, mint húsz nap és jön a nagykoncert. Az aktuális hét a főpróbákról szól. „December 5-től minden nap próbálunk. Az egész csapat együtt van és reggel 8-tól késő estig egy különleges helyszínen, a Korda Stúdióban dolgozunk, mely amerikai filmek helyszínéül is szolgál. Olyan hangárra volt szükség, ahol elfért a 40 méteres színpad a technikával és a sok zenésszel.”

Korda stúdió

A főpróbahét egyik csúcspontja lesz a X-Faktoros fellépés, december 10-én szombaton este. „A teljes 100 fős produkciót láthatja majd a közönség a tehetségkutatóban, ahol a Queen egy ismert dalát adjuk elő.”

December 28-án az Aréna koncert igazán különleges lesz. „Óriási színpad, látványos vizuális showelemekkel, kitűnő hangzás és persze sok jó zene. A minőségért többek között az amerikai Tyler Gordon hangmérnök lesz a felelős, aki együtt dolgozott már többek között Celine Dionnal és Barbara Streisandal is. Az élmény tehát garantált.”

Zatyko Péter

Nagy lehetőség egy ilyen csapat tagjának lenni, és ez motiválja Pétert is. „Nagyszerű élmény, mely lehetővé tette azt is, hogy új és kitűnő gitárosokkal ismerkedhetem meg. Szakmailag pedig igazi kihívás volt, aminek köszönhetően sokat fejlődhettem.”

A végére pedig egy fontos információ a Palladio Orchestra kedvelőinek. „Az Aréna-koncert csak a kezdet. Magyarország több pontján is bemutatjuk majd a produkciót, valamint más európai helyszíneket is célba veszünk.”

Sok sikert kívánunk Péternek és Palladio Orchestrának is, és aki teheti látogasson el a Papp László Sportarénába a 100 gitár egy színpadon produkcióra.

Zaťko Ervin, ATEMPO.sk